SP Challenge, Warm Up ETS 7.11.2010 – online

Igor Vlahovič


<p>
<b>LAST UPDATE: 21:58 – video záznamy</b>
</p>
<p>
Tento den se v Hrotovicích koná závod Speed Passion Challenge. Ale co je hlavní, jedná se
i o Warm Up kolo závodu ETS, který se zde pojede koncem měsíce. A tak účast na online <!– separe –>přihláškách byli vidět i zahraniční jezdci, například z Rakouska.
</p>
<p>
Bylo půl osmé ráno, když jsme s Oldou Grochem přijeli do Hrotovic. Parkoviště plné a i hala již byla slušně zaplněna. Tribuna jezdců byla na čekání, protože zájem o trénink převyšoval poptávku. A tak se piloti postupně střídali.
</p>
<p>
Já obešel prostředí dep a zvětšnil pro začátek obsazení. O půl deváté proběhl trénink kategorie Hobby společně s Tamiya Cupem. I když někteří odvážlivci si na dráhu, která má zajímavý tvar, vyrazili i s kolegy výrazně rychlejšími. Koukám na koberec a vidím nové Lamborghini Gallardo Petra Baxanta, nový Mercedes Benz Pavla Bartoňka, Nissan 350Z, BMW Z4 a další krásné kitové karoserie. Já dostal za úkol od Radka Boka obejít účastníky Hobby a napsat seznam jezdců, kteří pojdou pouze kategorii Tamiya Cup – tedy s předepsaným motorem Johnson 540-J a samozřejmě se šasi Tamiya TT-01.
</p>
<p>
Čeho jsem si všiml hned po příchodu byla lépe osvětelná hala. Projeví se to i na úrovních fotek a videí. Pořadatelé se pomalu ale jistě připravují na velký závod, a to již nyní. Navíc – tento tvar dráhy bude stejný i na ETS závodě, a tak dnes mají piloti možnost natrénovat a poladit svoje modely.
</p>
<p>
Olda Groch po ránu řešil svůj model do kategorie Stock, kdy mu motor nejevil známky
života. Ale stačilo vyměnit senzorový kabel a vše se začalo tvářit opět OK. Před
9. hodinou již hala plná a Radek Bok vyhlašoval poslední opozdilce k potvrzení přihlášky
do závodu. A volný trénink pokračoval a i Formule 1 také dostaly svůj prostor. Ale až
po urgenci, a tak je to málo času a mnozí závodníci to považují za špatné řízení
volného tréninku (dle slov Drahoslava Hejtmánka). Toto by měl pořadatel do budoucna zřejmě
také lépe vyřešit. V 9 hodin dostaly jezdci kategorie F1 prostor pro otestování strojů
a jejich nastavení.
</p>
<p>
Marek Černý pilně pracoval v depu, také Miloš Pokorný ladil model. Ale samozřejmě nebyli
jediní.
</p>
<p>
9:15 začal Radek Bok rozpravu. Informace ohledně závodu dnešního, něco málo ohledně ETS.
Dále pak informace o bufetu, možnosti kompresoru a start závodu začne v 9:30. Dále bylo
slušně požádáno o rychlé nasazování. Tedy odložit model po jízdě na technickou kontrolu
a zaujmout pozici nasazovače.
</p>
<p>
Jezdců je velký počet, a tak není v mých silách vše popsat a kdybych psal
kompletmí startovní listinu, zabralo by to hodně času. A tak bylo jednodušší
nafotit listinu skupin. Kterých je 9.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace 1</b>
</p>
<p>
<b>Formule 1</b> – plně obsazená tribuna příznivci monopostů. Jiří Rampula, Jiří Groch, Zdeněk Hamák
a další se vydali na první jízdu dne. Včera byl na závodě v Brně, dnes je zde – Karl Heinzmann dnes jede
tuto kategorii a v jednom kole s Jirkou Grochem a třetím Michaelem Zagorou zvítězil. V zadní části
startovního pole skončili Miroslav Meloun, Miroslav Jurčák a Martin Janíček do jízdy vůbec nenastoupil.
</p>
<p>
<b>Hobby</b> – zde byli vidět jak mladí junioři, tak i senioři. Mezi nimi i Olda Groch. Podal pro začátek dobrý výkon v podobě nájezdu 17. kol, ale nestačil na Karla Heinzmana, který jede dnes i tuto kategorii. Se ztrátou 2. kol pak již Matěj Šulc, Míša Saturková a další piloti. Nováčky v této kategorii jsou Michal Vitamvás a jeho sestra Markéta. Markéta vůbec nenastoupila a Michal ukončil jízdu ve třetím kole.
</p>
<p>
<b>Tamiya Cup</b> – 9 pilotů na tribuně. Autentické modely a každý jiný. Igor Vlahovič kroužil kolo od kola stejně první kvalifikaci vyhrál s nájezdem 17 kol (Igor jede regulaci Tamiya 101 BK a převod 55/26). Velmi pěkně, ale o něco
pomaleji za ním dojel Petr Rovný (16 kol). Za Petrem se to pěkně poskládalo v nájezdu 16 kol – Tomáš Erdéliy, Petr Baxant, Pavel Bartoněk. Hezky vyrovnané a o vítězi bude rozhodovat čistota stopy. Miloš Saturka neměřil, a tak mu byla provedena korekce.
</p>
<p>
<b>Stock</b> – Petr Vacula se svojí TRF 416X uspěl ve své skupině. A to měl několik kolizí se soupeři. Takže vyvarovat se kontaktů a zajede určitě lépe. V nájezdu byl lepší nežli Mario Zila či Marek Syrovatský. David Němček naopak zajel dobře ve skupině další. Ale celá jeho skupina byla velmi vyrovnaná a průměrný nájezd činil 20 kol. Příkladem mohou být Víťa Hola, Stanislav Malý, Ivo
Gombík, Jarda Vala. Nejvíce kol ve stocku najeli Zdenko Kunak společně s Radkem Flekem a Wernerem Schmitzrem a to 22. Přitlačit na pilu budou muset Jarda Kopecký, Tono Sloboda, Adam Dubák a další.
</p>
<p>
<b>Modified</b> – tři skupiny této kategorie. V první úřadoval David Němček před Dušanem Vičánkem. I Filip Uher jede dnes tuto kategorii. Ve druhé skupině zaujal první pozici Jakob Zundel před Manuelem Zerobinem. V této skupině startujei Marek Černý a i Jarda Kopecký. V
poslední zajel nejlepší nájezd Mario Sowka (23 kol). Ale hned za ním se to pěkně naskládalo: Patrick Gollner, Michal Bok, Zdenko Kunak. Náš Zdeněk Hamák prozatím nájezd 22 kol.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace 2</b>
</p>
<p>
<b>Formule 1</b> – Karl Heinzmann opět vítězem. Ovšem Tomáš Hejtmánek nyní zajel lepší výsledek. Předjel i Michaela Zagoru. Zdeněk Hámák sen. si polepšil. Naopak Mira Meloun a Mira Meloun ml. si nakoružili zadní pozice.
</p>
<p>
<b>Hobby</b> – Olda Groch poladil svůj Xray (dělal na tom dlouho a pilně) a odměnou mu bylo vítězství v této jízdě a navíc za sebou nechal Karla Heinzmana. Kromě toho zajel skvělých 18 kol. Robin Kovařík třetí a to je pro něj úspěch. Obě dámy v této kategorii nyní skončily obě brzy na začátku jízdy.
</p>
<p>
<b>Tamiya Cup</b> – Petr Rovný po startu následoval Igora Vlahviče. Ale Igor opět přesnou a klidnou (bezkolizní) jízdou stihl najet 18 okruhů. Petr Rovný ale uhájil druhou pozici a i Tomáš Erdélyi obhájil třetí pozici. Pavel Bartiněk se potýkal s rušením a
bude muset přebindovat radio. Petr Baxant se svým Lamborghini jako jediný svítí, ale vypadá na dráze nejlépe. Jirka Groch sice přitlačil na převodovém poměru, ale nepomohlo mu to. Jan Rovný bude muset vyladit stopu. Ale je na začátku své jezdecké kariéry.
</p>
<p>
<b>Stock</b> – docela velká úmrtnost modelů byla v první skupině Stock. Jednak Petr Vacula po ztrátě šroubku z řízení odstoupil a pak i Marek Kovář jun. skončil. Nárazy do kövového hrazení nebylo vyjímkou. Zde zvítězil Marek Kovář. Ve druhé skupině zajel Víťa Hola nájezd 21 okruhů před Davidem Němčekem a Ivo Gombíkem. Jarda Vala se držel nyní uprostřed pole. Olda Groch jede o Stock, ale jen pro trénink. Prioritou je dnes Hobby. Velmi dobře nyní zajel náš Radek Flek, který pokořil Wernera Schmitzera či Zdenko Kunaka. Konkurence je dnes ve Stock kategorii opravdu velká. VOjta Novický na jízdu nenastoupil.
</p>
<p>
<b>Modified</b> – Dušan Vičánek je skvělý pilot na závodech HIT a i zde se mu daří. Ale nyní ho vyškolil a nějaké setinky David Němček. 21 kol jako dva jmenovaní i David Kukla. Zde jede i premiéru Erik Margony, který zde přestoupil z kategorie Stock. 23 kol najeli nyní i Jakob Zundel
a Manuel Zerobin. Až za ně se zařadil Petr Hanák. V této skupině jede také Robert Žák. V poslední skupině Modified opět modely létaly nadsvětelnou rychlostí. A zvuk motorů byl naprosto úžasný. Patrick Gollner vyhrál v TOP skupině. Ale Michal Bok šel nahoru a i Jirka Mára.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace 3</b>
</p>
<p>
<b>Formule 1</b> – Karl Heinzmann se opjet ujal vedení. Ale Tomáš Hejtmánek udržel druhé místo. Oba v 19. kolech. Ovšem Jirka Groch nechal za sebou Michaela Zagoru. Jirka Rampula se prozatím drží uprostřed pole. Miroslav Jurčák skončil v 11 kole.
</p>
<p>
<b>Hobby</b> – Karl Heinmann opět čele. Olda Groch skončil v jízdě na motoru, který shořel. Druhý opět Robin Kovařík. A opět Matěj Šulc. Junioři Saturkové se zařadili za sebe. Ivan Kovařík dojel 3 kola a skončil. Ivan jezdí 1/10 druhou zimní sezónu.
</p>
<p>
<b>Tamiya Cup</b> – pár karambolů mezi soupeři. Ale Igor Vlahovič se všem vyhnul a vítězí i ve třetím kole. Arta Garayia jede plynule a co pilot chce, to provede. Nehodám se však nevyhnul Petr Rovný, který se propadl. Dobrý nájezd Tomáš Erdélyi a Pavel Bartoněk. Petr
Baxant po nehodě přišel o zadní křídlo svého Lamborghini. Miloš Saturka soupeřil s Milošem Pokorným (oba 15 kol).
</p>
<p>
<b>Stock</b> – velmi dobře jezdí pokud nechybuje Marek Kovář jun. Když chce, dokáže za sebou ponechat i Mario Žilu. Robert Tomík na měřenou jízdu nenastoupil. V druhé skupině Stock si pozice neustále mění Víťa Hola a David Němček (21 kol). A Ivo Gombík jezdí
stabilně třetí. Drahoslav Hetjmánek společně s Jardou Valou a Standou Malým najeli 20 kol. I v poslední skupině se dějí věci. Zdenko Kunak vítězí nad Radkem Flekem a Tono Slobodou. i Jarda Kopecký sice se ztrátou kola, ale tito borci za sebou nechali i zahraničního jezdce.
Bohužel Vojta Novický ani Adam Dubák zatím neútočí na špičku pole.
</p>
<p>
<b>Modified</b> – David Němček opět vítězem své skupiny. Ale konečně zajel dobře i Tomáš Holický. Naprosto těsně za ním Dušan Vičánek. Filip Uher dojel sedmý a Erik Margony si stále zvyká na rychlejší stroj. Jakob Zundel nezklamal a podal opět první místo ve skupině. Za něj se
zařadil Manuel Zerobin. Stále se nedaří Markovi Černému, který jezdí kolem 7. místa. Michal Bok, Partick Gollner, Jiří Mára, Zdenko Kunak – takové bylo pořadí v tét skupině.
</p>
<p>
Závod jede bez výpadků a následuje jedna jízda za druhou. Máme před sebou ješte jedno kolo kvalifikací s tím, že se pak pojede finále A 3x a zbytek 2x.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace 4</b>
</p>
<p>
<b>Formule 1</b> – tentokráte Karl neuspěl. A tak Tomáš Hejtmánek podal vynikající výkon a nakroužil 19 kol. Michael Zagora se zařadil za něj a i Jiří Rampula si polepšil na třeí pozici v nájezdu. Jiří Groch jízdu neabsolvoval.
</p>
<p>
<b>Hobby</b> – Olda Groch vyměnil motor, zvolil převod a opět vítězí před kolegou Karl Heinzmanem. Sice s minimálním odstupem, ale je to doma. Robin Kovařík stabilně krouží na třetí pozici. Michal Vitámvás najel 14 kol a zlepšil se. On a jeho sestra mají zapůjčené
podvozky od fy Mibosport, aby si tak mohli nezávazně zkusit jízdu s modelem 1/10.
</p>
<p>
<b>Tamiya Cup</b> – Igor Vlahovič si vylepšil best lap 17,01. A opět se mu podařilo protnout smyčku těsně před limitem a najet 18 kol. Petr Rovný bojoval jako lev s Tomášem Erdélyim, ale nakonec mu podlehl a stěžoval si na umírající motor. Jirka Groch také zrychlil svůj Nissan 350Z žluté barvy. Miloš Pokorný stíhal tuto jízdu Pavla Bartoňka. Petr Baxant nenastoupil na jízdu, protože před startem ulomil
kolo.
</p>
<p>
<b>Stock</b> – Mario Žila o sekundu nechal za sebou Marka Kováře jun. Petr Vacula opět zajel dobře a bez problémů. Robert Tomík jede v první skupin stock také. V dcruhé skupině najíždí Víťa Hola a David Němček 21 okruhů, Jarda Vala o kolo méně. Drahoslav Hetjmánek se oprávněně po jízdě pozastavoval nad chováním jezdců po kolizi. Zdenko Kunak třetím vítězstvím získal TQ. Ale musí to potvrdit časomíra. Radek Flek druhý a Werner Schmitzer těsně za ním. Tono Sloboda. Adam Dubák také s nájezdem 22 kol a finále bude hodně zajímavé.
</p>
<p>
<b>Modified</b> – nyní v rychlosti k vítězům skupin a jdeme na finále: David Němček, Jakob Zundel, Zdenko Kunak.
</p>
<p>
Na foto vidíte konečné pořadí na finálové jízdy. Hobby a Tamiya Cup jedou dohromady a vyhlášení proběhne zvláště. Zajímavé, nic méně je to na pořadateli.
</p>
<p>
<b>Finálové kolo 1</b>
</p>
<p>
<b>Formule 1</b> – monoposty vyrazily na trať. Tomáš Hejtmánek vítězí v první jízdě a nechává za sebou Karla Heinzmanna a Michaela Zagoru. Jirka Groch bohužel až čtvrtý.
</p>
<p>
<b>Hobby</b> – aneb hon na Igora Vlahoviče. Ten však po startu odolával a nechal za sebou Karla Heinzmana a Oldu Grocha. Do všeho zezadu promlouval Tomáš Erdélyi. Igor pak doplatil na kolizi s jedcem o kolo, ale i pak ztrátu dohnal a zvítězil v první finálovce. Druhý Karl, třetí Olda. B finále měl výborně odjeto Matěj Šulc, Miloš Pokorný, Jan Rovný. I zde o napínavé okamžiky nebyla nouze.
</p>
<p>
<b>Stock</b> – tři finálové skupiny. C finále a Marek Kovář potvrdil kvality a porazil Oldu Grocha a Marka Syrovatský. B finále bylo ve znamení souboje Matěje Řeháka a Ivo Gombíka. Matěj vyhrál. Třetí Drahoš Hejtmánek. A finále bylo napínavé. Zejména Zdenko Kunak a Radek Flek dojeli sekundu za sebou s tím, že Zdenko vyhrál. Třetí Werner Schmitzer. Adam Dubák dojel čtvrtý, ale ztrácel kolo
na své soupeře.
</p>
<p>
<b>Modified</b> – i zde tři skupiny. V C finále dominoval Filip Uher a ponechal za sebou Ladislava Tótha i Erika Margonyho. V B finále zase dominoval Dominik Šulc, který najel o kolo více jak Jarda Kopecký a David Němček. A finále byla pastva pro oči a já celou jízdu natočil. Těsné souboje Michala Boka, Jiřího Máry, Mario Sowky… TO je potřeba vidět. Vítězem nakonec Michal Bok před Jirkou Márou a třetím Sowkou.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/2RJPymshJts?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/2RJPymshJts?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
<b>Finálové kolo 2 – zde jsem měnil regulátor, protože Tamiya 101BK se chovala podivně. Takže zkráceně výsledky. Díky
za pochopení. </b>
</p>
<p>
<b>Formule 1</b> – 1. Karl Heinzmann, 2. Jiří Groch, 3. Tomáš Hejtmánek
</p>
<p>
<b>Hobby</b> – B finále: 1. Matěj Šulc, 2. Miloš Pokorný, 3. Jan Rovný. A finále: 1.Olda Groch, 2. Tomáš Edrélyi, 3. Jiří Groch
</p>
<p>
<b>Stock</b> – C finále: 1. Marek Kovář, 2. Olda Groch, 3. Marek Syrovatský. B finále: 1. Matěj Řehák, 2. Ivo Gombík, 3. Drahoslav Hejtmánek. A finále: 1. Zdenko Kunak. 2. Radek Flek, 3. Werner Schmitzer
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/n10kCLLsPKo?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/n10kCLLsPKo?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
<b>Modified</b> – C finále: 1. Filip Uher, 2. Ladislav Tóth, 3. Erik Margony. B finále: 1. Dominik Šulc, 2. David Němček, 3. Matěj Řehák. A finále: 1. Michal Bok, 2. Jiří Mára, 3. Zdenko Kunak Pozn. skvělá jízda Jiřího Máry k druhému místu. Potlesk všech přihlížejících…
</p>
<p>
<b>Finálové kolo 3</b>
</p>
<p>
<b>Formule 1</b> – formule vystartovaly k poslední své finálové jízdě. Rozhodovalo se o vítězi. Michael Zagora
taky jako jedn z mála jezdců hýbe při řízení modelu celým tělem. Ostatní piloti v klidu. A jak to celé dopadlo ?
Nakonec Karl Heinzmann zvítězil před Tomášem Hejtmánkem a Jirkou Grochem a Karl by měl být vítězem této kategorie.
Ale počkejme si na jasné výsledky.
</p>
<p>
<b>Hobby</b> – B finále: poprvé okusil vítězství Petr Janoušek před Janem Rovným a Milošem Pokorným. A finále bylo
hodně karambolové po startu a padala i ostrá slova. Igor Vlahovič vklidu dojel první a zjistil, že s LRP Quantum Competiton
2 zajel stejný best lap a kola. Jen motor se více hřál. Olda Groch dnes měl formu a dojel druhý za Igorem. Pavel Bartoněk
hledal pomoc nasazovače. Třetí skončil v této poslední jízdě Tomáš Erdélyi.
</p>
<p>
<b>Stock</b> – C finále a Marek Syrovatský si užil prvenství. Olda Groch ale i nyní podal stabilní výkon a dojel druhý. Dokonce
na oba dva soupeře nestačil Marek Kovář. B finále také jiné pořadí jako v předešlých jízdách: Ivo Gombík, Jarda Vala, Lukáš Gombík.
A finále si prvenství užil Radek Flek. Ale prvenství patří slovenskému jezdci Zdenko Kunakovi. Konečně se zaradoval z úspěchu
i Tono Sloboda.
</p>
<p>
<b>Modified</b> – pouze tři piloti C finále na tribuně. Filip Uher opět vítězem. B finále již v plném počtu. Vítězem se stal
David Němček. Svůj nový Xray konečně naladil Marek Černý, který dojel druhý. Matěj Řehák třetí. A finále se muselo opakovat,
protože se těsně po startu roztrhl na dvou místech koberec – jezdec měl uvolněn šroub ve spodku šasi. Na druhý pokus
byl konečný výsledek následující: Patrick Gollner, Zdenko Kunak, Mario Sowka.
</p>
<p>
Ještě nás tedy čeká vyhlášení vítězů, předání cen a potom cesta domů. Foto vítězů budete mít za chvíli, videa ze dvou
zajímavých finálových jízd A ve večerních hodinách. Fotogalerie je již kompletní. Jinak vyhlašování kategorie Hobby a Tamiya Cup
bylo velmi zajímavé a vítěz Igor Vlahovič bral oba poháry – jak za Hobby, tak i za Tamiya Cup. Přitom Hobby kategorii vyhrál
Oldřich Groch. A tak tomu osobně sám nerozumím.
</p>