Reportáž zcela jinak a její možné využití

Igor Vlahovič


Té úvodní fotky se nelekejte. To jsem byl s rodinou v modelovém světě na exkurzi a právě před touto návštěvou mě napadla další myšlenka. A to jak udělat reportáž z dané akce trochu jinak.

Divím se, že mě to nenapadlo již dříve, ale tak nějak na to člověk přichází časem. A ono je to možná i dobře. Protože pak se k vám čtenářům / divákům dostávají informace zase jiným, novým způsobem.

Chtěl jsem nápad ihned otestovat v praxi a tak jsem nečekal na závod, na který jste všichni zvyklí a na něj i zvědaví. Využil jsem této návštěvy, abych ihned natočil materiál z prostředí modelového světa a potom jej v klidu domova zpracoval. A to takto:

– prvně jsem si vše prošel, sestříhal a zařadil za sebe. Tady nic nového. Přirozeně žádné efekty apod v této situaci

– použil jsem jen pár přechodů k oddělení jednotlivých pasáží

– k hotovému videu v dané délce jsem namluvil komentář, který je v mnoha chvílích nezávislý na právě probíhajícím záběru. K tomu mi posloužil mikrofon zabudovaný v laptopu. Je velmi citlivý a navíc ve střihacím programu lze nastavit odstranění šumu a dalších rušivých zvuků. Jak běží hotový film, vy jej pak „nadabujete“ dle potřeby, volná místa vyplníte hudbou apod. Chyby se zde odpouštějí, protože to můžete opakovat. až se vám to líbí

– vznikne tak dokument / reportáž zcela jiného charakteru. Toto se dá využít při popisu závodů včetně rozhovorů s jezdci, návštěvníky apod. Není pak potřeba nahrávat na notebook, ale stačí diktafon nebo obyčejný mobilní telefon. Nahrajete rozhovor a přidáte do běžícího videa atp.

A tak v nejblížší době tuto první zkušenost uvedu v praxi. Například již na závodě ETS, který se pojede v Hrotovicích.

Vy zatím můžete shlédnout můj první pokus. Spíše jsem se seznamoval s možnostmi programu a jak vše bude fungovat a vypadat. Výsledek můžete posoudit sami: