Pohár Elišky Junkové 2013 F1

Antonín Hráček


Počítač týden v servisu a report z Blanska až nyní.

Závod technických závad a zničených komponentů na modelech. Tak by se dal tento závod charakterizovat. Ale po pořádku. Na dráhu přijíždím po sedmé hodině a na ní už se pilně trénuje. Ve formulích solidní účast. Přijeli i hoši z východních Čech a počet se nakonec  ustálil na 12-ti závodnících. Dvě skupiny po 6-ti a pojedeme tak i finálové jízdy.

Závod byl v půl desáté zahájen rozjížďkami „čtyřkolek“. Naše dvě skupiny byly zařazeny na závěr. Jezdilo se po deseti minutách, u formulí na jedno nejlepší zajeté kolo. V první skupině se pouze Cendelín dostal pod 15 vteřin (14.916), Frantal, Malý a Novosad a něco. Podobně zajela i druhá skupina, ve které byl nejlepší Ročňák (14.995), před Rusmichem, Grochem a Pokorným – všichni 15 a něco.

Druhé jízdy byly ve formulích zahájeny po půl dvanácté. Cendelín se zlepšil na 14.715, trojice za ním (Frantal, Novosad, Malý) opět 15 a něco. Výrazně se ale zlepšila druhá skupina. Hned tři jezdci pod 15 vteřin (Meloun, Ročňák a Rusmich), přičemž Meloun výkonem 14.397 si zajistil první místo na roštu v první finálové jízdě a zároveň jeden bod do celkového hodnocení. Pořadí na roštu po těchto kvalifikacích bylo následující: Meloun, Ročňák, Rusmich, Cendelín, Groch, Frantal, Novosad, Malý, Pokorný, Křížek, Hudec, Hráček.
Po jedné hodině jako první odstartovala B skupina, na roštu od sedmého místa. Solidní výkony zajela trojice ve složení Malý, Novosad, Křížek. Všichni 36 kol. Jen o kolo zpět zůstal Pokorný. Já měl problémy s přední nápravou, ale nejhůře „dopadl“ Hudec. Po prvním kole odstoupil – zlomené rameno přední nápravy.

Ve druhé – A skupině – se doslova „utrhli“ oba hoši z Čech (Rusmich a Ročňák) a Meloun. Rusmich najel 40 a Meloun 39 okruhů. Pro tech.závadu musel odstoupit Ročňák po 26 okruzích. Třetí Frantal 37. Po první desetiminutovce se měnilo pořadí na roštu. Do čela se dostal Rusmich, před Melounem a třetím Frantalem. Ze čtvrtého místa ale startoval Malý před Novosadem – oba z B skupiny. Díky technické poruše na modelu, klesl Ročňák až na jedenáctou pozici. Druhé finálové jízdy odstartovala B skupina před třetí hodinou. Malý startoval ze čtvrté pozice a tuto výhodu dokázal zúročit. Zvítězil a najel 37 kol. Druhý v této jízdě byl stále se lepšící Křížek – 36.

V A skupině Rusmich opět 40 kol, ale Ročňák s opraveným modelem 39. Smůlu si tentokrát vybrali Meloun a Cendelín. Meloun zničil servosaver a pouze 13 kol v této jízdě. A Cendelín odstoupil po 27 okruzích. A měnilo se pořadí. Z prvního místa startoval Rusmich (80 kol), s velkým náskokem sedmi okruhů před dvojicí Malý, Groch. Ročňák v této jízdě najel 39 a postoupil na osmé místo. Na jedenácté naopak klesl Meloun a Cendelín na deváté.

Třetí jízdy zahájeny před půl pátou. Malý opět 37, Pokorný 36 a Novosad 35. V áčku se bojovalo o každý metr. Ve vyrovnaném souboji zvítězil Ročňák, před Rusmichem a Grochem – všichni po 40-ti okruzích. Před čtvrtou – závěrečnou – jízdou bylo následující pořadí. Z prvního místa Rusmich, před Grochem a Frantalem. Ze čtvrtého a pátého místa startovali jezdci z B skupiny Malý a Novosad. Jízdy začala B skupina těsně před osmnáctou hodinou. Mě se „podařilo“ zničit závit na utažení diferenciálu a bylo po závodě. Ovšem první čtyři najeli po 36-ti kolech v rozmezí devíti vteřin. Krásný závod. Ovšem to pravé ořechové bylo k vidění v závěrečné jízdě A skupiny. Nasazoval jsem v zatáčce za cílovou rovinkou a sledovat průjezdy této šestice byl opravdu divácký zážitek. Utvořily se dvojice, které spolu doslova bojovaly o každý metr tratě. Zvítězil Groch před Rusmichem – oba 40 -, před další dvojicí Ročňák, Meloun (po 39), kterou stíhali Frantal (také 39) s Cendelínem (38).

Krásný závod, kterému přálo i počasí. A je nutno se zmínit i o profesionálním výkonu Pavla Magdy u počítače. Z místa nasazovače jsem odcházel do depa a už na mě z okénka mával vytištěnými výsledky z právě odjeté jízdy. Dík.

Po tomto závodě si vedoucí pozici v seriálu upevnil Tomáš Frantal, před Tondou Hudcem a Tomášem Rajdusem. Další – předposlední  – závod se pojede v Brně 28.září, spolu s LeMansem Romana Krejčího.

Výsledkovou listinu a fotogalerii najdete zde: http://www.tony.websnadno.cz/7zavod—Blansko-31srpen.html