DJI Phantom + GoPro HERO a TABULE CTI

Igor Vlahovič


Velmi rád bych nejprve objasnil nadpis této stránky – „DJI Phantom tabule cti“. Jedná se o stránku, která je výrazem poděkování všem, kteří se zasloužili o to, že ve velmi krátké době jsem opět mohl pokračovat v natáčení onboard a leteckých záběrů na závodech modelů RC aut, ale nejen zde.

A nyní se ptáte proč toto poděkování a tabule cti. Ano je potřeba vás uvést do obrazu. Takže to vezmu pěkně popořadě:

 

Pořízení nového vybavení

V listopadu 2013 jsem díky podpoře společností Reichard a Mibosport mohl pořídit posilu do mého redaktorského týmu, a to quadracoptéru DJI F-300 Phantom a to v setu. Tedy RTR set. K tomuto copteru jsem záhy pořídil outdoor kamerku GoPro HERO 3 WE. Vznikla tak kombinace ne sice zcela profesionální, ale minimálně dostačující pro prvotní záběry a získání zkušeností v tomto oboru. Nikdy jsem letadlo neměl, ale díky podpoře DJI.cz a jsem do všeho pronikl poměrně rychle. A učil se poměrně rychle.

Takže po několika karambolech v hale (venku ne díky GPS stabilizaci) jsem byl naprosto spokojen. Vše velmi pevné, stabilní a v podstatě nezničitelné. A tak jsem začal točit, fotit a hlavně sbíral zkušenosti. A to i při venkovních záběrech a testování Phantoma pro firmu Daniel Pelikán. Jednalo se o vzájemnou spolupráci.

Vše fungovalo do dne 29.12.2013…

 

Ztráta modelu s kamerou

A jsme u té negativní stránky celé situace. Dne 29.12.2013 jsem natáčel katedrálu sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově. Ve večerních hodinách, abych otestoval kameru samotnou při večerních záběrech s nasvíceným objektem. Vše fungovalo do doby, než při přistávacím manévru náhle model přestal reagovat na mé povely a letěl směrem ke katedrále. Pak jsem ji zahlédl jak letí směrem ke katedrále a pak jsem jen slyšel nárazy. Pak již nic. Běžel jsem na místo případného dopadu, ale na ulici a v okolí nic nenašel.

O tom jsem psal zde: https://www.masters.cz/clanek/3833/dji-f-300-phantom-se-ztratil–

Druhý den jsem požádal biskupství o pomoc při prohledávání celého objektu. Vše zastřešoval pan Mgr. Petr Kolář a dva dny prohledával společně s kolegy prostory. Bohužel bezvýsledně. Tímto jim velmi děkuji za pomoc.

Sám jsem i ve dne prošel okolí, parky, kontroloval střechy apod. Nic. 31.12.2013 jsem to osobně vzdal. Od té doby jsem pouze kontroloval modelbazar, zda se tam neobjeví inzerát, že někdo z okolí Brna nebo i jinde, hledá vysílač k DJI Phantom.

 

Inzerát a oznámení ztráty

Dne 1.1.2014 jsem byl upozorněn kolegou, že se na modelbazaru objevil inzerát a to byl podnět k tomu, abych vše zašel nahlásti na policii ČR. Zde jsem strávil poměrně dost dlouhou dobu, abych se nakonec dozvěděl, že výsledek pátrání má několik možností a že není jisté, zda někdy svůj majetek uvidím. I když jsem zjistil osobu, která by mohla být nálezcem, ale neučinila to, co ji zákon ukládá. Ovšem doba k vyšetření bude zřejmě dlouhá a výsledek zatím nejistý. Byl jsem prostě seznámen s realitou a jak to chodí v mnoha případech.

Zde mne velmi pomohli Petr Rovný, Radek Voda, Jaroslav Mader, Jiří Čáp, Miroslav Jurenka a Josef Sperát. Díky za pomoc pánové.

 

Sbírka na ztracené vybavení

Dne 31.12.2013 jsem se nakonec rozhodl zveřejnit článek o konečném potvrzení ztráty modelu i kamery a detaily si můžete přečíst zde: https://www.masters.cz/clanek/3834/dji-f-300-phantom-se-ztratil-potvrzeno–. Zde jsem se rozhodl oslovit a požádat širokou komunitu modelářů, ale i všech příznivců portálu Masters.cz, zda by mi nepomohli uspíšit pořízení nového vybavení, protože jak jsem zjistil, záběry se lidem prostě líbí a chyběly by mnohým, co reportáže a mé pokusy sledují.

Bylo to ode mne troufalé, ale po konzultaci s několika lidmi v oboru a zejména s panem Miroslavem Jurenkou z RC klubu Svitavy, jsem se odvážil zahájit veřejnou sbírku na pořízení nového modelu a kamery. Ta tedy odstartovala dne 31.12.2013 a ještě před jejím spuštěním jsem měl návrhy na zaslání finančního příspěvku od mých fanoušků !!!

Jakmile se akce rozeběhla, kdy doba trvání je stanovena do 31.1.2014, se již dne 2.1.2013 na transparentním účtu, který byl zřízen u mBank: č.ú. 670100-2208344477/6210, připsaly první částky a během tohoto dne již jejich výše činila 1900,- Kč !!! Od tohoto dne budu aktualizovat částku, pokud dojde k pohybu a všichni budou informováni o průběhu sbírky. K dispozici bude vždy celková částka k danému dni. Jednotlivé příspěvky budou anonymní !!!

Sbírka tedy nyní běží a já bych velice rád vytvořil pro všechny dárce TABULI CTI. Velmi rád bych zde uvedl jmenovitě všechny dárce tak, jak jejich částky přicházely na účet. Částku uvádět nebudu, každý ví, kolik zaslal. Domnívám se, že nikdo z dárců v tomto případě nebude proti uveřejnění svého jména a příjmení, protože si to jednoduše zaslouží. Pokud by se přece jen někdo našel a na seznamu nechtěl být uveden, stačí napsat a já jej ze seznamu vymažu. Ale nechtějte to po mně…. Opravdu…

 

Nyní bych chtěl poděkovat dvěma subjektům za pomoc a nabídku spolupráce.

1. jednak společnosti Kamenictví Sperát (pan Josef Sperát), který mi zapůjčil kameru GoPro HERO3, abych mohl pokračovat v onboard záběrech apod. Po výběru peněz se mu okamžitě vrátí. Navíc jsem se společností uzavřel spolupráci a tento subjekt se stal partnerem portálu Masters pro rok 2014

2. pomoc mi také nabídl pan Klement z týmu codysteam. Tato společnost mi nabídla pomoc formou natáčení leteckých záběrů na závodech do doby, než budu mít novou quadracoptéru. A to bez nároku na honorář !!! První setkání se bude konat 4.1.2014 na závodě v Bílovci (Rychvaldský pohár offroad). Zde dostanu školení ohedně létání a techniky. Co dodat.

Navíc mi nabídla společnost Daniel Pelikán možné dodání nového stroje se splatností. Abych nebyl časově omezován ve výkonu práce. Vše se nyní dolaďuje.

 

Stav účtu, výše částky

""

Stav ke dni 2.1.2013

 

Co když se Phantom najde, pachatel bude dopaden apod. Co když se vybere vyšší částka než bude potřeba ?

Zde jsem navrhl následující řešení, které se samozřejmě bude aplikovat až nastane. Není problém přebytek peněz vrátit nějakou poměrnou částkou každému dárci. A to i v momentě, kdy se najde funkční Phantom i kamera (malá pravděpodobnost). Pokud by k tomu však došlo, pak bych obě věci zpeněžil.

V obou případech bych pak částku předal vybranému dětskému domovu v Brně a okolí. O konkrétním domovu se bude jednat a vše se koordinuje s panem Miroslavem Jurenkou. Navíc se plánuje další charitativní pomoc v podobě uspořádání závodů na některé z RC drah v Brně a okolí. Toto bude navazovat na výtěžek ze sbírky. Doufám, že bude většina aktérů sbírky s tímto návrhem souhlasit. Vyjádřit se k tomu může každý opět osobně nebo prostřednictvím e-mailu ajgor.vlahovic@gmail.com.

 

TABULE CTI

Nyní tedy níže uvádím všechny ty, kteří se velkou měrou zasloužili o to, že již nyní jsem schopen v podstatě fungovat bez většího omezení. Jsou to:

 

Miroslav Jurenka

Míla Kotraba

Eva Vlahovičová

Další historii najdete na trvalém odkazu, který se nachází v levé části menu tohoto portálu v oddíle OSTATNÍ/DJI Phantom TABULE CTI.