MČR ET Jedovnice online kvalifikace

Igor Vlahovič


Zdravím Vás z Jedovnic, kde se zde v hale koná MČR ET 1/10 2013/2014. Tedy zimní část.

Omlouvám se za pozdní start reportu, ale musel jsem si připravit model do kategorie Hobby, kterou pojedu jako doplňkovou. Někteří se samozřejmě bavili na můj účet, protože jsem po hodně dlouhé době pájel motor a zjišťoval nedostatky na modelu TT-01.

Ale vše se zdařilo a já jsem připraven. Od Kopecký RC mám motor dle předpisů a Jarda Mader mi zapůjčil pastorek 22 zubů.

Zde je souhrn závodu:

 

Pořadatel: RC AČR

Místo konání: hala Jedovnice

Parkoviště: dostatečné, zaparkovat lze v případě potřeby i déle od vchodu

Teplota v hale: 25°

Osvětlení: umělé osvětlení, viditelnost velmi slušná, přes den viditelnost lepší díky oknům, v případě potřeby se rozsvítí další halogeny

Bufet: ano, malý bufet s možností objednání jídla dovozem

Časomíra: u dráhy, přenos na MyRCM

Technická kontrola: Jan Štrof

Rozhodčí: Zdeněk Beneš

Začátek: 8:00

Konec:

Počet skupin a aut: 11 skupin, 98 aut

 

Online výsledky můžete po celý víkned sledovat zde:

"" 1:12
"" TC Hobby
"" Formule 1
"" Formule 1 TRUE
"" World GT
"" TC Stock 17,5
"" TC Open

 

Již včera probíhaly volné tréninky. Dnes se pojedou měřené tréninky (2), potom 5 kvalifikací. Zítra potom finálové jízdy.

Takže se jedná o celý závodní víkend. Z toho někteří piloti jsou zde již od včerejška. A pilně trénovali.

Jedou se kategorie, které vidíte výše. Ne všechny jsou naplněné tak, jak by si asi pořadatel přál. Například 1/12 má snahu se oživit, ale dnešní účast tomu moc nenasvědčuje. Škoda.

V 1/12 měl jet i kolega Radek Voda, který ji chce oživit. Ale po náročné operaci musí dodržovat domácí klid. Držme mu palce. Ať je brzy zpět na dráze.

Za časomírou Pavel Magda. Střídá ho Zdeněk Beneš. Ten je i ředitelem závodu.

V bufetu je Jarda Kopecký st.

""

Tribuna s jezdci kategorie Stock

 

Náhradní díly jsou také zajištěny.

""

Kobercová dráha MČR ET 1/10 Jedovnice

 

Tak zde máte profil dráhy na tento závod. Dle slov jezdců technická a ne příliš rychlá. Já nemohu soudit, neb jsem na ní zatím nejel.

První kolo měřených tréninků bude za námi. Bude následovat rozprava, slavnostní zahájení. Pak se bude pokračovat.

""

Rozprava

 

Kategorie 1/12 se nakonec nepojede. Pouze jeden jezdec.

Hlavní rozhodčím je Zdeněk Beneš. Všechny důležité informace byly sděleny na rozpravě, kde bylo provedeno skupinové foto všech účastníků. Poděkováno bylo sponzorům, pořadatelům a samozřejně jezdcům za účast.

Tak nyní se jede ještě jedno kolo měřených tréninků. Já skončil jízdu velmi brzy pro povolenou matku kola.

Modely krouží, piloti se soustředí. Zbytek v depu ladí. Jsou před námi ostré kvalifikace.

Na to, jak si vedou piloti jednotlivých kategorií, se podívejte na MyRCM.

""

Nepostradatelná výbava na MČR – kyblíček s reflexní vestou pro nasazovače

 

Nasazovači musí mít vestu. Ta se nachází v pěkném kyblíčku s nápisem nasazovač. Nasadit na hlavu si jej můžete, ale nesmí vám bránit ve výhledu. Jinak vše dovoleno :-). A jako ochranná pomůcka hlavy, nic proti tomu nemám.

Jízdy komentuje Pavel Magda a pomáhá mu také hlášení z PC. K dispozici mu bude i Zdeněk Beneš.

Roman Štalmach dnes chtěl jet kategorii Yokomo GT. Nakonec jede s tímto modelem Olin Bětík v kategorii Hobby. A pojede jej i Vilda Augustýnek. Kterému nesedí model ve Stocku.

""

Jarda Kopecký st. coby kuchař a ředitel bufetu

 

Dalším nepostradatelným článkem tohoto Mistrovství je osobní kuchař. Ten Vám připraví chutnou krm po celý závodní den. Bifteky od něj nečekjte, ale to základní u něj najdete. Taková míchaná vajíčka po ránu, jako když najdete.

Na závodě nechybí už dnes diváci. Střídají se v hale. Starší i mladší.

Nyní je 15 minut přestávka a pak začneme první kolo kvalifikace. Po každém kole přineseme souhrn a postřehy.

 

Kvalifikace 1

Hobby – pohodová kategorie. Mohou zde jet i podvozky Yokomo GT ve specifikaci Mibosport Cup. Jede zde takto Olin Bětík. A nyní se přidám i já bohužel. TT-01 nevydrželo a je zralé na repas. Dominik Mach v klidu první s dostatečným náskokem. Je hodně rychlý. A má také nejlepší čas na kolo. Olin Bětík a Jarda Mader (TT-01) jsou za ním. Hlavně junioři v této kategorii. Což je dobře.

Formule 1 – rychlejší a ostřejší monoposty na mechových kolech. Marie Szostková na startu i se svým bratrem Janem. V čele Vít Hola, hned za ním Tomáš Rajdus. Jan Havlíček je třetí. Ale mezi jezdci celkem rozdíly.

True F1 – monoposty na bezdušových pneu. Tady je to hodně vyrovnané do 5. místa. V čele Ivo Gombík. Lukáš Vopat (jezdí za nás i ETS), Andrej Vnučko (SK) a Zdeněk Beneš ve stejnm kole (19). Některé monoposty z obou kategorií vypadají velmi realisticky.

GT – rychlé zadokolky. Roman Krejčí chtěl dát GoPro kameru do modelu, ale nezbylo na ní místo. Společně s Víťou Holou jsou v čele skupiny. Oba mají i hodně rychlá kola. Dá se očekávat souboj právě mezi nimi. Kuba Šimurda zatím na dráhu nevyrazil. Mechanika mu dělá jeho otec.

""

Mechanik Kuby Šimurdy dává dohromady model GT

 

Stock – tři skupiny. Hodně obsazená kategorie. V čele Marek Černý. I zde to bude hodně napínavé meti ním a Zdenko Kunakem. David Němček dojel do cíle nyní před Jirkou Tlustým (Awesomatix). Michal Vítámvás zatím 22 kol nenajel. To samé teprve čeká Pavla Martince. Marek Syrovatský najel tuto kvalifikaci jen jeden okruh.

Modified – tři skupiny a podobná účast. Jan Domanský zajel velmi dobře a hned dostal pochvalu od přítelkyně. Radoval se z vítězství ve skupině i Karel Doležal. A špička kategorie, která zajela v měřeném tréninku nejlépe ? Tak čistá jízda, pohledná a ostrá. Marek Černý jede jak Stock, tak i Modified. Davide Němček taktéž. Petr Grof, Jiří Vyšín, Kuba Šimurda, Zdenko Kunak… to je konkurence. Zde nejrychlejší Marek Černý. Ovšem Kuba Šimurda se nezdá a má naladěno. Zdenko Kunak odstoupil.

 

Kvalifikace 2

Hobby – Igor Vlahovič nastoupil s Yokomo GT a ihned se ujal vedení. A půl sekundy na kolo lepší čas. A tak dává pastorek 13z, aby srovnal rychlost s ostatními. Fakt je ten, že Dominik Mach byl na cílové rovince podobně rychlý jako Igor. A motorem a regulátorem to nebude. Ostatní se zatím nechytají TOP SPEEDem. Jarda Mader byl se svou jízdou nespokojen. A bylo také dost kolizí.

Formule – Marie Szostková se dostala na třetí místo celkově. Vede stále Víťa Hola. Ríša Granát si to užívá společně s Milanem Peškou. Oba z RC klubu Zlín.

Formule True – Ivo Gombík stále v čele. Milan Parák jede naštěstí zde, když kategorie 1/12 nakonec stagnuje. Miroslav Loupý a Libor Holub také na startu této kategorie.

Stock -špatně řiditelný model Pavla Martince. A odstoupil z jízdy. Prvně si ho spletl s modelem Jirky Tlustého komentátor Zdeněk Beneš. Jirka Tlustý s Awesomatix jede na třetím místě. A jede mu to velmi dobře. Jak Jirka říká, má rád zajímavé věci, a to včetně podvozků. A faktem je, že Awesomatix u nás běžně nekoupíte. V čele stále Marek Černý.

""

I v kategorii Stock jedou junioři

 

Modified – Jan Domanský nyní s technickými problémy. Konce jízdy se zúčastnil. Nejlepší skupina – zde jen pískají pneumatiky v zatáčkách. Krásná, čistá jízda v čele s Markem Černým. A to vše s komentářem Zdeňka Beneše.

Dráha je opravdu krásně vyznačená. Modrá barva na některých místech jak na LRP Masters. Dobře se na ní orientuje.

Hudba hraje na pozadí. V bufetu pořád plno. Na závodě klidná atmosféra, pohoda. Z 5ti kvalifikací se počítají 3 nejlepší. Dvě se škrtají.

 

Kvalifikace 3

Hobby – pastorek 13 byla skoro trefa do černého. Stejná rychlost s Jardou Maderem. Bohužel nestíhá Igor nejlepší. Ale i tak je to poměrně vyrovnané. Časy na kolo hodně srovnatelné. Ale to jezdci vpředu dělají chyby. Kdyby je nedělali a jeli stopu, pak by měli jiné časy na kolo. Ale jede se to jako hobby a kdo nemá licenci, může se zde povozit.

""

Vilda Augustýnek dokázal ulomit křídlo na svém modelu Yokomo GT

 

Formule – v celkovém pořadí Jan Szostek před sestrou Marií. V čele stále Víťa Hola. Tomáš Rajdussi drží druhé místo před Janem Havlíčkem. A do startu finále se toho asi moc nezmění. Milan Peška a Ríša Granát jezdí spolu vzadu pole.

Formule True – Zdeněk Beneš se posunul v celkovém pořadí na páté místo. A jak to tak pozoruji, začíná se mi tato kategorie líbit. Takže na Mibosportu budu v zimě příští rok asi jezdit právě toto. Myslím si, že náklady budou opět nízké.

GT – Roman Krejčí, Ondra Kulhánek, Víťa Hola – první tři v pořadí. Kuba Šimurda se zlepšuje a jde dopředu. Jiří Svoboda zatím poslední, protože odjel pouzedvě  jízdy a z toho jednu nedokončil.

Stock – máme vítěze kategorie Stock. Stal se jím Marek Černý a už to nic nezmnění. A ani na dalších místech to nebude jiné. Oliver Havránek (SK junior) je na sedmém místě a jede velmi dobře. Markéta Vítámvásová se drží v druhé desítce. Je to druhá žena ve startovním poli.

Modified -velmi těsný souboj mezi Markem Černým a Jirkou Vyšínem. Ani Zdenko Kunak nestíhá. Zdeněk Komentuje jízdu. Marek odolával tlaku Jirky. Jirka jede výborně. Zde se rýsuje na zajímavé finále. A Jirka se i dostal do vedení v jízdě.

 

Člověk by nevěřil, že i obyčejná klobáska může být připravena ve stylu HIGH LEVEL. Bufet funguje na výbornou.

""

Vzorný bufet v podání Jardy Kopeckého st.

 

Malá přestávka na úpravu tratě a jdeme na čtvrté kolo kvalifikací.

 

Kvalifikace 4

Hobby – Igor Vlahovič se propracoval na druhé místo za Dominika Macha. Ten je zatím nepolapitelný. A zůstane již první. 3x zvítězil. Olin Bětík spadl na místo čtvrté. Pořadí se neustále mění.

Formule – zde nyní nejeli Víťa Hola a také Jan Havlíček. Zřejmě mají najeto. Každopádně Víťa je již první dle třech prvních míst.

Formule True – start monopostů natočen. A Lukáš Vopat se posunul za Ivo Gombíka na druhé místo. Dobře naladil a skvěle jede. A ty modely fakt vypadají velmi dobře na těch kolech.

GT – mnoho karambolů. Na to doplatil vedoucí Kuba Šimurda. Ten již šlape na paty Romanu Krejčímu. Kuba je také již celkově třetí. I zde Milan Peška a Ríša Granát jedou vzadu pole. Opět spolu – STS CHvojkovice.

Stock – Pavel Magda měří, komentuje a i závodí. A nyní i v jízdě zvítězil před Kubou Zapletalem. Zde již nejel Marek Černý, který má již TQ jisté. Proto skupinu vyhrál Zdenko Kunak před Davidem Němčekem a Jardou Kopeckým ml.

Modified – Michal Blahovský je pátý a MČR si nenechal ujít. Karel Doležal také. A vypadá to, že i zde má TQ Marek Černý.

""

Milan Parák relaxuje

 

Již nyní se zde pohybuje RCTV a natáčí záznam pro svoji reportáž. Depa. jízdy, atmosféra – to vše se zde dokumentuje.

 

Kvalifikace 5 – a kdo má TQ a TOP 10 ?

Hobby

1 Mach Dominik
2 Ptáček Milan
3 Vlahovič Igor
4 Bětík Olin
5 Mader Jaroslav
6 Kohoutek Ondřej
7 Frič Marek
8 Augustýnek Vilém
9 Sehnal Vojtěch

 

Formule 1

1 Hola Vítězslav
2 Rajdus Tomáš
3 Szostková Marie
4 Havlicek Jan
5 Szostek Jan
6 Peška Milan
7 Granát Richard

 

Formule True

1 Gombík Ivo
2 Vopat Lukas
3 Vnucko Andrej
4 Holub Libor
5 Beneš Zdenda
6 Parák Milan
7 Loupý Miroslav
8 Rajdus Filip

 

GT

1 Krejčí Roman
2 Hola Vítězslav
3 Šimurda Kuba
4 Kulhánek Ondřej
5 Vnucko Andrej
6 Holub Libor
7 Svoboda Jiří
8 Granát Richard
9 Peška Milan

 

Stock

1 Černý Marek
2 Kunák Zdenko
3 Nemček David
4 Kopecký Jaroslav
5 Tlustý Jiří
6 Vítámvás Michal
7 Martinec Pavel
8 Havránek Oliver
9 Ďurana Radoslav
10 Vopat Lukas

 

Modified

1 Černý Marek
2 Vyšín Jiří
3 Kunák Zdenko
4 Nemček David
5 Šimurda Kuba
6 Blahovský Michal
7 Grof Petr
8 Hola Vítězslav
9 Doležal Karel
10 Kanina Jan

 

Dnešní program končí. Jezdci se mohou odebrat do Jedovnic do restaurace na přátelské posezení. Hala se zítra otevírá v 7:30 a začne finálový den.

Dnes ještě dodám video report. Pro dnešní den redakce Masters končí.