Zahajovací závod offroad RAYBECK TEAM RC aréna Letovice

Igor Vlahovič


Přijal jsem pozvání od RAYBECK Teamu a Milana Nováka na zkušební zahajovací závod offroad buggy E1/10 do haly v areálu TYLEX v Letovicích. Příjezd k hale je velmi jednoduchý. Ihned po vjezdu od Letovic se areál nachází po pravé straně. Je to nepřehlédnutelné.

Parkoviště dostatečné přímo v areálu.

Celý areál hodně pamatuje a na venkovní pohled je to opravdu o 40 let zpět. Ale krása to fotit a točit v mlze a oparu.

Po vstupu do budouvy se pohled mění. Udržované prostory provozovatelem, hala, místo k občerstvení, toalety, čisto a pohodová teplota.

Místo pro depa kolem tratě. Ta nemá velké rozměry, ale je velmi zajímavá, technická a čistá. O chlupy v modelu se starat nemusíte.

Oběd je možné objedat a bude dovezen. Jinak je zde zařízen bufet.

Místa pro depa jsou tak na cca 50 – 60 lidí. Plánuje se zde pořádat offroad a onroad závody spíše komorního charakteru. Prostředí, místo tomu napovídá.

Podrobné info v následující tabulce:

 

Pořadatel: RAYBECK Team a Milan Novák

Místo konání: hala TYLEX, Letovice

Parkoviště: dostatečné, zaparkovat lze v případě potřeby i dále od vchodu

Teplota v hale: 20,2°

Osvětlení: umělé osvětlení, viditelnost velmi slušná, přes den viditelnost lepší díky oknům

Bufet: ano, malý bufet

Časomíra: u dráhy, přenos na MyRCM

Technická kontrola: Vladimír Šeliga

Rozhodčí: Vladimír Šeliga

Začátek: 9.15

Konec:

Počet skupin a aut:  5 skupin, 28 modelů

 

Za časomírou Ladislav Šeliga. Kdo jiný by měl zde měřit. Výsledek v tištěné podobě, na netu na MyRCM a také světelná tabule k náhledu aktuální jízdy.

Ozvučení hodně dobré, neruší a je dobře slyšet.

""

Hala se nachází v areálu TYLEX, firma karavany Milan Novák

 

Výsledky závod online zde.

"" 1:10E 2WD Buggy
"" 1:10E 4WD Buggy

 

Na rozpravě bylo sděleno vše. A také to, že dnes se jedná o zkušební zahajovací závod. Pohoda, šampaňské, speciální ceny, závod naslepo s navigátorem.

Slavnostní pokřtění tratě otevření areálu šampusem, kde si všichni přítomní (kromě dětí), přiťukli.

Kdo nepije, nezávodí 🙂

Hudba hraje na pozadí, společné foto účastníků.

 

Kvalifikace 1

První nastoupila kategorie buggy 2WD. Michal Andrlík nedokončil jízdu. Pavel Ryšavý zvítězil v naprosto první jízdě dne. Olda Groch přijel také tento závod podpořit. A také Jarda Kopecký st. a ml. Bidovští nechybí a také mistr offroad – Aleš Bayer.

Tribuna je pro cca 8 pilotů. Je z ní dobře vidět na celou trať. Jen strop je tu proklatě nízko, a tak je potřeba při vstupu na tribunu dávat pozor na hlavu.

I skoky jsou nastaveny tak, aby horliví jezdci neskákali do zářivek na konstrukci :-).

Dvě skupiny dvoukolek v čele s Alešem Bayerem. Ten i přes ranní návrat z diskotéky jede velmi dobře. A ani klopená část dráhy mu nedělá evidentně potíže. Jarda Kopecký ml. na druhé průběžné pozici. Roman Bílek třetí.

Vladimír Šeliga komentuje jízdy, hlídá čistotu. Ale při počtu 5 – 6 pilotů se to dá na tomto prostoru uhlídat.

""

Tým v soutěži Naslepo – tým Slepouši (dvojka Jurenka / Bulva)

 

Do soutěže jízdy poslepu se zatím přihlásil jeden jezdce. Ono jet se zády otočeným k dráze a nechat se navigovat, nebude žádná legrace.

Buggy 4WD je více obsazená, jede v ní více juniorů. RAYBECK Team podporuje mládež a to poměrně dost v poslední době.

Ve 4WD buggy si vede zatím nejlépe Aleš Bayer. Což není žádné překvapení. Miroslav Jurenka druhý před třetím Romanem Bílkem.

Pohodička na tribuně a někdy i hodně dobrá zábava. Hlavně společné skoky Jirky Rybáka a Aleše Bayera na úzké trati vedle sebe. Zřejmě se jim zalíbila tandemová jízda a nebo trénují na závod „kolo poslepu“. Přichází návštěvníci, diváci. Že by proběhla propagace závodu i zde v Letovicích ?

""

Kontrola tratě před dalším kolem kvalifikací

 

Po prvním kole je 15 minut pauzička.

 

Kvalifikace 2

Na další kolo se nejen upravila dráha, ale do jedné ze zatáček před cílovou rovinkou se dal nasazovač nastálo – žebřík. Protože si to zde někteří jezdci dost skokem zkracovali. První se o této novince dozvěděl Aleš Bayer. Ten žebřík nedokázal proskočit.

Na jednom skoku má nasazovač k dispozivi i koště, aby mohl v případě potřeby model nasadit. Pokud nemá zpátečku.

""

Kdopak ulomil kolečko ? Že by Leoš s jeho omezovačem vášní ?

 

Aleš Bayer opět v čele kategorie buggy 2WD. Pořadí podobné minulému kolu. Dušan Bayer na čtvrté průběžné pozici. Milan Novák pak na místě devátém. Ale on se spíše stará o pohodlí jezdců a dohlíží na stav tratě. Michal Andrlík a Leoš Bulva zatím na konci tabulky výsledků. Ale tito jezdci se opravdu přijeli pobavit. A také baví ostatní.

""

Žebřík nasazovač. Už se nedá skok na cílovku zkrátit …

 

V buggy 4WD se učí junioři trať. Maximální soustředění na jízdu, občas chyba. Ale jedou s rozumem, protože tady na této trati se naplno prostě jet nedá. A to říkají i zkušení borci. Ví jak na to.

Dušan Bayer byl další, kdo potkal žebřík… A hned to dal emočně najevo :-). Kolegové na tribuně mu to vysvětlili a jízda mohla začít.

A přichází další kolegové, diváci, známí. Podívat se přijel i Petr Rovný. A jeho prvotní reakce: „Divočina“. Aby také ne, když ti zkušení dokáží jet s modelem i na tak úzké a náročné trati pěknou pilu.

Některé modely dokáží provádět pěkné skoky a mnohdy i salta. Prostě pastva pro oči.

""

Novinka náplně do tlumičů pilota Jurenky 🙂

 

Kvalifikace 3

Po krátké přestávce se rozjelo kolo třetí. A Leoš Bulva dostal STOP and GO. Snad jako první dnes na tomto závodě.

A Milan Novák OUT OF RACE. Nasazovač se snažil jeho model opravit. Avšak marně. A tak se na sebe smutně podívali Jirka Rybák (naszovač) a Milan Novák (pilot v jízdě).

Kromě Milana nedokončil jízdu také kolega Pavel Ryšavý. Ten se na tribuně jen usmíval a čekal s Milanem na konec jízdy.

""

Milan Novák a Pavel Ryšavý OUT OF RACE

 

Podívejte se na výsledky jízd na MyRCM. Nyní je obědová přestávka. Hraje pohodová hudba, chtělo by se i tancovat.

O mou osobnost se tu starají řádně. I já již mohu v klidu obědvat.

Komentáře v depech jsou zajímavé a zábavné.

 

Kvalifikace 4

Do závodu „Naslepo“ je zatím přihlášeno 9 pilotů – odvážlivců. Nakonec jich pojede 10. Jarda Kopecký ml. musel odjet, byť byl přihlášen.

A jak to dopadlo nakonec ? Kdo bude v Ačku ? Jednotlivé kategorie:

 

Buggy 2WD TOP 10 (v A finále jen 6 modelů)

1 BAYER Ales
2 BIDOVSKY Ales ml.
3 KOPECKY Jaroslav ml.
4 BILEK Roman
5 RYBAK Jiri
6 BAYER Dusan
7 BULVA Leos
8 GROCH Oldrich
9 RYSAVY Pavel
10 NOVAK Milan

 

Buggy 4WD TOP 10 (v A finále jen 6 modelů)

1 BAYER Ales
2 BIDOVSKY Ales ml.
3 JURENKA Miroslav
4 RYBAK Jiri
5 BILEK Roman
6 BAYER Dusan
7 HRADECKY Roman
8 RYSAVY Pavel
9 BULVA Leos
10 KUBENA Radim

 

Nyní je hodinová přestávka. Ale vyplní se právě závodem „NASLEPO“. To bude jistě dobrá zábava.

 

Závod NASLEPO 🙂

""

Profi team na startu závodu

 

První jel Profi Team (Rybák Jiří  / Bayer Aleš) – hard core na první pohled. Navigátor Jirka navigoval jako o život. Malá pravá, levá levá, rovně, ty vo…, jsme před smyčkou. A je to za námi 🙂

Dvojice Bayer Dušan / Novák Milan jeli velmi zkušeně. Dobrý navigátor Milan !!! Komentář potichý narozdíl od Jirky Rybáka, který to prožíval. HOP před cílovou rovinkou. Občas pomohli nasazovači. Hodně diváků kolem. Pěkná podívaná, netradiční. Potlesk. Lepší čas jak Profíci.

Roman Bílek / Aleš Bidovský ml. – Roman jede, Aleš naviguje. A jde jim to. A to vše bez přípravy. Dejmu, dejmu… Doprava, plnej doprava, dobrý, dobrý. Rovně, doprava, dejmu, dejmu. A pilot: doprava, doleva, tam kam mám p… jet ?. Kam ho neseš ? (to bylo na nasazovače). Čas nepokořen.

Leoš Bulva / Mira Jurenka – Leoš jede. A zcela jiná navigace. Rychlý sled slov. Pěkně potichu a decentně. Leoš se však hodně motal. Levá, levá, levá dost. Přijde skok a hop… Rovně, rovně, smyčka…

Mira Jurenka / Leoš Bulva – prohodili si to kluci. A Leoš jede. Trošku doleva malinko, levá, levá, pravá, kličkuješ jak před kohoutem, rozjeď to, vynikající !!! Leoš naviguje jak na rally.  A máme novou vedoucí dvojici !!!

""

Zatím nejlepší čas tato dvojice s pilotem Jurenkou

 

Jirka Komorous s navigátorem – zase jiý komentář. A junior jede skvěle. Ostrá levá, rovně, stůj, stůj, přidej, přidej, dobrý.

Milan Novák s dcerou navigátorkou – ne zrovna nejlepší čas. Ale snaha obrovská. Decentní komentování, chyba těsně před smyčkou.

Junior Radek Švanda – jel krásně. Soustředil se na jízdu. Konec tratě před cílovou páskou dělá všem problémy.

Jede se o poukaz na ubytování ve vybrané lokalitě (dle přání) !!!

Junior Vít Švanda s navigátorem Jirkou Rybákem – také velká snaha.

Aleš Bidovský ml. se také do závodu přihlásil. Navigátor Roman Bílek. Emoce na tribuně. Velká snaha zvítězit. Uvíznutí na pokličce. Doprava, doprava, doleva a v cíli brutální rychlost.

Vítězem se stal Miroslav Jurenka s navigátorem Leošem Bulvou. A právě jedou spolu a pak se budou registrovat 🙂

 

Jdeme na finále.

 

Finále 1

Buggy 2WD – B finále: vítězem se stal Leoš Bulva. Velmi vyrovnaná jízda s potleskem na koneci. A finále: Aleš Bayer vs Aleš Bidovský ml. Na úzké a technické trati jízda vypadá agresívně a fantasticky. Navíc kluci na sebe čekají, aby si jízdu co nejvíce užili. To se taky jen tak v A finále nevidí. Nasazovači ihned k dispozici. Ladislav Šeliga komentář. V cíli se první objevil Aleš Bayer. Roman Bílek třetí za Alešem Bidovským ml.

Do haly přichází další a další diváci a zvědavci. A hodně lidí obdivuje pracovního Phantoma. Jeho možnosti jsou obrovské.

""

Start finálové jízdy

 

Buggy 4WD – C finále: dva jezdci OUT of RACE. Junioři se i zde učí sbírat zkušenosti. Radek Švadna atakoval repropednu. David Bárta vítězí před Janem Komorousem. B finále: opět atmosféra, jak má být. Potlesk, křik a vítězem je Jarda Kopecký st. V poslední chvíli o prvenství přišel Radim Kuběna. A finále: TOP 6 pilotiů ukazuje své umění. Aleš Bayer vs Aleš Bidovský ml. V cíli první Aleš Bayer s dostatečným náskokem. Mira Jurenka třetí. Velmi pěkná jízda.

Kolem dráhy mnoho diváků. Kde se tu berou takto hromadně, toť otázka. Ale pro závod jen dobře.

 

Finále 2

Buggy 2WD – B finále: Pavel Ryšavý velmi nervózní na tribuně. Ale dovedl model do cíle jako první. A finále: Máme dva první piloty na bedně: Aleš Bayer (1) a Aleš Bidosvký ml. (2). O třetí místo bude ještě tuhý boj, protože nyní dojel třetí Jirka Rybák.

Buggy 4WD – C finále: junioři na trati aneb podívaná, jak má být. David Bárta potvrdil formu druhým vítězstvím. B finále: a vítěz je Roman Hradecký. Pavel Ryšavý nyní až třetí za Radimem Kuběnou. A finále: Aleš Bayer si dojel pro celkové vítězství i zde. Aleš Bidovský bude druhý. Mira Jurenka třetí. Každopádně tato šestice jede úžasně a podává na této trati neskutečné výkony.

""

Tak tady závodíme

 

Máme před sebou poslední kolo finálových jízd.

 

Finále 3 uděláme souhrn výsledků

Buggy 2WD

B finále vítěz: Pavel Ryšavý

A finále

1. Aleš Bayer

2. Aleš Bidovský ml.

3. Roman Bílek

""

Milan Novák na tribuně

 

Buggy 4WD

C finále vítěz: David Bárta

B finále vítěz: Roman Hradecký

A finále

1. Aleš Bayer

2. Aleš Bidovský

3. Miroslav Jurenka

 

První závod, kde na sebe ve finále soupeři dokonce čekají. Aby si užili adrenalin a nejezdil každý sám. To jsem dnes zažil asi poprvé. Odměny pro všechny zúčastněné jsou připraveny. Důstojné ceny pro vítěze.

Vše k závodu zajištěno, jak má být. Starost o dráhu, zázemí včetně občerstvení. Zde není co vytknout.

Pohoda celý den, legrace. Pravda, menší počet jezdců. Ale na prostory dostatečný.

Zde se nepočítá s účastí 100 modelů, jako ve velkých halách. Tyto závody se budou ubírat spíše komorním směrem, pohodovou atmosférou. Zvažuje se i onrad varianta, zvažuje se vyhlášení kategorie SCT 1/10. Pokud se sejde dostetečný počet zájemců.

Musíte počítat s technickou a užší tratí, než jste možná zvyklí. Ale tady se ukáže, že to není o výkonu modelu, ale o vašem umění model řídit.

Jdeme na vyhlášení výsledků. Bude to velkolepé dle pořadatele.

Vyhlášení velkolepé na první závod. Více na videu později.

Každý dostal cenu, vítězové poháry a věcné ceny.

Další závod se chystá a dalo by se říci, že z haly na výrobu záclon se podařilo udělat slušnou základnu pro pořádání offroad a onroad závodů. Byť pro menší počet zájemců. Ale někdy méně znamená více.