Kobercový závod – jak na něj ?

Igor Vlahovič


Kobercová sezóna se pomalu rozbíhá a zde se závodní aktivita s RC modely aut stěhuje do hal. A zde se musí k přípravě přistupovat trochu jinak. V létě to bylo jednodušší pro mnohé. Ale pojďme k zimě.

Ti, co se chystají poprvé na kobercový závod možná ocení následující informace. Do našeho RC sportu se možná chystají úplní začátečníci, kteří na závodě ješt nikdy nebyli.

Tak se na to podíváme podrobněji:

 

1. kalendář závodů

Je potřeba si najít buď v časopise RC Cars nebo na tomto portále kalendář závodů. Na tomto portálu je zanesena většina termínů od pořadatelů. A vyberete si závod, který je pro vás například nejblíže. Také si nechte třeba poradit od kolegů co závody jezdí, který jezdí oni. Musí vám také vyhovovat termín. Většina závodů se jezdí v sobotu a tak pak ještě v neděli můžete odpočívat

2. výběr kategorie

Záleží jakou RC techniku máte. Pokud máte techniku pro konkrétní kategorii (jste třeba již pokročilý začátečník a zakoupili jste například vybavení do dané kategorie), pak se přihlásíte logicky do té dané. Ale může se stát, že vlastníte nějaký starší RC model s technikou, která není povolena do dané kategorie. Pro začátečníky je pak ideální kategorie Hobby, která je na mnoha závodech otevřena. Kde není, tam je to složitější. Musíte si vybrat a pravděpodobně se přizpůsobit 1/10 Stock, 1/10 Open, Yokomo GT 1/12, Formule 1/10, Micro 1/18.  Posledně jmenovaná je také východiskem. To se týká i kategorie offroad, kde se jezdí kategorie buggy 2WD, 4WD, SCT, případně malá měřítka či 1/8E buggy. Existuje také kategorie Fšestock, kde můžete v podstatě s čímkloliv. Ale ještě se také může stát, že máte spíše RC hračku, se kterou vás nepřipustí do žádné kategorie a to ani do Fšestocku. Pak se musíte zamyslet nad výbavou na závody. Ale Fšestock je opravdu pro všechny, chce si to ověřit u pořadatele

3. technika

Zde je opravdu mnoho možností. Vše je o penězích a co by vás bavilo. Ale u začátečníka, který například vlastní RC hračku a to ještě ani ne v měřítku 1/10, se předpokládá start v kategorii pro začátčníky – Hobby, nějaká hobby buggy kategorie nebo Micro 1/18, Fšestock. Nebudu zde tedy řešit kategorii Stock, Open apod. To jsou kategorie pro pokročilé a zkušené.

Když nemáte žádný RC model (nebo jen například hračku od Ninco apod.) musíte zakoupit nějaký RC model. Buď zcela nový a nebo z modelbazaru. Výhodou bazaru je, že pokud máte štěstí, koupíte RC model včetně vybavení za poloviční peníze a to většinou včetně RC soupravy a můžete vyrazit. Když chcete nový model, tak pak se podívejte na internet na nabídku RTR modelů, kdy je vše pro vás postaveno a připraveno k jízdě. Takový model je v mnoha případech levný, ale opět se hodí do kategorie Hobby apod. 1/18 je také možnost startu. Ovšem závody se jezdí na málo místech. Ale i takový model se dá koupit za rozumný peníz. Poraďte se s pořadatelem závodu, kolegou, co již závod jezdí apod.

Nebo se přijeďte nejprve podívat, jak to na konkrétním závodě chodí a dle toho se dále rozhodovat. Na některých závodech se dal model i půjčit jako komplet, aby jste si to mohli vyzkoušet. Ideální je si třeba pořídit takové vybavení a model, se kterým můžete startovat na více závodech. V některých případech se pořadatelé dohodnou a s jedním autem pak můžete beze změny jezdit tam i tam.

Ale technikou příprava na kobercový závod nekončí. Jsou zde další „drobnosti“

Ty dva body popsané výše vždy najdete v propozicích daného závodu a to na stránkách pořadatele.

4. další potřebné věci k závodu

Kromě modelu samotného potřebujete následující výbavu. Dám vám to do odrážek pro přehlednost a s komentářem:

– nezapomeňte vhodnou nabíječku na vaše akumulátory (pokud budete používat LiPo, raději si vemte LiPo ochranný obal na nabíjení. Někde se to striktně vyžaduje)

– mazání na kola (ano bez mazání se nedá na koberci jezdit. Je více druhů a výrobců. Hlavně to chce mazadlo bez zápachu. Někde je konkrétní mazadlo předepsáno)

– nářadí na údržbu modelu (základní šroubováky, klíč na kola apod sebou. Ale i ostatní jezdci vám pomohou. Dnes už většina)

– stolek a židličku (na některých závodech je toto k dispozici. Ale to najdete v propozicích. Raději si to vemte sebou vždy. Co když už nebude místo)

– raději si vemte i teplejší oblečení. Někdy se může stát, že hala po ránu není zcela vytopená

– vemte si občerstvení pro jistotu (na všech závodech je zařízeno občerstevení, ale co když. Uvezete to..)

– prodlužovací kabel 220V na nabíjení (aby jste se mohli připojit a zapojit vaši nabíječku, počítač (když píšete report apod :-), atd.)

5. co dělat, když přijedu poprvé na závod

– podíváme se po hale a na vyhrazeném místě si postavíme „depo“

– po ránu je volný trénink a tak toho využijte k tréninku a seznámení s tratí. Naladíme model například atd.

– mezi tím potvrdíme účast, kterou jsme dříve učinili elektronicky (v drtivé většině případů)

– absolvujete ranní rozpravu a tam dávejte dobrý pozor. Vše se tam dozvíte

– když pak cokoliv nevíte, nestyďte se optat kolegů, pořadatele. Rádi vám všichni pomohou a to i s modelem a vším okolo

– pak si závod užívejte. A uvědomte si, že jste nepřijeli v mnoha případech vyhrát, ale pobavit se a nasbírat mnoho zkušeností. Aby jste byli na další závod ještě lépe připraveni.

 

Po několika závodech se z vás stanou ostřílení účastníci, kteří budou pouze pilovat své jezdecké zkušenosti na dráze a za nějaký čas možná zvažovat přestup do jiné kategorie.

Je jedno, zda do závodu vstupujete až v pokročilejším věku. Závody RC aut jsou pro každého. A že vás porazí mladí nadějní junioři ? Nevadí !!! Na dráze se objevili v ranném věku a jsou prostě hodně šikovní. Všichni víme, že když jste mlád, vše se lépe učí, chápe atd.

Ale na závodech potkáte opravdu všechny věkové kategorie. A všichni se baví na 100%.

A když už se vám na závod opravdu nechce, zkuste sledovat třeba online report, který běží na tomto portálu v daný víkend. Každou sobotu je redkce Masters.cz na nějakém závodě a píše vše, co se na závodě děje, jak to tam vypadá a jak to tam probíhá. A to včetně foto a mnohdy i video. Nebo si o tom přečtěte například v časopise RC Cars.

 

Snad některým tento manuál trochu pomůže se zorientovat. Uvidíme se možná na některém ze závodů zimní sezóny 2013/2014.

RC sportu zdar !!!