Redakce Masters vs focení a natáčení na RC závodech

Igor Vlahovič


Reportáže ze závodů jsem začal poprvé psát v roce 2004. Pamatuji si, že to byl závod Morava Cup, který se jel v Bosonohách. Již tenkrát jsem fotil (zatím nenatáčel) účastníky a modely v akci.

Nejprve jsem se věnoval pouze psaní článků z kategorií, které jsem jezdil a články zasílal panu Jiřímu Tomanovi, který v tu dobu byl vlastníkem tohoto portálu.

Od roku 2009 jsem se stal majitelem tohoto portálu a začal psát reporty ze všech kategorií. A dobré dva roky zřejmě jako jediný dělám skoro každý víkend online reportáže ze závodních akcí. Došlo to tak daleko, že o mé služby mají mnozí pořadatelé zájem a zvou mne na své akce. A proč ?

Abych řádně zviditelnil jejich závodní akci. A to nejen obsáhlým textem, který někdy může i nudit. Ale také hlavně kvůli fotografování a nyní častému natáčení video záznamů.

Dělám tedy focení a natáčení pravidelně a za celou dobu této činnosti jsem se přiznám nezaobíral tím, s čím jsme se zde nyní setkali. A za celou dobu jsem nenarazil ne požadavek stažení fotografie či záznamu z důvodu nesouhlasu.

Spíše se setkávám s prosbou, zda si mohou čtenáři stáhnout některé fotografie přímo z článku. Nemám s tím problém a klidně si jej volně stahujte kdokoliv a kdykoliv. Nedělám s tím problém. Ale vážím si těch, kteří se mne přeci jen ze slušnosti optají.

Na základě současného řešení problému panem Martincem, který je také velmi dobrý reportér, jsem se zamýšlel, jak budu pokračovat ve své činnosti osobně já. A to já do článků dávám ve 100% fotky závodníků i s konkrétním popisem a jménem.

Díky bohu, zatím se nikdo neozval s nesouhlasem. Za což jsem v podstatě velmi rád.

Ale i po přečtení článků s témou fotit či nefotit na RC závodech aut nebudu nic měnit na své práci. A pokud se někdo slušně ozve, že má zájem tu a tu danou fotku odstranit, vyhovím mu. Nemám s tím problém. Ale co dělá sledovanost všech reportů ? Text ? Ano také. Ale ze své vlastní zkušenosti vím, že to jsou právě fotky a videa, kde jsou účastníci zvědaví na to, kde se uvidí a při jaké akci.

Proto i já se snažím na každé akci zachytit co nejvíce. A abych zvětšil sledovanost reportáží, dávám pravidelně linky i na facebook masters. A kdo je uživatelem nějaké sociální sítě, ví jak to tam chodí.

Nic naplat, reportéřská činnost je krásná práce, náročná práce a pokud se dělá dobře, je lidmi kladně hodnocena a sledována. A to je ta nejlepší vizitka každého reportéra.

Tak to byla moje osobní zkušenost a rozhodl jsem se to takto z mého pohledu napsat.

Těším se na všechny na dalších závodních akcích.

 

P.S. na úvodní fotce vidíte velmi úspěšného juniora Radka Vodu, který nyní jezdí za RC team Kopecký.