Shelby GT500

Igor Vlahovič


Carson produkci modelů XMODS již přestal produkovat. Je tak definitivní konec těchto malých modelů v měřítku 1/28.

O tomto RTR setu zde již byla zmínka. To v době, když jsem zakoupil model od stejného výrobce – Toyotu Scion GT. Tam se bohužel při neopatrném zacházení zlomil jeden přední domeček. A náhradní díly na toto šasi se prostě sehnat nedají. To je nevýhoda.

Tuningové díly ano, ale aby jste si mohli objednat například poškozenou část, to jednoduše nejde.

A tak jsem se rozhodl pro koupi ještě jednoho typu Xmods Evolution. Poslední kus RTR setu na skladě společnosti Reichard. Potřeboval jsem ještě jeden malý model na předváděcí akce.

Protože jsem měl již jeden model Xmods Evo doma, domníval jsem se, že podvozky budou zcela identické. Ano, jsou. Ale ne co se týče délky. Carson chtěl zřejmě dodržet přesnost kopie včetně rozvoru. A tak tento model je delší. A tudíž nelze karoserie zaměnit.

Naštěstí ostatní díly již stejné jsou. Nyní tedy mám jedno šasi na náhradní díly.

Tento model je ideální pro jízdu na malém prostoru. Pravdou je, že jízdní vlastnosti nejsou nijak závratné, zvlášť ve stock verzi. Ale s přihlédnutím na výprodejovou cenu to stále lze akceptovat.

RC souprava na 27mhz má naštěstí jiný typ krystalu a tak mohou jezdit mé dva Carsony pohromadě. Což je pro prezentaci důležité.

A pokud se na model nešlápne, nehodí se s ním o zem, svoji funkci zastane.

Dokonce jsem otestoval Shelby GT na asfaltovém hrubším povrchu. Když na povrchu nebyly větší nečistoty, dalo se s ním jezdit i zde.

Model má kluzná ložiska, která mají vůle. Ale všechno jde kupodivu hladce a lehce. Není problém koupit ložiska kuličková. Ale to nemá do tohoto modelu cenu. A to včetně možného tuningu.

Odrpužení náprav je pomocí pružinek nezávislé.

Motorek je stejnoměrný, převody jsou kryté proti nečistotám.

Do připraveného slotu je možné připojit i diodové osvětlení, co jsem v mém případě učinil.

Co se mi osobně líbí na modelu je reálnost provedení karoserie se všemi detaily.

Jednoduše řečeno, na první pohled pěkný model na jízdy na malém prostoru.