Traxxas XO-1 vs Karel Abrahám

Igor Vlahovič


Nápad „vyzvat“ Karla Abraháma mne v podstatě napadl již před první akcí. Psal jsem tenkát do týmu, ale nedostal jsem žádnou odpověď. A tak jsem zajistil alespoň na akci SPRINT 2012 dva motocykly a sportovní auto Porsche. Na akci byl tisk a na základě toho jsem narazil na diskusi na foru RC auta.net, která byla docela zajímavá.

A tak jsem si s myšlenkou zkusit zrychlení modelu Traxxas XO-1 proti závodnímu upravenému motocyklu a nejlépe se zkušeným jezdcem z pevného startu na 200m začal opět pohrávat. Proto jsem napsal přímo tiskovému mluvčímu týmu Abaja s dotazem, zda je vůbec reálné, aby Karel Abrahám stál se svým strojem na cílové rovince Masarykova okruhu a porovnalo by se zrychlení RC modelu s jeho závodní motorkou. Samozřejmě za jistých bezpečnostních opatřeních. A to nejlépe v rámci akce Moto GP.

Nyní jsem dostal odpověď obratem a já ji nyní cituji. Aby jste byli všichni v obraze, jaká je realita:

„Dobrý den,

nápad je to hezký, bohužel ale absolutně nereálný. Závodní motorka tu vůbec není, přicestuje dva dny před Grand Prix z USA rozložená v bednách a v pondělí po GP se opět odváží. Navíc takovéto použití závodního motocyklu není vůbec dovolené a Karla nelze během závodního víkendu ani využívat k takovýmto promoakcím – z časových i bezpečnostních důvodů. Nápad se mi ale líbí, takže zkusím prověřit, jestli by nebylo možné tuto akci při GP udělat alespoň proti zaváděcímu motocyklu (BMW RR, v podstatě nejsilnější supersport od BMW, pilotují většinou nějací bývalí jezdci GP). Dám vědět.“

Sám jsem byl přesvědčen na 90%, že to s Karlem nemůže vyjít. Ale určitá možnost tu je a pokud by vyšla druhá navrhovaná alternativa, asi do ní půjdu. Přeci jen půjde o zcela jiný typ srovnání a já jsem sám zvědav, jak obstojí Traxxas XO-1 proti supersportu v podobě motocyklu.

Opět nepůjde o porážení soupeře, ale jen o porovnání, jak je model opravdu výkonný a to ve zrychlení. Když se bude závodního motocyklu třeba držet, i tak to bude pro tento model vítězství. Ale to nyní nikdo nemůže předvídat, jak případný test dopadne. A žádná generální zkouška nebude.

Asi jste zvědaví, kde vezmu Traxxas XO-1, když ten minulý již nevlastním…

Tentokráte se to obejde bez sponzorů a do akce se mnou půjde kolega a kamarád Zdeněk Hittl, který model má doma. Jel s ním párkrát pomalu na parkovišti a má jej na poličce. A je ochoten mi jej zapůjčit a s akcí mi pomoci.

Já si jej pouze naladím, jak minulý model a již vím, s čím mám počítat.

Samozřejmě budu potřebovat menší tým – kamery cca 2, modelka v podobě startéra nebude chybět. Zajistit akci budu muset i bezpečnostně.

Ale to předbíhám.

Nyní bude záležet na vyjádření mluvčího Masarykova okruhu a týmu Abaja, zda bude možné použít výše uvedenou variantu. Pokud bude kladná odpověď, pak se vše začne připravovat.

Pracovní název pro akci jsme zvolili se Zdeňkem SPRINT 2013. Co jiného vymýšlet.