Věříte na zázraky ? Já nevěřil, nyní už ano…

Igor Vlahovič


Do včerejšího dne jsem na zázraky nevěřil. Když biskupství katedrály Petrov v Brně dva dny prohledávalo celý komplex a ztracený model nenašlo, považoval jsem hledání za ukončené. Pak jsem se na základě inzerátu domníval, že model někdo našel. A tak jsem vše oznámil na policii.

Detaily najdete v těchto článcích:

O ztracení modelu:

https://www.masters.cz/clanek/3833/dji-f-300-phantom-se-ztratil–

https://www.masters.cz/clanek/3834/dji-f-300-phantom-se-ztratil-potvrzeno–

 

O zahájení veřejné sbírky:

https://www.masters.cz/tabule-cti-quadracopter-dji-phantom-f300-masters-sbirka-charita

 

A jak mnozí víte, rozběhla se veřejná sbírka na nové vybavení. Abych mohl rychle pracovat s novou technikou při online reportech či případných testech.

Včerjším večerem je vše jinak. Ano model je zpět u mě.

Dne 13.1.2014 mne ve večerních hodinách kontaktoval pan Mgr. Kolář se zprávou, že se zřejmě podařilo najít model, který dne 28.12.2013 dle mých informací spadl někde v areálu katedrály Sv. Petra a Pavla v Brně (při natáčení nočních záběrů katedrály a testu GoPro kamery a modelu).

Dne 14.1.2014 jsem ihned po 8. hodině ranní navštívil opatství a zde se mě ihned ochotně ujali. Pak jsem jen zažíval hodně nervózní chvíle. Vše ze mne opadlo v momentě, kdy jsem z okénka pokojíku jedné řádové sestry zahlédl můj model. Na první pohled byl naprosto v pořádku a nyní jsem přistoupili k jeho „vylovení“ z okapu. K tomu posloužil malířský váleček s prodlouženou násadou. Chvíli model vzdoroval, ale nakonec jsem jej mohl opět mít ve svých rukou.

Nezbývalo než poděkovat řádové sestře za její pozornost při úklidu svéjo pokoje, poděkovat správci areálu za pomoc (v podstatě opět všem), zajít do kostela věnovat finanční obnos a … začít přemýslet co nyní. Jak pokračovat.

Nastala situace, se kterou jsem v podstatě nepočítal.

1. ihned jsem zastavil policejní pátrání po zmizelé věci

2. o nálezu jsem informoval podporu DJI.cz

3. informoval jsem pana Miroslava Jurenku z RC MK Svitavy, že se Phantom našel a začal s ním koordinovat další postup

 

A s tím bych vás rád nyní seznámil.

Prozatím na transparentním účtu je částka 7000 Kč. Sponzorovaný letoun DJI F305 Phantom, který ihned dodala jako náhradní společnost Daniel Pelikán, bude stát 10200 Kč a pořízení nové kamery GoPro pak 7000 Kč. Tuto částku musím uhradit dle dohodnutých pravidel.

Rozhodl jsem se proto veřejnou sbírku nechat běžet nakonec do konce měsíce ledna 2014 s tím že:

– vybraná částka bude použita na doplnění chybějící finanční částky na úhradu závazků

– vše co bude navíc se přidá k částce za prodej nalezeného RC vybavení včetně kamery a poté věnuje vybranému dětskému domovu z Brna

 

Domnívám se, že by s tímto návrhem současní dárci souhlasili a ti budoucí možná taktéž. Pokud tomu tak bude, jsem všem velmi zavázán a rád bych to kromě tabulí cti rád oplatil následujícím způsobem (další zasílání částek je opět zcela dobrovolné !!!):

– již nyní se podařilo prodat jak model (za 6000 Kč), tak i kameru za 3000 Kč (vzhledem ke stavu a opotřebení a historii 50% ceny dolů) (finance budou během 14ti dnů osobně předány a vše bude zdokumentováno)

– na jaře se uspořádá závod na RC dráze v dosahu Brna, kde se pozvou děti z vybraného dětského domova a při této akci bude finanční dar předán zástupci (ředitel/ka dětského domova apod.) Akce se pak bude každý rok opakovat (myslím tím závodní den pro děti) a to pod patronátem portálu Masters.cz a RC MK Svitavy)

– v návaznosti na tyto okolnosti jsem již dnes oslovil média (TV NOVA, IDNES a ROVNOST a napsal všem tento e-mail. Zde máte znění:

 

„Dobrý den pane Herman,

předem Vás srdečně zdravím a přeji v novém roce vše nejlepší.

Dovolte, abych se nejrve představil. Jmenuji se Igor Vlahovič a jsem redaktorem portálu Masters.cz, který je zaměřen na rádiem řízené modely aut. Jezdím po republice, píšu online reportáže, testuji modely atd.

A nyní k mému příběhu. Nebudu zde dlouze popisovat celou ságu, ale dám Vám to do odrážek a z toho jistě pochopíte. o co jde a co je podsztatou projektu:

– dne 18.11.2013 jsem pořídil díky sponzorům letadlo /qvadracopter/ DJI F300 Phantom pro natáčení leteckých záběrů (i foto) ze závodů modelů RC aut, které navštěvuji po celé ČR a dělám z nich pravidelné ONLINE reporty.

– do 29.12.2013 jsem natočil dost videozáznamů a model důkladně testoval. Několikrát v halách tvrdě model havaroval, avšak bez viditelné známky poškození. Dále jsem jej poslal v inverzním počasí nad mraky a neviděl jsem jej. Pak jsem vypnul vysílač a čekal, zda se vrátí na místo vzletu v rámci FAIL SAFE. Podařilo se !!!

– dne 29.12.2013 jsem natáčel večerní katedrálu Petra a Pavla v Brně na Petrově a při přistávacím manévru dočlo k zarušení modelu a ten se stal neovladatelný. Letěl pryč a já jen viděl jak naráží do katedrály a pak již nebylo nic. Kamera stále běžela v režimu REC !!! Večer jsem jej hledal, ale bez úspěchu. Dne 30 a 31.12.2013 mi s hledáním ztraceného stroje pomáhalo celé opatství !!! Za vším stál pan Mgr. Kolář a pan farář Konzbul. Negatvní výsledek, a to prohledali všechny prostory opatství

– se vším jsem se rozloučil a začal veřejná sbírka mezi mými příznivci portálu Masters.cz na nové vybavení. Abych mohl ihned pokračovat v činnosti. Fy Daniel Pelikán ONE TEAM mi ihned nabídla nový stroj a to vyšší řady, kdy ho částečně sponzorovala. Kolega mi zase půjčil na novou kameru GoPro a já brzy fungoval. Mezi tím mi pomohla společnost Codys Team s natáčením leteckých záběrů při závodech

– dne 13.1.2014 mne kontaktovalo opatství, že se můj model našel. Byl i po havárii v super stavu a kromě akumuláoru vše ok.

Na základě toho jsem se rozhodl ve spolupráci s RC klubem Svitavy nalezenou výbavu zpenežit a výnos věnovat některému z dětských domovů zde v Brně a navíc pro ně s klubem uspořádat závodní den na dráze Brno Bosonohy. A to na jaře 2014. Při té příležitosti by byl předán finanční dar.

Sbírka pokrčauje do konce ledna 2014 a přebytek peněz se přidá k částce z prodeje. Je založena tabule cti, kde jsou jména všech dárců.

Víe info najdete zde:

https://www.masters.cz/tabule-cti-quadracopter-dji-phantom-f300-masters-sbirka-charita

Pokud by jste měli zájem o tento příběh se šťastným koncem a chtěli z toho udělat reportáž včetně účasti na dětském dni, dejte vědět. Seznámím Vás s podrobnostmi.

S pozdravem

 

Igor Vlahovič

masters.cz“

 

Pokud se některé z médií na akci dostaví, zajistím tak celé akci propagaci v co nejvyšší míře. Byl bych rád, aby se pak zúčastnili všichni sponzoři, dárci a ti, co mi nyní pomáhají. Zasloužíte si to všichni bez rozdílu !!!. Navíc se všichni pobavíme a ukážeme dětem, jaký náš koníček vlastně je.

Tímto bych alespoň touto formou splatil můj dluh vůči všem přispěvatelům.

Takže skutečnosti nyní znáte.

Zde se podívjejte na video ze zprovoznění a testu modelu, který byl nalezen a vrácen:

 

Připravuje se dále:

– záznam z posledních chvil letu modelu v osudný den

– porovnání obou modelů Phantom F300 a F305 na kameru a týmový let masters