Třetí závod Nitro Czech Cup 2013 Brno Bosonohy

Alexander Žvak


Třetí závod se jel v náhradním termínu, vzhledem k tomu, že v původním pršelo, čehož jsme do dnešních dnů stále svědky.  Náhradní termín byl oproti normálu změněn na Neděli, což sice není ideální vzhledem k tomu, že se v pondělí musí dopráce, ale co naplat, vyplatilo se to. Ráno nás přivítalo krásné počasí a hlavně suchá dráha!!!

Celkem se nás sešlo dvacet tři ve dvou kategoriích, deset v GP Open a třináct v GP Stock. Vzhledem k tomu, že Drahoš Hejtmánek měl už závod v podstatě nachystán z minulého termínu, proběhla prezentace do závodu celkem snadno a rychle. První motory se rozezněly v prostorách brněnského RC okruhu již po sedmé hodině, po celkově čtyřtýdenní pauze se nebylo čemu divit. Krátce po deváté hodině proběhla rozprava, kde nás Drahoš informoval o průběhu dnešního závodu. Dále proběhlo nezbytné focení a už hurá na trať.

Startovní pole bylo rozděleno na čtyři skupiny, vzhledem k tomuto bylo možno po kole rozjížděk udělat pauzu, aby měl každý dost času na případné opravy a nabíjení akumulátorů.  V kategorii Open kde jelo třináct jezdců byly sváděny souboje o přímý postup do finále pro čtyři nejrychlejší jezdce. Jako minule zde o přímý postup bojovali  především Zbyněk Krasl, Roman Hradecký, Richard Škola a já.  Vzhledem k tomu, že favorit na vítězství Richard Škola měl neustále nějaké problémy, na přímý postup neměl a nahradil ho v naší čtveřici Michael Zagora, ostatní jezdci se zúčastnily půlfinále. V kategorii Open se jelo rovnou o postavení na startovním roštu, zde opět vynikal  Michal Abrahámek, Ondra Kulhánek, Svatopluk Hájek a bratři Jansové.  Dvacet pět kol najely Michal Abrahámek, Svatopluk Hájek a Michal Jansa. Dvacet čtyři kol najely Ondra Kulhánek,Pavel Jansa a Lukáš Ruber. Toto byly nejvyrovnanější trijice, což přislibovalo velice vyrovnané finále.

Po odjetí třech kol rozjížděk startovalo půl finále GP Stock, kde musel zabojovat favorit Richard Škola, který se v rozjížďkách moc nesvezl. Nicméně zde se mu opět moc nevedlo a tak původní adept na vítězství skončil až třetí , první byl překvapivě Leopold Kohoutek, který se s novým NT1 dobře sžil. Druhý dojel Ondra Hubáček, který se závod od závodu výrazně zlepšuje. Obrovskou smůlu měl opět Jirka Žardecký, který vybaven novým podvozkem NT 1 2013, který poskytl pan Martin Kořínek za exkluzivní cenu pro začátečníka, předvedl super jízdu. Bohužel spálená svíčka mu znemožnila postup do finále, sice po odstranění závady předváděl super jízdu, ale na postup bohužel nedosáhl.

Po odjetí půlfinále Stock následovalo finále GP Open. Zde se jelo tradičně na čtyřicet pět  minut. Po startu ihned zmizel Michal Abrahámek, který  v dnešní den neměl konkurenci ani mylem. První místo si vyjel bez obtíží systémem start/cíl první místo bez zaváhání. Nicméně vše zajímavé se odehrávalo na dalších pozicích, zde bylo velice vyrovnané startovní pole, kde bylo do poslední vteřiny na co koukat. Zvítězil tedy Michal Abrahámek, druhý Jansa Michal, třetí Ondřej Kulhánek, čtvrtý Svatopluk Hájek, pátý Lukáš Ruber, šestý Drahoš Hejtmánek, sedmý Pavel Jansa, osmý Michael Zagora, devátý Karel Heinzmann a desátý Lubomír Polák.

Dále následovalo finále GP Stock, oproti původním pravidlům byla na žádost jezdců upravena čtyřicetipětiminutová doba upravena na třicet minut.  Tímto byla tato téměř srovnatelná kategorie s GP Open definitivně odlišena ke spokojenosti všech jezdců. Po startu jsem se prvního místa ujal já stejně jako Michal Abrahámek v GP Open taktéž zvítězil. Musím podotknout, že k tomuto mi trochu dopomohly problémy Zbyňka Krasla a Richarda Školy, nemusel jsem s nikým závodit a prostě jsem si dojel pro první místo s náskokem tří kol. Na dalších pozicích se ale děly věci zde zazářil Ondra Hubáček, který  porazil vytrvalou jízdou všechny své dosavadní soupeře, na které původně neměl a vyjel si celkové třetí místo. Soupeřil s Richardem Školou, který měl opět technické problémy, dále s Igorem Minčevem a ostatní jezdci jako by tam ani nebyli, jel opravdu pěkně. Konečné pořadí bylo tedy následující: 1. Alexandr Žvák, 2. Roman Hradecký, 3. Ondřej Hubáček, 4. Igor Minčev, 5. Richard Škola, 6. Luboš Vítek, 7. Zbyněk Krasl, 8. Leopold Kohoutek, 9. Zbyněk Kříž, 10. Michael Zagora, 11. Jiří Žardecký, 12. Svatopluk Hájek st., 13.Oldřich Groch

Již se těším na čtvrtý závod, který se pojede společně s MČR ve Slavkově 15.6.2013, zde se pojede pod NCC pouze kategorie GP Stock.

 

Fotogalerie 1  – http://alek-r1.rajce.idnes.cz/Treti_zavod_NCC_Brno_Bosonohy_9.6.2013_1_cast_fotek/

Fotogalerie 2 – http://alek-r1.rajce.idnes.cz/Treti_zavod_NCC_Brno_Bosonohy_9.6.2013_2_cast_fotek/

 

Fotogalerie od Radka Vody – http://radek-xray.rajce.idnes.cz/Nitro_Czech_Cup_9.6.2013_-_Brno_Bosonohy/

Video od Radka Vody