KS Challenge – díl pátý.

Tomáš Bečvář


Dne 3.8.2013 probíhá již pátý díl letního seriálu KS Challenge. Tentokrát závod hostí trať v Terezíně. Na této trati se většina jezdců schází přesně po týdnu. Pořadatelé mají opět skvěle připravenou trať a také zázemí. Přijíždějící jezdce vítá roztopená udírna. Během závodního dne je opět tropické vedro, a tak se Víťa Linhart ujímá role kropiče (dráhy).
Na startovním roštu se schází 12 jezdců v kategorii 1/8 IC Buggy, 20 jezdců v kategorii 1/8 E Buggy, 5 jezdců v kategorii 1/10 Buggy 2WD. Kategorie 1/10 Short Course se nakonec stává směsicí modelů Short Course, 4WD a dokonce modelu 1/5. Tato kategorie je nejvíce obsazena jezdci z Německa. Tito jezdci figurují i v dalších kategoriích. Závod se tak stává mezinárodním.

Závod se jede na tři kvalifikační jízdy a tři finále v kategoriích E Buggy. Kategorie 1/8 IC Buggy se jede na tři kvalifikace. Následuje semifinále a následně finále.

 

Kvalifikace.

V kategorii 2WD se nakonec rozhoduje mezi 4 jezdci. (Pátý jezdec nemá bohužel díky únavě po náročné noční přípravě mechanika připraven stroj. Čeká tak na finále.) Od první kvalifikační jízdy je jasné, že se sešlo vyrovnané startovní pole a můžeme se těšit na finále. Kvalifikaci vyhrává Arnold Lorenz před Petrem Vyhnálkem, Nikem Bečvářem a Mírou Loupým.

Kategorii 1/8 E Buggy jednoznačně opanuje Kája Novotný před Kamilem Řečinským a kropičem Víťou Linhartem.

V kategorii 1/8 IC Buggy se ujímá vedení Plamen Sokolov před Honzou Domanským a Michalem Kneysem.

Ve společné kategorii 1/10 Short Course je následující pořadí: Míra Loupý, Mario Pfeifer a Petr Vyhnálek.

Během dne Víťa obětavě kropí dráhu a také obsluhu kiosku. Jezdci a doprovod se potí, ale společně odolávají nástrahám počasí.

 

A hurá do finále.

 

Kategorie 2WD má odjety 2 finálové jízdy. Pořadí je dokonale zamotané, a tak čekáme na poslední jízdu. Po dvou jízdách mohou matematicky zvítězit všichni 4 jezdci. Honza Blahovský bohužel neprobral mechanika k životu, a tak nejede ani finále.

Stejně vyrovnaná je i kategorie 1/8 E Buggy.

Kategorie 1/8 IC Buggy odjíždí své A semifinále.

Po dojezdu druhé jízdy kombinované kategorie 1/10 Short Course neodolá rozmarům počasí elektrická energie a dochází k výpadku vysokého napětí. Všichni čekají a doufají, že se závod odjede kompletní. Po dlouhých minutách čekání někteří jezdci opouštějí areál a vydávají se k domovu. Elektrika je nakonec opět nahozena a může se pokračovat. Radost ale netrvá dlouho a opět dochází k přerušení dodávky elektrické energie.

Vedení závodu vzhledem k pokročilé době rozhoduje o ukončení závodu.

Výsledky se vyhlašují dle stupně dokončených jízd.

 

Konečné pořadí:

 

1/10 2WD: 1. Arnold Lorenz, 2. Míra Loupý, 3. Petr Vyhnálek

 

1/8 E Buggy: 1. Kája Novotný, 2. Kamil Řečinský, 3. Honza Kapička

 

1/8 IC Buggy: 1. Plamen Sokolov, 2. Honza Domanský, 3. Michal Kneys

 

Short Course: zde nakonec dochází k ocenění pouze zahraničních jezdců.

 

 

Poslední závod tohoto seriálu se odjede 21.9.2013 v Kolíně.

 

Doufáme, že nám bude přát nejen počasí, ale i ostatní faktory.

 

Další foto naleznete na: http://www.rajce.idnes.cz/hledej?q=tombardino