Kopecký RC Cup Blansko online

Igor Vlahovič


Je 31.8.2013 a já jsem přijal pozvání na další závod, která pořádá firma Kopecký RC. Sledoval jsem účast a ta se zdá být na tento závod docela slušná. Až nad očekávání. V TC Open a Yokomo GT však bude účast velmi malá. Naopak v BMW Cupu a Hobby to je lepší. Nejobsazovanější kategorií bude dnes BMW Cup.

Online výsledky můžete sledovat hned od rána zde:

"" TC Stock 17,5
"" TC Hobby
"" TC Open
"" YOKOMO GT
"" Formule 1

Do kategorii Yokomo GT se dnes přihlásil nový jezdce a kolega – Petr Rovný. S tím dnes budu ladit model a zasvěcovat jej do jízdy s tímto modelem. Přece jen je to jiné jak 4WD 1/10E nebo Porsche 1/15.

Tento závod je takovou přípravou před nadcházejícím MČR ET1/10, které se jede přesně za týden ve Slavkově u Brna. Více informací najdete na tomto linku:

https://www.masters.cz/clanek/3623/mistrovstvi-cr-electric-track-startuje-za-tyden

Tam se jedou jednak mistrovské kategorie TC Stock, TC Modified, F1 a WOrld GT. A jako doplňkové kategorie se jedou Hobby a také Yokomo GT. Zde není potřeba licence RC AČR. A tak se otevírá možnost mnoha zájemcům zažít atmosféru MČR se vším všudy.

Petr Rovný dnes poprvé jede Yokomo GT

 

A teď už k dnešní akci.

Začíná prezentace, aby v 8:45 proběhla rozprava a v 9 hodin se začalo závodit. Měří jak jinak Pavel Magda. Chlap na správném místě.

Po ránu opět většina závodníků trénuje. Já ne. Ale za chvíli jdeme vyzkoušet model Petra Rovného. Já zatím nabíjím akumulátor. Nějak jsem se k tomu nedostal.

Petr Rovný vyzkoušel Yokomo GT a spokojenost veliká. Jen poladit sílu brzdy a exponenciály. Dneska prostě potrénujeme. Já, Petr a asi Jiří Groch. Ale ten asi ještě spí. Jezdí na poslední chvíli. Klasika.

Tento závod se mi zalíbil jednou věcí. A to je letmý start ve finále za Safety Car, kterým je BMW. Je to zcela jiný přístup k závodu. Poprvé jsem to zažil v Bosonohách a bylo ta fakt super. V zaváděcím kole nesmíte předjíždět. Pak čekáte na signál od časomíry. Safety Car zajede do depa a závod začíná.

A jezdí se zde dlouho. Pokud si to dobře pamatuji, tak finálové jízdy se jedou 4, a to v délce 10 minut.

To je pořádná dávka jízdy.

Plusem je také kategorie Stock, kde se jede motor 17.5 a hlavně mají všichni karoserii BMW. Jedno jaký typ. Ale na dráze to vypadá naprosto skvěle. Je to jak když jedeme MČR Porsche.

V hobby se jede motor Saturn 20T a převodový poměr je předepsán. Karoserie musí být také kitová – Tamiya, HPI apod.

Pouze v TC Open se jedou karoserie Protoform.

Petr Rovný doslova „chrochtal“ blahem, jak je Yokomo GT hodné a jak to jede. Naprostá oddychovka. „Malé hodné autíčko. Mušení – blešení“. To jsem nyní doslova citoval majitele tohoto modelu.

Nyní dorazil i Jiří Groch, a to je třetí jezdec Yokomo GT. Na stupních tak tři prostě budeme. A jede i F1. Tedy dle přihlášek.

Rozprava proběhla po 9. hodině. Sdělilo se vše podstatné a můžeme začít závodit. Začíná kategorie Stock BMW.

""

Ranní rozprava u Safety Car

 

A my začínáme první kolo kvalifikací.

 

Kvalifikace 1

Stock 1 – Karel Novosád zvítězil v této první jízdě dne. Ovšem Zdeněk Janeček zajel nejrychlejší kolo. Jarda Mader dojel třetí.

Stock 2 – Pavel Magda najel za 10 minut 42 kol. Toto zatím nezvládl Zbyněk Koupý a Radek Voda. Toto je dnešní horký favorit na bednu. Ale jede se opačný směr a to znamená jisté změny v řidičském umění.

Hobby – zde se ukázal Jarda Kopecký st. Velmi těsný souboj s Mírou Mateusem ml.. Dojeli v podstatě v jedné sekundě. Míra Mateus starší dojel třetí. Zde jede velmi zajímavý model. V podstatě veterán. Moc na dráze nesedí, ale o to lépe vypadá.

Open – Kuba Šimurda nyní doslova pojel Jardu Kopeckého st. Oba zajeli kolo pod 13. sekund. Michal Kafoněk třetí poměrně vyrovnaně Mirou Křížem.

Yokomo GT – já si bláhově myslel, jak budu kralovat. Ale opak je pravdou. Petr Rovný rychle pochopil styl jízdy a když jsem dvakrát chyboval, těžko jsem ztrátu doháněl. Zajel jsem sice nejrychlejší kolo, ale stálo to za odřenou karoserii :-). Jirka Groch měl ztrátu dvou kol. Jel na starých pneu.

Formule 1 – v první skupině zvítězil Milan Cendelín. Problémy měl Tonda Hráček. Několikrát zastavoval. Ve druhé skupině zajel Jirka Ročňák velmi dobře. Radek Rušmich zajel dle výsledků nejlépe. Ostatní soupeři již ztráceli.

""

Tribuna F1, skupina 1

 

Kvalifikace 2

Stock 1 – Karel Novosád dělal chyby a tak toho využil Aleš Bidovský. A využil toho dokonale. Najel lepší nájezd. Martin Janíček ve skupině třetí. Zde uděláte jednu chybu a ztrátu pak těžko dohánět.

Stock 2 – Pavel Magda společně s Radkem Vodou najeli 42 kol. Radek si polepšil a nechal za sebou Zbyňka Koupého. Ten dal okruh Miloši Pokornému a soupeřům ve skupině.

Hobby – pořadí podobné jako minulou jízdu. Jarda Kopecký st. opět vítězí. A Jarda opět s náskokem. Oba Matejusova opět za sebou. Aleš Bidovský skončil ve třetím kole. Vojtěch Sehnal a Milan Cendelín v jednom kole. Ale na veducí jezdce ztrácí.  

Open – i druhou jízdu ovládl Kuba Šimurda. Jarda Kopecký ml. zatím nezajel nejrychlejší kolo. To drží Kuba. Za nimi pak je propad. Michal Kafoňek ztrácí kolo na Jardu a Mira Křížek dvě kola na Michala. 

Yokomo GT – zde si to všichni tři náramně užili. Čekali na sebe a jeli těsně na kontakt. Občas z toho někdo vytěžil. Nyní to byl Jirka Groch, který dal lepší pneu na předek a hned se mu lépe zatáčelo. A jízdu vyhrál. A to měl i pěkný výlet z dráhy. Ale nějak si to zkrátil a má to doma, jak se říká. Ale pohled na výsledek je nádherný.

Formule 1 –  jedou zde na nejrychlejší kolo. Tonda Hráček by si měl dotánout diferenciál, neb mu vůbec nezabíral. Karel Novosád ladil až doladil. Krásně jel Tomáš Frantal, celkem bez chyby. Ale Milan Cendelín i s chybami nakonec best lap. Nádherný výlet Miry Melouna mimo dráhu a hned zlomil oba držáky karoserie. Nakonec na dráze zbyl jen Mira Křížek. Ale i tak Mira Meloun má TQ na první finálovou jízdu.

""

Tomáš Frantal jede čistě. Ale na TOP to nestačí

 

Kvalifikace 3

Stock 1 – Karel Novosád zvítězil v poslední kvalifikaci. Zdeněk Janeček druhý. Aleš Bidovský se nyní nějak zapomněl.

Stock 2 – Pavel Magda i potřetí zvítězil a TQ ho nemine. Radek Voda bude startovat ze druhé pozice. Zbyněk Koupý bude třetí. A pozor !!! Miloš Pokorný pojede ze čtvrté pozice !!! To je úspěch dne. A to se stará i model Formule.

""

Krásný model BMW v provedení fy Tamiya

 

Hobby – kategorie, kde občas někdo zatočí naprosto neočekávaně. Jarda Kopecký st. i potřetí vítězí a má TQ. Oba Matejusové za ním. Jarda Mader bude čtvrtý. Aleš Bidovský zakončí startovní pole. 

Open – Kuba Šimurda jede opravdu čistou stopu. Michal Kafoněk si udělal výlet na cílovou rovinku a málem došlo k nehodě. Jen díky reflexu kolegy k tomu nedošlo. Jarda Kopecký ml. ztrácel na Kubu cca 2 sekundy. Mira Křížek kroužil na třetím místě a bude takto i startovat.

Yokomo GT – poslední jízda byla opět napínavá. Čekali jsme na sebe a pak si to pořádně užívali. Nakonec první Petr Rovný. Ale i tak jsem udržel první místo pro TQ. Ale velmi těsně. Petr bude za mnou a třetí Jirka. Chtěli jsme se přidat k Hobby a tam soutěžit. Ale nemohli bychom tam jezdit tak natěsno.

Pořadatel mě mile překvapil. Ocenil moji redaktorskou práci nadmíru dobře. A právě takové situace činí člověka být stále aktivní a snažit se. A vážit si jakékoliv podpory.

 

Finále 1

F1 – B finále: první pozici Karel Novosád nevyužil. Jarda Malý v cíli jako první. Karel Novosád druhý a Mira Křížek třetí. Tonda Hudec nedojel. A finále: Radek Rusmich zvítězil před Mirou Melounem st. (ten měl těžkou havárii) a třetím Tomášem Frantalem. Ten nakonec vyladil model k dokonalosti.

Stock BMW B –  Martin Janíček zvítězil naprosto s převahou nas svými dvěma soupeři. Ale mezi jezdci byly velké rozestupy a tak se zde nic nedělo.

Stock BMW A – trochu chaotický start. Zatím si na zaváděcí kolo borci nějak nezvykli. Ale nějak se tam nakonec poskládali. Pavel Magda to prokaučoval a Radej Voda v klidu první. Pavel druhý. Ovšem překvapní dne je Miloš Pokorný. Krouží nenápadně bez chyb a hele – je z toho třetí pozice.

Hobby – Jarda Kopecký st. s dostatečným náskokem i s chybami. Na trati Nissan Skyline GT-R, Nissan R390 GT, Toyota Celica, Corola Axio GT, BMW M3 – co kus to originál. Plus jedna historika (HOT ROD). Pestré startovní pole této kategorie. Druhý Míra Mateus ml., třetí Aleš Bidovský.

TC Open – Kuba Šimurda s nákokem třexh sekund první před Jardou Kopekým ml. a Michalem Kafoňkem.

""

Jarda Kopecký ml. jede TC open a zavádí Safety Car BMW

 

Yokomo GT – spíše šlo o šou pro přihlížející. Piloti na sebe čekali a pak závodili tělo na tělo. Rozhodovalo poslední kolo, přičemž se jezdilo, cituji pan Groha „na vzdálenost „psího chlupu“. Petr Rovný měl AMB čip o něco více vpředu a zvítězil o tisícinku přede mnou a Jirkou.

 

Finále 2

F1 – B finále: opět zvítězil Jarda Malý. Tonda Hráček se potýkal s technickými problémy. Mira Křížek dokroužil druhý a tiše se těšil, že Ačku ude více pršet. Zde nám začalo lehce pršet. A finále: zde ale naštěstí přestalo. A tak se Míra těšíl zbytečně. Radek Rusmich zvítězil a je v čele. Jirka Ročňák drží druhou pozici. Třetí pak Jirka Groch.

Stock BMW B – tři modely na startu, pak již jen dva. Martin Janíček opět zvítězil před Jiřím Muclingerem. Máme vítěze, další místa ne.

Stock BMW A – opakovaný start. Neumí stále držet borci mezeru mezi sebou. Radek nebo Pavel ? Radek Voda hledal cestu, ale nic. Sice do Pavla strčil, ale vždy počkal. A to hned dvakrát za sebou. Ale pak Radek (2X) chyboval a Pavel předvedl „ONE MAN SHOW“. Jo kdo nedělá chyby, vyhrává. Radek pak Pavla stáhl, ale Pavel předvedl, že má nervy z ocele. Třetí nyní Zbyněk Koupý. Vítěze zde nemáme.

""

Start finále Stock BMW B

 

Hobby – celkem klidná jízda. I když Pavel musel občas napomenout, nebo spíše připomenout čistitu jízdy. Jarda Kopecký st. bohužel nezvítězil. Těsně za ním Míra Mateus ml. Nissan GT-R vs Toyota Celica. Třetí Míra Mateus st. Nemáme zde vítěze.

TC Open – i zde po chybě Kuby Šimurdy nemáme vítěze. Jarda Kopecký ml. udržel první místo. Michal Kafoňek třetí. Mira Křížek se bude muset spokojit se čtvrtou pozicí.

Yokomo GT – THREE MAN SHOW – to je finálovka Yokomo GT. Opět těsé souboje všech třech. Nyní rozhodlo poslední kolo. To jsem se „tak nějak“ dostal pod kolegu Petra a s Jirkou jsme mu poujeli. Já nakonec v cíli těsně před Jirkou.

Zatím nikde nemáme vítěze. Tedy kromě Bčka BMW Stocku. Já zatím natočil krátký záznam, mám vybrán doprovod. Bude to hodně krátké, ale výstižné. Video bude k dispozici večer.

 

Finále 3

F1 – B finále: opět zvítězil Jarda Malý. Miloš Pokorný druhý. Karel Novosád má na své formuli obrovské zadní křídlo. A pěkně s ním létá mimo dráhu. A finále: nyní zabojoval Jirka Ročňák a Radka Rušmicha nechal za sebou. Jiří Groch jede na třetí místo.

Stock BMW B – nyní „dokonce“ všechny tři modely na trati. To je velký úspěch. Ale to nic nezměnilo na faktu, že Martin Janíček opět zvítězil.

Stock BMW A – tak kdo ? Pavel nebo Radek ? To byla zásadní otázka před jízdou. Já fanfil Radkovi, Petr Rovný Pavlovi. Radek to zkusil hned po startu poprvé a musel čekat. Pak podruhé čekal. Pavel má nervy z ocele a drží Radka za sebou. Radek chybuje. Radek opět stahuje Pavla na kontakt. Pak Radek trochu doplatil na jezdce o kolo zpět. Pak opět Radek Pavla dotáhl. Pavel má ale nervy z ocele. Radek to zkusil v posledním kole. Pavel odolal a zvítězil… Dost dobrá podívaná. Aleš Bidovský dojel třetí. Ale Zbyněk Koupý bude celkově třetí.

Hobby – Jarda Kopecký (ředitel závodu) udělal drobné chybky, ale jel FAIR PLAY a Míru Mateuse ml. pustil. Kluci si to taky dnes nedali zadarmo. Zvítězit ano, ale ne za každou cenu. Asi tak bych to viděl. A Pavel Káral vůz číslo 3 za zkracování tratě. Jarda pak soupeřil s Alešem Bidovským. To asi Jarda nečekal, lekl se a propadl se na třetí místo. Každopádně pěkná jízda. I ostatní se uklidnili a vypadalo to

TC Open – a jak tady ? Kuba třetí kolo chyba. A tak začal tahat a tahat. Xray vs Yokomo. Nebo-li Jarda vs Kuba. Kuba Šimurda zajel BEST LAP. To je tím, že tahal a tahal. Ale nepomohlo. Jarda Kopecký zvítězil. Třetí dnes bude Michal Kafoněk.

Yokomo GT – opět jízda jako ze žurnálu. Někomu to může připadat jako divadlo, ale jak si chcete užít jízdu, když jedete někde vpředu sólo. Jirka zvítězil po exhibici, která asi neměla obdoby. Ale nádhera. nádhera. Jirka před jízdou pravil: „jedu slabé pneumatiky, silnou vůli“. A bylo učiněno. A jak dojeli borci v poslední jízdě ?

1 3 Groch Jiří 35 10:20.050 15.970
2 2 ROVNÝ PETR 35 10:20.314 15.841
3 1 Vlahovič Igor 35 10:20.682 15.591

F1 – B finále: Jarda Malý, Karel Novosád a Miroslav Křížek na prvních pozicích. A finále: poslední jízda tohoto dne. První dojel Jirka Groch. Radek Rusmich druhý, třetí Jirka Ročňák. Sečtou se všechny výsledky a vítěze uvidíme na bedně.

Pozdravuje vás všechny ředitel závodu. Ne nedělám si legraci.

""

Pro případ deště… Kolega Rovný se o mě postaral dokonale

 

Jezdili jsme od rána do večera. Více jak 60 minut čistého času jízdy. Tři kvalifikace po 10ti minutách, pak tři finále po 10ti minutách. Reálné karoserii v kategoriích kromě TC OPEN. Tento fakt plus Safety Car dělají z tohoto závodu poněkud jiný typ. Což je jen dobře.

Škoda, že se v Yokomo GT nesešlo více jezdců, ale když se dohodnete na systému jízdy, pobavíte se dokonale. Ale pak již nejde o vítězství jako takové, ale o pobavení. Ale i tak se dá občas jezdit,

Na tribuně po celý den klid, žádné nervy jsem osobně nezaregistroval.

Po celý den dle mého názoru pohoda až na ten krátký déšť. Ale to nikomu náladu nezkazilo. Tak to byl můj osobní názor na dnešní akci. Zřejmě se mnou budou lidé, co byli na závodě souhlasit.

Čeká nás vyhlášení vítězů. Nám v Yokomo GT se nepodařilo obalamutit časomíru a i když jsme každý zvítězili, každý jednou dojel třetí a jednou druhý, pořadí je jak bylo pořadí na startu.

Večer pak bude nahráno avizované video. Tentokráte v HD kvalitě. Sám jsem zvědav na výsledek.

Takže příští týden se sejdeme na MČR ET 1/10 ve Slavkově u Brna. Online report začne v sobotu.

 

P.S. všichni účastníci byli oceněni

 

A zde je avizované video v HD. Tak si ho můžete vychutnat asi lépe. Pokud vám to internetové připojení dovolí. A tím report končí definitivně.