Lestr Cup 3. závod online

Igor Vlahovič


A je tu další závodní víkend. Tentokráte jsem přijal pozvání na závod Lestr Cup, který pořádá společnost LESTR MODELS.

Cesta do Prahy je v sobotu ráno naprosto v pohodě. Poslouchám muziku a vybírám song pro dnešní trailer, který budu tvořit. Ano, kromě online reportu se budu věnovat natáčení klipu.

Tento rok tento seriál zavítal do sportovního areálu v Praze Dubeč. Sportovní areál disponuje vším potřebným, včetně občerstvení. Toalety jsou samozřejmostí.

Hlavní působiště je prostorná tenisová hala. A ta je opravdu velká. Pojme nejen dráhu, která je technická a se zajímavými pasážemi, ale i pro depa je místa opravdu hodně.

Dnešní účast není malá a ani ze nechybí osobnosti tohoto RC sportu. Karel Novotný, Aleš Bayer a zahraniční piloti, kteří jezdí i Open Challenge. S těmi jsem se ihned také pozdravil.

Ihned po ránu jsem umístil GoPro HERO 3 na SCT Karla Novotného, abych pořídil unikátní a ostré záběry z této trati. Pak je použiji do intra. A že se to povedlo. Sice oboustranná lepící páska nejprve nedržela a kamerka se na velkém skoku vždy odpoutala od karoserie. Pak pomohla kobercová páska a bylo vyřešeno.

""

SCT Durango Karla Novotného vs GoPro HERO 3 WE (exkusivní onboard)

 

Z mobilního telefonu jsem se podíval na náhled a spustil nahrávání. Paráda.

DNes bude za časomírou Dalibor Valder. Ten vedl společně s Václavem Strupkem rozpravu. Všem byla ujasněna pravidla, styl nasazování. Foto modelů, foto pilotů. A můžeme začít závodit. Tři kvalifikace a pak finálové jízdy. Jedou se zde opět offroad kategorie buggy 1/8E, 1/10 2WD a 4WD, SCT 1/10, Hobby. Více můžete sledovat online:

"" Buggy 1/8E
"" Buggy 2WD
"" Buggy 4WD
"" HOBBY
"" Short Course

 

Jinak v tuto chvíli již jede první kolo kvalifikací. Ihned se kontrolují pozice nasazovačů a styl jízdy. Ono 1/8E buggy jsou prostě monstra na koberci. Ale vypadá to opravdu famózně.

Obešel jsem depa, udělal pár foto do galerie. A jdu se chystat točit materiál pro intro. Mám určitou představu.

""

Sport Aréna Praha Dubeč – místo konání Lestr Cup 2013/2014

 

""

Hala je opravdu prostorná. Mohu v klidu natáčet s Phantomem a neruším nikoho

 

Dalibor Valder stojí na tribuně a hlídá jízdy a komentuje každou z nich. Dole u počítače se střídá Václav Strupek ml. a jeho kolega.

Na závod zavítal i Dušan Bayer. Jezd šasi Xray, tak jako syn Aleš.

""

Start jedné z kvalifikací

 

Na to, že je to hala tenisová, tak je velmi dobře osvětlena. Halogeny dělají hodně. A teplota je také příjemná.

""

A zde je pohled na dráhu a depa z jednoho rohu

 

Já jsem se souhlasem pilotů natočil celou dráhu z protější strany. Zde se mi létá podstatně lépe. Už jsem pilně trénoval a nezmatkuji. Držím drona na místě i bez GPS. A záběry budou plynulé.

 

Kvalifikace 1

Buggy 1/8E – Jan Domanský ovládl startovní pole. Měl velmi dobrý nájezd a čas na kolo. Jorg Rhode (DE) druhý. Martin Pejzl junior třetí. 10ku nejlepších uzavírá Miroslav Kostrnoun. Zde jedou dva junioři – Pejzl jun. a Vojta Soukup. I takové stroje dokáží ovládat mladíci.

Buggy 1/10 2WD – zadní náhon, motor vzadu nebo před zadní nápravou. Je to na vás a na vyladění modelu. Marcel Dostál evidentně dobře naladil. I on najel o kolo více jak soupeři. Kája Novotný bude muset přidat a pořádně své Durango poladit. Ale on má svého mechanika v podobě otce. Jorg Rhode (DE) třetí a jak vidíte, jede i tuto kategorii. Jeho jsem viděl, jak dělá tlumiče do některé z kategorií. Radim Drda čtvrtý. Do TOP 10 se dostal ještě Jan Hubr.

Buggy 1/10 4WD – tak tady asi bude kralovat Aleš Bayer. I on si najel náskok se svým Xrayem XB4. Michal Bahovský druhý. Těsně za ním Kája Novotný. Marcel Dostál jede také více jak jednu kategorii. Václav Turek je nyní v TOP 10.

""

Tribuna 4WD buggy

 

Hobby – Michal Strnad první. I on kraluje. Každopádně se zde jezdí a pohodu. Kategorie určená spíše pro začátečníky. František Pokorný zaujal druhé místo. Petr Vetešník třetí.

SCT – Kája Novotný jede i tuto kategorii. Právě na jeho modelu byla umístěna GoPro HERO kamerka. Tuto kategorii dnes jede i Aleš Bayer  jako jediný zajel stejný počet kol. Jarda Růžička třetí již se ztrátou. Thomas Mager (DE) nechybí na startu. Tuto kategorii jel i na Open Challenge Praha.

Výsledky online zatím nejedou. Tak lespoň takto souhrnem.

 

Kvalifikace 2

Buggy 1/8E – Jan Domanský stále v čele. I Jorg Rhode drží druhou pozici. jun. Milan Mudra jede také skvěle. 10KU UZAVÍRÁ Mathias Peaus (DE).

Buggy 1/10 2WD – Karel Novotný se nenechal zahanbit a dostal se do vedení kategorie. Marcel Dostál bude muset na třetí kolo kvalifikací zatáhnout. Aby získal TQ. Radim Drda se proskákal na třetí místo před Jorga Rhodeho. Jan Domanský je v elitní 20ce. Thomas Mager se dostal do 10ky také. Nyní ji uzavírá.

Buggy 1/10 4WD – Aleš Bayer zatím kraluje. Michal Blahovksý vs Kája Novotný. Marcel Dostál již se ztrátou. Ale oba dříve jmenovaní si nedarují ani centimetr na trati. Jan Vild a Jiří Beneš jsou také v TOP 10.

Hobby – František Pokorný se dostal do čela skupiny. Michal Strnad a Petr Vetešník mají A finále jisté. Marcel Pejzl a Jakub Vondráček také. David Grutzmacher (DE) uzavírá 10ku nejlepších.

""

Filip Sládek zatím v pozici diváka. Možná ho uvidíme na některém závodě s modelem

 

SCT – Kája Novotný opět bude bojovat s Alešem Bayerem. Zde jsou všichni ve finále A. Mario Pfeifer zatím poslední.

Václav Strupek obchází depa a radí jezdcům, jak nastavit model apod. Technická pomoc je tedy zde zajištěna. A to včetně náhradních dílů.

Byl jsem svědkem, jak Václav pomáhá Karlovi Novotnému s modelem. Problém se servem byl snad odstraněn.

 

Kvalifikace 3

Buggy 1/8E – zde jsou dvě finálové skupiny. TQ a finále A bude z první pozice startovat Jan Domanský. B finále bude obhajovat Pavel Otruba.

Buggy 1/10 2WD – i zde finále A a B. TQ Karel Novotný před Marcelem Dostálem a Jorgem Rhodem. B finále: Thomas Mager bude hájit německé barvy.

Buggy 1/10 4WD – tři finálové skuipny. Cčko – pozice 1 Jří Dvořák, Bčko pozice 1 Václav Turek. Hvězdné A finále: TQ na dnešním závodě Aleš Bayer. Ovšem souboje s Michalem Blahovským a Karlem Novotným budeou zajímavé.

Hobby – nakonec byl úspěšný František Pokorný. Michal Strnad a Petr Vetešník mu budou důstojnými soupeři.

""

Tak z této pozice bude záběr na start některé z finálových jízd do intra

 

SCT – TQ Karel Novotný. Dle slov mechanika – jet tři kategorie je dost náročná záležitost. Aleš Bayer bude stát druhý, třetí pak Jakub Vondráček.

Dnes létám absolutně s jistotou. Asi je to prostorem zde v hale, nebo se prostě rychle učím. Letám krátce a vždy je to oznámeno. Snad jen světla mohou rušit opticky piloty. Pokud jsem hodně vysoko. Ale Phantom se musí korigovat bez GPS, ale už se orientuji v prostoru.

Nyní se zpracují výsledky a jdeme na finálové jízdy. Bude krátká přestávka.

Finálové jízdy máte podrobně v galerii. Jíá nakonec start finále budu točit z boku. Bude tak zajištěn pohled na celou dráhu. A pojedu s modely jedním směrem. Z vrchu to bude lehce zkreslené. Viz foto.

 

Finále 1

Buggy 1/8E – B finále: Pavel Otruba nezklamal a zvítězil. Vojta Soukup jun. dojel druhý se ztrátou kola. Michal Patera třetí. A finále: Jan Domanský si pohlídal záda a udržel dorážejícího Jorga Rhodeho za sebou. Oba nájezd 19 okruhů. Václav Turek třetí. Musel však odrážet útok Petra Klatovského.

Buggy 1/10 2WD – B finále: Thomas Mager neudržel první pozici. Porazil ho Jožka Nováček. Elias Rhode jun. třetí. A finále: Kája Novotný s převahou první. Marcel Dostál dojel před třetím Pavlem Braunem. Pavel měl hodně práce s Arnoldem Lorenzem (DE).

Buggy 1/10 4WD – C finále a vítězem se stal Jirka Dvořák. Adam Heinz zvítězil v B finále s náskokem kola. Milan Mudra jun. druhý. Udržel za sebou zkušeného Dušana Bayera. A finále: Aleš Bayer v klidu první. Novotný Kája zase na jistotu druhý. A i Lukáš Zeman si v klidu dojel pro třetí místo.

Hobby – František Pokorný využil TQ pozice. Podařilo se mu porazit Petra Vetešníka a Michala Strnada. První čtyři místa poměrně vyrovnaná.

SCT – Novotný, Bayer, Nováček. Aleš chyboval a přišel tak o možné vítězství. Tím pádem nevyužil TQ pozici v této jízdě.

""

Start finále SCT. TQ Aleš Bayer

 

Finále 2

Buggy 1/8E – B finále: máme vítěze. Stal se jím Pavel Otruba. Mathias Praus (DE) však udělal v dalším pořadí nejistotou. A finále: i zde se děly věci. Jorg Rhode (DE) porazil Jana Domanského, třetí místo si jistí Václav Turek. Zde tedy zatím vítěze nemáme.

Buggy 1/10 2WD – B finále: Jožka Nováček podruhé porazil Thomase Magera (DE) a je zde vítězem. A finále: Marcel Dostál pokořil Karla Novotného před Jorgem Rhodem. A také zde se bude rozhodovat o pořadí v poslední jízdě.

Buggy 1/10 4WD – C finále: Jiří Dvořák se může radovat z vítězství. B finále: zvítězil Václav Turek. Adam Heinz se propadl pořadím. Pořadí otevřené. A finále: zde je již jasné první místo (Aleš Bayer) a druhé místo (Karel Novotný). Třetí nyní dojel Marek Fleissner, který porazil Lukáše Zemana.

""

Tribuna finále C 4WD buggy

 

Hobby – zde jedou modely SCT, buggy 1/10 a také truggy. Hodně kolizí, ale někde se musí začít. František Pokorný si pojistli vítězstvím v této jízdě první místo. Druhý bude Petr Vetešník. O třetí místo ještě bude tahanice. Nyní totiž dojel lépe Martin Bareš.

SCT – Karel Novotný zvítězil a stal se celkovým vítězem SCT kategorie. Další pořadí ? Vondráček vs Růžička. Aleš Bayer nyní do soubojů nepromluvil. Zastavil se v 8. kole.

""

Všimněte si věcí na mém stole. V podstatě se od ostatních neliším. Je tam nabíječ, RC model…

 

Obdivovat můžeme Dalibora Valdera, který celý den stojí na tribuně, má před sebou obrazovku a hlídá, komentuje, děkuje za všechno… Nelehký to úděl. Ale je to potřeba a závodu to prospívá. Ale i kolega Šedivý podal velmi dobrý výkon.

Celý den postupně dělám na klipu a je hotov. Pouze chybí poslední střípek a tím je část vyhlášení výsledků.

 

Finále 3, aneb jak to dopadlo

Buggy 1/8E – v B finále po startu velká rána. To jen jeden model narazil z boku do velkého skoku. Pořadatel musel za pokračující jízdy opravovat. Pořadí TOP 3:

1. Jan Domanský

2. Jorg Rhode

3. Václav Turek (nyní nic moc čistá jízda)

 

Buggy 1/10 2WD – v A finále odstoupili Jak Jan Domanský, tak i Jorg Rhode.

1. Karel Novotný

2. Marcel Dostál

3. Pavel Braun

 

Buggy 1/10 4WD

1. Aleš Bayer

2. Karel Novotný

3. Lukáš Zeman

 

Hobby

1. František Pokorný

2. Petr Vetešník

3. Martin Bareš

 

SCT – poslední foto před poslední jízdou

1. Karel Novotný

2. Jakub Vondráček

3. Jaroslav Růžička

""

Společné foto kategorie SCT

 

Já jsem dostal zapůjčen model buggy Serpent Spyder 2WD 1/10 od společnosti Domanský Profimodel. A tak i když jsem na MČR buggy v Bílovci chtěl pouze reportovat, nakonec budu i lehce testovat. S modelem vás v týdnu seznámím a po závodě MČR napíšu zkušenosti. Je t tedy další buggy 2WD po modelu Durango DEX210.

Na příští rok pak hodlám testovat SCT Durango ve verzi RTR. Podrobnosti se dolaďují s LESTR MODELS.

 

Závod je za námi. A co jsem dnes postřehl ?

– hala velkých rozměrů, dostatek místa pro dráhu, depa

– kompletní vybavení, včetně občerstvení

– trvalý traťový komisař na tribuně, který hlídá jízdu, komentuje. Občas něco unikne pozornosti, ale je to prostě náročné

– kromě tohoto člověka pak za časomírou další komentátor, který i zpracovává výsledky

– ozvučení naprosto v pořádku

– tepolota v hale kolem 18°. V mikině a tričku pohoda

– nebyly tu zbytečné prodlevy. Jen jezdci občas nějak nespěchali a sami se brzdili

– vyhlášení ihned po skončení závodu

– kdo má rád offroad, má zde možnost si to užít

– poděkování celému týmu Lestr Models za přípravu dráhy a všeho okolo

– poháry od pátého místa

– vyhlašování juniorů

 

Vyhlášení hotovo. Intro hotovo a předáno.

Nakonec losování o stavebnici a věcé ceny pro juniory a jezdce Hobby kategorie.

Teď je potřeba se ještě vrátit do Brna. Na cestě už budu opět promýšlet scénář na zítřejší Winter Race Morava.

 

Zde je slibované intro. Mělo by být jiné, odlišovat se od předešlých.

 

P.S. intro s pohledem na celý sportovní areál se tak zalíbil provozovateli, že to vypadá i na občasné dokumentování velkých sportovních akcí v této aréně. Ale nebojte, RC závody jsou RC závody 🙂