ETS Round 1 Hrotovice (CZ) finále online

Igor Vlahovič


Je 3.11.2013 a já zavítal na finálový den šampionátu ETS série. Její první kolo se koná tento víkend v Hrotovicích a to už potřetí.

Každý ročník je doslova naplněn, ale tento dosáhl snad maxima. Bezmála 300 modelů ve třech kategoriích. Tak to tu snad opravdu ještě nebylo.

Je po 9. hodině a finálové jízdy pokrčují. Proč ? Protože včera se odjela část finálových jízd po finále B v každé kategorii. Dnes se pokračuje podobně a hlavní finále se budou konat až dnes.

Já natočím ceremonie a minimálně jednu finálovou jízdu A každé kategorie. A pak preview z tohoto dne.

""

Ronald Volker nesmí chybět. Vyhrál kvalifikace

 

Scotty Ernst za mikrofonem. Klasika. Společně s Uwe Rheinardem rozjeli skvělý podnik, který má letní a zimní část.

""

Naoto Matsakura (JP)

 

A já hned natočil finálovou jízdu A kategorie Formule 1. Už se zpracovává záznam.

Nemá cenu se zde vypisovat s podrobnými výsledky. Ty najdete na MyRCM. Odkazy máte níže.

Streaming:
"" Onlinestreaming
Sections:
"" Xray Pro Stock Class
"" Formel class
"" Ride Modified Class

 

První finále A Formule 1 vyhrál po neuvěřitelném souboji Thomas Pumpler. Jan Asmer mu podlehl. Třetí Roman Pichler. Krásná a napínavá podívaná. Video se přpravuje.

 

Pak jsem stihl nahrát finále A Prostock. I zde to byl doslova nářez. Ten komentář od Scottyho, diváci, potlesk… Neuvěřitelná atmosféra. I zde bude záznam. Vyhrál náš Marek Černý, který čekal na chybu soupeře. Pozoroval jsem ho na tribuně. Maximální soustředěnost, klid. Žádné emoce. Druhou pozici ukořistil Tobias Vohel (DE), třetí pak martin Hofer (DE). Kuba Šimurda dojel na krásném osmém místě.  Pro Jana Asmera tato jízda nedopadla vůbec dobře…

 

Naprosto dokonalá jízda Ronalda Volkera (DE) v A finále Modified. Metoda start – cíl mu není neznámá. Za nám pak jako stroje jeli Marc Rheinard (2) a Naoto Matsakura (JP). Nechyběly drobné kolize. Nasazovači v pohotovosti. Mechanici těsně před startem urovnávájí před modelem koberec !!! Neskutečný zážitek. Finále natočeno.

 

Radek Voda mi pomohl natočit úvodní vstup pro můj sestřih. Nechyběly u toho krásné ženy. Točili jsem to jen jednou a bez příravy… 🙂

Ptal jsem Radka, jak se cítí. A je unaven. Chce se mu spát. Třídenní maraton a nekonečné čekání na svoji jízdu. Znám to i já, jednou jsem tento závod absolvoval. Ale za tu jedinečnou atmosféru to stojí.

Mám redakční depo až v salónku, kde se piloti občerstvují. A jasně slyším komentář Scottyho a vím, co se děje.

Redaktoři z redRC.net jsou v pohotovosti. Natáčejí MAIN FINAL A, provádí rezhovory s jezdci. Na jejich portále je možné taktéž sledovat online report.

Když fotím piloty, vždy mi rádi zapózují. S našimi borci prohodím pár slov a jdu dále. Je tady tolik lidí, techniky…

Adam Dubák sice závodí, ale většinu času stráví stříháním karoserií a měl i zakázku na nalakování karoserie přímo zde !!!

""

Adam Dubák stále v akci (DUBI DESIGN)

 

Já se jdu připravit na natočení finálových kol A MAIN číslo 2. Zde proběhne i ceremoniál představení pilotů a modelů. Toto bude natočeno možná zajímavým způsobem.

""

Karoserie Marka Černého. Zvítězil v první finálové jízdě

 

Jinak je to tady jako v továrně. Jedna jízda za druhou. Finále zadní jsou zajímavá na kolize a divoký komentář Scottyho. A jak se blíží C, B a A, je vidět lepší a lepší jízdní styl. Pak už piloti jezdí opravdu jako stroje.

K jízdě hraje decentně hudba v pozadí. U hlavních finále je absolutní klid.

Když vidím mechaniky TOP pilotů a nebo je samotné, jak připravují model na další jízdu. Dávají si opravdu záležet.

S natáčením představování pilotů a jejich modelů mi bude pomáhat Radek Voda. Umí jezdit a ještě je hodně kreativní.

Potlesk a uznání výkonu je slyšet i vyšších finále. Ono tady platí, že si najdete svého soupeře. V každém finále. A jízdu si užijete. Na 100%.

Zdenko Kunak (SK, Yokomo) se kvalifikoval do finále B Prostock. My jsme zvyklí, že na našich závodech jezdí vždy v Ačku a soupeří s Markem Černým. Tady je tak silná konkurence, že je opravdu těžké se do A finále probojovat.

Ale i B finále jsou hodně zajímavá. I tam se jezdí už hodně čistě a bez zbytečných chyb.

Pozdravil jsem se s Alexanderem Hagbergem a popřál mu hodně štěstí. A nejen jemu. Stačil jsem poblahopřát Ronaldovi k jeho prví fantastické finálové jízdě číslo 1.

Byl jsem v redakčím depu red.RC.net. Tam mají také hodně napilno. Jejich působiště je v místě časomíry. Takže mají celou dráhu jako na dlani.

A já slyším potlesk po skončení finálové jízdy Prostock B číslo 2. Zde zvítězil Zdenko Kunak.

Nyní se na chvíli odmlčím. Protože se pojedou finálové jízdy A MAIN, kolo 2. A zde se bude stále natáčet. Přihlásím se opět za cca 20 minut.

""

Společné foto finalistů Modified Class A MAIN

 

Tak natáčení modelů u trati vypadá atraktivně, ale díky tomu, že se všichni hned nepostaví na startovní místo, nejde to pak stihnout. A tak natáčení se změní na focení modelů. Krátká ukázka však bude…

""

Poslední přípravy před startem finále Ride Modified Class A MAIN

 

Pak se odjelo finále číslo 2. Neskutečné výkony jezdců. Těsně za sebou, čekání na sebemenší chybu. To musíte vidět osobně. Video je slabý odvar. Kolem dráhy a na ochozech je plno. Dostat se s kamerou k dráze není jednoduché.

""

Plné ochozy, plno kolem tratě. Není místo. Takové je finále Modified A, ale i Prostock A

 

Modelky ochotně pózují s piloty. Jedná se o nevšedí zážitek. Tak ať to stojí za to.

Takovou atmosfétu na našich závodech nezažijete. A až uvidíte na záznamu, jak komentuje Scotty Ernst… Nechápu, jak to může utáhnout v takovém tempu tři dni !!!

V Prostock finále A zvítězil Martin Hofer před Janem Asmerem a Tobiasem Vogelem. Marek Černý bohužel pátý v této jízdě.

Tak já jsem vytvořil prezentaci Modified A finále. Nyní ho nahrávám na Youtube.

Závod jede dále. A já musím taky na oběd. Ale chci natočit A finále F1, Stock a Modified číslo 3. Na to se musím posilnit. Ale za malou chvíli bude prezentace hotova a na netu.

A zde je prezentace modelů finalistů Modified…

 

Dal jsem si oběd, pohovořil s Jardou Kopeckým st. a s Šimurdou Radkem. A nyní opět do práce.

""

Tři dny záběr. To už přece jen unaví…

 

Startovní proced§ra je pokaždé stejná: nasazovači připraveni, jezdci připraveni, jedeme na zvukový signák !!! A už to jede…

Já jsem se rozhodl TOP 10 modelů představit stejně jak Modified. V jednoduchosti je síla. Ale musím stačit nafotit všech 10 modelů. Možná se zdaří.

Každopádně mě při jízdě a natáčení z dráhy doslova vykousali. Prostě jsem tam byl najedou nežádoucí.

""

Neúnavný Scotty Ernst

 

Finále G Modified vyhrál Karel Novotný. Blahopřejeme !!!

Záznam finálových jízd A a to všech najdete na redRC.net. U mne budou ještě finále číslo 3 A MAIN. Pokud vše stihnu.

Potkal jsem zde i Dušana Bayera. Ten sbírá zkušenosti a je velmi rád, že není poslední v kategorii. A ani v daném finále na tom není nejhůře. Každý si zde opravdu najde soupeře.

Mnohokrát jsem byl svědkem, jak skvělá byla atmosféra u finále třeba G.

Už jsem si přečetl komentář k videu finále F1. Aby bylo v HD. Ale bylo by velké množství dat na přenos. A navíc kamera není v HD, ale zase umí rychle zoom. Fotoaparát ne. Další level bude tedy kamera v HD. Abych uspokojil potřeby náročných diváků. Ale aspoň se mohou podívat na HD představení modelů Modified A 🙂

""

""

Elektronika zde hraje velkou roli…

 

Ladění nespočívá jen v modelu. Ale i v elektronice. Byť ve Stocku je dané kombo, i tak se motory měří.  Modified je kromě pneu vše free. A tak motor, regulátor a baterie musí být TOP.

Jirka Vyšín vyhrál svoji finálovou jízdu !!! Gratulujeme.

""

Kamera přímo u dráhy. Zajímavé záběry

 

Blíží se finálové skupiny B a A. Já se pomalu musím připravit na hektické focení modelů Aček.

Před každou jízdou se kontroluje koberec a značení. Michal Bok s jeho týmem nastoupí a vše se opravuje. Někdy jde pomoci i Scotty Ernst.

Andy Moore se potkal ve finále se Zdenko Kunakem. Viljami Kutvonen (FI) přestoupil z Prostock do Modified. Dnes jede finále B. Potkal se tm napříklads Martinem Hudym nebo Janem Asmerem. Ten jede i Prostock.

Někteří jezdci již balí svá depa. Možná již někteří i odjedou dříve. Ale protože se vyhlašují vítězové jednotlivých finále, měli by dotyční zůstat.

Zajímavostí je, že Juraj Hudy jede kategorii Formula 1, finále B. Jízdu nedokončil bohužel.

Je to tady krutá mašinerie. Ale ono se to asi nedá v takovém počtu lidí. Už se jedou finále B. A já už začínám být nervózní, zda stihnu to, co potřebuji v Ačku.

Pamatuji si, že na jendom z minulých ETS jsem toči všechny finálové jízdy včetně startovní listiny. Ale to mi pomáhal Martin Skorupski a i tak jsme se z toho máem zbláznili. Tenkrát se řešilo i zatíkání ze střechny na část dráhy.

Reportáž z takové akce se musí dělat jinak více na pohodu.

""

A jdeme pomalu do konečného finále….

 

Poseldní kolo finále bylo sledované. Opět zaplněny všechny prostory kolem dráhy. Já naštěstí sithl nafotit TOP 10 F1a Prostock. A ještě natočit finále. Takže splněno.

V Prostock finále A byl atakován Marek Černý jezdcem zezadu. Podařilo se mi to natočit. Protest by byl oprávněný. Jelo se hodně tvrdým způsobem. A za celý den jsem nezažil trest STOP nad GO.

Ronald Volker do poslední jízdy nenastoupil. Alexander Hagberg vedl až do hrubé chyby. Zvítězil tak Frederick Sudhoff před Marcem Rheinardem a Naoto Matsakurou.

Avšak podívaná byla u všech A finále. F1 bylo nyní klidnější a Jan Asmer v klidu dojel první. Stal se dnes vítězem F1 i STOCK. Pro Serpent skvělý víkend. A také dvojnásobné TQ vybojoval.

 

Vyhlášení začalo ihned a dle mého názoru v rychlém tempu. Vyhlašovali se vítězové jednotlivých finále kategorií. A pak TOP 10 každé kategorie.

Focení s modelkami, pak společné foto. I zde to jelo neskutečným tempem.

Neychbělo poděkování pořadatelmům za přípravu a dokonalý servis počas závodu.

Na závěr focení týmů atd. atd….

Mašinerie končí.  Já také končím. Na závěr foto nejlepších každé kategorie. Večer nahraji finálové jízdy A, kolo 3. A pak budu pracovat na video souhrnu.

""

Prostock TOP 10 Drivers

 

""

Formule 1 TOP 10 Drivers

 

""

Modified TOP 10 Drivers

 

Vyčkejte ba zbytek záznamů. Foto vítězů v galerii.

 

Finálový den preview