Mibosport Cup, SPPCH – online

Igor Vlahovič


<p>
<b>LAST UPDATE: 21.8.2010, 19:45 – krátké video se zaměřením na hobby</b>
</p>
<p>
Je datum 21.8.2010. Sobota. Ráno sedám s kolegou Tomášem do auta, abychom společně jeli na<!– separe –> závod seriálu SPPCH / Mibosport Cup. Tentokráte jedeme směr Svitavy. Po cestě bude předmětem hovoru jednak dnešní Tomův start s novým podvozkem TT-01R Type E v kategorio Hobby, ale mimo jiné také počet lidí na závodě.
</p>
<p>
Když se vrátím zhruba do poloviny týdne, závodníci se mohli postupně hlásit na závody online. O tomto víkendu však probíhá několik akcí současně. Z toho dvě velké. Na jedné straně SPPCH / Mibo Cup / MČR ve Svitavách a na druhé straně pak Xray Challenge 2010 ve Slavkově u Brna. Jak jsem se bavil s několika lidmi, rádi by absolvovali oba seriály. Ale termíny tentokráte kolidují, a tak jsou mnozí postaveni před výběr. Když jsem sledoval předběžnou startovní listinu, více jezdců bylo přihlášeno na Xray Challenge (i když beru start jednoho jezdce ve více kategoriích). Jaký bude skutečný stav – to se uvidí na místě. Osobně jsem zvědav i na účast závodu MČR, který se jede společně se SPPCH.
</p>
<p>
Opět se Vám tedy přihlásím z dráhy ve Svitavách a seznámím Vás s aktuálním stavem. Každopádně počasí má být krásné,a tak i závod v menším počtu lidí může být pohoda. A kategorie Hobby na tom není špatně, drží si svůj průměr. Navíc dnes mají přijet noví jezdci. Tak to bude jistě zajímavá podívaná…
</p>
<p>
Po příjezdu na trať nás přivítalo pár dep. Někteří jezdci již pilně trénovali a do kategorie Hobby přijeli dokonce 3 noví účastníci.
</p>
<p>
Postupně se všichni chodili presentovat do závodu. Dnes mě čekají dvě kategorie – SPPCH Stock, kde jsem si půjčil baterii o 40C, abych měl srovnání oproti slabším variantám. A potom také Hobby, kde otestuji motor MIG 500 s převodem 58/24 a novými převody.
</p>
<p>
Vedle mě v depu Tomáš Erdélyi a Marek Pilát, který dnes jede vítěznou karoserii Masters týmu z 10ti
hodinovky. I on jede motor Mig s tímto převodovým poměrem. Nechybí v Hobby Toník Pospíchal, Miloš Pokorný, Pavel Bartoněk. Přijeli Jiří Hájek, Petr Vacula s kolegou. Prostě v Hobby to dnes bude našlapáno.
</p>
<p>
Na ty ostatní kategorie si počkejme, ale bude v každé do 10ti jezdců.
</p>
<p>
Jezdci kategorie Hobby ladí svoje modely. Řeší se především převodové poměry. Někteří jsou na této dálnici pomalejší. Pro Jirku Hájka jsem měl úkol vybrat sadu pneumatik z nabídky. Nakonec to byly Xenony.
</p>
<p>
Zdeněk Hamák také ladí svůj Xray T3 na MČR do kategorie Modified. Společně s ním jede v kategorii Modi i Michal Bok s podvozkem Tamiya TRF416X. Dnes jsou přítomni zástupci Lestr Models (pan Strupek ml. a kluci z RCA Trutnov – oba Blahovští.
</p>
<p>
Účast na závodech v kategoriích:
</p>
<p>
Hobby: Miloš Pokorný, Igor Vlahovič, Marek Pilát, Tomáš Erdélyi, Tonda Pospíchal, Pavel Bartoněk, Petr Vacula, Jiří Hájek, Robin Kovařík
</p>
<p>
Modified: Daniel Žak, Jaroslav Virgovič, Tomáš Kembitzský, Bronislav Vykutil, Radim Vrabec, Jan Blahovský, Zdeněk Hamák, Václav Strupek, Michal Blahovský, Matěj Řehák, Robert Žak, Radoslav Durana
</p>
<p>
Stock: Tono Sloboda, Vojta Novický, Matěj Řehák, Ivo Gombík, Igor Vlahovič
</p>
<p>
POZOR: MČR se tento den nejede !!! Důvod jsem nezjišťoval.
</p>
<p>
<b>Kvalifikace kolo 1</b>
</p>
<p>
Hobby – zde se ujal vedení Igor Vlahovič. Pavel Bartoněk také zajel dobře,a to druhý za Igorem. Na jízdu nebyli pyšní Tomáš Erdélyi, Marek Pilát. Ti měli problém s adhezí modelu. Každopádně jsou tu nováčci, kteří dnes přijeli posílit kategorii. Celkově nyní vede Miloš Pokorný (kategorii celkově). Igor se dnes bude snažit jeho bodový náskok stáhnout. A zatím se mu daří.
</p>
<p>
Modified – super rychlé stroje. Jan Blahovský jede motor 9,5 a na LiPo prý zvládne dvě jídzy. Bronislav Vykutil zajel hezký výsledek v první skupině. Ve druhé potom Zdeněk Hamák zajel vyhrál kvalifikaci před Michalem Blahovským. Ten jede také velmi slušně. Daniel Žak spálil motor Vortex. Jel v první skupině.
</p>
<p>
Stock – 5 jezdců. Očekává se souboj Tono Sloboda, Vojta Novický, Matěj Řehák. Igor Vlahovič zkusil start v této kategorii. Sice dojel 4tý před Ivo Gombíkem. Ale musel by model ladit a není čas na psaní reportu. A tak se bude věnovat pouze Hobby a testy proběhnou jindy. Jízdu vyhrál Vojta Novický před Matějem Řehákem a Tono Slobodou. Většina pilotů má problém s gripem – klouže zadek.
</p>
<p>
<p>
<b>Kvalifikace kolo 2</b>
</p>
Hobby – většina jezdců se shodla, že Xenon obutí klouže. I Toník Pospíchal se rozhodl vyměnit i ty svoje. Michal Blahovský věnoval Igorovi jednu sadu pneu Sorex. Pro Hobby kategorii jsou jako nové. Igor Vlahovič si vylepšil nájezd v čase. I Miloš Pokorný se zlepšil. Pavel Bartoněk zajel o pár setin sekundy lepší kolo než Igor. Mezi nimi bude ve finále souboj. Po jízdě Tomáš prováděl rozborku diferenciálů.
</p>
<p>
Modified – díval jsem se na jízdu první skupiny. Někteří to měli opravdu extra rychlé. Občas šel model do smyku. Motory pracovali v maximmálních otáčkách. Bronislav Vykutil vyhrál i tuto jízdu. Jel nejklidnější stopu. V druhé potom opět Zdeněk Hamák a Michal Blahovský podali dobrý výkon. Třetí v pořadí Robert Žak.
</p>
<p>
Stock – Igor již na jízdu nenastoupil. Ale ostatní nastoupili a jízdu absolvovali. Matěj Řehák vyhrál a nechal za sebou soupeře. Tono Sloboda ihned po jízdě navštívil kompresor a čistil svůj model.
</p>
<p>
Občas dnes zazlobí tiskárna a je potřeba pozdržet jízdu. Ale technika je prostě technika.
</p>
<p>
<p>
<b>Kvalifikace kolo 3</b>
</p>
Hobby – Igor dostal od Martina Zváry (připravoval trať na závod) modré sponky. Prý, aby to ladilo k modrému kardanu. Tomáš Erdélyi ladil model na stolici Pavla Bartoňka. Aby jeho model jel lépe. Igor opět první a Pavel druhý. A jak to bude stát na finále ? Igor Vlahovič, Pavel Bartoněk, Tonda Pospíchal, Marek Pilát, Petr Vacula, Miloš Pokorný, Tomáš Erdélyi, Robin Kovařík, Jirka Hájek.
</p>
<p>
Modified – Bronislav Vykutil a Tomáš Kembitzký jsou domácí jezdci a je vidět, že jim trať sedí. Oba jeli za sebou a chvíli mezi sebou i soupeřili. Vyhrál nakonec Broněk. Zdeněk Hamák vede celkové pořadí v modified. Ovšem Michal Blahovský se drží za ním. Pořadí na prvních místech: Zdeněk Hamák, Michal Blahovský, Bronislav Vykutil, Tomáš Kembitzký, Daniel Žak. V B finále si na první pozici stoupne Radoslav Duraňa.
</p>
<p>
Stock – zde se ve finále poperou o místa především Tono Sloboda, Matěj Řehák, Vojta Novický. Pořadí na finále: Vojta Novický, Tono Sloboda, Matěj Řehák, Ivo Gombík.
</p>
<p>
Jezdci Hobby nasazují všichni a pokrývají celou dráhu. V ostatních kategoriích je to slabší. Jednak je málo lidí a někteří se musejí pobízet. A tak v Hobby na počet nasazovačů doplatil například Petr Vacula. Depa Hobbytů se přestěhovala více do stínu. Postřehl to i Michal Blahovský. Martin Zvára ukázal model FG Porsche 1/5 se kterým zítra pojede.
</p>
<p>
<p>
<b>Finále číslo 1</b>
</p>
Hobby – Igor Vlahovič zvítězil před Pavlem Bartoňkem. Ten malinko ztrácel. Třetí dojel Marek Pilát a podal dobrý výkon. Tonda Pospíchal měl kolizi o kolo zpět jednoucím Milošem Pokorným a bylo dusno na tribuně. Možná zbytečně.
</p>
<p>
Modified – B finále vyhrál Radoslav Duraňa. B finále jede i Jan Blahovský. A finále bylo ve znamení Zdenka Hamáka, který nedal šanci druhému Michalu Blahovskému. Třetí na startu byl Bronislav Vykutil. Ale musel toto místo postoupit Danielu Žakovi.
</p>
<p>
Stock – zde Vojta Novický potvrdil pozici TQ a vyhrál první finále. Matěj Řehák ale výborně druhý. Dokonce i Ivo Gombík zajel nyní svěle a potrápil Tono Slobodu. Další jízdy ukáží vývoj i v této kategorii.
</p>
<p>
<p>
<b>Finále číslo 2</b>
</p>
Hobby – Igor Vlahovič svým druhým vítězstvím potvrdil celkově první místo. Ovšem pořadí na dalších místech se vzadu měnilo. Ale druhé a třetí místo bylo jako minulou jízdu. Tedy: Pavel Bartoněk, Marek Pilát. Tonda Pospíchal nyní čtvrtý. Z jízdy odstoupil Petr Vacula, který měl problém s adhezí vozu a trpěl. Robin Kovařík měl jednak rušení a potom také jel naprosto nevyspitatelně. Jirka Hájek dokázal za sebou nechat Miloše Pokorného.
</p>
<p>
Modified – B finále a opět první Radoslav Duraňa. Nechal za sebou kolegu Virgoviče. Na druhé A finále nenastoupil Zdeněk Hamák. A tak do vedení se dostal Michal Blahovský. Jel velice čistou stopu. Druhý dojel Tomáš Kembitzský a výborně Matěj Řehák.
</p>
<p>
Stock – souboj Vojta vs Tono. Matěj Řehák odstoupil z jízdy. Ale podívaná na oba dříve jemnované byla nádhera. Tono zkušeně čekal na chybu, aby mohl předjet Vojtu. Nepodařilo se. Díky Matějovi tedy Ivo Gombík třetí v této jízdě.
</p>
<p>
Máme před sebou poslední kolo finále. Michal Bok dnes poprvé řídí závod sám bez asistence otce Radoslava.
</p>
<p>
<p>
<b>Finále číslo 3</b>
</p>
Hobby – Igor Vlahovič opět hladce start – cíl. Pavel Bartoněk dojel druhý se ztrátou cca 15 sekund za Igorem. Třetí opět Marek Pilát. Ovšem oba troušku závodili. Tonda Pospíchal se musel spokojit se čtvrtým místem. Jeho Ferrari dnes nejelo tak, jako minule. Jirka Hájek před startem půjčil model synovi a ten kroužil na cílové rovince. Po jízdě se strhla diskuse v depu Hobby, jaký motor na léto na další rok. V zimě bude předepsán motor Johnson a dořeší se pouze podvozky.
</p>
<p>
Modified – B finále podobný průběh jako v předešlých jízdách. A finále bylo ve znamení výletu modelu mimo trať. Tomáš Erdélyi měl postřeh, protože auto vylétlo z dráhy, odrazilo se od gumové zátarasy a vylétlo do vzduchu. Byl to zřejmě Václav Strupek. Zdeněk Hamák se ptal Michala Boka, zda může provést letmý start. Bohužel to na těchto závodech nejde. Vyhrál opět Michal Blahovský. Václav Strupek konečě dobře zajel a to jako druhý. Matěj Řehák třetí. Zdeněk Hamák nakonec nenastoupil pro technický problém. Počkejme si na konečné pořadí z foto.
</p>
<p>
Stock – opět čtyři piloti na startu. Vojta Novický ve vedení a těsně za ním Matěj Řehák. Ten nakonec Vojtu předjel, protože Vojta ztratil grip. Pak je dojel ještě Tono Sloboda. Ivo Gombík v pozadí. Ke konci jízdy tři borci za sebou. VOjta opět rpvní, Tono druhý, Matěj třetí. V tomto pořadí se i dojelo. Krásná jízda.
</p>
<p>
Nyní proběhne vyhlášení výsledků a předání cen. Počkejme si na tento ceremoniál. V podvečerních hodinách bude k dispozici fotogalerie z dnešního dne.
</p>
<p>
Dnešní závod byl pohodový. Občas technické problémy u časomíry, ale nikterak vážně to nezdrželo průběh. Michal Bok dnes prošel „ohněm“ když poprvé řídil závod. Nasazovačů bylo málo a museli se i vyvolávat. Počasí nám přálo a až na pár emocí byl klid. Jen ta malá účast. Ale dokud se budou křížit termíny akcí, nebude tomu jinak.
</p>
<p>
Osobně jsem si dnes užil jízdu s modelem TT-01 – ten jel jako nikdy. Tím, že jsem nakonec nejel druhou kategorii, jsem měl čas na psaní a odpočinul jsem si. Kategorie Hobby je obsazována nad očekávání.
</p>
<p>
Ještě poznámka na závěr: tento den se jel závod jako uctění památky Ivo Koloucha – 21. ročník. A v kategorii Hobby byly předány dvoje poháry. Jednak za SPPCH a potom pohár Ivo Koloucha. Jeho památka byla uctěna na začátku akce 30. sekundami ticha.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/jNUo0XePYQM&hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/jNUo0XePYQM&hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>