Rychvaldský pohár offroad Bílovec online

Igor Vlahovič


Přijal jsem pozvání na další závod rychvaldského poháru od ředitele závodu Luďka Szostka. Je to v této zimní sezóně již potřetí, když počítám i účast na MČR buggy ET 1/10.

Jako vždy máme na začátku reportu tuto tabulku se základními údaji o závodu. Některé parametry se budou doplňovat v průběhu dne.

 

Pořadatel: RC Team Rychvlad

Místo konání: sportovní hala v Bílovci

Parkoviště: dostatečné, zaparkovat lze v případě potřeby i dále od vchodu

Teplota v hale: teplo, 21°

Osvětlení: umělé osvětlení, viditelnost velmi slušná, přes den viditelnost lepší díky oknům

Bufet: ano, malý bufet s možností objednání jídla dovozem

Časomíra: u dráhy, měření AMB bez přenosu na MyRCM

Technická kontrola: Luděk Szostek

Rozhodčí: Luděk Szostek

Začátek: 9:15

Konec: 17:15

Počet skupin a aut: 58 aut, 8 skupin

 

Na tomto závodě se měří AMB časomírou, kterou má na starosti Roman Kavan. Ale přenosy výsledků nejdou na MyRCM. Takže po každém kole kvalifikací zde uvidíte výsledky v souhrnu. Jako na minulém závodě.

Nyní, jako na každém závodě, probíhá volný trénink. Na tribuně plno, trénink je řízený a svůj čas mají i modely 1/16 offroad. Ty zde zastupuje bohatá polská výprava.

""

Michal Andrlík dokáže takto roztrhat pneu při ranním tréninku

 

Já jsem otestoval kitem spravené řízení u mého modelu SCT Turnigy a zatím bezva – drží to. Za toto musím poděkovat Radkovi Vodovi, který mi s opravou pomohl ještě včera před závodem.

Rozpravu vedl Luděk Szostek a dokonce padaly i polské výrazy. Kolegů z Polska je opravdu dost. Ale oni rozumí i tak 🙂

""

Rozprava

 

Všichni se všechno dozvěděli a myslím si, že můžeme začít závodit. V galerii máte jednotlivé skupiny. A kategorie.

Cílová rovinka se nachází za dřevěnou lavicí a je v ní malé esíčko. Hodně zajímavé a hned za ní pak ostrá levá. Jsem zvědav na průjezdy některých pilotů v plné rychlosti.

 

Kvalifikace 1

Luděk Szostek ihned od začátku komentuje jízdy, sděluje pilotům pořadí a kontroluje nasazovače. Nasazovači musí mít reflexní vesty. Jsou tedy dobře vidět periferně na trati.

Zde je malá ochutnávka přehlídky modelů na tomto závodě. Více ve video sestřihu následující den.

 

Jedna jízda stíhá druhou. Jedou buggy 4WD, 2WD, SCT a 1/16 offroad. 3 kvalifikace a pak tři finálové jízdy.

Nasazovači fungují jak mají. Běhají po trati a snaží se. Na tribuně junioři. Kuba Mader vs Radim Hruška. Krásný souboj a nechybí komentář Luďka.

Aby měl ředitel závodu dobrý přehled o dění na trati, je na empire společně s piloty.

Kromě tištěných výsledků a komentáře jsou průběhy jízd přenášeny na plátno.

A opět hezký souboj Míry Jurenky se soupeřem. 4WD buggy je zajímavá kategorie. Hodně dělá obutí a nastavení modelu. Proto mnozí piloti celou dobu ladí model na další jízdu.

Michal Rapant na tribuně se pekelně soustředí na svoji jízdu. A Míra Jurenka je u jízdy hodně rozkročený. Fanánek Stodola má na hlavě kšiltovku, která patří k jeho image.

Leoš Bulva je dnes ve skupině nejlepších pilotů buggy 2WD. Na tribuně s ním Martin Zvára ml., Roman Kavan, Roman Pudich, Pavel Schiller a také junior Kuba Zapletal. A Leoš musí pouštět jezdce o kolo. Ale to mu nedělá žádný problém, je to zkušený harcovník na každém závodě.

Jízdy jsou poklidné, jistá pomoc nasazovačů uklidňuje atmosféru.

Roman Kavan přesedlal ze značky Schumacher na Xray a jak mu to jede !!!

""

Opravená páka řízení od Radka Vody drží !!!

 

Mini 1/16 komentoval TOmáš Rajdus polsky. Slušný výkon na Tomáše.

A jak to vypadá po prvním kole jízd ?

""

Buggy 4WD – Miroslav Jurenka ve vedení. To jsou věci. Junior Radim Hruška druhý. A výkon Jardy Valdera také výborný. Kdo se bude tlačit do A finále ? Zatím je tam Honza Slezák. Udrží si toto místo ?

 

""

Buggy 2WD – tak zde je to jasné. V čele Roman Pudich. Ale Martin Zvára je velmi dobrý pilot a stíhá jej. Marek Schiller třetí. Do toho Tomáš Kembitzský. Do 10ky se zatím probojoval Karel Pražan.

 

SCT, Truggy – hodně početná skupina. Já na pátém místě je velký úspěch. Jízda bez kamerky GoPro). Roman Pudich zde asi nebude mít konkurenci. Ani na minulém závodě ji neměl. Ovšem Jarda Valder a Petr Rodina – to bude souboj dne. Do A finále se zatím kvalifikoval Petr Petras.

 

""

1/16 – pouze dva naši piloti. Jinak borci z Polska. Krzystof Niebora v čele. Stíhá ho kolega Ireneusz Dzialkowski. Za nás zde jedou Tomá Rajdus (třetí místo v jízdě) a Simon Kučera.

 

Kvalifikace 2

Venku svítí slunce a hala je krásně prosvětlená. To ovšem dělá problémy kamerám, a to i GoPro, které si musí poradit s strými přechody stínu a slunce.

V depech se řeší nejen nastavení podvozku, ale i pořadí v kategoriích a důvody postupu či neúspěchu.

Fanánek Stodola zamával do kamery z tribuny při přeletu Phantoma F305. Jinak zde má teleskopický držák a točí moji GoPro kamerkou zajámavé záběry do sestřihu.

Lavice s pravým úhlem je hodně fotogenická. Pozorovat styl nájezdu pilotů 4WD nejlepší skupiny je zážitek Pár fotek v galerii.

""

Marek Schiller v akci

 

Romanovi Kavanovi se v depu zbláznil model (to jen nechtěně zavadil  knypl plynu a pak se divil). Luděk Szostek vedle něj nechápal, co se v první chvíli děje.

První skupina SCT a Truggy je pohodová a pomalejší. Omylem jsem v ní jel předešlou jízdu, a tak jsem si pak dal tu svoji. Dnes jsou v této kategorii nováčci, kteří přišli sbírat zkušenosti.

Vít Kubánek se přošel podívat na tento závod. Bude pořádat v hale offroad závod a vše bude koordinováno s Mirou Jurenkou, který stojí za závodem  PONE INDOOR RACE 2014. Budou se střídat a každý rok bude tak závod pro modely E a IC.

Já jsem musel lehce upravit spojení v oprveném řízení, které opět vydrželo a SCT Turnigy jede nádherně. To je svezení. I Fanán Stodola se přišel optat, co to jedu za podvozek a že se mu to líbí.

V jízdě 1/16 havaroval Tomáš Rajdus a málem ztratil dobrý nájezd. Ale…

""

4WD buggy – v čele stále Mira Jurenka. Ten ve volném čase neladí stroj, ale chystá poháry a plakety, které zařídil pro dnešní závod. Kuba Zapletal druhý a junior Radim Hruška již třetí. Fanánek Stodola bude také v Ačku, tak jako Tomáš Rajdus. Marin Zvára je nyní 10tý. Má to na vlásku. Petr Rodina by nyní byl první v B finále, Lukáš Miculka pak první v C finále. Ale vše se ještě může změnit.

""

2WD buggy – zde se dostal do vedení Martin Zvára. A i Samuel Cienciala jde vpřed. Marek Schiller se nemusí bát o čast v A finále. Karel Pražan by také měl být v klidu. Josef Kolařík ho zřejmě nedostihne v nájezdu. I Pepa Kolařík přispěl do dnešního závodu cenami.

Přemysl Motyčka coby nováček se sveze v B finále.

""

SCT, Truggy – jezdci se zlepšují. Odsunují mě na sedmé místo. Ale A finále zřejmě mám jisté. Roman Pudich bez komentáře :-). Už tři piloti 14 kol – Vlader, Matlák a Rodina. Kdo bude lepší ? Ukáže třetí kvalifikace.

""

1/16 offroad – a pozor. I přes chybu v jízdě se do čela dostal náš pilot Tomáš Rajdus. Oba soupeři z Polska za ním. Držme mu palce. Poláci jedou ale velmi zkušeně a tato kategorie je u nich oblíbená.

Simon Kučera je zatím 10tý. Ale asi zde pojedou finále všichni dohromady. Uvidíme.

 

Kvalifikace 3

Průlet kolem tribuny s pohledem na piloty. Zajímavý záběr do sestřihu. Mira Jurenka s kolegy se pekelně soustředí na jízdu. Mira nemá TQ jisté. Dnes se mu daří a má jistě dobře naladěno.

Josef Kolařík skáče opatrně a na jistotu. Mladý Kuba Zaplatel létá po trati jako nasazovač a má se co ohánět. Jezdci zde poměrně chybují.

Dráha je dnes velmi příjemná. Tedy alespoň pro mne a můj model. Na to, jak bojuji se skoky, dnes mi to nedělá problémy.

Po prosbě s některými fanoušky video sestřihů dnes poprvé kromě uploadu na YT nahraji záznam (souhrn ze závodu) na ulozto. A kdo bude mít zájem a hlavně rychlou linku, může si stáhnout záznam v HD kvalitě bez ořezání serverem YT. Ale musíte počítat se shruba 2- 2,5GB dat na downolad. Takže bud máte rychlou linku, nebo to dejte stahovat a běžte na výlet :-).

A Fanán Stodola už zkouší můj SCT. Moc by ho chtěl.

Poslední snaha dobře zajet skončila.

Níže máte rozdělení do finálových skupin. A také TQ pozice v A finále:

""

""

""

""

""

 

Polští kolegové se chtěli nechat vyfotit a ihned mi dali samolepky klubu. A pozvánku na jejich závod.

 

Finále 1

Buggy 4WD – C finále a tři modely na trati. I tak stále dozor ředitele závodu nad stylem jízdy. A ke konci jízdy už jen dva. Jeden model jízdu nedokončil (Kamil Tyroň se neradoval). B finále: start natočen z Phantoma. Vláček do prvního skoku. Pak nehody. Vítězem B finále je Jakub Mader. A finále: souboj Martina Zváry a Radima Hrušky. Přísný dohled Luďka. Start natočen z coptera. Radim Hruška vítězí. Toto byla hodně adrenalinová jízda. Radim měl obrovskou radost po jízdě. Porazit takovou špičku, jako je Martin Zvára !!!

""

Start finále A buggy 4WD. TQ Martin Zvára ml.

 

Buggy 2WD – B finále patřilo Karlu Pražanovi. Radima Hrušku porazil s dostatečným náskokem. A finále: Zvára, Schiller, Kembitzký – takové bylo pořadí po jízdě. Tři piloti v jednom kole. Pěkná podívaná na letící kameře.

SCT, Truggy – v B finále vítězí Peter Petras před kolegou Simonem Kučerou. A finále bylo v režiji Romana Pudicha. 4WD stroj jede jako pila a jezdec samotný nechybuje. Já jej pouštěl 2x !!! Jarda Valder se druhým místem může být spokojen. A také Petr Rodina se třetí pozicí po jízdě.

1/16 – Tomáš Rajdus si dojel pro první vítězství. A jelikož měl radost, daroval mi E-ring zdarma :-). Za ním dojeli jezdci z Polska – Mikolajczak Michal a Dzialkovski Ireneusz.

 

Finále 2

Buggy 4WD – C finále mělo nyní jiného vítěze. Byl jim Martin Pospíšil. B finále a vítěze celkového máme – Jakuba Mader se raduje. Také slyším emoce v depu u jednoho z jezdců. Zavčas neodstavil a udělal škodu na modelu. A finále: Hruška, Zapletal krásný souboj. K tomu navíc Míra Jurenka. A také Martin Zvára.  Napětí až do konce. Vítězem se stal Martin Zvára. Luděk Szostek konzultuje se synem nastavení modelu. Ovšem junioři Zapletal a Hruška…. to jsou jezdci. A kde byli před rokem ?

""

Polská reprezentace má sebou i svého dvorního fotografa

 

Buggy 2WD – B finále: Karel Pražan se po jízdě zaradoval z celkového vítězství. Nad kolegy Motyčkou a Andrlíkem. Ten pro mne opět měl domání buchty. A finále: Tomáš Kembitzký poničil svůj model před startem. Mira Jurenka běžel jako o život a požádal o odklad. Bylo mu vyhověno :-). A teď rychle vyměnit prasklé Cčko. Točeno na kameru. Pak rychle na start (běží na tribunu Tomáš, Mira vdeou dokončuje nasazení kola) a pak…. jeden skok a Cčko řízení na druhé straně KO. Tak nyní s již čekat nebude :-). A Tomáš ? Že prý to Yokomo vyhodí… A finále tedy začalo bez něj :-(. Do cíle dojel první Martin Zvára a stal se celkovým vítězem kategorie (Svitavy).

""

Model Tomáše Kembitzkého těsně po opravě druhé strany. Ach ta Cčka 🙂

 

SCT, Truggy – Bčko má vítěze = Peter Petras is winner. A finále: Roman Pudich si v klidu dojel pro první místo v dnešním závodě. Jarda Valder bude druhý, třetí Petr Rodina. Já opět doskákal na krásném 6. místě. Matěj Matlák out of Race, Artur Brandstatter také.

1/16 – Tomáš rajdus obhájil naše barvy dokonale. Stal se zde favoritem a vítězem. Ve stejném kole s ním dojeli Ireneusz Dzialkowski a Gregorz Dzialkowski.

 

Finále 3 – dovolím si zase shrnout výsledky

Buggy 4WD

C finále: Radek Kučera

B finále: Jakub Mader

A finále

1. Martin Zvára

2. Radim Hruška

3. Jakub Zapletal

 

Buggy 2WD

B finále: Karel Pražan

A finále

1. Martin Zvára ml.

2. Roman Pudich

3. Marek Schiller

 

SCT, Truggy

B finále: Peter Petras

A finále

1. Roman Pudich

2. Jarda Valder

3. Petr Rodina

 

Offroad 1/16

1. Tomá Rajdus

2. Grzegors Dzialkowski

3. Ireneusz Dzialkowski

 

Nyní je vyhlášení. Konec závodu v 17:15 !!! Výborný čas.

Dnes jsou poháry, plakety atp.

Ceny jsou rozdány. Junioři, žáci zvlášť vyhlášeni. Dostali sladkosti a to i polští zástupci juniorů v micro kategorii.

Vyhlášení vedl opět Luděk Szostek, který se celý den opravdu snažil. A vyplatilo se to v pohodě závodu.

Video souhrn bude k dispozici zítra, nejpozději v pondělí. Mám dost materiálu a aby to stále za to. Však to znáte.

 

A na závěr komentář polských pilotů na FB na tento závod:

„Dzisiaj ścigaliśmy się na torze w Czechach, była MEGA zabawa. Na takich hopach nasze mikrusy jeszcze nie latały, dosłownie: latały do 7m w powietrzu . Dzięki Igor za relację, czekamy na video.“

 

Pokud máte zájem o originál video souhrn, zde je link na ztažení: http://ulozto.cz/x5hcg2t7/bilovec-mpg