Kopecký RC Cup Blansko online

Igor Vlahovič


Rozhodl jsem se opět podpořit závod pořádaný firmou Kopecký RC. Na tomto závodě jsem byl již dvakrát a vždy se mi zde líbilo. Proto jsem dnes přiel z kolegou Petrem Rovným a oba pojedeme pohodové Yokomo GT. Navíc já budu testovat novinku od Yokomo, a to Yokomo BD7RS. A to v kategorii Stock BMW. Pojedu mimo pořadí, protože nemám předepsanou karoserii.

V Blansku je dnes odstávka elektřiny, a tak klub zajistil elektrocentrálu, aby se závod mohl konat. Jak je vidět, pořadatel a klub se dokáží s nenádálou situací popasovat.

Takže závod se konat bude, vy můžete sledovat online report. Podrobné výsledky potom zde:

"" TC Hobby
"" TC Open
"" YOKOMO GT
"" TC Stock 17,5
"" Formule 1

Tak já jsem po ránu na vlhké trati poprvé zkusil jízdu s Yokomo BD7RS a velmi příjemné svezení. Natočil mě Petr Rovný. Další srovnání proběhne v závodě. Kam jsem auto poslal, tam jelo.

Dnes nám tedy budou dělat hudební doprovod centrály, které jsou dvě.

""

Bez těchto pomocníků by se závod nekonal

 

9:30 startujeme první kolo kvalifikací. Rozprava se dnes konat nebude. Jinak pořadatel a klub dali slevu na startovném do druhé kategorie pro důchodce. A tak Jirka Groch může jet dvě kategorie – F1 a Yokomo GT.

 

Kvalifikce 1

Hobby – 10 minut jízdy i v kvalifikacích mimo kategorie TC Open. Na tomto závodě si tak zajezdíte mnohem déle, než jak jste zvyklí. Plná tribuna pilotů. Jedna skupina. Co karoserie, to originál. Vypadá to na trati velmi dobře. Míra Matějus ml. zvítězil před Mirou starším. Oba ve 34. kolech. Aleš Bidovský třetí. Jarda Kopecký st. nyní vzadu startovního pole. Jarda Mader čtvrtý. Pohodová kategorie.

""

Hobby vypadá na dráze autenticky

 

TC Open – dnes více pilotů, jak minulý závod. Radek Flek zajel nejrychlejší kolo. Za ním Jarda Kopecký ml. Ve skupině ještě jede Miroslav Křížek, Filip Uher a Michal Kafoněk. Radek zvítězil před Filiem Uhrem a Michalem Kafoňkem. Jarda Kopecký z jízdy odstoupil.

Yokomo GT – 5 pilotů je již slušná účast. Ladislav Mlčák, Petr Rovný, oba Grochové a já. Poměrně vyrovnaní piloti. Zde jsem kroužil a kroužil bez jediné chyby. Zajel BEST LAP a dojel i kolegu Ladislava Mlčáka. Výborně zajel Olda Groch, a to třetí pozici. Petr Rovný zatím musí řešit méně zatáčení. Jirka Groch ladil model a chvílemi stál.

Stock – já jsem si polovinu času zvykal na to, že jak zatočím, hned to tam jede. Yokomo GT má zpoždění. A tak jsem nabral slušnou ztrátu. Ale podařilo se mi dojet Aleše Bidovského. Ten celou dobu vedl. zajel jsem BEST LAP v této skupině. Jarda Sattler zajel stejný výsledek jako já – 40 kol. V druhé skupině kraloval Pavel Magda a Radek Voda. Oba 42 kol. A časy pod 15 sekund. Zbyněk Koupý dojel třetí a zatím i třetí nejlepší výsledek. Já jedu mimo pořadí, protože jedu karoserii Protoform.

Formule 1 –  zde se sešla slušná skupina jezdců. Zvítězil Petr Novák před Jardou Sattlerem. Míra Meloun musí zatáhnout. Zatím ztrácí na první dva okruh. Milan Cendelín za sebou nechal Míru Křížka. Jiří Groch opět ladil model na trati a dojel poslední.

 

Kvalifikace 2

Hobby – opět 10 minut jízdy. Podvozky Tamiya TT-01 se zde neztratí. Míra Matějus ml. opět v čele před Mírou st. Jarda Kopecký st si polepšil a zajel třetí pozici. Nechal za sebou i skvěle kroužícího Aleše Bidovského.

TC Open – Jarda Kopecký se nyní ujal vedení. A zajel i BEST LAP. Radek Flek dojel druhý. Filip Uher drží zatím třetí místo. A Jarda zajel i další rychlé kolo. Je vidět, že poladil své Yokomo.

Yokomo GT – já jsem si nyní krásně zazávodil s Laďou Mlčákem. Počkal jsem na něj a pak se ho držel jako klíště. Laďa zvítězil. Ale jeden předjížděcí manévr se mi fakt povedl. Jinak Olda Groch jezdil s Petrem Rovným ve dvojici a také si to užívali. Já a Laďa jsme najeli 38 kol, kolegové pak kol 36. Petr Rovný nyní dojel třetí. Ale Olda Groch na něj čekal

""

No není to nádhera. Modely vypadají opravdu realisticky

 

Stock – já jsem zajel v této jízdě BEST LAP a skoro jsem dal 43 kol. Ale zase jsem se nechal unést jízdními vlastnostmi podvozku a 3x chyboval. A takto 43 kol nenajedete. Aleš Bidovský mi po jízdě pogratuloval. Dojel druhý. Radek Voda jel jako stroj (terminátor) a stále se na PC ukazoval nájezd 43 kol. Nakonec musel zpomalit a velmi těsně to nedal. Pavel Magda měl lehkou ztrátu. Ale oba 42 kol a BEST kola pod 14 sekund. Já jsem se pokusil jejich jízdu z pozice nasazovače komentovat. A zřejmě se to podařilo, protože Pavel Magda mi za to poděkoval. A tak si to asi zopakuji. TQ tedy Radek Voda. Šikula jeden, ale já mu ještě ukážu :-).

Formule -Miroslav Křížek nyní překvapil svým prvním místem. I Mira Meloun zatáhl za ply a dojel za Mírou. A i Milan Cendelín ukázal, že umí. Třetí místo je krásný výsledek.

Komptresory stále běží, my máme elektrřinu, závodíme a jsme spokojení :-). Já pak po sortu buď zůstanu v Ačku, nebo půjdu do Bčka. Jedu mimo pořadí a nechci ovlivňovat výsledky. Jde o poslední závod navíce.

 

Kvalifikace 3

Hobby – Míra Matějus ml. má TQ na finále. Míra st. bude druhý. Třetí pojede Jarda Kopecký. Jarda Mader čtvrtý. Všichni jedou Ačko.

TC Open – Radek Flek zajel nejrychlejší kolo. Do čela se však dostal Jarda Kopecký ml. Jeho Yokomo jede skvěle. Filip Uher drží třeí místo. Do finále to takto asi zůstane.

Yokomo GT – krásná jízdy Ladislava Mlčáka a mě. Jel jsem za ním a nemohl jsem ho předjet. Nedal prostor. Ale i tak jsem ukořistil TQ na finále. Petr Rovný dokroužil čtvrtý. Olda Groch ho bude chtít potrápit.

""

Subaru Legacy B4

 

Stock – já jsem jel jak terminátor (už tu máme dva) a najel 43 kol za 10.12. Aleš Bidovský měl ztrátu a všichni se divili, kolikrát je předjíždím. Já jsem taky překvapen, jak jedu poprvé po dlouhé době ve Stocku. Radek Voda (terminátor číslo 2) zajel super výsledek a to 43 kol za 10.13 !!! Jede neskutečně. Pavel Magda bude třetí v Ačku a bude nás oba stíhat. Myslím si že Ačko bude nyní hodně zajímavá podívaná.

Formule – Míra Meloun pak má TQ na finále. Na pořadí se podívejte do galerie. Jsou tam finálové skupiny.

Mně nakonec nechali v Ačku a jedu z TQ pozice. Tímto děkuji panu Zdeňku Janečkovi, že mně umožnil start v A finále. Samozřejmě dík patří všem, že mi umožnili start a testování modelu Yokomo BD7RS.

 

Finále 1

Hobby – letmý start. Ano, zde se tak startuje. Safety Car je BMW M5. Jedno kolo je zaváděcí, pak Safety Car zajede do depa a na zvukový signál všichni vyrazí do závodu.Zvítězil Míra Matějus st. Jarda Kopecký st. dokázal porazit Míru Matějuse ml.

TC Open – zde se zaváděcí kolo nejede. A jízda trvá 5 minut. Nedovedu si představit, že by kluci jeli 10 minut a motory 4.5T. Tady je to prostě rychlý sprint. Zase klobouk dolů za jejich styl jízdy. Radek Flek nadělil kolo Jardovi Kopeckému ml. Třetí dojel Filip Uher. Ten dojel za Jardou velmi těsně.

Yokomo GT – zpočátku jsem neměl grip, a tak mě Ladislav Mlčák předejel. Pak jsem za ním jezdil 8 minut zhruba ze sekundovým náskokem a nepředjel jsem ho. Třetí dojel Jiří Groch. Petr Rovný po karambolu končil poslední. Já jsem měl nechtěný kontakt s Oldou Grochem. Omlouvám se mu tímto.

Stock – B finále bylo krásným soubojem mezi Zdeňkem Janečkem a Martinem Janíčkem. Zdeněk celou dobu držel prvenství, ale v posledním kole a v poslední zatáčce udělal chybu. Martin zvítězil. Třetí dojel Jarda Mader. A finále bylo hodě ostré. Já jsem vedl až do doby, než do dráhy vstoupil nasazovač. Po nárazu jsem přestal pořádně vůz ovládat, a tak jsem jej odstavil. Pak jsem zjistil, že se ukroutil unašeč pevné osy. Je plastový a zřejmě únava materiálu. A tak se do čela dostal Pavel Magda. Ovšem Radek Voda jej dostal a pak dokončil jízdu vítězstvím. Aleš Bidovský skončil třetí. Na tribuně bylo docela husto, občas padl výraz, který se zde nedá prezentovat. Ono 10 aut na trati není legrace.

""

Zdeněk Janeček mi umožnil start v A finále. Děkuji !!!

 

Díky Radkovi Flekovi, který mi půjčil celou ALU přední osu (unašeče včetně řemeničky), mohu dále závodit. Výměna byla rychlá a pohodlná.

Formule – Miroslav Křížek po 10. minutách v cíli první. Jirka Groch druhý, třetí pak Milan Cendelín. Nestíhal Miloš Pokorný, který uzavřel startovní pole.

Vynikající guláš od paní Magdové. Trochu mně po něm otupěly smysly. Ale do finále to bude ok. Prostě velmi dobré jídlo.

 

Finále 2

Hobby – máme vítěze této kategorie. Je jím Míra Matějus st. Jarda Kopecký st. bude druhý. Jarda Mader nyní dojel třetí.

TC Open – těsný souboj Radka Fleka a Jardou Kopeckým. Jarda vyrobil chybku a Radek toho využil. Pak ale Jarda tlačil na Radka. Nakonec Radek zvítězil a stal se vítězem. Pořadí i dále je jasné – Jarda Kopecký a Filip Uher. Michal Kafoněk bude čtrvrtý.

Yokomo GT – několik výměn mezi mnou a Láďou Mlčákem. Pak Laďa držel stopu a zaboha jsem ho nemohl dojet. Pak jsem hrubě chyboval a musel se ítězrspokojit s druhým místem. Třetí dojel Olda Groch. První a druhé místo je jasné, o třetí se musí bojovat.

""

Pavel Magda řídí závod i závodí

 

Stock – B finále: napínavé, až do konce. Zdeněk Janeček porazil těsně Martina Janíčka. A finále: poněkud ostré finále. Já vedl, ale tak nějak jsem byl atakován. Radek Voda se dostal do vedení. Já se jej snažil dojet. Dařilo se, ale opět konflikt s jezdci o kolo. A tak Radek se stal nedostižným. Pomalu jsem se sice přibližoval, ale otřeboval bych na to dalších 10 minut. Nicméně jsem zajel BEST LAP, a to 14.881. Pavel Magda si zajistil třetí místo před Alešem Bidovským. Zbyněk Koupý čtvrtý. Radek je tedy vítěz. Jede hodně dobře, bez chyb. Budoucnost má před sebou.

Formule – vítěze máme i zde. Mira Křížek v klidu do cíle i nyní. Mira Meloun bude druhý. Jirka Groc nyní dojel třetí. Start této jízdy se musel opakovat. Již v zaváděcím kole se dva monoposty zasekly do sebe.

 

Finále 3

Hobby – zde v popředí opět oba Matějusové. Ovšem Jarda Kopecký st. si zajistil třezí místo a bedně. A navíc zvítězil celkově v seriálu v Hobby.

TC Open – zde Radek Flek měl jisté první místo. Ale nikdo nemusel smutnět. Všichni jsou na foto.

Yokomo GT – jízda naprosto neskutečná. Také hodně atraktivní pro diváky. Já vs Ladislav Mlčák.

Stock – B finále: Martin Janíček potrápil skvěle jedoucího Zdeňka Janečka. Vítězem B finále tedy Martin Janíček. A finále: já měl pro změnu rušení. Ale i tak jsem mohl pokračovat v jízdě. Jen jsem musel být opatrný. Pavel Magda se odpoutal a jel si svoje. Já se pak ocitl za Zbyňkem Koupým a člověk by nevěřil, jak napínavé to může mezi náma být. Měl jsem několik možností jej předjet. Ale nidky to nebylo 100%. A tak jsem za ním několik kol kroužil a vyčkával na velkou chybu. Dostavila se. Ale i zkušenější pilot musí jet tak, aby ukázal, že umí jezdit hlavou. Dokonce jsem chtěl dojet Aleše Bidovského. Ale díky rušení jsem toho nedosáhl. Dojel jsem tedy třetí. A i celkově třetí skončil. Radek Voda tuto jízdu vynechal a dělal nám zaváděcí vůz.

Formule – zde Miroslav Křížek již nemusel jet naplno, protože již dvě finále vyhrál. A tak dostali možnost kolegové. Miroslav Meloun a Jiří Groch. Oba si pak stoupli na stupně vítězů za Miroslavem.

 

Tak závod máme za sebou. Vyhlášení proběhlo na dvakrát. Jednak se vyhlašovaly výsledky tohoto závodu a pak ty celkové. Ba co více, pak se losovaly věcné ceny z tomboly. Všichni, co byli na tomto závodě mohli vyhrát.

Tím byl dnešní závodní den zakončen a nás čeká i ziimní seriál Kopecký Cup 2013/2014. Já osobně tento seriál budu jezdit a mediálně jej podporovat.

Co se týče Yokomo BD7RS: auto jede velmi dobře. Kam jsem chtěl, tam jelo. Nebýt prasklého unašeče přední pevné osy, rušení a trocha té HARD CORE akce v druhém finále, potrápil bych vynikajícího Radka Vodu více. V každém případě jsem zajel v kvalifikaci druhý BEST LAP a ve finále pak v jízdě taktéž (1 a 3 jízda)

Zbývá poděkovat pořadateli za vstřícný přístup k mojí osobě. Jednak mne nechal bez nároku bodování jet ve Stock BMW a já zjistil, že mi to pořád jde. Také mu děkuji za ohodnocení mé práce na tomto závodě.

Závodníkům z kategorie Stock BMW za to, že mi nechali prostor pro testování.

Děkuji společnosti Mibosport za zapůjčení modelu Yokomo BD7RS. A to včetně elektroniky.

Připravím záznam z jízdy s tímto modelem.