Olomoucký pohár offroad 11.1.2014 online

Igor Vlahovič


Multifunkční sportovní hala je určená pro mnoho účelů. Dnes je tedy místem dění dalšího závodu seriálu olomouckého poháru offroad.

Už jsem zde jednou byl minulý rok. Byl to tenkrát spíše malý klubový závod a zřejmě se to nezměnilo. Ale to je jen dobře.

Hala je menších rozměrů, ale míst pro depa je i tak dostatek.

Modely se řídí z balkónu nad depy. Takže výhled je výborný.

Dráha je postavena na menším koberci, jak jsme zvyklí. Má i menší skoky. Vše je zohledněno na prostory.

To vše však nemá vliv na účast, která dnes vypadá velmi zajímavě. Nehledě na situaci, že například v kategorii SCT je takový zájem, že se jede dnes zvláště i skupina 4WD. Tam spadám i já.

Po ránu za mnou došel Leoš Bulva a přispěl mi na nové vybavení. Tímto mu moc děkuji a ihned jej jdu zapsat na TABULI CTI.

Vyzkoušel jsem po ránu let v hale a je to zcela jiná záležitost. Všechno se ovládá i v režimu úplného řízení mnohem lépe.

Navíc mám před sebou dnes tři úkoly:

1. napsat online report

2. natočit video summary

3. klub mne požádal o vytvoření intra pro jejich halový seriál (pro mne pocta)

 

A tak dnes natočím více materiálu, abych měl z čeho vybírat. A dám si záležet.

Počet přihlášených je poměrně velký a pokud to takto poroste, pořadatel začíná mít obavy o umístění všech účastníků. Hala je přece jen menších rozměrů.

Hned po ránu je zábavy spousta. Šel jsem pro klub natočit a nafotit externí záběry. Když jsem se vrátil do depa, laptop, nabíječ, stůl… no prostě všude byly kapičky neznámé tekutiny. Začal jsem ji studovat a nemohl přijít na to, co to je.

Pak přišel Olda a přiznal se, že když šel kolem, protočil kola naplno i s mazadlem…. A tak mi promazal vše, co bylo na stole :-).

""

Olda Groch po ránu mazal. Důkladně i  kolem sebe 🙂

 

Za malou chvíli začíná rozprava. A u toho nesmím chybět.

Na rozpravě Jaroslav Mader sdělil vše podstatné. I ten fakt, že se SCT 4WD pojedou dnes zvlášť, a to v podstatě poprvé v naší zemi.

""

Rozprava

 

Jinak všichni účastníci byli seznámeni s pravidly a i s tím, že občas bude létat copter.

Přivítali jsme zde mnoho nováčků, nechybí junioři. Přijel i předseda buggy E1/10 Luděk Szostek. A jezdecké pole je také bohaté na jména. Známá i méně známá. Konkurence velmi slušná.

Nesmí chybět občerstvení. To máme hned za rohem. Myslím si, že nám nic nechybí.

Před první kvalifikací Jarda Mader kontroloval pozice nasazovačů a zda jsou jezdci připraveni. A upozornil i na možnost STOP and GO. I to možná dnes někdo dostane.

Chcete vidět skupiny ? Stačí se podívat do galerie. V článku pak najdete průběžné pořadí po každém kole kvalifikací. Zde jsou výsledky pouze místní, nejsou přenášeny na MyRCM.

Jedou se skupiny buggy E1/10 2WD a 4WD. A pak SCT E1/10 2WD a 4WD a Truck.

 

Kvalifikace 1

A Honza Slezák dostal napomenutí. Jarda Mader má totiž oči všude. Pořadí hlásí jednak PC, ale také kolega u časomíry a sám Jarda také.

Olda Groch se přišel optat, zda nemám problém s gripem na klávesnici. Jinak že mi namaže… Ale já to už fakt nepotřebuji.

Líbí se mi účast juniorů, a to i hodně mladých. To by mohlo do budoucnosti rozšířit naši základnu. Ona tak nějak stárne se mi zdá.

Bufet již jede naplno. I toto jezdci uvítají v průběhu závodu.

Na to, jak je dráha malá oproti jiným, se zde modely vytočí v pohodě a je to hodně zajímavé. SCT se naklápí při průjezdu zatáčkami, pokud je světlost hodně vysoká. Skoky nejsou nijak náročné, ale záludné. Stačí si špatně najet a už letíte. Můj SCT padá na přední nápravu, pokud nepřidám.

Jezdci se chodí dívat na výsledky. A sledují jak zajeli svoji jízdu. Mnozí mají co zdokonalovat. Ale až naladí… Těším se na finále.

Přišel za mnou jeden ze závodících a díval se na pořízené záběry z coptera. Prohlížel si vybavení a bavii jsme se i o mém problému se ztrátou coptera Phantom 1.

I když se jedou „jen“ kvalifikace, někteří stojí u dráhy a pozorují dění na dráze.

Nasazovači mají vesty, aby byli vidět. To se mi také hodí, protože je periferně lépe vidím, když letím a natáčím.

Zejména skupina SCT a Truggy je plná mladých nadějných pilotů a pilotek (ano také zde jsou). Něžné pohlaví zde zastupuje Lucie Steigerová. Děti jezdí opatrně, hodně nechtěných kolizí. Ale musí se to naučit.

Nyní jsem se dozvěděl, že výsledky budou souhrnnem až po třetí kvalifikaci. A tak vám to nyní trochu shrnu zde:

 

Buggy 4WD – zde se v první skupině zubil na tribuně Jarda Kopecký st. Stejně s ním to prováděl Dominik Višváder. V další skupině to byl Pavel Ryšavý. Ale jeho skupina byla hodně vyrovnaná. Ve třetí skupině a té nejlepší papírově zvítězil Erik Margony před Luďkem Szostkem a třetím Jakubem Maderem. Jede zde i Petr Rodina, Leoš Bulva s AB či omezovačem (dnes nevím co má za instalaci na RC soupravě).

Buggy 2WD – v první skupině Drahoslav Hejtmánek zvítězil. Dnes to neměl jednoduché. Neměl přijímač pro svoji Sanwu MX-IV. Ale nakonec zde donře pořídil, byť ho to něco stále. A závodí. Ve druhé skupině dvoukolek všem nadělil kolo a i více Roman Pudich. Vynikající to pilot. Aleš Bidovský dojel druhý. Třetí pak Marek Schiller. Tato skupina je hodně silná. Olda Groch když namaže, taky jede. Jarda Nuhál je klasika na těchto offroad závodech.

SCT AWD – Roman Pudich si dojel v klidu pro první místo. Ale na začátku jízdy bojoval s Alešem Bidovským. Jarda Valder třetí. Chtěl jsem stíhal Jirku Vančuru, ale jízda po dvou kolech v náklonu mne zpožďovala.

""

Junioři zde mají zelenou. A to je jen dobře

 

SCT 2WD – děti v akci aneb zábava na 110%. Dívka v poli Lucie Steigerová dojela třetí !!!. Zvítězil Jan Krupička před Tadeášem Zemančíkem. Jeden juniot na tribuně brečel, že je poslední a že se mu to nelíbí… To jsou emoce. Druhá skupina pak ovládla pole s méně karamboly. Aleš Bidovský společně s Petrem Rodinou všem ujeli. Za nimi však nájezdy hodně podobné a vyrovnané pole. Ani Tomáš Oravec se zřejmě o A finále bát nemusí.

 

Kvalifkace 2 a 3

Luděk Szostek jede dnes premiérově XRAY XB4 4WD. A k tomu novou karoserii. Mně v depu trochu vyladil model Drahoslav Hejtmánek. Abych nejezdil tak moc po dvou kolech do zatáček.

Na tribuně je stále živo a kolem mne stále někdo běhá nahoru a dolů na balkónek. Od tam se modely řídí.

Jarda Mader důsledně kontroluje pozice nasazovačů. A má autoritu u pilotů. Jízda nezačne dříve, jak je vše připraveno.

Někteří tůrují motory v depu, aby zjistili, jaký mají výkon. Já ho rozhodně s motorem 13.5 nemám.

Je docela zajímavé stoupnout si na tribunu a řídit coptera od tam. A snažit se letět „STOPU“. Záběry poměrně zajímavé, včetně karambolů.

Závod ubíhá svižně, žádné prostoje.

Kolega Fanánek Stodola si ke mně přišel dát nabíjet své GoPro HERO3 SE. A také natáčí zajímavé záběry. Asi se můžeme těšit na video sestřih i od něj.

Já musím poděkovat pořadateli, že mě sprostil funkce nasazování, abych mohl nerušeně pracovat. Hned se mi ulehčilo o jednu starost.

P.S. velmi příjemná obsluha v bufetu.

Na závod zavítal i Roman Hradecký. Jede ve skupině s Luďkem Szostkem. Leošem Bulvou a dalšími esy této kategorie.

""

Junioři se zabývají ve volném čase něčemu jinému :-). Ostatní ladí, oni ne…

 

Procházím depa a junioři se ve volném čase věnují hraní her.

Olda Groch má radost ze svého výsledku. Podělil se o tuto skutečnost s Drahoslavem Hejtmánkem. Slyším, kolikrát se kdo a kde válel. A to mě stálo 5 sekund a toto mě stálo 6 sekund…

Tuto debatu však nevedou jen oni. Každý po jízdě jde studovat výsledek jízdy a pak si trhá zbylé vlasy na hlavě, když se mu nedaří.

Jedeme poslední kolo a pak…. Ano, pak začnou finálové jízdy.

A protože je potřeba vás informovat o pořadí, lépe řečeno o skupinách na finále, v galerii je najdete.

Já jsem spojil dvě kola kvalifikací v jednu. Postřehy jsou zajímavé a je jich zde mnohem více.

 

TQ v jednotlivých kategoriích získali:

Buggy 4WD – Jakub Mader

Buggy 2WD – Roman Pudich

SCT 4WD – Roman Pudich

SCT 2WD – Aleš Bidovský

 

Podrobnosti v galerii. Nyní je 30 minut pauza. Třeba na oběd, na vyladění modelu… Na cokoliv. A u tabule výsledků je plno.

 

Finálové kolo 1

Buggy 4WD – bouřlivé komentáře v podání Jardy Madera. Kontrola modelů a pilotů a… nasazovačů před startem. To je samozřejmost. Zde se vytvořily tři finálové skupiny. V C finále exceloval David Bárta před Romanem Láhnerem a Martinem Hanekem. B finále napínavé, komentované. A po ní ? A po jízdě – „po..“ jsem to jako kráva. Jeden z komentářů po jízdě při scházení schodů. Nicméně v cíli první Honza Slezák, druhý Lukáš Kyjevský a třetí Radim Kuběna. A finále a krásný čistý start. Vláček, který později uvidíte na záznamu. Je vidět, že v Ačku lidi umí. Jakub Mader v souboji s Luďkem Szostkem. Jakub lepší. Třetí dojel Erik Margony. Čtrvrtý matador Roman Hradecký. Uvidíte v sestřihu i střet buggy s copterem. Nebojte, vše v pořádku !!! Buggy i copter.  Za kameoru Sonny HDR byl Fanánek Stodola a byl hodně pohotový.

""

Start finálové skupiny buggy 4WD B

 

Buggy 2WD  – dvě skupiny dravců. B finále: poměrně vyrovnané. Zvítězil Luboš Vlček před Michalem Andrlíkem. Dušan Foltýn třetí. Ale všichni dojeli v jednom kole s malými rozestupy. A finále: opět zkušení borci za volantem. Jarda Mader stále kontroluje styl jízdy a komentuje. Zatím mu hlas slouží. Někdy až silně upírá zrak na jedoucí modely, aby mu nic neuniklo. Mluví tak rychle, že to začíná připomínat Scottyho Ernsta. Takže ještě začít více křičet, občas divoká gesta a máme tu českého Scottyho :-). Zde dojel do cíle první Roman Pudich před Alešem Bidovským a Jardou Kopeckým ml.

SCT 4WD – zde jsem kameroval a kroužil na poslední pozici. Roman Pudich si v klidu dojel pro první vítězství. Neměl soupeře. Jarda Valder druhý, Jiří Vančura třetí. Každopádně zajímavá skupina. A pro mne oddych.

SCT 2WD – B finále: spíše složeno s juniorů a začátečníků. Dlouhou dobu byl ve vedení Lucka Steigerová. Ale po chybě se dostal do vedení Jan Krupička a vítězství měl doma. Třetí doskákal Tadeášek Zemančík. A finále: a zcela jiná liga. Lukáš Kyjevský odstavil vůz před koncem jízdy. Aleš Bidovský vs Petr Rodina. Krásný souboj v rozpětí jednoho metru. A takto i dojeli. Potlesk. Dominik Višváder třetí.

 

Finálové kolo 2

Buggy 4WD – C finále: a už se napomínalo a hrozilo trestem STOP and GO. Jarda je přísný !!! Pozor !!! Nakonec žádný trest nebyl. Jezdec se nechal vychovat. Zvítězil Jan Peružek. Tedy jiný vítěz jak v minulé jízdě. David Bárta až druhý. Martin Hanek třetí. Hodně zajímavá situace. B finále: zde si pojistil vítězství Honza Slezák. Radim Kuběna, Michal Rapant promluví ještě do pořadí. A asi nejen oni. A finále: Fanánek mne požádal o natočení startu a části jízdy. A tak jsem lítal po dráze a s jeho GoPro na tyči jsem pro něho natočil snad zajímavé záběry. Fanánek se snažil, ale nezvítězil. Nyní porazil vynikající Luděk Szostek Kubu Madera a není zde janý vítěz. Petr Rodina třetí chtěl být taky více vpředu. A Fanánek ? Dojel na pátém místě, chtěl lépe, ale chyboval a já ho při tom natočil. Vymlouvat se nemůže 🙂

Buggy 2WD – B finále: jásot kolem tratě, radost na tribuně Chybí už jen mexická vlna. Aby ne, když jedou spolu Michal Andrlík a Fanán Stodola.  A finále: a prohlášení Oldy Grocha: „já jsem si svůj výkonnostní cíl splnil, jsem v Ačku. Teď jdu závodit“. Radost nade vše. Roman Pudich si pojistil celkové první místo. Aleš Bidovský uhájil celkové druhé místo. A i Jarda Kopecký ml. bude na stupních vítězů. Jirka Muclinger a Pavel Ryšavý bojovali pozice poslední ve skupině.

""

DJI F-305 Phantom dnes pracuje na výbornou. Jen GoPro si umanulo, že se po několika minutáh záznamu zastaví a zapíše záznam

 

SCT 4WD – tady kraloval Roman Pudich a bude to dnes jeho druhé vítězství. I když opticky a dle výsledků mu stačil Aleš Bidovský. Dojel druhý před Jardou Valderem Moje auto mi pořádně nezatáčí. Musím pořídit kola s vložkou a bude to lepší.

SCT 2WD – v B finále zvítězila Lucka a to byla radost. A bylo co slavit. Ještě jednou a je vítězkou Bčka. Udrží nervy na uzdě ? A finále: bohužel Lukáš Kyjevský odstoupil z jízdy. Aleš Bidovský zvítězil a je vítěze, kategorie. Petr Rodina bude druhý. A Domink Višváder třetí. Lukášovi zlobilo auto i minulou jízdu.

 

Finálové kolo 3

V tomto kole se toho taky stalo dost. Luděk Szostek strašně bojovat s Kubou Maderem stylem SIDE by SIDE. Dále Fanánek Stodoluj ztratil kolo a i tak dojel do cíle (na kameře zachyceno). Jarda Mader komentoval pořád ustavičně neúnavně dokolečka. A to kontroloval nasazovače a styl jízdy. Fakt obdivuhodný výkon.

Jezdilo se Fair Play, občas emoce na tribuně, ale v normě zápalu boje. Děti se dobře bavily. Celou dobu. Nechyběli diváci. Dobrá atmosféra panovala i ve třetím kole. Lucka Šteigrová zvítězila ve své jízdě. A že bylo co fotit v B finále SCT. Opravdu pravá zábava a podívaná. Rodiče fandili, já jsem fandil. A komu ? Lucince !!!

""

Akce při B finále SCT 2WD 🙂

 

A já si dovolím vyhlásit vítěze zde:

 

Buggy 4WD

C finále: Jan Peružek

B finále: Honza Slezák

A finále

1. Luděk Szostek

2. Kuba Mader jun.

3. Erik Margony

 

Buggy 2WD

B finále: Michal Andrlík

A finále

1. Roman Pudich

2. Aleš Bidovský

3. Jara Nuhál

 

SCT 4WD

1. Roman Pudich

2. Aleš Bidovský

3. Jarda Valder

 

SCT 2WD

B finále: Lucka Šteigerová

A finále

1. Aleš Bidovský

2. Petr Rodina

3. Dominik Višváder

 

Závod končí. Sice později, ale s ohledem na vyšší účast.

Vyhlášení juniorů, nejmladších pilotů (i 4 roky a jde to !!!)

Potlesk, focení, dětský údiv a nadšení z aplausu.

Poděkování pořadatelů na závěr.

Není co dodat.

Na co se můžete těšit ? Na video souhrm a také na INTRO pro klub Olomouc.

Naviděnou na další akci.

 

Zde je intro k tomuto seriálu, souhrn bude zvláště: