MČR ET 1/10 Slavkov u Brna kvalifikace online

Igor Vlahovič


Před námi je letní MČR ET 1/10, které se dnes jede na dráze Slavkov u Brna. Mnozí tuto dráhu znáte a víte, že je jedna z nejlepších v ČR, jezdí se na ni hlavně měřítka 1/5 onroad. Má veškeré zázemí a pojme opravdu hodně pilotů.

Stoly jsou tu k dispozici, vám stačí si donést pouze židli. A samozřejmě RC vybavení.

Mým úkolem je napsat z této akce online report, který začíná právě dnes a bude pokračovat i zítra – to se jedou finálové jízdy.

Na trati jsem byl krátce již včera, ale to jsme pouze s kolegou Rovným testovali jeho Yokomo GT ohledně TOP SPEED. Zjistili jsme, že není motor, jako motor.

Již včera byla na žádost závodníků zrušena šikana za začátku rovinky. A tak si mohou hlavně v kategorii Modified užit maximální rychlost modelu na cílové rovince.

Nyní probíhá prezentace do závodu. Poté proběhne rozprava a po ní se začne závofit. Kromě dvou mistrovských kategorií se jedou dvě doplňkové. Hobby a Yokomo GT. Jsou spojeny, protože v obou je méně účastníků. Formule 1 a World GT se pro malou a nebo žádnou účast nepojedou.

TC Modified a TC Stock jsou na tom poměrně stejně, co se účasti týče.

Ředitelem závodu bude Zdeněk Beneš, coby předseda sekce ET1/10 v rámci RCAČR. K dispozici mu budou Pavel Magda a pan Šimurda jako rozhodčí. Časomíru bude vést zkušený Vladimír Šeliga.

Občerstvení je zařízeno na vysoké úrovni.

Do závodu můžete použít tři nové sady značených pneu. To se týká TC Modified a TC Stock.

""

Marek Černý jede kategorii Modified

 

V kategorii TC Modified jsou předepsány pouze pneu, ve Stocku pak motor 17.5 závitu a regulátor v ZERO BOOSTu. Motor lze časovat, převodový poměr volný.

Zatím jsem zde neviděl Zdenko Kunaka, který byl elektronicky přihlášen.

Jinak jezdci si kontrolují váhu modelů, rozměry zadního křídla a karoserie celkově. To platí opět pro mistrovské kategorie.

Jedna půlka dep na levé straně je plně obsazena, druhá půlka je v podstatě prázdná. Účast na tomto MČR není nikterak vysoká. Ale to neztratí nic na své úrovni, která by měla být příkladná. To ostatně uvidíme. Jsme na začátku.

Je zde i Karel Martinec se synem. Ten jede kategorii Stock a myslím si, že Karel bude také nějaký report psát. Ovšem spíše ze svého pohledu. Ale i to se počítá.

Radek Voda ladí model do kategorie Stock. Je tu několik juniorů, což je jen dobře.

V naší kategorii Yokomo GT jsme pouze tři – já, Markéta Vítámvásová a Zdeněk Janoš. Pravda, přijel i Roman Štlamach, ten však bude usilovat o jízdu s rychlejším modelem Yokomo. Já se tak přizpůsobím oběma soupeřům a pojedu jejich tempo. A hlavně budu kroužit za Markétou a ukazovat jí styl jízdy. A kde dělá chyby. Protože ona má talent. A to se musí zužitkovat.

Online výsledky můžete sledovat zde včetně online streamingu:

Streaming:
"" Onlinestreaming
Sections:
"" 1:10ET GT/Hobby
"" 1:10ET Stock MCR
"" 1:10ET Open MCR

 

Odjelo se první kolo měřených tréninků. Jelo se na tři nejrychlejší kola. A jak to dopadlo ?

Hobby, Yokomo GT – já jsem najel nejrychlejší tři kola za sebou a pak se začal vozit za Markétou. Ta dojela druhá v naší kategorii. Zdeněk Janoš nejel, jelikož měl rušení a já po jízdě jel pro DSM RC soupravu, aby mohl pokračovat. Jinak v Hobby junoři kromě Karla Szotka. Jan Mach byl rychlejší jak Dominik Mach a další kluci ve skupině.

Stock – nejlepší byl David Němček. Radek Voda zatím druhý. Pavel Martinec se také neztratí. Zdenko Kunak nakonec na závod nenastoupil.

Modified – zde zajel Marek Černý rychlá kola před Davidem Němčekem a Kubou Šimurdou. Jsou zde i další rychlí a dobří jezdci. Uvidíme v dalších jízdách, jak to dopadne.

""

Ranní rozprava

 

Je za námi i rozprava. Zde se ujal slova jak Zdeněk Beneš, tak Vladimír Šeliga. Bylo sděleno vše potřebné a před námi je druhé kolo měřených tréninků.

 

Druhé kolo měřených tréninků už s nasazovači

Hobby, Yokomo GT – já jsem zajel BEST LAP a pak kroužil za Markétou Vítámvásovou. A dotlačil jsem jí k velmi dobrému výsledku. Jel jsem těsně za ní a ukzazoval ji, kde má rezervy. Oba Machové opět jeli výborně v hobby. I Ondra Kohoutek najel stejný počet kol jako my – 9. Zdeněk Janoš měl i s DSM rušení a musel vytáhnout anténu ven z modelu. Roman Štalmach také řešil, proč mu model nereaguje na nic.

Stock – dvě skupiny. Aby měli jezdci více prostoru. V celkovém pořadí vede David Němček. Ovšem za něj se zařadil Pavel Martinec. Radek Voda je třetí. To začíná vypadat velmi zajímavě. Oba Bábovští jsou za těmito piloty. Oliver Havránek jako junior také nechybí. Rozdíly mezi jedzci jsou minimální.

Modified – extra rychlá jízda. Na cílové rovince modely doslova letí a ten zvuk… Prostě nádhera. Ale stačí malé zaváhání a jdete na generálku. Marcel Dostál jel velmi dobře s Ladislavem Lebánkem. Marcel byl o sekundu lepší. Ve druhé skupině jeli „ti nejlepší“ piloti. Jaroslav Kopecký ml. bude obhajovat titul z minuého roku. Jede podvozek Yokomo. Ale nebude to mít jednoduché. Marek Černý a David Němček mu to určitě ztíží. V celkovém pořadí do kvalifikací uspěl Marek Černý před Davidem Němčekem. Třetí Kuba Šimurda a čtvrtý Jarda Kopecký. Zdeněk Beneš je před Oliverem Havránkem, který zatím zakončuje pole této kategorie.

""

Práce nasazovačů je potřeba

 

Následuje přestávka do 12:00. Pak začínají kvalifikace o počtu 5ti kol.

V depech v přestávce, ale i v kole, které se jede piloti neustále ladí své stroje. Každý chce podat hned na začátku nejlepší výsledek. Probíhá kontrola nasazovačů, dohlíží se na styl jízdy. Tak to má být. A pokud to tak bude po celou dobu, bude to opravdu vydařený závodní víkend. Počasí je famózní. Krásná modrá obloha bez jediného mraku. Prostě ideál.

Nyní si jezdci lepí startovní čísla a to jedno na čelní sklo. Já si číslo nalepil více vlevo, aby pilot mohl vůbec vidět :-). Jinak je samozřejmě čas na oběd. Ten já si dám asi až po prvním kole kvalifikací. Zatím zde běží vše jako po drátkách.

Roman Štalmach nyní ve volném čase testuje motorku. Tím on je pověstný.

Osobně si myslím, že pokud Radek Voda dnes bude na stupínku do třetího místa, bude to pro něj životní úspěch. Zatím vše naznačuje, že by tom tak mohlo být. Podvozek má dobře naladěn, mechanika si dělá sám, ale pod dozorem maminky, která mu pomáhá.

V našem depu – Zdeněk Janoš, já a rodina Vítámvásových je poměrně veselo. A proč ne, když jsme se přijeli hlavně bavit. Zdeněk již vyřešil rušení modelu a nyní se aktivně zapojí do závodu.

""

Radek Voda přemýšlí „uspěju dnes nebo ne ?“

 

Za malou chvíli startujeme ostré kvalifikace.

 

Kvalifikace 1

Hobby, Yokomo GT – nyní jsem jel naplno, aby Roman Štalmach získal potřebné údaje. Sice zajel nejrychlejší kolo, ale 10 kol jsem najel pouze já. Roman byl rychlejší na rovinách, ale v zatáčkách nedržel stopu. A tak se mi povedlo jej udržet za sebou. Ale kdyby rychlejší Yokomo GT řídil zkušenější pilot, myslím si, že by mi ukázal záda. Já řídil rychlé Yokomo a vím, jak se s ním dá jet. V Yokomo druhá dojela Markéta před Zdeňkem. Podobný čas na kolo = zajímavá jízda. Příště se k nim přidám i já. V hobby zajel nejlépe Jan Mach. Dominik Mach ukořistil druhé místo. Ondra Kohoutek třetí. Jinak i hobby je velmi vyrovnaná.

Stock – v první skupině úřadoval Lukáš Sokol. Těsně za ním Lukáš Nesét. S malou ztrátou pak Zdeněk Sokol. Oliver Havránek a Michal Ryba najeli 11 kol. Hodně zajímavé výsledky. Podrobnosti na MyRCM. V druhé skupině byly výkony trošku jiné. 12 kol najeli David Němček a Pavel Martinec. Za nimi to bylo hodně natěsno a všichni 11 kol. Radek Voda zatím celkově třetí. Nechal zatím za sebou i zkušeného Martina Bábovského st. A to je také pan jezdec. Stock je poměrně vyrovnaný i přes fakt, že motor lze časovat, převod je volný a motor může být od jakéhokoliv výrobce.

Modified – i zde dvě skupiny. První byla hodně vyrovnaná a v čele Martin Ševčík před Zdendou Benešem a třetím Ladislavem Lebánkem. Nej kolo zajel Martin a to za 26.27. První skupina byla rychlejší. Marek Černý odstoupil v sedmém kole. David Němček zvítězil s dostatečným náskokem před Karlem Doležalem. Jaroslav Kopecký ml. třetí. Kuba Šimurda 13 kol nestačil najet.

""

Marek Černý před jízdou nahřívá pneumatiky

 

První kolo kvalifikací je za námi. Všechno v pohodě, minimum nehod. Zdeněk Janoš si pochvaluje jízdu s Yokomo GT. Což je jen dobře. Já nakonec ještě jednu jízdu pojedu naplno, abych dopřál trochu radosti Romanu Štalmachovi. Měl bych ho nechat za sebou.

Navštívil nás i prezident RCAČR pan Jan Sonntag. Postupně si pohovořil s předsedou sekce ET 1/10 Zdeňkem Benešem, s Vláďou Šeligou.

 

Kvalifikace 2

Hobby, Yokomo GT – Roman Štalmach zvítězil. Na rovince byl výrazně rychlejší a nebyla šance se jej držet. V zatáčkách jsem celkem stíhal. Ale Roman na mě i čekal. Kdyby chtěl, ujel by mi. Dominik Mach opět zajel velmi dobře. Podařilo se mu za sebou nechat Markétu i Zdendu s Yokomo GT. Mezi nimi zase proklatých 5 sekund. Ale Zdeňkovi se to dnes velmi líbí a učí se rychle. Marek Fric nyní zakončil startovní pole. V další jízdě si s nimi budu „hrát“ Budu je tlačiit k lepšímu výsledku. Je konec pokusů nechat za sebou Romana.

Stock – Oliver Havránek v první skupině překvapil. Lukáš Sokol druhý. Lukáš Nesét, coby vítěz první jízdy nyní třetí. Tak je to vyrovnané. A co teprve druhá skupina. Pavel Martinec pojel Davida Němčeka !!! A to jste měli vidět tu radost jeho otce. Neskutečné. Radka Vodu potrápil Matěj Bábovský. Těsně za Radkem Martin Bábovský st. Zdeněk Šafář i z vozíčku řídí velmi dobře. Nyní však nedojel. Michal Vítámvás celkově zatím sedmý.

""

Pavel Magda na tribuně

 

Modified – v první skupině najeli všichni 12 kol. Zvítězil Martin Ševčík. Zdeněk Beneš se na jízdu neuvěřitelně soustředí. Jinak první skupina na rovince také slušně létala. Kamera to zaznamenala. Zatímco Stock jel krokem, pak Modified opravdu letěl. Ten rozdíl tam prostě je. Marek Černý se přetahoval o první místo s Davidem Němčekem. Nakonec Marek Černý první v této kvalifikaci. V celkovém pořadí vede David Němček. Jarda Kopecký drží druhou pozici. Karel Doležal třetí. Oliver Havránek jede i tuto super rychlou kategorii, kde také sbírá zkušenosti.

Následuje půl hodiny přestávka. Je na čase se podívat, co jsem zatím natočil pro dnešní preview.

 

Kvalifikace 3

Hobby, Yokomo GT – Roman Štalmach zvítězil. Já jsem počkal na Markétu a jezdil jsem za ní celou dobu. A jen tím, že jsem za ní jel a tlačil ji před sebou, najela o sekundu lepší BEST LAP a dojezd si vylepšila o 5 sekund !!! A naše spanilá jízda sklidila obdiv. I Zdeněk Janoš měl podobné výsledky. V hobby Jan Mach neustále drtí své soupeře. Společně s Dominikem. Milan Ptáček nyní dojel třetí. Jinak všichni najeli 9 okruhů. Jede se 5 minut jízdy.

Stock – Martin Bábovský ml. zajel první pozici v první skupině. Zde se to na prvním místě střídá. V druhé se pak do čela dostal David Němček před Pavla Martince. Radek Voda si vzal zpět své třetí místo. Matěj Bábovský ho tentokráte „neudělal“. Radek Voda si drží třetí míst celkově !!! Pavel Magda je sedmý průběžně. Ondra Kohoutek je sice poslední , ale i on sbírá také zkušenosti v této kategorii.

Modified – Martin Ševčík nenechá soupeře zvítězit. Zdeněk Beneš se přetahuje s Ladislavem Lebánekem o pozici. Marek Černý zajel nejrychlejší kolo. Jardovi Kopeckému zeslábl akumulátor. Kuba Šimurda si dojel pro třetí místo za Davidem Němčekem. Marek Černý je na TQ pozici po tomto kole. Karel Doležal bude do průběhu A finále zcela určitě zasahovat. Ale vypadá to, že pojedou všichni A finále. Je 11 pilotů / modelů.

""

Junioři mají na tomto závodě samozřejmě zelenou

 

Za to, že se viděl Zdeněk Janoš na záznamu, dostal jsem od něj tyčinku Snickers :-). Stále pohodový průběh, tak jak má být.

 

Zde máte krátkou ukázku z kvalifikací

 

Kvalifikace 4

Hobby, Yokomo GT – Markéta jede pod tlakem velmi dobře. Jezdil jsem opět za ní a ona si držela defenzivní stopu. A najela nyní o další 3 sekundy lepší nájezd. A to je o dost. Jede opravdu dobře. Dominik Mach drží první místo v hobby kategorii. Jeho bratr stále druhý.

Stock – Martin Bábovský ml. podruhé vítězí v první skupině. Oliver Havránek překvapil druhou pozicí. V podstatě kromě Ondry Kohoutka najeli všichni 11 kol. Ve druhé skupině souboj Pavel Martinec vs David Němček. Dále pak Radek Voda vs Martin Bábovský st. Hodně vyrovnané. Zdeněk Šafář za sebou držel Michala Vítámváse. V cíli první David Němček. Nicméně Pavel Martinec se dokáže Davida držet a oba najíždí 12 kol.

Modified – Martin Ševčík je k neporažení. Pravda, že Zdeněk Beneš za ním dojel jen o sekundu zpět. Ladislav Lebánek třetí. Marek Černý potvrdil svoji formu i v této jízdě. David Němček zase druhou. Celkově se Jarda Kopecký ml. dostal na třetí pozici.

""

Ve volných chvílích něco píšu… Zdeněk Janoš špekuluje, jak mě pojet

 

V Yokomo GT se za sebou seřadily dvě Hondy HSV – 010. Že by týmová spolupráce ? Dost možná. V každém případě je před námi poslední kolo kvalifikací. A uvidíme, jak se projeví úpravy na modelu Markéty. Jediným problémem je, že do zatáčky ji to málo vede. Musí brzdit, aby se tam vešla a tím se brzíme. Na neutrál by to bylo výhodnější.

 

Kvalifikace 5

Hobby, Yokomo GT – lehčí baterie pomohla Markétě ke stejné rychlosti, jakou mám já. Na výjezdech stejné zrychlení, na dojezdu stejné jízdní vlastnosti. Velmi, ale velmi vyrovnaná jízda. Zdeněk se také zlepšil. I on vyladil model dle svých představ. Roman Štalmach jel mimo pořadí a zítra nepojede, Takže TQ pro Yokomo GT mám sice já, ale počkám na Markétu, pustím ji před sebe a pokud neudělá vážnou chybu a pojede defenzivně, má právo zvítězit. Protože si to zaslouží. Ona totiž umí jezdit. A to je na začátku své kariéry. V hobby se z TQ raduje Dominik Mach. Společně s bratrem Janem budou hájit pozici na stupních vítězů. Možná se ptáte, proč pouštět soupeře právě na tomto závodě. Protože by mě nebavilo jezdit samotného někde vpředu. I když bych kolegům již třeba kolo za těch 5 minut nedal. Zde je pořadí po kvalifikacích.

1 STALMACH Roman – GT
2 VLAHOVIC Igor – GT Senior
3 VITAMVASOVA Marketa – GT Junior
4 MACH Dominik Junior
5 MACH Jan Junior
6 JANOS Zdenek – GT Senior
7 KOHOUTEK Ondrej Youth
8 PTACEK Milan Junior
9 FRIC Marek Youth

 

Stock –  zde vzledem k vyrovnanosti pole byla poslední možnost zajet lepší výsledek. Pavel Martinec svoji poslední jízdou zajel pozici TQ !!! Za ním bude stát David Němček a Pavel má skvěle vykročeno do finále. Radek Voda třetí !!! Junioři útočí na stupně vítězů. Matěj vzal čtrvtou pozici. Celé pořadí máte níže. 10 jede ve finále A. Oliver Havránek se probojoval do A finále !!! B bude hájit Lukáš Sokol.

1 MARTINEC Pavel Junior
2 NEMCEK David Junior
3 VODA Radek Junior
4 BABOVSKY Matej
5 BABOVSKY Martin st. Senior
6 SAFAR Zdenek
7 VITAMVAS Michal Junior
8 MAGDA Pavel Senior
9 BABOVSKY Martin ml.
10 HAVRANEK Oliver Youth
11 SOKOL Lukas Junior
12 NESET Lukas Youth
13 SOKOL Zdenek
14 RYBA Michal
15 KOHOUTEK Ondrej Youth

 

Modified – Marek Černý obhájil TQ na finále. David Němček se postaví na druhou pozici. Jarda Kopecký na třetí. Zezadu bude dotírat Karel Doležal. A také Jakub Šimurda. Jiří Svoboda pojede z poslední pozice. Celkové pořadí máte zde:

1 CERNY Marek
2 NEMCEK David Junior
3 KOPECKY Jaroslav
4 DOLEZAL Karel Junior
5 SIMURDA Jakub Junior
6 DOSTAL Marcel
7 SEVCIK Martin
8 BENES Zdenek
9 LEBANEK Ladislav Junior
10 HAVRANEK Oliver Youth
11 SVOBODA Jiri

 

Kvalifikační den je za námi. Proběhl naprosto v pohodě, v klidu. Vládne zde spíše rodinná atmosféra a myslím si, že tomu tak bude i zítra.

Překvapením dne je určtě Pavel Martinec, který má TQ na finále Stock. Pochvalu zaslouží Markéta za styl jízdy. Samozřejmě i Radek Voda se hodně snažil. Junioři v hobby si to také užili.

Nyní ještě bude otevřená dráha do 19:30. Zítra se pak otevírá až v 8:00.

Jinak večer je zde otevřený bufet a volná zábava. Tak to prosím kolegové moc nepřežeňte, ať zítra dobře zajedete a nemotá se vám hlava :-).

Já myslím, že už jsem toho dnes napsal dostatek a mám nárok na FREIZEIT. Zítra naschle !!!