Open Challenge Praha offroad online

Igor Vlahovič


Nakonec jsem se poměrně rychle zotavil a mohl jsem tak dnes ráno odjet směr Praha. A to z toho důvodu, abych zde provedl online report. A pokusil se jej udělat trochu jiný, než ty ostatní.

Dnes jsem nejel závodit, ale plně se mohl věnovat natáčení a focení. Psaní je samozřejmostí. Pomocníky mi dnes budou drone Phantom F300, Kamerka GoPro HERO 3 White Edition, FULL HD kamera Sony HDR-CDX-220E a fotoaparát Panasonic TZ-30. S tímto vybavením se dnes pokusím něco provést.

A co je nového na tomto závodě ?

Na první pohled oproti minulé sezóně nic.

Opět se jede ve sportovní hale na Ruzyni. Máte zde k dispozici občerstvení, toalety, parkování blízko haly. Řídí se z empire nad dráhou. Výhled je velmi dobrý.

Na depa je místa dost. Za časomírou opět Honza Blahovský, který je v tomto oboru mistrem. Řídí vždy oba závody, a to jak sobotní onorad (ten se konal včera), tak i offroad.

Ředitelem závodu je Jan Domanský.

Kategorie se tako nezměnily. Jdou se zde buggy 1/10 2WD, 4WD, micro, SCT 1/10 a 1/8 buggy E. Zejména poslední jmenovaná skupina je zajímavá už tím, že osmičky řádí v hale, byť v menším počtu samozřejmě.

Na tomto koberci se nesmí mazat. Po minulé sezóně je jetě ve velmi dobrém stavu.

""

Jan Blahovský za časomírou

 

Já poprvé vyzkoušel drona ve vzduchu. Jak jsem předpokládal, nemohu se spoléhat na GPS pomocníka a je potřeba drona jaksi řídit. Což v hale dělám poprvé a je to fakt jiné. Ale první záběry jsou pořízeny. Dron žije.

Online podrobné výsledky máte zde:

Streaming:
"" Onlinestreaming
Sections:
"" 1/10 Buggy 2WD
"" 1/10 Buggy 4WD
"" 1/10 Short Course
"" 1/8 E Buggy

 

Na tomto závodě je přítomen i týmový jezdec Serpentu David Ehrbar. Včera jel onorad, dnes jede i offroad.

Já se jdu ještě učit létat bez GPS asistenta. Není to vůbec easy. Jsou tu samé překážky a u stropu je to taky dangerous…

""

První nesmělý pohled na dráhu z drona Phantom F300 s GoPro HERO 3

 

Rozprava proběhla za účasti všech. Vedl ji Honza Blahovský. Řekl vše podstatné. A to i konec závodu. Ten bude kolem 16:30. Což je při počtu 60 modelů a 8. skupin dobrý čas. A co myslíte, povedlo se natočit tento akt z ptačí perspektivy ? Nechte se překvapit. Bude se připravovat trailer pro teto offroad seriál.

""

Rozprava z klasického pohledu, jak ji znáte

 

Kvalifikace právě začaly. A já si jdu dát teplý čaj.

Tak toto je první ochutnávka z drona

 

A  jdu připravit další záběry do intra. Ale musím být hodně opatrný. Navíc jsem zjistil, že mobilní telefon u antény nedělá dobře. A tak zlepšovací návrh neuspěl.

 

Kvalifikace 1

Buggy 2WD – zde se ujal vedení Radim Drda. Stíhal ho MArtin Wunsche. Jorg Rhode třetí. David Ehrbar jede dnes dvě kategorie. Tuto a pak ještě 1/8 buggy E. Zde se mu zatím moc nedařilo a dojel šestý.

Buggy 4WD – Kája Novotný nezklamal své fanoušky a tým Durnago a první kolo poměrně hladce ovládl. Michal Blahovský pak zajel druhé místo vlmi vyrovnaně s Jiřím Benešem. Patrik Šarina bohužel nezajel celý časový interval.

SCT – 7 pilotů. Bývá jich zde i více. I zde startují zahraniční piloti. Thomas Mager, který jezdil i minulou sezónu (2WD buggy), zajel druhu pozici. První nyní Michal Strnad. Oba hodně vyrovnaní. Jindra Kodad junior. také nedojle, jak si plánoval.

Buggy 1/8E – monstra na dráze. Neskutečný pohled. Ale na druhou stranu, dobře se tyto modely točí a fotí. Jsou totiž tak nějak velké. Zde se musí jet v několika skupinách. Kája Novotný v čele. S náskokem kola. Martin Wunsche druhý a David Ehrbar třetí, Zde se mu dařilo podstatně lépe. Jorg Rhode a Jan DOmanský budou také chtít více dopředu.

""

Jan Hubr je stále pozitivně naladěn

 

Junioři nesmí nasazovat. To za ně dělají jejich zákonní zástupci. Pro bezpečnost je zde uděláno maximum.

Já občas něco natočím z drona. A začínám chápat fyziku letu v hale bez GPS asistenta.

 

Kvalifikace 2

Buggy 2WD – Martin Wunsche se dostal do vedení. Velmi dobře naladil svůj model. Radim Drda drží druhou pozici. Nik Bečvář jun. si nyní zajel třetí pozici. Dokázal za sebou nechat i Jorga Rhodeho.

Buggy 4WD -Kája Novotný si stále drží pvní pozici. Za něj se však dostal Jiří Beneš. Michal Blahovský se posunul na místo třetí. Potkal lavičku a ta prostě neodpouští chyby. Jakub Mrázek z Kakojama týmu jede na čtvrté pozici

SCT – zajímavé modely, co ani nevypadají, že jsou v měřítku 1/10. Ale úchvatné je se dívat, jak po doskoku pruží a v zatáčkách se naklání. Michal Strnad stále první. Thomas Mager drží druhé místo. Na třetí se dostal Patr Plodík. Vít Linhart skáče na čtvrté pozici. Nasazovači jsou potřeba a to nejen zde. Všichni mají povinně reflexní vesty. Aby byli dobře vidět.

Buggy 1/8E – na prvním místě opět Kája Novotný. I druhé místo je stejné – Martin Wunsche (osobně jsem se s ním pozdravil). Ovšem na třetí místo se probojoval Jan Domanský. Hned za ním David Ehrbar. Ve finále se máme na co těšit.

""

DJI Phantom F300 v odpočinkové poloze

 

Dron opět v akci a já již dělám na intru.

 

Kvalifikace 3 – TQ

Buggy 2WD – Martin Wunsche obhájil pozici TQ do finále A. Denis Hanko by měl startovat z pozice 1 ve finále B. Ale jsou tam pak jen tři jezdci, tak se uvidí, zda se pojede dohromady či zvláště. Každopádně o první místa bude tuhý boj. Michal Blahovský, Radim Drda, Arnold Lorenz…

""

Michal Blahovský ladí svůj model

 

Buggy 4WD – Kája Novotný bude startovat z první pozice v této kategorii. Michal Blahovský pojede z pozice druhé. Ale Kája má dle kvalifikací celkem náskok a zvítězit by pro něj neměl být problém. Pokud ho nepostihnou technické problémy. Zde se pojede je jedna skupina.

SCT – Michal Strnad bez potíží udržel TQ pozici. Thomas Mager vyladil model na druhou postupovou pozici. Bude se snažit Michala dostat. Třetí Petr Plodík již na oba favority lehce ztrácí.

Buggy 1/8E – i zde má TQ Kája Novotný. Ovšem lehké to mít nebude. Martin Wunsche, Jorg Rhode, Jan Domanský. Ti všichni se dostali na nájezd 17. kol. Zde jede i Natálka Kratinová jun.m která pojede v některém zadním finále.

 

Já se pomalu připravuji na natáčení startů. Toto mi chybí do intra. A pak ještě vyhlášení výsledků. Práce tedy ještě dost.

 

Finále 1

Buggy 2WD – B finále a v pohodě v režiji Nika Bečváře juniora. Neměl soupeře a nechal je vzadu. A finále: První dva piloti 16 kol. Martin Wunsche a Michal Blahovský. Radim Drda nyní třetí. Ale ve stejném kole dojeli i Jorg Rhode, Arnold Lorenz. I časy na kolo hodně podobné. Je to prostě o chybách.

Buggy 4WD – B finále v režiji Jana Petra. Opět bez vážných soupeřů. A finále: Kája Novotný v klidu a s náskokem první metodou start – cíl. Michal Blahovský odolal tlaku Jakuba Mrázka. Twsně za ním Jiří Beneš. Pak již časový odstup.

SCT – tady jedna finálová skupina. Michal Strnad sice v jednom kole s druhým Vítem Linhartem, ale s dostatečnou časovou rezervou. Petr Plodík si dojel pro třetí pozici. Zbytek pole tak nějak hodně zaostal. Například Thomas Mager skončil po najetí jednoho jediného kola.

Buggy 1/8E – C finále: Jiří Moravec vs Natálka Kratinová. Zde jedou piloti opatrně a poměrně i opatrně jdou na skoky. Ale i tak se zde nasazovači mají co otáčet. B finále: poněkud razantnější jízda na první pohled. Tino Watte sice něměl nejlepší čas na kolo, ale bezchybnou jízdou zvítězil. Martin Kryštofek měl naopak nejlepší čas/kolo, ale spokojit se musel se druhým místem. Za třetím Martinem Veselým to již bylo poměrně vyrovnané. A finále: pěkně zostra už od začátku. Kája Novotný zvítězil Martinem Wunschem a Janem Domanským. Všichni tři nájezd 16 kol.

""

Start finálové jízdy C skupiny buggy 1/8E buggy

 

Při jednom ze startů se najednou dron rozhodl přistát. Pěkně v pohodě dosedl na trať. A já pořád, proč omezuje výkon. Akumulátor došel – dnes jsem ho ještě nenabíjel.

Jinak komentář Honzy Blahovského v každé jízdě. Dohlížení na styl jízdy nechybí.

Pro dnešek s natáčením z ptačí perspektivy končím. Získal jsem cenné zkušenosti.

1. v hale nelze použít GPS lokaci

2. díky tomu se musí DJI Phantom stále řídit. Občas se pohybuje do stran a je potřeba velmi citlivý plyn

3. jakoby měly na jeho řízení vliv ostaní RC soupravy 2,4gHz. Zdálo se mi, že občas náhle letěl směrem bez mého zásahu a musel jsem ho korigovat

4. na let mají jistě vliv prostory, kovová konstrukce atp.

S GPS venku jsem si jistý již hodně. Tam dron dělal vždy to, co jsem chtěl. Ale v hale je to opravdu jiné.

Není to tedy legrace. A tak v hale natáčení bude omezeno pouze na ráno, kdy bude dráha prázdná a udělá se pouze krátký záznam. Jak dráha vypadá. S jasným souhlasm pořadatele a všichni budou o této skutečnosti upozorněni. V jízdách se budu spoléhat na kameru v ruce a na GoPro připevněné na modelu. Za průšvih tento styl točení nestojí za to.

Venkovní točení bude možná jednodušší. Budu moci do výšky a přistávat budu opět mimo prostor dep. Navíc budu moci využít GPS pomoc. Ale opět to bude o povolení pořadatele a jen na nezbytně nutné záběry. Ale musím poděkovat leteckým modelářům za jejich rady a zkušenosti. A děkuji společnosti Profimodel, že mi umožnila otestovat Phantoma právě na jejich závodě.

 

 

Finále 2

Buggy 2WD – B finále: David Ehrbar zvítězil ve druhé jízdě. Nik Bečvář junior hodně ztratil. A finále: Martin Wunsche se stal celkovým vítězem A finále. O druhou a třetí pozici se bude ještě soutěžit. Radim Drda nyní dojel druhý před Michalem Blahovským.

Buggy 4WD – B finále: Jan Petr potvrdil kvality a s náskokem kola si dojel pro své vítězství. A finále: Kája Novotný odolal tlaku Michala Blahovského. Oba si ale pojistili první a druhé místo (Kája první). O třetím místě není rozhodnuto. Lukáš Zeman nyní třetí.

SCT – i zde máme vítěze. Je jím Michal Strnad. Thomas Mager nyní druhý před Vítem Linhartem. Jak to nakonec dopadne ? To ukáže až třetí finále.

""

Nasazovači v pohybu

 

Buggy 1/8E – C finále: každý může být vítězem. Toto platí na 100%. Martin Kratina nyní pojel soupeře. A tak má cestu otevřenou jak Natálka, tak i Stanislav Moravec. B finále: Milan Mudra junior porazil soupeře a není zde vítěz. Martin Veselý druhý. Tino Watte nyní propadl. A finále: Kája Novotný i zde vítězem kategorie. Martin Wunsche bude druhý. Ale kdo třetí ? Nyn dojel třetí David Ehrbar. Minulou jízdu Jan Domanský. Kdo z koho – počkejme na třetí jízdu.

 

Finále 3 – souhrn

Buggy 2WD – vítězem B finále se stal David Ehrbar. V A finále nakonec toto pořadí:

1. Martin Wunsche

2. Jorg Rhode

3. Michal Blahovský

Buggy 4WD – vítěz B finále Jan Petr. A finále:

1. Kája Notovný

2. Michal Blahovský

3. Felix Uhýrek jun.

SCT – konečné pořadí TOP 3:

1. Michal Strnad

2. Petr Plodík

3. Thomas Mager

Buggy 1/8E – vítězem C finále se stal Martin Kratina. Vítězem B finále se stal Milan Mudra jun. (gratulace !!!). A finále TOP 3:

1. Kája Novotný

2. Martin Wunsche

3. Jan Domanský

 

Tak a je to za námi. Respektive za mnou.

Dnes jsem se mnohému naučil, z mnohého se poučil. A to mi zase pomůže do budoucna snad dělat práci lépe.

Oproti minulé sezóně se nic nezměnilo. Pořád má závod dobrou organizaci, komentáře, zahraniční účast. A dnes i zajímavý profil tratě. Dnes byl ozdobou týmový jezdec Serpentu David Ehrbar. Ale i další zahraniční piloti.

Zjistil jsem, že pokud se nemusím soustředit, kdy mám jet a kdy nasazovat, věnuji se reportu a je to pohodlnější. Také aby ne.

Stihl jsem udělat pro pořadatele intro pro offroad část a ještě na místě jsem mu ji předal. Vy ji uvidíte večer po 21. hodině na Youtube. A můžete soudit.

Jdeme na vyhlášení, kde musím pořídit poslední krátký záznam do intra.

 

Jinak v hale je lepší osvětlení a zde na offroad i nově vyrobené skoky.

 

Foto vítězů na úplný závěr bude v galerii.

 

A zde je to, co jsem celý den postupně tvořil: