Winter Race Morava 26.10.2013 online

Igor Vlahovič


Tak na tuto akci jsem se těšil. Proč ? Protože startuje nový zimní seriál závodů, který nese název Winter Race Morava. Za tímto projektem stojí firma Kopecký RC ve spolupráci se RC klubem Blansko.

Již včera se přiravovala dráha ve sportovní hale zde v Jedovnicích. Hala velkých rozměrů, která pojme nejen dráhu, ale i depa. Kdyby náhodou bylo více závodníků, pak je tu galerie.

Hala je prosklená z boku a tak tu bude přes den dobře vidět. Ale i umělé osvětlení je výborné. To jsem zjistil hned po příjezdu.

Občerstvení je k dispozici, oběd se dá i objednat.

Koberec je zcela nový, světlé barvy. Značení je žlutými dřevěnými deskami.

Modely budeme řídit z patrových schodů. Je to sice níže, ale naprosto v pohodě.

Pavel Magda bude za časomírou – ostatně nic nového. V této chvíli již probíhá volný trénink. Další jezdci přijíždějí a chystají si svá depa.

A tyto kategorie se jedou na tomto závodě /seriálu:

YOKOMO GT
TC Open
TC Stock 17,5
Formule 1
TC Hobby

Pravidla jsou podobná Mibosport Cupu. Dokonce ani termíny se nekryjí, takže můžete jezdit na oba dva seriály bez omezení.

Jsou tu kluci z Blanska, Brna (galérka), Zlina a dalších koutů Moravy. A nejen odsud. Kluci z Olomouce také přijeli. Ostatně účastníky uvidíte v průběhu dne na foto.

Já jsem potěšen signálem 3G, který mi umožní rychlý přenos dat. A to včetně případného videa.

""

Já dnes jedu dvě kategorie – Yokomo GT a Stock 17.5

 

Občerstvení má na starosti paní Vodová. Základ tedy máte hned v hale (v areálu) a velký oběd si můžete objednat na rozpravě.

Náhradní díly jsou zajištěny firmou Kopecký RC.

Kromě Yokomo GT dnes jedu tedy i Stock. Yokomo BD7RS mi zapůjčila společnost Mibosport. Tímto jí děkuji za spolupráci a že mi umožnila otestovat tento podvozek i na koberci. Jedu nastavení od Michala Boka.

Pohled na dráhu je sice více z úhlu, ale to vůbec nevadí. Každopádně je plynulá a je i rychlá. Koberec je rovný jako sklo. Jen není zatím „namazaný“ a tak gripu je méně, než jsme zvyklí. Ale to se bude v průběhu závod měnit.

Já budu usilovat, aby se na dalším závodě vyhlásila kategorie RC berušek. Na menším prostoru by se mohl uspořádat mini závod :-).

Na tomto závodě má zastoupení i společnost KL-TECHNIK ze Svitav. Tu zde reprezentuje pan Martin Zvára st.

V jednu chvíli jezdilo po ráno na dráze i 14 modelů. To už musel zasáhnout pořadatel.

""

Obvyklá ranní rozprava. Na tomto závodě má premiéru

 

Pavel Magda a Jarda Kopeclý st. uvedli první závod a sdělili nám vše podstatné. Nezbytné foto a video. Skupiny jsou již vytvořeny.

Mezi tím se pomáhalo Vilémovi Augustýnkovi s výměnou motoru v jeho modelu Yokomo GT.

 

Kvalifikace 1

Yokomo GT – dráha je velmi příjemná tvarem. Navíc se můžete i opřít u jízdy o stěnu za vámi. Já jsem nakonec zvítězil. Ale na paty mi šlapal Tomáš Kembitzký a Broněk Vykutil. Jako já nakroužili 21 okruhů. Já jsem zajel i BEST LAP této kategorie. Markéta Vítámvásová drží čtvrtou pozici.

TC Open – dvě skupiny. V první jedou Jarda Kopecký ml., Petr Novotný či Pavel Novotný. Máme tu i závodníka z Polska – Woicecha Rozwadowskeho.  Jarda skupinu vyhrál s převahou a nájezdem 25 kol. Ovšem ani v první se nejelo špatně. Uher Filip zvítězil před Sašou Žvakem a dalšími soupeři.

TC Stock – tři skupiny a nejvíce obsazená kategorie. V první všechny pojel Michal Vítámvás. Já na něj ztrácel hodně. Ale jinak velmi těsné souboje s Martinem Zvárou, Broňkem Vykutilem. Krásná pohodová jízda. Druhá skupina byla o něco slabší a nejlépe zde zakroužil Michal Kubina. Karel Pražan out of race. Ale dle pravidel počkal na tribuně až skončí jízda. Radek Voda zvítězil s nájezdem 23 kol. Zajel i BEST LAP kategorie. 23 kol ještě najel Pavel Martinec. Jirka Pavlovec 22. A tak i další jezdci ve skupině. Ale jinak hodně vyrovnaná kategorie. Každý si najde soupeře.

""

Radek Voda opět startuje. A daří se mu

 

Formule 1 – Petr Novák jasně zvítězil před soupeři. Jinak 4 modely na trati. Martin Janíček jízdu nedokončil a pak studoval příčinu. Patrik Maňoušek se ztrátou dvou kol druhý. A Ondra Hubáček třetí. Velké rozdíly mezi piloty.

Hobby – pěkné kitové modely. BMW, Nissan a další krasavci, třeba Porsche. Ale BMW jsem viděl i ve stocku. Martin Janíček ve velmi těsném souboji s Jardou Kopeckým st. Aleš Bidovský třetí a musí přidat. David Novák jako nejmladší jezdec závodu jede také zde.

 

Měří nám to, výsledky na MyRCM. Komentář, hlídání čistoty, pohoda, klídek, tabáček. 5 minut pauza jdeme na kolo číslo 2.

 

Kvalifikace 2

Yokomo GT – ano, jel jsem nyní v jednu chvíli nečestně a nesportovně. Trefil jsem Oldu Grocha, pak na to doplatil i Broňa Vykutil, který mi dýchal na záda. Pak jsem se uklidnil, ale…to se nedělá. Tomáš Kembitzký zajel výborně společně s Markétou. Já to dotáhl na třetí místo, ale moc mě to netěšilo. Každopádně finále bude hodně vyrovnané.

""

Dnes už pojedu jen Yokomo GT. Jinak nestíhám…

 

TC Open – ve vedení Jarda Kopecký ml. Ovšem velmi dobře zajel polský borec Rozwadowski. 25 kol nájezd jako Jarda. Filip Uher opět zvítězil ve druhé skupině. Celkově vede Jarda Kopecký.

TC Stock – Aleš Bidovský dostal STOP and GO za zkrácení tratě a pak šel na kobereček k Pavlovi Magdovi. Nakonec to byl omyl. Pavel dnes měří a nezávodí. A dělá dobře. Radek Voda celkově vede. Těsně za ním Michal Vítámvás, třetí Pavel Martinec. Mládí je tedy vpředu pole. Mé Yomomo jede velmi dobře, ale nestíhám psát a jet dvě kategorie. V této kategorii tedy pro dnes končím. Abych měl více času na práci.

Formule 1 – Petr Novák podlehl tlaku Martina Janíčka, který naladil model perfektně. Ondra Hubáček jede na třetí místo. Prozatím. Patrik Maňoušek stoupá vzhůru.

Hobby – Aleš Bidovksý se ujal vedení v této pohodové kategorii. Martin Janíček se zařadil za něj. Jarda Kopecký st. stále drží třetí místo na finále. Jarda Mader s krásnou karoserií musí přidat, protože ztrácí. Vojta Sehnal nyní uzavřel startovní pole.

 

Závod má spád a já prostě nestíhám. Přiznám se, že mě někdy baví více reportovat, než závodit 🙂

 

Kvalifikace 3

Yokomo GT – TQ na finále si zajistil Bronislav Vykutil. Já se postavím na druhou pozici. Třetí pak Tomáš Kembitzký. TOP 10 máte níže:

1 Vykutil Bronislav
2 Vlahovič Igor
3 Kembitzký Tomáš
4 Vítámvásová Markéta
5 Rabas Marek
6 Rovný Petr
7 Groch Oldřich
8 Augustýnek Vilém

TC Open – TQ v této kategorii má Jarda Kopecký ml. Polský reprezentant Rozwadowski Woicech je na druhém místě a bude Jardovi stěžovat situaci. Jede totiž velmi dobře. Pavel Novotný se postaví na třetí pozici. TOP 10:

1 Kopecký Jaroslav
2 Rozwadowski Wojciech
3 Novotný Pavel
4 Novotný Petr
5 Pykal Filip
6 Uher Filip
7 Žvák Alexandr
8 Groch Oldřich
9 Kafoněk Michal
10 Sova Marek

TC Stock – Michal Vítámvás tak tahal za plyn, až z toho je TQ position. Radek Voda second position. Third Pavel Martinec. A jak TOP 10 ?

1 Vítámvás Michal
2 Voda Radek
3 Martinec Pavel
4 Zvara st. Martin
5 Vlahovič Igor
6 Pavlovec Jiří
7 Vykutil Bronislav
8 Rovný Petr
9 Kubina Michal
10 Zikmund Zdeněk

Finále B – zde bude na první pozici stát Tomáš Marek. Uvidíme, zda toto místo obhájí.

Formule 1 – TQ má Patrik Maňoušek před Petrem Novákem. Třetí Martin Janíček. Ondra Hubáček může ale do bojů zasáhnout.

Hobby – Aleš Bidovský a jeho TQ s modelem Tamiya TT-01E. Takže kluk šikovná nechal jezdce s „profi“ podvozky za sebou. Jarda Mader jede také TTčko a dojel velmi těsně za Alešem. Ale všichni jsou ve finále a vypadá to takto:

1 Bidovský Aleš
2 Janíček Martin
3 Kopecký st. Jarda
4 Mader Jaroslav
5 Bačík Milan
6 Novák David
7 Sehnal Vojtěch

""

„Raději mrtvý než druhý“… tímto heslem se řídí tento pilot 🙂

 

Tak…. Kvalifikace máme za sebou. A to máme 13 hodin. Jede to FAST and FURIOUS. Bez prodlev. Nyní pauza na oběd. Já žádnou nemám :-).

 

Finále 1

Yokomo GT – jedna chyba a je vymalováno. Tuto chybu jsem udělal já a pak kroužil na třetím místě. Kolegové vpředu – Broněk Vykutil a Tomáš Kembitzký předjížděli soupeře o kolo a používali slovo „KOLO“. Já raději mlčel a čekal na to až mě soupeř pustí. Těsný souboj byl mezi Petrem Rovným a Oldou Grochem. A právě je například předjet, když soupeří, byl docela oříšek. Nekřičel jsem KOLO a čekal. Markéta dojela za mnou. Pěkný výsledek.

TC Open – a pozor. Zvítězil Woiczech Rozwadowski před Jardou Kopeckým. Oba 25 kol. Pavel Novotný uzmul třetí pozici. A tak tak toto místo udržel před svým otcem Petrem. Pěkná jízda.

TC Stock – B finále vyhrál Petr Novák před Tomášem Markem. Ale Petr měl dostatečný náskok. A finále: Michal Vítámvás potvrdil roli favorita a zvítězil před Radkem Vodou. Jako jediní najeli 23 kol. Pavel Martinec udržel opět velmi těsně pozici před Martinem Zvárou st. Ten jede socwagen v lepším provedení. Jirka Pavlovec za sebou nechal Broňka Vykutila.

""

Start finále A Stock

 

Formule 1 – Patrik Maňoušek v pohodě první. Jede mechová kola. Zde nejsou předepsány bezdušové pneumatiky. Petr Novák zase v klidu druhý před Ondrou Hubáčkem.

Hobby – Aleš Bidovský s Tamiya TT-01E s náskokem první. Jarda Mader (opět TT-01E) dojel druhý a je to pro něj velký úspěch. Martin Janíček třetí. Jarda Kopecký st. již do finále nezasáhne. Musel odjet za pracovními povinnostmi.

 

Finále 2

Yokomo GT – toto finále jsem tlačil na vynikajícího Broňka Vykutila a čekal na chybu. A ona přišla. Malá, ale přišla. Broněk vyjel ze stopy a to mně stačilo k jeho předjetí na cílové rovince. Tomáš Kembitzký se dostal ke konci jízdy na kontakt k Brońkovi. Ale ten druhé místo udržel. Vše je otevřené do poslední jízdy. Petr Rovný soupeřil s Markétou Vítámvásovou.

TC Open – stejné pořadí na prvních třech místech. Celkovým vítězem je tedy Woiciech Rozwadowski. Filip Pykal jezdí tuto kategorii a bude zřejmě pátý. Olda Groch uzavírá pole, nepočítám-li Sašu Žvaka.

TC Stock – B finále a Aleš Bidovský zvítězil. A tak ani zde není zatím rozhodnuto. A finále: Michal Vítámvás chyboval a toho využil Pavel Martinec. Michal nakonec druhý, Radek Voda třetí. Všichni tři borci 23 kol. Martin Zvára st. čtvrtý. Na stupně se dnes nepodívá.

""

Pořád se ladí…

 

Formule 1 – zde je vítězem Patrik Maňoušek před Martinem Janíčkem a Ondrou Hubáčkem. Pořadí stejné, jak v minulé jízdě.

Hobby – Aleš Bidovský bere první místo celkově, Jarda Mader druhé. Na třetím dojel Milan Bačík a zde se ještě uvidí.

 

Finále 3

Yokomo GT – opět jsem tlačil na Broňka, ale bohužel jsem ho trefil. Počkal jsem a jelo se dále. Dotáhl se na nás Tomáš Kembitzký. Pak bohužel trefil on mě a zarazila se mi karoserie. Chvíli čekal, ale nemohl stále. Dostal jsem se dozadu. A pak stahoval. Ale předjet Markétu, která soupeří s Petrem Rovným není lehké. Jste hlídáni a nemůžete nikoho trefit. 5 minut je sprint a chyby se tvrdě trestají. Nakonec Broněk udržel první místo a stal se celkovým vítězem. Druhý budu já (po korekci výsledku poslední jízdy), Tomáš třetí. Markéta opět ukázala, že umí jezdit. Nováček kategorie Marek Rabas se seznamoval s modelem. Olda Groch krásně pouštěl.

TC Open – tady již vítěze máme. Polský závodník překvapil. I když nyní zvítězil Jarda Kopecký ml. a třetí byl Petr Novotný. Na pořadí na bedně to však vliv mít nebude. Michal Kafoněk uzavře startovní pole v této kategorii.

TC Stock – B finále: lexanová bouře po startu. Jízda se musela uklidnit. Aleš Bidovský se stal vítězem B finále před Tomášem Markem. A finále: jak se odstartovalo, tak se pomalu dojelo. Michal Vítámvás těsně před Pavlem Martincem a Radkem Vodou. Martin Zvára st. za sebou udržel Jirku Pavlovce. Celkovým vítězem se tedy stal Michal Vítámvás.

""

Saša Žvak na tomto závodě nesmí chybět. A pomáhal stavět i trať, fotí…

 

Formule 1 – zcela stejné pořadí, jako v minulé jízdě. Patrik Maňoušek jen potvrdil roli favorita. Na prvním závodě Winter Race Morava dobrý výsledek.

Hobby – poslední jízdu „Alda“ již nejel, protože si přepoloval regulátor. Ale vítězství mu již nikdo nesebere. A tak jeho pozici zabral Jarda Mader. Martin Janíček si dojel nyní pro druhé místo, třetí zbylo na Milana Bačíka. Bohužel to na bednu pro Milana nestačilo.

 

Nyní dojde na vyhlášení vítězů. Zde se ještě bude točit záznam pro trailer tohoto závodu. Foto nebude chybět.

 

A jak to vidím já na tomto závodě ?

– hala prostorná, dobře osvětlená

– rovný koberec co pouští nějaký ten chloupek s dobrým značením

– závod bez časových prodlev. Odjezd domů ve velmi slušnou dobu

– velmi slušná účast na první závod ve spíše rodinném stylu

– nechybí občerstvení pomalu až s donáškou do domu 🙂

– sladkosti a diplomy pro nejlepší, vyhlašuje se i bedna B finále

– pohodová atmosféra dle mého názoru

– důstojný nástupce závodu v Holešově

 

Nyní mne čeká tvorba záznamu – traileru pro tento závod. To dá ještě hodně práce. Za týden opět naviděnou.

 

A zde je intro pro tento závod. Možná se objeví na stránkách pořadatelů: