LOSI Micro SC TRUCK 1/24 RTR představení

Igor Vlahovič


Dlouho jsem přemýšlel, jakou cenu vybrat do tipovací soutěže 2013 s portálem Masters.cz. Chtěl jsem RC model malého měřítka na spíše domácí poježdění. Nejlépe v provedení RTR (Ready to Run), aby budoucí majitel měl co nejméně starostí se zprovozněním.

Nakonec jsem objednal u společnosti Astra s.r.o. model LOSI Micro SCT 1/24 4WD. Tedy model v měřítku 1/24 s pohonem všech kol, na elektrický pohon.

Rozhodl jsem se, že když už mám model doma, že model vyzkouším, zda funguje a jaké jsou jeho reálné jízdní vlastnosti. Navíc vám jej nyní představím.

Model jsem obdržel v klasické kartonové potištěné krabici menších rozměrů. Již z obalu jsem zjistil obsah balení a základní specifikaci.

Obsahem balení RTR je továrně sestavený model SCT osazený elektronikou, nabarvená lexanová karoserie, síťový nabíječ, RC souprava na 27mhz, akumulátor. Potom klíč na kola, náhradní ozubené kolo, reklamní potisk a český návod k použití (včetně originálu).

Na obalu jsem našel i informaci, že pokud budeme model provozovat v prašném prostředí, na písku, na vlhkém povrchu – snížíme tak životnost modelu. Ale dá se očekávat, že i když se jedná o offroad typ modelu, v tomto měřítku dáme přednost spíše jízdě doma nebo v nenáročném terénu. Součástky v modelu jsou opravdu titěrné a mohlo by dojít k jejich opotřebení dříve.

RC souprava – klasická pistolová souprava s dvěma kanály. Pracuje na frekvenci 27mHz. K dispozici jsou pouze trimy řízení, plynu a revers obou kanálů. Anténa se musí našroubovat a vysunout. Dále můžeme nastavit výchylky řízení. Provoz je indikován dvěma diodami – zelenou a červenou. Soupravu napájíte 8 AA články. Ty jsme ve vysílači již našel a kromě toho jsem našel další sadu AA akumulátorů v balení.

Nabíjecí síťový zdroj – ten disponuje nabíjecím proudem 400 mA /6V.

Akumulátor – v balení najdete akumulátor NiMh o kapacitě 220 mAh, 4,8V opatřený konektorem. Zapojení k regulátoru nelze přehodit. Je to řešeno micro konektory.

Podvozek – je vyroben z kompozitu, tak jako nastavitelné tlumiče. Dále jsou z kompozitu parohy, kryty diferenciálů. Kovové jsou poloosy, unášeče a stabilizátory. Ano, na podvozku jsou na přední i zadní nápravě.

Tlumiče můžete posouvat v držácích jak ve spodních ramenech, tak i na horních parozích. Můžete je jemně nastavovat pomocí závitů na těle tlumiče. Velmi dobré řešení. Jsou dokonce olejové.

Geometrie je na podvozku pevně dána. Ovšem jak jsem zjistil při testu, na jízdní vlastnosti to vliv nemá.

Předek a zadek modelu chrání mohutný kompozitový nárazník. Přesně dle originálu. Také na boku jsou výztuže pro karoserii. Model je tak dokonale chráněn ze všech stran.

Pneumatiky – ty jsou nalepeny na kitových ráfcích. Kola můžete vyměňovat. Stačí povolit matičku. Jsou gumové se vzorkem, který vám zajistí dostatečný grip na jakémkoliv povrchu.

Elektronika v modelu – model je osazen micro motorem stejnosměrného typu. Regulátor a přijímač je v jednom celku. Krystaly je možné měnit. Baterie je schovaná v plastovém pouzdře. Vše je dokonale chráněno proti nečistotám. Micro servo je osazeno servosaverem.

Co je však na podvozku zajímavé je náhon na všechna čtyři kola. Ty jsou nezávisle zavěšena. Kardan je veden prostředkem šasi a k jeho prohlédnutí je potřeba povolit sadu šroubků, které drží horní plastový kryt podvozku. Diferenciály jsou planetové.

Jízdní vlastnosti modelu

Po vytažení modelu z krabice jsem vše zapojil a vše fungovalo. Stačilo pouze vytrimovat kanál řízení. Model jsem projel na koberci, na hladkém linoleu a na kachličkách v kuchyni.

Na všech površích se model choval čitelně a jeho rychlost byla velmi příjemná. Zvládne ji i naprostý začátečník. Díky gumovým pneumatikám se vzorkem i na kachličkách bylo gripu dostatek.

Pak jsem modelu postavil jednoduché překážky a i s těmi si poradil. Musel jsem však brát ohled na světlou výšku modelu.

Když jsem zkoumal model podrobně, nebál bych se s ním absolvovat i jízdu venku. Na hladkém a čistém asfaltu, případně v méně náročném terénu by to neměl být problém. Fakt je ten, že v prašném prostředí by model asi více trpěl. Proto bych ho doporučil spíše na domácí rekreační jízdy.

Cena tohoto RTR modelu je 2700 Kč včetně DPH.

Technické specifikace modelu:

Typ

4WD Short Course Truck

Měřítko

1:24

Délka

163 mm

Šířka

95 mm

Náhon

4WD

Hmotnost

165 g

Světlá výška podvozku

0 mm

Podvozek

Tuhý plastový kompozit

Tlumiče

4x nezávislé nastavitelné

Hnací ústrojí

Hnací hřídel s diferenciálem

Pneumatiky

SCT Tread Pattern

Motor

Micro Motor

RC souprava

Losi 27MHz AM

Serva

mini servo řízení

Baterie

NiMH 4,8V 220mAh

Rozměr kol

50-Series

Kit/RTR

RTR

Typ tlumičů

Olejové

Karosérie

Hotová nabarvená

Model dodala společnost ASTRA