Vánoční Mibosport Cup 28.12.2013 report

Radek Voda


Na tento vánoční závod bylo přihlášeno 153 aut a je to letošní rekord v návštěvnosti. A bylo to znát. Již v pátek kdo přijel později, jen těžko hledal místo na depo. Páteční trénink byl organizovaný na onroud trati a tak každý našel prostor pro svoji kategorii.  Na Offroud trati byl trénink volný, poté v sobotu ráno i na onroadech.

Rozprava proběhla v rychlosti, aby se začalo co nejdříve, zkušení závodníci už vědí „co a jak“. Nejzajímavější informací bylo, že přijedou RCgirls a budou rozdávat jako dárečky trička. Vojta Novický se střídal s Pavlem Magdou u počítače. Pavel sledoval jízdu pečlivě přísným pohledem a divoké jezdce odměnil napomenutím nebo stop and go. Pavel je profík a autorita. Přijela spousta jezdců a Vojta dohlížel, aby závod ubíhal. Spolupráce Vojta – Pavel se osvědčila a závod tak byl na vysoké profesionální úrovni.

Mistr republiky Petr Grof v kategorii Open nyní jel podvozek VBC americké produkce, který se nyní velice rozmáhá v Indonesii společně s podvozkem Yokomo. Na tomto závodě jsme ho mohli také vidět u spousty rakouských závodníků.

""

Petr Grof je zkušený závodník onroad

 

Poděkování patří Patriku Satinskému za onboard záběry z jeho 4wd buggy a taktéž Aleši Bídovskému ml. za záběry z 2wd buggy. Oběma klukům děkuji i za ostatní pomoc.

 

KVALIFIKACE

V jedné skupině kvalifikací 2wd buggy: Po celou jízdu se na prvních místech střídal Vojta Flek s K. Hájkem, nakonec těsně zvítězil Vojta.

V další skupině buggy 2wd se mezi Martina Bayera a Aleše Beyera dostal Radek Flek a dojel na druhé pozic.

""

Buggy pořadatele Michala Boka Yokomo B-MAX4 III

 

Kvalifikace 4wd buggy: Je to nejrychlejší buggy skupina, což poznajli i diváci. Je to napínavá podívaná od začátku až dokonce. Zde bojují o první pozice Orlowski, A. Bayer a M. Bayer. Po chybě těsně před koncem rozjížďky skončil Aleš Bayer na druhém místě za Orlowskim.

Kvalifikace formulí: Ve skupině jede 12 jezdců, kde jsou jen dva Češi – Saturka, Toníček. Byla to celkově poklidná jízda.

Kvalifikace Yokomo GT: První Mlčák, druhý Zvára, třetí Dvorschak. Čtvrtý Jirka Toman, který po kolizi dojel závod s vlajícím křídlem.

Kvalifikace Stock: Radek Voda si to pěkně „rozdával“ s Pavlem Martincem. Michal Vítámvás se po několika chybách propadl. Ve třetí kvalifikaci Michal zvolil agresivní nastavení nového podvozku, se kterým se pral, ale ani to mu nepřineslo lepší umístění. Radkovi se roztočil vůz po zmatku, který vytvořil Pavel a také si moc nepolepšil. Do finále ovšem nastoupil v A skupině.

První kvalifikace modified: Zvítězil Kuba Šimurda, ze závodu odstoupilo hned několik jezdců. Jako první ihned po startu pro technické problémy Kunák, poté odpadli Flek, Mateusz a Sowka. Dojelo pouze 5 jezdců.

Poslední kvalifikace modified: Ze třetího místa odstoupil Radek Flek. Zvítězil Orlowski před Šimurdou, kterého držel jen pár setin za sebou po celý závod.

 

Něco ze zákulisí: Při instalaci kamery pro natáčení onboard záběrů Aleš prohlásil: „Bourám, ale žádné prase nejsem.“  Při prvním pokusu kamera umístěná na dvojkolce překrývala přijímač a ve větší vzdálenosti buggy přestala „poslouchat“. Proto jsme gopročko předělali na zadní část buggyny. Záběry uvidíte.

""

Kamera GoPro HERO 3 na modelu Patrika Satinského

 

FINÁLE

Buggy -B. finále: Zvítězil Ladislav Lebánek, na druhé místo se dostal Vojta Flek, který se dokázal probojovat ze 4. místa, na které se předtím propadl.

""

Martin Bayer se svojí přítelkyní, který ovládl kategorie buggy 4wd i 2wd

 

Formule 1. finále: Opět velmi spořádaná jízda, kde všechna přední místa obsadili rakouští jezdci.

""

Vítězná formule Reného Kölbela

 

Yokomo GT

1. finále: Vůz Oldy Grocha byl vytlačen na mantinel, což se neobešlo „počastováním“ soupeře připomínkami hned na tribuně.  Po čistém zákroku na soupeře, zvítězil za ovací obecenstva Martin Zvára.

2.finále: Skončila 1. Mlčák, 2. Zvára, 3. Toman, o vítězi se tedy bude rozhodovat v poslední finálové jízdě.

 

Stock D

1. finále: Zde závodilo 11 jezdců, z toho 6 nejmladších závodníků. Byla to snad nejvíce sledovaná a diskutovaná skupina. Hned po startu následovala hromadná kolize, odměněná stop and go.  Zbytek jízdy většina závodníků jen marně hledala trať i styl jízdy. Ostatní zkušenější závodníci volali po snížení výkonnosti těmto jezdcům, ba dokonce o vypsání zvláštní kategorie. Z prvního místa startoval Alex Tlustý, druhý Daniel Pelikán, který ve druhé finálovce zajel skvělou jízdu bez bourání a skončil 1. Po závodě se mladý Pelikán sám ohodnotil a prohlásil: „Jsem borec“.

 

Stock C

1. finále: Markéta Vítámvásová si vyjela TQ, hned po startu byla vytlačena na 4. místo, ovšem jela skvělou čistou a dravou jízdu a opět si vybojovala 1. místo. Vícha po nárazu utrhl zadní kolo i s nápravou.

2. finále: Na Markétu, která jede na první pozici, útočí po celou jízdu Lacko Tóth. Lacko vycítil v šikaně svoji příležitost, ale ani tam mu Markéta nenechává ani milimetr prostoru. Ještě profesionálně vykličkovala mezi jezdci „okolo“ a dojela si pro první místo. Druhý dojel Lacko.

 

Stock A:  Radek Voda opět doplatil na kolizi po startu a propadl se na poslední místo, ze kterého to dotáhl na 7. pozici. Výborně jel Pavel Martinec a skončil celkově na 4. místě. David Němček opět stabilně 1. místo.

 

Modified C  1. finále: V této skupině startoval ze čtvrtého místa za ovací diváku Radek Flek a aspiroval tak na titul „objev roku“. Na dvě zatáhnutí předjel Radek své soupeře a předváděl svoji krasojízdu. „Radku zpomal“ prohlásil do mikrofonu Vojta. Za aplausu obdivovatelů skončil Radek na 1. místě.

 

Modified B  2. Finále: Hromadnou srážku po startu Pavel Magda, který bedlivě vše sledoval, ohodnotil na stop and go pro rakouského závodníka. Česká jména byla v této zběsilé jízdě slyšet až na zadních pozicích.  7. Lebánek, 8. Juřica.

 

Modified A

1 finále: Před začátkem finále hala ani „nedutala“, napětí ještě zvyšovala pauza pro opravu koberce. TQ měl Ogonowski, druhý Kuba Šimurda. Zdenko Kunák dostal stop and go hned po vyjetí na konci rovinky.

2. finále: Za doprovodu hudby Freddyho Mercuryho byli představeni všichni jezdci a jejich stroje. Tato nezaměnitelná atmosféra k Mibosportu patří – 1. Orlowski – Durango, 2. Kuba Šimurda – Xray, 3. David Němček – Xray. Předpisový vláček bez kolizí vydržel ještě několik kol, pořadí se nezměnilo ani druhou minutu, jen se vláček natáhl do celé dráhy. Poté si Orlowski vytvořil větší náskok před Kubou. Na Davida stále útočil Vyšín, jako třetí se k nim připojil Kunák. 10 sekund před koncem Orlowski odstoupil a tak všichni poskočili o jedno místo. Zvítězil Kuba Šimurda.

3. finále: Opět perfektní start, Orlowski si získal náskok. Třetí David Němček vyletěl do piruety, ale dokázal se vrátit opět na svoji třetí pozici. Tato jízda již nepřinesla žádné překvapení.

 

Velká pochvala patří pořadateli za skončení závodu skoro o celou hodinu dříve, než se předpokládalo. Dále každý dostal od RCgirls krásný dárek v podobě trička. (foto) Hvězdou závodu se stal Pavel Martinec, který dostal od pořadatele Michala Boka hodnotný dárek v podobě regulátoru. Juniorem závodu se stala Michaela Saturková, která také dostala regulátor. Poděkování patřilo i Pavlu Magdovi a Vojtovi Novickému za vynikající práci.