Mibosport Offroad Meeting kvalifikace

Igor Vlahovič


Pořadatel tohoto víkendového závodu mne oslovil, zda bych nepřijel na tuto akci a neprovedl z ní reportáž. Nemohl jsem odmítnout, protože jsme naposledy s modelem buggy jel na Lestr Cupu a venku ještě závod nikdy nejel.

O to více jsem zvědav na jízdu na umělém koberci.

Po příjezdu na dráhu (našel jsem ji jednoduše), jsem bez problémů zaparkoval. Místa je tu dost. Dráha se nachází kousek od kruhového objezdu po pravé straně, když přijíždíte od Velkého Meziříčí.

Celý areál je oplocen. Dráha, jak jsem zmínil je postavena na umělém koberci a je poměrně technická. Vyznačení je červenými plastovými „hadicemi“.

Ozvučení samozřejmě nechybí, občerstvení na místě také ne.

Výsledky závodu můžete sledovat na těchto odkazech:

"" 2wd Buggy
"" 4wd Buggy

Jak vidíte, jedou se zde dvě kategorie modelů buggy na eletrický pohon. Účast je poměrně slušná v obou kategoriích. Mezi jezdci jsou zvučná jména. Určitě zde zaboduje Karel Novotný, Radek Flek, Dominik Mašek, Marek Schiller a mnoho dalších.

Závod bude vést Vojta Novický. Pořadatelem akce je fy Mibosport.

""

Dráha je poměrně náročná. Bez nasazovačů se neobejde

 

Tak jsem vyzkoušel své Durango DEX210. A zjistil dvě věci:

1. dráha je hodně náročná (alepsoň pro mne)

2. musíte mít nové zadní pneu, protpže jinak to vůbec nesedí

Jakmile jsem obul ná zadní kola, auto jede dobře. Ale díky náčné hrbolaté trati jsem více na zádech, než na kolech. Nejjednodušší je rovinka.

Za malou chvíli proběhne rozprava a začneme závodit. Bebo spíše létat vzduchem …

Jinak tribuna je krytá. 10 pilotů pojme bez problémů. Na dráhu je přístup po schodech z obou stran.

""

Ranní rozprava

 

Jsou tři skupiny 2WD a 4WD. V jízdě se počítá sočet třech nejrychlejších kol. Nemusí být zabou.

 

Měřený trénink 1 2WD

Skupina 1 – zde zajel nejlépe Igor Vlahovič, kterému ale poklesl výkon modelu zhruba v půlce jízdy. Důvodem byl špatně připájený kabel k motoru. Lacko Tóth dojel druhý. Časy se u obou pilotů pohybovaly kolem 30ti sekund.

Skupina 2 – tato skupina byla rychlejší. Jezdilo se kolem 27 sekund a nejlepší čas zajel Pavel Staszewski (PL). Za ním pak Petr Kristek. 28 sekund pak jezdili Jiří Toman a Jaroslav Vala.

Skupina 3 – papírově nejsilnější skupina. Radek Flek porazil časem Michala Orlowskeho (PL). Tito jezdci stlačili čas pod 25 sekund. Kája Novotný zatím třetí. Jel nová kola. Na startu nechybí ani Matin Zvára.

 

Měřený trénink 1 4WD

Skupina 1 – zde byl nejlepší polský jezdec Pawel Staszewski. Dokázal zajet kolo čas pod 28 skund. Lacko Tóth dojel druhý. Vojta Flek odjel pouhá dvě kola a musel odstoupit z jízdy.

""

Start kvalifikace

 

Skupina 2 – součtem časů 27.102 zajel velmi dobře Ladislav Lebánek před Petrem Kristkem a Jardou Valou. Všichni se dostali pod 28 sekund.

Skupina 3 – Kája Novotný zajel nejlepší časy společně s Michalem Orlowskim. Marek Schiller také velmi dobře. Toho porazil Dominik Šulc. Zde měli nasazovači méně práce.

 

Měřený trénink 2 2WD

Skupina 1 – Lacko Tóth, Jarda Beran a Igor Vlahovič – takové bylo pořadí třech nejlepších. Ale došlo ke zhoršení časů. Igor Vlahovi, který jede motor 6.5R si nakonec snížil výkon, aby měl model lépe pod kontrolou.

Skupina 2 – zde bohužel jízdu nedokončil Jiří Toman (zřejmě odešel převod v modelu). Pawel Staszewski ve vedení před Jardou Valou a Pavlem Holčákem. Zde jsem fotil a natáčel modely z postu nasazovače. Právě u mě zastavil model Jiřího Tomana.

Skupina 3 – Radek Flek opět nejlepší. Polepšil si Martin Zvára, Kája Novotný třetí. Michal Orlowski do jídzy nenastoupil. Dominik Mašek jako jeduný v této skupině v součtu nezajel čas pod 27.

 

Měřený trénink 2 4WD

Skupina 1 – Vojta Flek nyní velmi dobře. Porazil své soupeře. nasazovači jsou stále v pozoru. A nasazují rychle, jak to jen jde. Máme reflexní vesty a periferně jsou nasazovači dobře vidět.

Skupina 2 – Jan Mikulenka jídzu nedokončil. Petr Kristek se přetahoval o vedení s Ladislavem Lebánkem. Petr nakonec úspěšnější. Jarda Vala si držel třetí pozici před Jakubem Davidem.

""

Někdy se doskok zrovna nepovede

 

Skupina 3 – Marcel Dostál také nesmí na offroad akcích chybět. Jede zde, v nejlepší skupině. Kája Novotný zajel nejlépe, jelikož již model je vyladěn. Mechanika mu dělá jeho otec. Michal Orlowski dojel druhý, třetí Dominik Šulc. A Marcel ukořistil čtvrtou pozici.

Dráha je pro mne opravdu náročná a tak snížení výkonu bude spíše přínosem. Rovinka není vše. Stalo se mi, že jsem postavil model na zadní nápravu. Pokusím se jet čistou stopu a raději pomaleji.

Nyní již budou startovat kvalifikace zhruba za 15 minut. V galerii máte skupiny. Data na MyRCM se zatím nenahrávají.

 

Kvalifikace 1 2WD

Skupina 1 – do jízdy nastoupili pouze tři piloti. I tak byla potřeba nasazovačů. V této jízdě zvítězil Jarda Beran, Karel Pražan ztrácel cca 4 sekundy.

Skupina 2 – Igor Vlahovič dělal hodně chyb a najel pouze 9 okruhů. Velmi dobře zajel Petr Kristek před Jiřím Tomanem a Dominikem Maškem. Petr a Jiří najeli 11 okruhů.

Skupina 3 – Radek Flek jízdu nedokončil. Všem ukázal, jak umí jezdit mladičký Michal Orlowski. Nechal za sebou Káju Novotného a Martina Zváru. Všichni nájezd 12 kol.

 

Kvalifikace 1 4WD

Skupina 1 – Pavel Holčák tuto kategorii již nepojede, jak se zdá. Ale to nemění nic na situaci, že nejlépe zajel Lacko Tóth. 11 kol společně s Markem Syrovatským. Jan Mikulenka dal kol 10. Zbytek pole měl již ztrátu větší.

Skupina 2 – komentář Vojty Novického nesmí chybět. Vojta Flek ukořistil první místo, což mu muselo udělat radost. Nechal za sebou své soupeře včetně Ladislava Lebánka, Petra Kristka a dalších.

""

Jezdci skupiny 2 4WD

 

Skupina 3 – Novotný, Schiller, Dostál – takové bylo pořadí po jízdě. Karel Movotný dokázal najet 12 kol. V depu pak dostával instrukce, jak jet v další jízdě.

 

Kvalifikace 2 2WD

Skupina 1 – David Dohnal se zapojil do závodu. A ihned soupeřům ukázal záda. Pouze jarda Beran najel 10 okruhů. jak David.

Skupina 2 – Petr Kristek zvítězil s nájezdem 11 kol před Dominikem Maškem a Jiřím Tomanem. Igor Vlahovič jízdu nedokončil pro vyskočené zadní rameno.

Skupina 3 – Michal Orlowski pojíždí Martina Zváru ve stejném kole, ale s dostatečným náskokem ve stejném kole. Jarda Vala dojel třetí. Karel Novotný tuto jízdu nedojel pro technickou závadu.

 

Kvalifikace 2 4WD

Skupina 1 – zde proběhl souboj Marek Syrovatský a Lacko Tóth. Marek zajel lépe. Jakub David třetí. Tomáš Kristek a Jan Mikulenka najeli o kol méně.

Skupina 2 – Vojta Flek opět výborně. Nedal šanci druhému Láďovi Lebánkovi a ostatním jezdcům Matěj Šulc dojel v této jízdě poslední s nájezdem 10 kol jako Petr Kristek.

""

Vojta Flek je nadějný mladý jezdec

 

Skupina 3 – zde Kája Novotný najel 13 kol a všechny nechal za sebou. Michal Orlowski na druhém místě se za svůj výkon stydět rozhodně nemusí. Dominik Šulc pak měl dostatečnou rezervu na Samueka Ciencialu.

Jinak nezbývá poděkovat jednak týmu Novotný, kteří se mi snažili pomoci sehnat díl na Durango. Nakonec mi díl daroval pan Orlowski. Díky němu mohu pokračovat v závodě.

 

Kvalifikace 3 2WD

Skupina 1 – David Dohnal nájezd 10 kol. Po 9ti kolech pak najeli Tomáš Kristek, Jarda Beran a Karel Pražan. Petr Zimmerman najel je jedno kolo.

Skupina 2 – Igor Vlahovič dojel do cíle a konečně semu podařilo najet 10 kol. Dominik Mašek ale s 12ti koly a vítězstvím je na tom mnohem lépe. Petr Kristek se pak chlubí 11 koly. Pavel Holčák s Jirkou Tomanem nájezd 9 kol. Lacko Tóth nedojel.

Skupina 3 – ani nyní Radek Flek jízdu nedokončil. Souboj o prvenství se strhlo mezi Michalem Orlowskim, Martinem Zvárou. Michal úspěšnější. Třetí nyní Jarda Vala. Karel Novotný nájezd pouze 8 okruhů

""

Michal Orlowski je velmi dobrý jezdec

 

Kvalifikace 3 4WD

Skupina 1 – Jakub David ovládl tuto jízdu. 11 kol za ním ještě najeli Marek Syrovatský a Jan Mikulenka. Tomáš Kristek skončil v pátém kole.

Skupina 2 –  nyní Vojta Flek podlehl prvnímu Pawlovi Staszewskému. Ten najel 12 kol. Lebánek, Vala – 11 kol jako Vojta. Petr Kristek objel jedno kolo a jeho krasojízda skončila.

Skupina 3 – opět velmi dobré výkony Karla Novotného a Michala Orlowského. Oba 13 kol. Dominik Šulc třetí. Marcel Dostál nakroužil pouze 11 kol.

Následuje opět krátká přestávka.

 

Kvalifikace 4 2WD

Skupina 1 – David Dohnal diktuje skupině tempo. Opět zvítězil. Jarda Beran ztrácelna Davida 10 sekund. Ale v jízdě se to měnilo.

Skupina 2 – Igor Vlahovič opět nedojel pro vypadlé zadní rameno. Čeká ho výměna plastu za kov. A to si jízdu užíval a těšil se na nájezd 10ti kol… A nic. Opět vítězí Dominik Mašek před Petrem Kristkem a Pavlem Holčákem. Igor Vlahovič, ale i ostatní piloti mají ještě jednu možnost zajet. Igor musí zajet 10 kol, aby se udržel uprostřed pole.

Skupina 3 – já jsem pomáhal s nasazením spojovačky Michalu Orlowskemu a ten ztratil vedoucí pozici. V cíli nakonec lepší Martin Zvára před Kájou Novotným. Radek Flek opět nedojel…

 

Kvalifikace 4 4WD

Skupina 1 – z modelu Jakuba Davida se ozývá zajímavý zvuk, ale stále jede. tři piloti najeli 11 kol a to Marek Syrovatský, Jakub David a Jan Mikulenka.

""

Jan Mikulenka v depu. Také mi pomohl dávat model dohromady. Díky pane

 

Skupina 2 – pobízen bratrem zvítězil v této jízdě opět Vojta Flek s nájezdem kola na soupeře. Jarda Vala stíhal Pawla Stazsewskeho.

Skupina 3 – nyní vítězí Kája Novotný s nájedzem 13 kol. Opět jej stíhal Michal Orlowski. Třetí nyní Marcel Dostál. Konečně se mu zadařilo.

 

Zde máte krátkou ukázku, jak to zde vypadá a jak závod probíhá.

 

Kvalifikace 5 2WD

Skupina 1 – David Dohnal svými výsledky bude v A finále. Jinak z této skupiny již nikdo.

Skupina 2 – Igor Vlahovič nyní dojel na krásném třetím místě ve vyrovnané konkurenci. Najel i s chyběmi 10 kol. Navíc byl 10tý před jízdou další skupiny. Jirka Toman měl stehjný dojezdový čas jak Igor. Vypadá to, že Jiří Toman bude stát na první pozici v B finále. Dominik Mašek se také do Ačka podívá. A také Pavel Holčák. Ten bude na poslední pozici v A finále.

Skupina 3 – vypadalo to, že nyní Radek Flek jízdu dokončí. Ale…  těsně před vypršením limitu opět skončil. Michal Orlowski zvítězil a bude mít TQ pozici. Za něj se postaví Martin Zvára a dále Kája Novotný, Dominik Mašek, Jarda Vala, Pawel Staszewski, Petr Kristek, David Dohnal a Pavel Holčák.

 

Kvalifikace 5 4WD

Skupina 1 – Marek Syrovatský si asi A finále nezajistil. Ano další soupeři. Je to hodně vyrovnané. David Jakub nyní skončil v 5. kole.

Skupina 2 – Vojta Flek jel vynikajícím způsobem, zlepšil nájezd a určitě je v A finále. Bude tam i Pawel Stazsewski. Zřejmě se tam dostane i Ladislav Lebánek. A před jízdou poslední skupiny možná i Jarda Vala.

Skupina 3 – a jak to nakonec dopadlo zde ? Kdo tedy bude v A finále ? Jízdu vyhrál Kája Novotný a na za malou chvíli v galerii uvidíte finálové skupiny. Budou jako poslední foto.

""

Vojta Novický za časomírou umí

 

Nyní se ještě jede závod v protisměru na jedno kolo. Vítěz opět dostane poukaz na odběr zboží od fy Mibosport. Jedou ho všichni piloti obou kategorií. Vítěze vám oznámíme.

Tím dnešní program bude ukončen.

Zítra pokračujeme finálovými jízdami, vyhlášením vítězů a losováním.

V galerii máte poslední foto celkového pořadí po dnešních kvalifikacích. Než se vše objeví na MyRCM.

 

Vítězi závodu na jedno kolo opačným směrem se stali:

B finále 2WD – Radek Flek

A finále 2WD – Michal Orlowski

B finále 4WD – Marek Syrovatský

A finále 4WD – Karel Novotný