Hit Valašské Meziříčí 20.7.2013 online

Igor Vlahovič


Po velmi dlouhé době jsem se rozhodl zajet na závod HIT, ale ne do Otrokovic, ale dnes do Val. Meziříčí. Púvodně jsem chtěl jet na reportáž na ETS do Hudy Arena (Trenčín). Ale tam je reportér Karel Martinec, který vše zdokumentuje. A tak jsem dnes zde.

Kdysi dávno jsem zde jel  jeden závod s podvozkem Tamiya F103 v kategorii F1. Dnes jedu opět někým vychvalovaný a někým kritizovaný FšeStock. Ale když se chci povozit s Yokomo GT, toto je zde asi nejlepší varianta kategorie.

Počasí by mělo být v pohodě. Je pod mrakem a příjemná teplota. Pokud to tak bude velý den bud to pohoda.

""

Zdeněk Jánoš ladí svoji formuli

 

Účast na tomto závodě je sice menší, ale o to by to měl být pohodový závod pod vedením klubu Val. Meziříčí. Ředitelem závodu bude Leoš Zádrapa. Nyní se začíná prezentace do závodu.

Měření zde probíhá pomocí AMB. Smyčka je nad tratí.

Povrch tratě je mírně nacukrován. Dráha je hodně technická s hrzbším asfaltem. Občas to na ní poskočí. Takže Modified piloti mohou být v pohodě stíháni kategorií Stock.

Já vyzkoušel Yokomo GT. Sedí to snad na každém povrchu. Jen díky zdejšímu povrchu to méně točí. Ale dnes budu občas používat brzdu. A stejně se ve FšeStocku bude asi zpomalovat. Takže pak to bude ještě lepší.

Online výsledky zde na MyRCM nemají. A tak skupiny a výsledky budu přinášet v tomto reportu. V galerii již nyní najdete skupiny a jejich obsazení. Kategorie FšeStock je opět nejvíce obsazená.

""

Ranní rozprava

 

Rozprava je za námi a my jdeme závodit. Pojedou se tři kvalifikace a čtyři finálové jízdy.

 

Kvalifikace 1

Open – tři piloti v této kategorii mají stupně vítězů jasné. Filip Pykal jízdu nedokončil, a tak na dráze kroužili Luděk Maléř a Petr Sekula. Luděk Maléř v pohodě zvítězil.

FšeStock – zde se jede první polovina jízdy naplno a pak se omezí výkon o cca 30%. Protože se bude zcela jistě zpomalovat. Já s Yokomo jsem zajel nejlepší kolo 15.805 a po snížení vákonu o 50% jsem spadl o 2 sekundy na kolo. 15.216 zajel BEST LAP Luděk Maléř. I Roman Štlamach zajel kolo pod 16 sekund. Martin Kovařík zajel nejpomalejší kolo, a to 21.279. Asi se bude kolo pohybovat kolem 17. sekund. O tom se bude ještě rozhodovat. Nakonec se čas stanovil 16.00 na kolo.

Stock – dvě skupiny. Nejprve junioři a pak ti zkušenější. Junioři se snažili a jeli velmi pěkně. V juniorech zvítězil Tomáš Kovařík jun. před Jindrou Španělem jun. a třetím Miroslavem Šujanským. Ve druhé skupině se jelo o poznání rychleji. Zde nechyběli dva Bábovští, Jan Matyáš, Leoš Zádrapa, Zdeněk Zikmund a další. Styl a technická dráha je pro Stock s motory 17.5  dle mého názoru tak „akorát“. Ve druhé skupině zajel nejlépe Zdeněk Zikmund. Ale i Jan Španěl, Martin Bábovský jun. a další jeli hodně vyrovnaně. Kolo pod 14 sekund a hodně vyrovnaná skupina. Finále bude zajímavé.

""

Junioři v kategorii Stock na tribuně

 

F1 – i zde pouze tři jezdci, kteří si rozdělí stupně vítězů. Všichni jedou na gumových pneumatikách. Zde zvítězil Antonín Hudec s dostatečným náskokem před Radovanem Solanským a Zdeňkem Jánošem.

 

Kvalifikace 2

Open – Luděk Maléř opět zvítězil. Filip Pykal nyní dojel se ztrátou kola na Luďka. Petr Sekla třetí.

FšeStock – zde nejlépe naladil na 16 sekund Igor Vlahovič s Yokomo GT. Všechny časy těsně nad 16 sekund a stal se i vítězem jízdy. Petr Bábek musí stáhnout výkon, Roman Štalmach, Luděk Maléř taktéž. Olin Bětík by měl naopak zrychlit. A to i zbytek pole.

Stock – v první skupině se zlepšili Tomáš Kovařík jun. a Jindra Španěl jun. Jiří Pavlán dojel za Miroslavem Šujanským. Ve druhé skupině došlo také ke zlepšení. Zdeněk Zikmund, Roman Španěl jun. a Jan Španěl šli nahoru a nájezdy. Oba Bábovští zatím ztrácí na tyto vedoucí piloty. Nebo spíše Matěj Bábovský tuto jízdu nejel a ani Jan Matyáš se jí nezúčastnil.

""

Technická kategorie Stock

 

F1 – Zdeněk Jánoš se špatně připravil na jízdu, a tak na dráze kroužil pouze dva modely. Antonín Hudec a Radovan Solanský.

 

Kvalifikace 3

Open – nyní na jízdu nastoupili pouze Luděk Maléř a Filip Pykal. A tak potrénovali, kdy se Filip snažil držet Luďka. A podařilo se ho i předjet. Tato jízda byla hodně vyrovnaná. Několikrát si vyměnili pozice. V cíli nakonec první Luděk.

FšeStock – jako jediný zajel kolo pod 16 sekund Roman Štalmach. Igor Vlahovič zajel 22 kol a všechny časy měl těsně nad 16 sekund. Druhý bez pokoření hranice 16 sekund zajel Petr Bábek. Olin Bětík s Yokomo GT dojel třetí. Roman Štlamach měl odstávku – upadlo mu kolo a musel na opravu. Martin Kovařík má nejlepší čas 21.285 a najel 15 kol. Do jízdy se zapojil i Ondřej Sekula junior s modelem Subaru Impreza.

Stock – Tomáš Kovařík jun zvítězil v první skupině. Zlepšil se zde Miroslav Šujanský , Jiří Pavlán a Víta martin Vojtěch. Ve druhé skupině v poslední kvalifikaci zvítězil Roman Španěl jun. před Zdeňkem Zikmundem. Oba nájezd 27 kol. Zlepšil se i Matěj Bábovský.

""

Junioři na závodě nechybí

 

Nyní se podívejte do galerie na pořadí na finálové jízdy.

 

Finále 1

F1 – Antonín Hudec zvítězil s náskokem kola před Zdeňkem Jánošem a Radovanem Solanským.

Open – do této kategorie přestoupil Jan Matyáš. Luděk Maléř bez větších potíží zvítězil. Ze začátku se ho držel Filip Pykal, ale pak s ním již jeho tempo neudržel. Třetí dojel Petr Sekula. Jan Matyáš jízdu nedokončil.

""

Luděk Maléř na pozici TQ

 

Stock – B finále: s náskokem kola zde zvítězil Tomáš Kovařík jun. před Miroslavem Šujanským a Jindrou Španělem jun.. Ten dojel velmi těsně (o 1. sekundu) za Miroslavem. A finále: Leoš Zádrapa skončil dříve než očekával. Pořadí po jízdě Zdeněk Zikmund, Roman Španěl jun a Matěj Bábovský.

FšeStock – zde se po startu a kolizi s Petrem Bábkem Igor Vlahovič propadl vzad. V čele soupeřili Roman Štalmach a Petr Bábek. Petr pak zajel kolo pod 16 sekund a už se moc snažit nemusel. Ke konci jízdy Igor dojel a nakonec předjel Romana. Olin Bětík již nejel Yokomo a dojel čtvrtý. Za ním pak Zoltán Bagári. Pole uzavřel Martin Kovařík. Ale protože se na další jízdu mění rošt obráceně – tzn. kdo zvítězil se postaví na konec pole, situace bude hodně zajímavá.

Jedou se 4 finálové jízdy.

 

Finále 2

F1 – Zdeněk Jánoš se snžil držet Tondy Hudce, ale poněkud se mu to nedařilo. A tak se opakoval scénář z minulého kola. Tonda vítězí před Zdeňkem a Radovanem.

Open – i zde se málem opakoval scénář z minulého kola. Luděk Maléř v klidu první. Až do chvíle, než se mu sundal řemen. První Filip Pykal, druhý Petr Sekula na třetím místě Jan Matyáš. Ten podle zvuku motoru snad jede ještě vysokootáčkový stejnosměrný motor. Jinak Honza velmi slušně stíhal Petra.

""

Jan Matyáš na tribuně

 

Stock – B finále: Tomáš Kovařík jun. opět zvítězil. Jindra Španěl jun. skončil druhý. Třetí pak Miroslav Šujanský. Zde se tedy pořadí prohodilo. A finále: Zdeněk Zikmund o tři sekundy dříve v cíli jak Roman Španěl jun. Třetí Jan Španěl.

FšeStock – hned na začátku prošvihl dvě kola Roman Štalmach. Taktéž Petr Bábek přišel o jedno kolo. Igor Vlahovič opět svým stylem jízdy dojel první. Petr Bábek i tak druhý, třetí Roman Štalmach. Zbytek pole je pomalejší, a tak i přes chyby v prošvihlých kolech se to podaří druhým dvěma pilotům ztrátu dojet.

Jízdy komentuje Leoš Zádrapa. Na komentáře Scotty Ernsta na ETS to sice nedosahuje, ale i tak se jezdci dozví vše potřebné.

 

Finále 3

F1 – Tonda Hudec nedojel pro poruchu na modelu. Zvítězil Radovan Solanský před Zdeňkem Jánošem.

Open – nyní si vítězství nenechal ujít Luděk Maléř před druhým Filipem Pykalem. Nedojel Jan Matyáš (shořely mu kablíky) a ke konci skončil i Petr Sekula.

Stock – B finále pořadí: Tomáš Kovařík jun., Jindra Španěl jun., Miroslav Šujanský. A finále pořadí: Zdeněk Zikmund, Roman Španěl jun., Jan Španěl.

FšeStock – i zde opět bezchybnou jízdou zajel první místo Igor Vlahovič. Kolo ztratil při jeho stíhání Petr Bábek. Ten udržel třetí místo za druhým Romanem Štalmachem. Olin Bětík opět čtvrtý. Pole uzavřel Martin Kovařík, který i do poslední jízdy bude stát na prvním místě.

 

Finále 4

F1 – Tonda Hudec si nenechal uzmout vítězství. Radovan Solanský druhý, třetí jej stíhal Zdeněk Jánoš.

Open – Jan Matyáš již model dohromady nedal. Filip Pykal se snažil držet Luďka Maléře. Petr Sekula kroužil a na první dva neměl. Luděk zvítězil.

""

Jan Matyáš již na tomto závodě dnes skončil

 

Stock – B finále: konečně se prvenství ujal jiný pilot. Pořadí: Španěl jun., Kovařík jun. , Šujanský jun. A finále:  Zdeněk Zikmund na jízdu nenastoupil. Zvítězil Roman Španěl jun, před Matějem Bábovským a třetím Lubomírem Španělem.

FšeStock – Igor Vlahovič zvítězil i v poslední jízdě. Před Romanem Štalmachem a Olinem Bětíkem

Jdeme na vyhlášení.

 

 

Dnešní závod byl klubový, pohodový. Já byl asi z největší vzdálenosti. Ale té cesty nelituji. Svezl jsem se na pohodu, užil zábavy.

Kluci z Valmezu umí udělat hezký a příjemný závod. A i to počasí si naplánovali přesně dle mého gusta.