O pohár hetmana Jihmoravského kraje online

Igor Vlahovič


Je se 17.8.2013 a já se nacházím na brněnském RC okruhu v Brně. Dostal jsem pozvání od ředitele klubu Drahoslava Hejtmánka, abych si přijel zazávodit a také, abych napsal online report. Na všem jsme se dohodli a tak jsem zde.

Účast vypadá velmi slušná. Jedou se kategorie 1/10 Stock, Open, 2WD GT a F1 Nitro IC 1/10. Pojede se i Yokomo GT v rámci 2WD 1/10.

Pořadatel neponechal nic náhodě a zřejmě se dal práci s přípravou. Ihned po ránu mají všchni závodníci k dispozici zdarma malé občerstvení v podob mýchaných vajíček v bufetu. Jakmile se závodník zaregistruje, má nárok na tento bonus. A já ráno snídal…

Samozřejmě trénink a to volný již probíhá.

Těch Yokomo podvozků bude málo a tak dnes budu jen kroužit a uhýbat silnějším a rychlejším 2WD 1/10 vozům. Nechce se mi opět časovat motor do neznáma a dávat pastorek 33 namísto 17. Jede to sice srovnatelně potom s 10tinami, ale…

Online výsledky na MyMrc nevím zda budou. A tak se vám je budu snažit poskytnout zde.

Nakonec to vypadá, že Yokomo GT pojede 5 pilotů. Tak to bude pohoda.

""

Radek Voda pravidelně jezdí závody. A stále se zlepšuje

 

Tak jsem si dal avizovanou snídani. Na závodech jsem ještě nikde mýchaná vejce neměl. A bylo to dobré. Mohl jsem to k tomu i kávu nebo čaj.

Na novém notebooku ASUS ZENBOOK PRIME VD je práce zase o něco rychlejší. Procesor CORE I7 v kombinaci s NVIDIA G-FORCE 620GT s 1 GB paměti způsobí, že se hned fotky a videa komprimují mnohem rychleji.

Na závod přijeli i kluci z Ostravy v čele s Romanem Krejčím. Ten jede za tým Corally a zřejmě je to dnešní vítěz kategorie GT 2WD. Ale nepředbíhejme. Ondřej Kulhánek by nemusel být pozadu.

Kluci co jedou IC 1/10 ladí modely – motory a pneu. Hlavně na mechových pneu hodně záleží.

Radek Voda jede Stock. A navíc …. zítra jede za Masters tým vytrvalostní závod 6h Tamiya TT-01 v Blasnku. Posila pro tým v podobě výborného pilota.

Prezentace stále probíhá.

Rozprava proběhla dle plánu přesně v 9 hodin. Společné foto, úvodní slovo ředitele závodu ohledně stylu jízd a délky. Nakonec se pojedou dvě kvalifikace a pak 4 finále na 10 minut. Takže to znamená, že si hodně zajezdíme.

""

Ranní rozprava

 

A za malou chvíli startuje první kolo kvalifikací. Začínají GTčka, pak elektry a na závěr pojedou 1/10IC.

 

Kvalifikace 1

GT – a pozor, mám tu i komentátorku. Ta bude, jak se zdá, komentovat jízdy. No taky zajímavá změna. Zde jedou dvě skupiny. Luděk Maléř v této první jezdil nejlépe. Mnozí zadní horní zatáčku jezdili hodně ze široka s to není dobře. Na závod přijel i Milan Peška ze Zlína. Ten jezdil za Luďkem. Jirka Groch dnes jede tři kategorie – 2WD, F1 a i Yokomo GT. Ten se asi nudit nebude. Ve druhé skupině pak, jak se dalo čekat, jel nejrchleji Roman Krejčí. V druhé skupině jedou i piloti s kategorie Open. Zde zajel nej kolo Filip Uher.

Stock – tady se sešla pohodová skupina pilotů. Radek Voda, Jiří Pavlovec, Toník Pospíchal a další. Favoritem by dnes mohl být právě Radek, který celé ráno ladil svůj Xray T4. Radek Voda zajel nej kolo. Za ním se držel Michal Vítámvás. Ovšem Radek aspiruje dnes na místo nejvyšší. Ale jinak je skupina hodně vyrovnaná. Což je jen dobře. Jirka Pavlovec se držel na třetím místě.

Yokomo GT – jede se lde pravidel Mibosportu. 5 modelů, které prostě vypadají. Jiří Groch zatím neměl čip. Dá ho na další jízdu, aby se kvalifikoval. Igor Vlahovič zajel nejrychlejší kolo a přesnou jízdou zvítězil Oldřich Groch dojel druhý a se svým výkonem byl spokojen. I Petr Švanda zajel dobře. Všcihni nájedz 14 kol. Slušně vyrovnané.

F1 – plná dráha modelů v čele s Milanem Cendelínem. Mira Meloun st. si zajistil druhou pozici. Jarda Sattler třetí, 15 kol ještě najel Tomáš Frantal.

""

Komentátorka na závodě. To jsem ještě nezažil. A vede si nadmíru dobře

 

IC – hned v první jízdě jeden z modelů na konci cílové rovinky jel rovně do dep a prorazil dřevěné hrazení. Ono jim to celkem svišří na té cílovce a je prostě potřebovat zatočit. Luděk Maléř před Lukášem Ruberem v první skupině. Ve druhé skupině opět proběhla kontrola čipů a pak se mohlo jet. Startuje se letmým startem. I v druhé jízdě další model skončil pod hrazením. Dnes ještě není konec… Jansa, Kulhánek, Hejtmánek – takové bylo pořadí po kvalifikaci. Michal Jansa najel jako jediný 20 kol.

""

Ano ano, budou zde asi muset dát betonové hrazení

 

Kvalifikace 2

GT – Roman Krejčí jel společně s Filipem Uherem v nájezdu. Oba z jiným typem podvozku. Samozřejmě budou vyhlašováni zvláště. Roman opět první. %Zádné překvapení. Jarda Sattler druzý za Romanem v kategorii GT. Luděk Maléř porazil Milana Pešku a soupeře v první skupině.

Stock – zde opět vévodil Radek Voda. Zatím to vypadá na jeho pódiové umístění. Michal Vítámvás aspiruje na druhou pozici na A finále. Miloš Pokorný třetí místo v jízdě. Radek v této jízdě soupeřům poujel. Jezdí často na závody a sbírá cenné zkušenosti. Toník Pospíchal se drží za Milošem Pokorným.

Yokomo GT – Igor Vlahovič zajel lepší kolo. Ale soupeři jsou stále v jednom kole. Markéta Vítámvásová zajela druhou pozici a ukázala záda Oldovi Grochovi a Petru Švandovi. Ten se na tribuně klepal a byl nesvůj, jak to bylo mezi nimi vyrovnané.

""

Já a Radek Voda zítra jedeme s kolegy 6hodin Tamiya TT-01 v Blansku

 

F1 – Milan Peška dobře naladil. Zvítězil ujel Jardovi Sattlerovi i třetímu Mírovi Melounovi. Tentokráte nechytl ten správný dech Milan Cendelín. Hudec Tonda jízdu nedokončil.

IC – Ruber Lukáš i když i on skončil v hrazení u dep zajel první místo před Luďkem Maléřem. Michal Jansa vs Onřej Kulhánek. Střídali se ve vedení. Hájek junior třetí. Ty modely ale nadělají randálu :-).

 

V galerii máte finálové skupiny elekter. Jdeme na finále. Mezi tím se ničili vosí hnízdo pod tribunou.

 

Finále 1

GT/Open – Filip Uher soupeřil s Romanem Krejčím. Ten se stal vítězem GT před Luďkem Maléřem a Milanem Peškou. Filip se stal vítězem kategorie OPEN.

Stock – Radek Voda TQ. A beze zbytku toho využil. Ihned po startu si získal náskok a zvyšoval jej. Za ním kroužil Michal Vítámvás. Ale dělal chyby. Na třetím místě se zaradoval pak Jiří Pavlovec. Na čtvrtém místě dojel Martin Janíček. Ten předjel Toníka Pospíchala.

""

Start kategorie Stock

 

Yokomo GT – TQ Igor Vlahovič. I ten měl nad zbytkem pole převahu. Ale nebylo to technikou, ale stylem jízdy. Ovšem na dalších místech to bylo velmi těsné. Nakonec Igor počkal na druhou Markétu a jezdil těsně za ní a ukazoval jí styl jízdy. Holka měla pevné nervy a učí se sakra rychle. Ale nakonec chybku udělala a stálo jí to druhé místo. Olda Groch jezdil totiž těsně za nimi. Jirka Groch ztrácel a kolega Švanda nejel toto finále pro poruchu modelu.

F1 –  Milan Peška v čele do doby, než začal mít technické problémy. Míra Meloun toho využil a ujel všem. Těsně před koncem jízdy Milana předejel i Jarda Sattler a bylo vymalováno. Čtvrtý dojel Milan Cendelín.

IC – zde byla ještě jedna kvalifikace. Opět souboj mezi Lukášem Ruberem a Luďkem Maléřem. Ve druhé skupině jede i Roman Hradecký, Drahoslav Hejtmánek a další. Michal Jansa první, Sváťa Hájek ml. druhý. Ondra Kulhánek na třetím místě těsně v závěsu.

Následuje pauza 10 minut a jedeme druhé kolo finále.

 

Finále 2

GT/Open – po startu opět v popředí Flip Uher stíhán Romanem Krejčím. Ale ten pak chyboval a do čela se dostal Luděk Maléř. I Filip se propadl na třetí místo. GTčka jedou opravdu rychle. Nejen Romanovi to na rovince doslova letí. Roman se v půlce dostal na druhé místo za Luďka. Nakonec se dostal Roman na první pozici. Roman Krejčí zajel i nejrychlejší kolo. Jarda Sattler dojel třetí v GT.

Stock – Radek Voda opět v čele s dostatečným náskokem. Michal Vítámvás kroužil na druhém místě. Třetí Martin Janíček. Poměrně slušně si v jízdě vedl Toník Pospíchal. Zbytek pole na špici nestačil. Auta jsou vyrovnaná, ale zase jde o techniku jízdy. Michal se držel za Radkem nejlépe.

Yokomo GT – opět školení Markéty Vítámvásové Igorem Vlahovičem. Opět těsně za ní a poukazoval na chyby, které jsou soupeřem využity k předjetí. Toho využil Olda Groch a zvítězil. Igor ještě stačil Markétu předjet a uhájit druhé místo. Zde je tedy vše otevřeno. Tentokráte kolega Švanda na jízdu nastoupil a porazil Jiřího Grocha. Tomu model vůbec neseděl. Na prvních třech místech modely Honda HSV-010.

F1 – Milan peška naladil a jasně zvítězil. Nic neponechal náhodně. Druhý skončil Jarda Sattler, třetí Míra Meloun. Svůj model ponkdu rozebral na dráze Miloš Pokorný. Málem mě sestřelil z pozice nasazovače a ještě se u toho výtečně bavil.

""

Miloš Pokorný se baví. I přesto, že si poničil model

 

IC – 1/2 finále B: Ondra Kulhánek zvítězil s dostatečnm náskokem. Lukáš Ruber jezdil na druhé pozici, ale pak musel do depa na opravu. Toho využil Roman Hradecký a pohlídal si druhé místo před Michaelem Zagorou. 1/2 finále A: Michal Jansa sice na startu chyboval, ale ztrátu dohnal a ujal se vedení. O druhé místo se strhl boj mezi Sváťou Hájkem ml. a Drahoslavem Hejtmánkem. Čtrvrtý kroužil Olda Groch. Musí se samozřejmě i zde zajíždět do depa pro palivo. I to rozhoduje o pořadí. Nakonec v cíli první Michal Jansa, druhý Sváťa Háje, třetí Drahoš Hejtmánek.

Jinak časomíra funguje skvěle. Naše komentátorka to má plně pod kontrolou.

 

Finále 3

GT/Open – Roman Krejčí ihned po startu ve vedení. Za ním Filip Uher. Roman jezdí pekelně rychle. Zajel další rychlé kolo. Jinak hodně vyrovnané pole. Jen Roman jel jaksi vpředu. Oba Kulhánkové z jízdy odstoupili. Jarda Sattler pro technické problémy také skončil. Druhý tedy Luděk Maléř, Milan Peška třetí v GT. Jinak Filip Uher dojel na druhém místě celkově.

Stock – Radek Voda opět v pohodě v čele. Michal Vítámvás se ho snažil držet. Ale jeho chybky jej odsoudili. Jiří Pavlovec se dostal na třetí místo a pojel Toníka Pospíchala. Radek dnes trénije na zítřek. Když tak zítra pojede s modelem Tamiya TT-01 (redy jako stroj kolo za kolem), bude pro tým velkým přínosem.

Yokomo GT – zde opět modely pěkně pohromadě. Ovšem pak jsem omylem trefil vedoucího Oldu Grocha. Počkal jsem, ale ostatní ho srolovali a ten to pak neunesl a skončil. Naštěstí se jedna jízdy nepočítá. A já pak kroužil za vedoucí Markétou a druhým Jirkou Grochem. Jirka byl jednoduchý soupeř, Markéta už nikoliv. Ale pak jsem našel skulinku a ujal jsem se vedení. Do cíle jsme dojeli v jedné sekundě. Nádherná podívaná.

Video v podání rodiny Vítámvásových – pěkná práce

F1 – Milan Peška i nyní zvítězil. Pořadí i dále stejné – Jarda Sattler a Míra Meloun. Pole uzavřel Antonín Hudec, který jede jako jediný penu bezdušové.

IC hlavní finále na 30 minut – dlouhá doba. Tankování i po 5ti minutách.  Na čelo se dostal Michal Jansa, i když TQ měl ondřej Kulhánek. Třetí jezdil Sváťa Hájek. Ovšem těsné to bylo právě mezi Michalem a Ondřejem. Rozhodoval styl jízdy a právě tankování. Do depa musel Drahoš Hejtmánek. Michael Zagora držel čtvrtou pozici. Lukáš Ruber zajel do trávy a mechanik ho i dokonce hledal. Tím hodně ztratil. V cíli byl první Ondřej Kulhánek. Michal Jansa ztratil grip a propadl se až na třetí pozici za druhého Svatopluka Hájka. Čtvrtý dojel Roman Hradecký. S ním v jednom kole Lukáš Ruber.

A zde je krátká ukázka startů z každé kategorie:

 

Finále 4

GT/Open – chvíli byl první Luděk Maléř, ale neodolal tlaku Romana Krejčího. Ten opět zajížděl velmi rychlá kola. Filip Uher jel třetí. V kategorii GT jezdil na třetí pozici Milan Peška. Roman Krejčí měl motor 5T a měl zastávky v depu na měření teploty. A tak dojel nakonec druhý za Luďkem. Třetí skončil Jarda Sattler.

Stock – Radek Voda vyhrál i poslední jízdu. Michal Vítámvás obhájil druhou pozici, třetí OLD STAR Jiří Pavlovec.

Yokomo GT – opět napínavá jízda od začátku do konce. Jiří Groch odolával tlaku Markéty Vítámvásové, kterou jsem „navigoval“ já. A tak jsme Jirku potrápili. Nakonec jsme s Markétou dojeli do cíle spolenčně, já o nějakou tu setinku dříve. Olda Groch měl probém s točením.

F1 – kdyby Milan Peška nehavaroval, mohl být rvní. Takto se musel spokojit s druhou pouicí v jízdě před Jardou Sattlerem. Toník Pospíchal nedojel pro ztracený šroubek na zadní nápravě.

 

Za 10 minut bude vyhlášení výsledků a také tombola.

A co závod z mého pohledu ?

– dlouhá doba jízdy

– občerstvení zajištěno

– komentátor jak má být (a zde měl asi na našich závodech premiéru)

– pohodová atmosféra

– slušná účast

– klub doladil některé detaily o se týče zázemí (hygiena atd.)

– počasí výborné a trochu bylo i teplo 🙂

 

Já jdu na to vyhlášení.

A to jsme nikdo nečekali. Slečna Hájková předávala poháry a… to uvidíte v galerii. Opravdu změna a to příjemná 🙂

Pak proběhla tombola a závod byl definitivně ukončen.

Tak zítra se uvidíme na závodě 6 hodin Tamiya TT-01. Buď osobně nebo můžete sledovat online report zde na tomto portálu zhruba od 8. hodiny.