Speed Passion Challenge Hrotovice 9.10.2010 online

Igor Vlahovič


<p>
<b>LAST UPDATE: 20:19- video z finále Modified A</b>
</p>
<p>
Máme tu první závod Speed Passion Challenge zimní sezóny 2010/2011. Tento závod se jede
v Hrotovicích. Již minulý rok se zde tento seriál konal pravidelně. Areál <!– separe –> sporthotelu
poskytuje kompletní zázemí včetně občerstvení či wifi připojení.
</p>
<p>
Extrém střídá extrém. Zatímco letní část seriálu Speed Passion Challenge se vyznačoval nižší
účastí, závody na koberci slibují pravý opak. Už na tento závod se online přihlásilo cca 70 jezdců
z celé republiky či Slovenska. Ze Slovenska to je především Martin a Juraj Hudy, kteří využijí tento kobercový závod na ladění nového podvozku Xray T3 2011. Ovšem nechybí ani vynikající Zdenko Kunák (SK), Oskar Malatinsky (SK) a další jezdci.
</p>
<p>
U nás je to především Radek Flek, který přestoupil nedávno od značky Xray k Tamiya. A tak na této trati bude opět dokazovat svoje jezdecké kvality. Ale nebude to mít vůbec jednoduché. Jaroslav Kopecký, Václav Sauer, Zdeněk Hámák, Michal Blahovský…
Seznam jezdců je prostě dlouhý. A zejména kategorie Hobby vypadá hodně obsazeně. Pouze zatím Olda Groch se omluvil z důvodu nemoci. Ale jinak pokud ostatní potvrdí účast, pak bude v této kategorii cca 15 jezdců. A to je dobré číslo. Jinak formule 1 je novinkou v tomto seriálu. Ta to kategorie si také nachází zájemce. Protože je také velmi levnou kategorií.
</p>
<p>
V tuto dobu pomalu končí možnost potvrzení přihlášky a zaplacení startovného. Na tribuně i na dráze přeplněno. Všichni chtějí testovat nastavení svých podvozků. Evidentně nejpomalejší modely budou v kategorii Hobby. Aby ne, když mají předepsán jednotný motor Johnson / Mabuchi 540SH. Ale pro začínající jezdce převážně s podvozky Tamiya TT-01 ideální startovní příležitost.
</p>
<p>
Takže musíme počkat na vytvoření kvalifikačních skupin. Výsledky z tohoto závodu nebudou na serveru My RCM a tak budu přinášet průběžné dění orientačně v článku. Ne příliš podrobně, protože bych se upsal. Při tomto počtu lidí. Ale hlavní momenty se pokusím zachytit.
</p>
<p>
Již nyní víme, že v kategorii Hobby bude startovat Tomáš Erdélyi s podvozkem Xray T2. A tak hned budeme vědět, zda bude mít výhodu oproti kolegům s TT-01. Dle prvích slov má výhodu prozatím v teplotě motoru. I na těžší převod mu motor nehřeje tak, jak v modelu Tamiya TT-01.
</p>
<p>
Přestup z Hobby do Stock absolvoval Petr Vacula, který nyní jezdí šasi TRF 416X. A pochvaluje si jej. Ale ještě bude potřeba podvozek vyladit na koberec. Na svůj první závod v životě přijel i Miroslav Streischbier a výběr kategorie s podvozkem TT-01 byl jasný. Přijel společně s kolegou Radkem Skopalem. Ten také startuje v Hobby. Depo se jmény Petr Baxant, Pavel Bartoněk není nutné představovat. Marek Pilát má depo vedle klanu Rovných (zaktéž borci z Hobby).
</p>
<p>
Ovšem pojďme s podívat na další kategorie. V Modified budou usilovat o posty nejvyšší Martin Hudy, Juraj Hudy, Zdeněk Hamák, Michal Bok, Zdenko Kunak, Michal Blahovsky, Václav Sauer, Karel Novotný… Stock bude ve znamení Vojty Novického, Tono Slobody, Radka Fleka, Ladislava Berana,
Drahoslava Hejtmánka, Matěje Řeháka a dalších. Nechybí Tonda Pospíchal. Formule 1 má své zastánce: Jirka Rampula, Míra Meloun, Jiří Groch, Drahoslav Hejtmánek, Milan Cendelín, Radek Mareček, Zdeněk Hamák sen… Je těsně před rozpravou a piloti ladí své stroje. Tribuna stále plná.
</p>
<p>
Přes den nebudou chybět diváci v podobě manažerů, kteří v patře mají sezení a o přestávkách je zvědavost zavede do naší haly. Již nyní se zde objevují první zvědavci. Možnosti pozorování dění na dráze je mnoho. Buď můžete stát na galerii přímo proti tribuně, nebo na bočních stranách. Pokud chcete pozorovat dění v depu detailně, musíte sejít dolů.
</p>
<p>
Rozpravy se ujal Václav Stupek a uvedl základní pravidla. Potom promluvil Radoslav Bok, udělalo se společné foto a mohlo se začít závodit. Jdeme na první kolo kvalifikací.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace 1</b>
</p>
<p>
Formule – anglicky mluvící hlas uvedl závodníky do první jízdy dne. Kromě PC komentoval stav také Radek Bok. Jirka Rampula sklidil první úspěch. Zvítězil. Nechal za sebou Drahoše Hejtmánka a třetího Míry Melouna. Zdeněk Hámák sen. zatím 5tý.
</p>
<p>
Hobby – dvě skupiny jezdců. Radek Skopal vedl první skupinu. Jede šasi TT-01. Společně s ním krouží ve skupině Míla Streichsbier, který mi i ochotně zapózoval před startem. Robin Kovařík na druh pozici. Robin udělal skok kupředu. Ivan Kovařík zažívá také zlepšení. Radek Skopal najel 18 okruhů. V první skupině Igor Vlahovič 19 okruhů společně s Tomášem Erdélyim (Xray T2) a Pavlem Bartoňkem. Igorovi se podailo zatím za sebou nechat Tomáše s lepším šasi. Ovšem zatímco Igor jede skoro nejtěžší převod na modelu TT-01, Tomáš má ratio, jakoby u TT-01 měl Igor 58/24. Takže má velké rezervy. Uvidíme co se bude dít dále. Petr Rovný se podivoval jízdním vlastnostem podvozku Igora, který seděl jako přikovaný. Každopádně kategorie Hobby má nalezenou rychlost a výrazně se odlišuje od Stocku.
</p>
<p>
Stock – Kája Novotný ve skupině s Peterm Vaculou. Oba jedou Tamiya TRF 416. Káje jel čistou stopu. Stačil mu Bronislav Vykutil a Drahoš Hejtmánek. V první skupině zabodoval Zdenko Kunak před Radkem Flekem, Vojtou Novickým. Ale ani Tono Sloboda nebude chtít zůstat pozadu. Vždyť v létě soupeřil s Oskarem Malatinským a Vojtou Novickým o titul.
</p>
<p>
Modified – nejrychlejší kateogorie závodu. Zdeněk Hamák, Juraj a Martin Hudy, Václav Sauer či Michal Nagy. Uřídit stroje ve vvysoké rychlosti na mnohem užší trati než asfaltové mnozí jiní obdivují. A pak právem na finále A všichni stojí kolem dráhy jsou zvědaví na vývoj mezi elitou. Kdo se dnes kvalifikuje do prestižního Ačka ? Michal Bok v s Martin Hudy. Michalovi se podařilo vyhrát před Martinem Hudym, Zdeňkem Hamákem a i Zdenko Kunak se zatím musel spokojit se čtvrtou pozicí. Ve skupině před touto se ujal vedení Kája Novotný před Petrem Hanákem.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace 2</b>
</p>
<p>
Formule 1 – Drahoš Hetmánek musel dobře poladit svůj monopost, protože uspěl v druhé jízdě před Jirkou Grochem a Jirkou Rampulou. Zdeněk Hamák sen. opět na páté pozici. O první pozici na TQ budou soupeřit prvně jmenovaní.
</p>
<p>
Hobby – opět výborně Radek Skopal, který vítězí ve skupině první. Ovšem zůstává na nájezdu 18 kol. Míša Saturková si vylepšila nájezd a chvíli jela za Radkem. Ve druhé skupině Igor Vlahovič zajel 20 kol a nechal za sebou Tomáše Erdélyiho i opět třetího Pavla Bartoňka. Ten se podivoval, jak jede Igorův model, když ho předjížděl o kolo. Igor jede převod 55/26 a motor je pasivně i aktivně chlazen. Jede typ Johnson J-540. Motor má blízko k 80°, ale již druhou jízdu jede vyrovnaný výkon. Marek Pilát si stěžuje na teplotu motour Mabuchi 540. Ten je zřejm více do otáček a těžký převod nesnáší. Petr Baxant se již v minulé jízdě divil, jak může být o kolo zpět, když jede bez chyb. Ale na koberci je potřeba jet naprosto přesně kolem pokliček. Pak se dá zajet pěkný výsledek.
</p>
<p>
Stock – dvě skupiny pilotů. Kája Novotný opět výborně. Ovšem Ladislav Beran se zařadil za něj a předstihl i dobře jednoucího Drahoše Hejtmánka. V první skupině jede i Dominik Mašek. Silnější druhá skupina byla ve vedení s Radkem Flekem, který nyní dal 25 kol jako jediný. V minulé jízdě to byl i Zdenko Kunak. Jaroslav Kopecký v této jízdě „až“ čtvtý za Tonem Slobodou. Zde se o TQ poperou zřejmě Radek a Zdenko. Jeden jede Xray, druhý Tamiya.
</p>
<p>
Modified – v první skupině pořadí jako v minulém kole. Jarda Vala si zvolil taky tuto kategorii a zatím v této grupě 4. Petr Hanák opět vítězí. I v druhé skupině pořadí podobné – Juraj Hudy, Oskar Malatinský, Václav Sauer. Matěj Řehák jízdu nedokončil. Vašek má rád rychlost a proto i u něj zvítězil právě modified. Zdeněk Hamák předjel Michala Boka, Martina Hudyho, Vaška Strupka. Ale všichni v jednom kole. Pouze Zdenko Kunak nyní ztrácel. Bude na TQ Martin Hudy ? Nebo Zdeněk Hamák ? Oby jezdící Xray. Nebo Michal Bok s podvozkem Tamiya ? Uvidíme v dalších jízdách.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace 3</b>
</p>
<p>
Formule 1 – Drahoš Hejtmánek zajíždí další vítězství a je nejblíže TQ pozici. Jinak pořadí v podstatě beze změny. V patách mu jsou Jirka Groch a Jirka Rampula. Ten ještě minulý rok jezdil Hobby s karoserií Porsche. Nyní dal přednost právě F1.
</p>
<p>
Hobby – pořadí v první skupině skoro beze změn. Radek Skopal podává stabilní výkon a vízězí i ve třetí rundě. Radek testuje klasický motor stavebnicový Mabuchi 540SH. Jede převod 55/26 a zatím nájezd 18 kol. Ale musí se vyhýbat soupeřům a tak nemůže zajet lépe. Nyní Tomáš Erdélyi nechává za sebou Igora po jeho chybě. Je vidět, že Xray T2 je v zatáčkách lehčí na řízení. A kdyby Tomáš jezdil přesnější stopu, Igor by neměl šanci ho za sebou ponechat. Již nyní se mezi závodníky zvažuje uzamčení kategorie bu´d jen pro TT-01 a udělat z kategorii značkový pohár, nebo povolit pouze podvozky s kardanem. V podstatě 90% lidí dnesx jede Tamiya TT-01 a tak by dohoda byla možná. Kromě podvozku se musí stanovit i jasně jednotný motor. Teplota motoru Johnson J je dosti vysoká a je možný úbytek výkonu. Mabuchi 540SH je na tom o něco lépe.
</p>
<p>
Stock – Mezi Káju Novotného a Drahoše Hejtmánka se dostal Ivo Gombík. Jarda Kopecký šel nahoru a najíždí 24 kol jako soupeři Zdenko Kunak, Tobo Sloboda, Vojta Novický či Adam Dubák. Pouze Radek Flek poodjel ostatním a nejel 25 kol. TQ už mu zřejmě nidko nevezme.
</p>
<p>
Modified – zde podal lepší výkon Jarda Vala. Václav Sauer drží krok s Oskarem Maltinským, Jurajem Hudym či Dominikem Šulcem. Chlapi dávají kola pod 12 sekund. Nájezd 25 kol je zde standard. O kolo více dává Zdeněk Hamák a Michal Bok – prozatím. A tak se schyluje na finále k soupeření „značek“ Tamiya vs Xray. Skočil jsem před jízdou nejlepší skupiny k tribuně a pokusil se vyfotit jezdce. Ovšem v tomto osvětlení má i nový fotoaprát problémy. Martin Hudy stál vedle týmového kolegy Martina Hudyho. Radek Bok odstartoval jízdu a modely vystartovaly. Do cíle první dojel Martin Hudy.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace 4</b>
</p>
<p>
Formule 1 – Drahoš Hejtmánek si pojistil TQ vítěznou jízdou. Ale pojede oproti Jirkovi Rampulovi a Jirkovi Grochovi a to jsou soupeři číslo 1.
</p>
<p>
Hobby – Igor udržel Tomáše za sebou a zajistil si TQ na finále. Ale ve finále to bude mít velmi těžké. Jet proti řemínkovému speciálu, byť staršímu modelu bude boj. Ale nenechal nic náhodě a díky Jardovi Kopeckému umístil do TTčka ještě jeden aktivní větrák. 5V připojil na 8,4V a tak to nyní pěkně fučí na motor ze dvou stran. Když už nic, motor bude méně nadávat. V depu Baxant, Erdélyi, Bartoněk panuje veselá nálada. A finále se nezadržitelně blíží. Petr Rovný ještě nenaladil a pořád něco mění. Ale o tom kvalifikace jsou. A kdo se dostal do pomyslného A finále ? Máte to na foto (bude v zápětí).
</p>
<p>
Stock – Kája Novotný zvítězil i v poslední kvalifikaci ve své skupině. Ale Drahoslav Hejtmánek mu byl a bude důstojným soupeřem. Piloti již nyní stojí u tabule s výsledky a počítají, zda se dostanou do daného finále. Radek Flek má již TQ jisté. Jeho tři dobře zajeté jízdy mu to zajistily. Ovšem A finále i zde bude plné hvězd. A bude potřeba vzít kameru a nějakou tu finálovou jízdu zdokumentovat. Protože především A finále bude hodně napínavé. Více jak 5 pilotů v jednom kole zaručuje hezkou podívanou.
</p>
<p>
Modified – a co teprve „královská“ kategorie. A v ní jezdci světových formátů. Poslední kvalifikace rozhodla o pořadí na finále. I jezdci stáli nedočkavě u výsledků a čekali na ně. Hodně často o postupu do finále rozhodovaly setiny sekundy. Jedna malá chyba v jízdě a je hotovo. Nyní se řeší pořadí na finále, protože byla chyba v měření. TQ a další jezdce najdete posléze ve fotogalerii.
</p>
<p>
Škoda, že se nepřenáší data ze závodu online. Hned by jste věděli přesné výsledky. Toto by měl pořadatel dovést k dokonalosti. Ale jinak průběh bez prodlev a hezky to jede za sebou. Jdeme za chvíli na finále.
</p>
<p>
<b>Finálové kolo 1</b>
</p>
<p>
F1 – Drahoslav Hejtmánek dokázal vyhrát první finále. A to před Jirkou Grochem a třetím Zdeňkem Hamákem st. Zdeňkovi se nyní zadařilo a ponechal za sebou své soupeře, příkladem může být Jirka Rampula či Mira Meloun.
</p>
<p>
Hobby – B finále v počtu 5. Tři junioři a k tomu Míla Streichsbier a Ivan Kovařík. Míša Saturková bude startovat z první pozice. Za ní Jan Rovný a potom Míla. Jediná slečna v závodě zvítězila, ale Honza jí byl velkým a vyrovnaným soupeřem. A finále bylo hodně ostré a plné peprných výrazů. Jako by se jelo o zlatou cihlu. Každopádně Igor Vlahovič měl ze začátku dost prácfe s Tomášem Erdélyim, který ho hodně dojížděl. Ale jezdci o kolo a občasně nepřesná stopa umožnila Igorovi zvítězit. Ale potenciál v šasi XRAY T2 je a je to dost viditelné. Pavel Bartoněk se vztekal a nadával do čertů, stejně na tom byl Robin Kovařík, který málem vzplál. Ale jízda byla dokončena bez újmy na zdraví. A jak to bylo za Igorem ? Druhý Tomáš, třetí Pavel Bartoněk. Čtvtrý Radek Skopal. Ale dle slov jezdců s modely TT-01 je to opravdu nerovný boj. Souhlasím s nimi.
</p>
<p>
Stock – Bčko a krásné finále pro Drahoše Hejtmánka, Broni Vykutila, Ivo Gombíka a Ladislava Berana. Těsně za sebou, občas kontakt a stálá změna v pořadí. Bronislav nakonec první, ale zadarmo to rozhodně neměl. A finále špatně dopadlo pro Radka Fleka či Vojtu Novického. Oba jízdu nedokončili. A tak pořad bylo Zdenko Kunak, Jarda Kopecký, Matěj Řehák. Ani Adam Dubák nejel.
</p>
<p>
Modified – zatímco B finále bylo ve znamení Káji Novotného, který porazil Matěje Řeháka, A finále byla přímo pastva pro divácké oči. Týmový souboj Martin Hudy / Zdeněk Hamák od startu do cíle byl extra. (viz záznam později). Ani Michal Bok jim nestačil. Před něj se chvíli dostal i Zdenko Kunak. Na čtvrté pozici Václav Strupek. Po jízdě si Martin a Zdeněk sdělovali své dojmy a sám Martin Hudy přiznal, že měl dost práce. Zdeněk Hamák se právem řadí ke světové špičce.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/QGNWjTnGLTo?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/QGNWjTnGLTo?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
<b>Finálové kolo 2</b>
</p>
<p>
F1 – Drahoš Hejtmánek vítězí i v druhé jízdě a jistí si celkové první místo. Ovšem změna na druhém a třetím místě. Druhý Jirka Rampula a skvěle Zdeněk Hamák sen. třetí. Takže o dalších pozicích není ještě rozhodnuto a to do toho promluví určitě Jirka Groch.
</p>
<p>
Hobby – B finále si polepšil Míla Streichsbier, ktetý dojel druhý za vítěznou Míšou Saturkovou. I ta se stala již vítězkou B finále. A finále bylo nyní již klidnější, ale opět karambolové. Robin Kovařík opět řešil špatně fungující nasazovače, kteří ho dávají špatným směrem a na špatné místo. Tomáš Erdélyi po startu tlačil na Igora, ale pak již Igor dotáhl jízdu bez větších problémů do konce. Stal se dnešním vítězem. Ale chyba v měřícím zařízení ho odsunula dozadu. Dle PC dojel Radek Skopal druhý, třetí pak Pavel Bartoněk. Ale po korekci se Tomáš dostal na druhou a Radek na třetí pozici. Petr Baxant zajíždí výkony podobné Markovi Pilátovi. Krok drží i Petr Rovný. A mezi jezdci stále probíhá živá diskuse, co omezit v této kategorii. Někdo je pro podvozky, někdo pro regulátory. Řeší se jednotný motor. Na výkon modelu mají vliv i baterie. Takže jak to dopadne, nidko neví a já jsem na to sám zvědav.
</p>
<p>
Stock – po odjteí Bčka, kde zvítězil Lukáš Gombík a zde není rozhodnuto o vítězi, se chvíli čekalo na Radka Fleka, který měnil regulátor. Ale nakonec Radek opět nebyl na startu. Ale týmový kolega Vojta Novický na startu stál. Jarda Kopecký slavil úspěch a vítězí. Před Vojtou Novickým a Adamem Dubákem.
</p>
<p>
Modified – v B finále jízda do protisměru a velké vzrušení. Radek Bok musel dvakrát napomínat. Matěj Řehák vítezí před Karlem Novotným a Jardou Valou. A finále opět krásná podívaná. Zdeněk Hamák tentokráte nedokončil jízdu. Martin Hudy potvrdil vítězstvím své celkové první místo. Zdenko Kunak udržel druhou pozici před Michalem Bokem a Václav Strupek čtvrtý. Takže i zde je obdobná situace. První místo jisté, další nikoliv.
</p>
<p>
<b>Finálové kolo 3</b>
</p>
<p>
F1 – a známe celkové pořadí: Drahoš Hetmánek, Jirka Rampula, Jirka Groch. Poslední jízda ustanovila toto pořadí. Zdeněk Hamák dosáhl na čtvrtou pozici.
</p>
<p>
Hobby – B finále: Míla Streichsbier konečně setřásl nervozitu a nejistotu a vítězí před Janem Rovným a Míšou Saturkovou. Blahopřejeme !!! Ačko sice Igor opět v těsném souboji s Tomášem. Ale jezdci o kolo rozhodli. Tomáš toho využil a vítězí. Igor druhý a třetí Radek Skopal. Ten měl kontakt s Pavlem Bartoňkem a oba si to pak vyříkali. Jízda v hobby by se asi měla uklidnit. A tak pořadí na prvních třech místech: Igor, Tomáš, Radek. Miloš Saturka ještě konzultoval s Igorem po jézdě převodové poměry, aby to do příště pro děti připravil do modelu TT-01.
</p>
<p>
Stock – B finále je vítězem Ivo Gombík a patří mu to právem. Protože vyhrál poslední jízdu před Broňkem Vykutilem a Drahošem Hejtmánkem. A finále a zázrak – Radek Flek na tribuně. Maximální soustředění a odměnou je mu vítězství. Bohužel do celkového pořadí na první místa nedosáhne. Všichni piloti jezdili v jednom kole a v podstatě s minimálními rozdíli. Je to opravdu hodně vyrovnané. Pořadí v cíli: Flek, Kunak, Novický. Ten dokázal předjet Adama Dubáka ke konci jízdy.
</p>
<p>
Modified – B finále má svého vítěze a to Robert Žák. A celý závodní den ukončila královská jízda A. i tu jsem zdokumentoval na kameru. Takže vše uvidíte na záznamu a vítěze na foto… Vyčkejte prosím… Jen prozradím, že zvítězil Zdeněk Hamák a sklidil potlesk.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/v-4_Sd9dlVk?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/v-4_Sd9dlVk?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
Vyhlášení vízězů bude za malou chvíli. Potom nahraji foto vítězů. DOma potom zpracuji dva záznamy z finále Modified A a dnešní report bude u konce.
</p>
<p>
P.S. Členové týmu Masters zvítězili v poháru týmů a mají plaketu u šéfa. Kdyby vyčkali, mohli býti slavní :-). A škoda, že Radek Skopal nestál na stupni vítězů v kategorii Hobby.
</p>