Model Hobby 2013, PVA Letňany

Igor Vlahovič


12.10.2013 jsem strávil celé odpoledne s rodinou na výstavě Model Hobby 2013. Zatímco rodina se odtrhla a sama si procházela všechny pavilony, já se rozhodl vše pořádně pokud možno zdokumentovat. Na této výstavě jsem byl poprvé a na tomto výstavišti v Praze také.

U vchodu jsme chvíli stáli, zájem byl poměrně velký. Od redakce Model Hobby magazínu jsme dostali dvě VIP vstupenky a tímto děkuji panu Tomáši Jalovcovi za tuto pozornost a zároveň i pozvánku na tuto akci.

Po vstupu jsem se ženou natočil krátký úvod pro video záznam. A pak…

Přede mnou byly dva pavilony plné RC techniky, ale i mnoho dalšího. Kromě RC modelů aut, lodí a letadel jsem našel expozice papírových modelů, modelové železnice…

Prvně jsem navštívil kluky, kteří zde měli prezentaci DRIFTU. Nenechal jsem si ujít krátký rozhovor se šéfem této akce a mohl jsem plynule pokračovat v exkurzi. Každopádně tato expozice byla v kurzu a driftující speciály byly prostě COOL.

V RC Guru měli naopak offroad dráhu hned vedle RC Driftu a bylo možné si na dráze i zajezdit. V provozu byly v tuto chvíli modely Truggy a buggy E 1/10.

Zahradní železnice byla krásnou podívanou, plnou detailů.

Ovšem RC Truck Hradec Králové zabral opravdu obrovskou plochu. A bylo zde co sledovat. Kamiony, stavební technika a mnoho dalšího se nacházelo ve městě plné detailů. Nebyl problém navštívit RC školku, kde jste dostali instrukce a mohli si kamion či jinou techniku vyzkoušet osobně.

Výstava lodí byla velmi zajímavá. Na vodní ploše se proháněly modely a také dvě kačenky. Ty se líbily nejmenším. I zde jsem našel modely zcela detailní a mnohdy dle originálu. Našel jsem zde i modely roku, tak jako i v jiných kategoriích.

DDM Praha 4 ukazoval, jak jejich mládež umí být šikovná a co vše dokáže sestrojit. Kluci byli opravdu šikovní.

RC modely letadel nesměly chybět. Od malých modelů (házedel) až po modely s rozpětím křídel přes dva metry. Shlédl jsem i modely stíhaček, které ve vzuchu létají skoro „nadzvukovou“ rychlostí.

Co se mi velice líbilo, byla výstava papírovách modelů všeho druhu. Na dálku to vypadalo jako angličáky od Buraga, zblízka naprosto famózní práce. Bylo co fotit.

V druhém pavilonu již byli samotní prodejci, výrobci. Jako příkladem mohu jmenovat RC King, ASTRA, Pelikán Daniel, Hobbico, Trivox. Pro kutily tu byl Dremmel a jeho vychytávky.

Modelová železnice mi připomněla moje mládí – HO, TT, N – vše nádhera v podobě kolejišť se všemi detaily. Firmy Roco, Fleischmann, Herpa…. jsou naprosto bez chyby, ovšem musíte šáhnout hlouběji do své peněženky.

Nechyběly autodráhy Scalextric a SCX Digital System.

Pro fanoušky RC expedic zde byl offroad land. I zde bylo možné některé modely vyzkoušet. A byl o to opět zájem.

Revell zde vystavoval statické modely – stavebnice. Plus příslušenství.

Navštívil jsem samozřejmě stánek časopisů RC Cars a Model Hobby magazínu.

Natočil jsem i video záznam, který vám snad více přiblíží atmosféru.

Více napoví také fotogalerie, která vám přiblíží, co jsem vše mohl shlédnout.

Sobě i dětem jsem nakonec udělal radost v podobě zajímavých RC modelů. Ty pak představíme na tomto portálu detailněji.

Vrhněte se na fotogalerii.

 

A zde je video sestřih, dva díly:

 

Díl 1.

 

Díl 2.

 

Omluvte špatně vyslovené datum na záznamu. Byl jsem na PVA skutečně 12.10.2013 🙂.