PEJ 2013 report

Antonín Hráček


První jarní mrazík – aspoň v Malenovicích. Vyrážím po šesté, na dráhu přijíždím před osmou. Tam už se trénuje. Přijeli i hoši z Hradce Králové, ale Ti jedou pouze LeMans. Ve formulích přihlášeno jedenáct, nakonec odstartovalo devět jezdců. Nenastoupil Kunz –  jede LeMans a omluvil se Rampula (držím palce Jiří).

Asi největší problém dnes bude správné „obutí“. Po osmé je dráha studená až vlhká, dobře sedí „bezdušáky“. Ale už po deváté je všechno jinak.

Na startu závodu jsou tři skupiny LeMans a jedna skupina formulí. Pojedou se dvě kvalifikační jízdy po deseti minutách, počítat se bude každému nejlepší kolo. S LeMans to máme podobné, ale finále jedou na čtyřikrát patnáct minut, my na čtyřikrát deset.
A my závod začínáme. První jízdy před desátou. Velká tlačenice na prvních místech. Hned čtyři – domácí – zajeli kolo pod 23 sekund. Nejlepší Cendelín 22.461. Groch „odklouzal“ po dvou kolech, já podobně po pěti.

Druhé jízdy a Cendelín dokonce za 21.947. Těsně za ním Rajdus, Sattler, Pokorný. Groch opět po dvou kolech odstoupil.

První finálovka byla odstartována po půl dvanácté. V průběhu jízdy se do čela dostal Meloun a zvítězil s nájezdem 28 kol. Těsně za ním Cendelín a Rajdus po 27. Naději na dobré umístění hned na začátku „pohřbil“ Groch. Vybitá baterie a po 19-ti kolech musel do depa. Ve druhých jízdách si pozice na prvních místech vyměnili Cendelín s Melounem. Oba po 28. Třetí Groch a čtvrtý Frantal najeli po 27. Svůj smolný závod začal Sattlet v této jízdě. „Očesaný“ pastorek a jenom 8 kol. Na špatné „obutí“ doplatil i Rajdus – 23 kol a ztráta pěti okruhů na vedoucí jezdce.

Do třetích jízd z vedoucí pozice startoval Meloun, před Cendelínem a Frantalem.

Rajdus klesl na šesté a Sattler dokonce na poslední, deváté místo na roštu. Opět to byl souboj mezi  Cendelínem  a Melounem. Tentokrát najeli dokonce po 29. Groch s Frantalem po 28, Rajdus a Pokorný po 27. Kalich hořkosti si do dna vypil Sattler. Zlomená zadní poloosa a definitivní konec.

Do čtvrté – poslední – jízdy z čelní pozice opět startoval Meloun, který měl celkově kolo náskok před Cendelínem. Frantal třetí, čtvrtý Pokorný a pátý Rajdus.

Tato jízda byla především soubojem mezi Cendelínem a Melounem o první místo. Cendelín zajel dokonce nejrychlejší kolo (20.070), setřást od sebe Melouna se mu ale nepodařilo. Sice nad ním opět zvítězil o pět vteřin, ale ztrátu kola z první jízdy se mu nepodařilo zlikvidovat.

Zvítězil celkově Meloun (114 kol), druhý Cendelín (113), třetí Frantal (107). Tomu toto třetí místo prakticky zajistilo vítězství v seriálu.

Závěrem bych chtěl poděkovat pořadatelům v čele s Drahošem Hejtmánkem za výborně připravený závod. U počítače a mikrofonu se střídali mladý Radek Voda a Igor Vlahovič. Opět slunečné počasí, které velkou měrou přispělo k celkové pohodové atmosféře.

V celkovém pořadí si vedoucí pozici upevnil Frantal, před Hudcem a Rajdusem.

Závěrečný závod se pojede v Otrokovicích 12.10. Budu mít připraveny diplomy, poháry a drobné ceny. Těším se na Vás.

Výsledkovou listinu a fotogalerii najdete na tomto odkazu: http://www.tony.websnadno.cz/8zavod—Brno-28zari.html