KS – Challenge offroad Terezín report

Tomáš Bečvář


Pojďme ale do Terezína. Na místní skvěle připravené trati,se tak mohla započít historie tohoto nového letního seriálu. Navzdory nepříznivé předpovědi počasí se nakonec sešlo 37 strojů.

Nejméně obsazená byla nakonec kategorie 1/10 Short Course, která byla zařazena dodatečně na žádost soutěžících. Účast 2 jezdců je tak trochu zklamání. Doufejme, že se na příští závod dostaví více zájemců. Druhou nejméně obsazenou kategorií se stala skupiny 1/10 2WD. Zde se vešlo kompletní startovní pole na bednu. Jak již tušíte obsazení startovního pole čítalo celkem 3 borce. O trochu lépe na tom byla kategorie 1/10 4WD, kde bylo již 5 startujících.

Lépe obsazená kategorie 1/8 E Buggy čítala 14 jezdců. Tímto počtem byla také nejvíce obsazenou. Svědčí to o stále větší popularitě této kategorie. O jednoho startujícího měla skupina 1/8 IC Buggy.

Po příjezdu vítala trať účastníky slunným počasím. Během kvalifikací se obloha zamračila a dokonce spadlo několik kapek. Na finálové jízdy již ale pralo sluníčko. Díky tomuto nastala takzvaná gumová alchymie a bylo na jezdcích, jak si poradit s volbou pneumatik.

A jak vše probíhalo?

Začneme kvalifikací.

Kategorie Short Course.

Zde se odehrál boj mezi Lukášem Opltem a Janem Petrem. Lukáš s přehledem vyhrál všechny tři jízdy a nenechal nikoho na pochybách, kdo chce obsadit nejvyšší stupeň.

1/10 2WD

Zde se odehrával v první rozjížďce boj mezi juniorem Nikem Bečvářem a zkušeným Michalem Blahovským. Petr Vyhnálek jistil vše na třetí pozici. Nakonec si vítězství pro sebe urval o 36 tisícin Nik Bečvář. Do druhé jízdy Michal nenastoupil a tak se i tato jízda stala vítěznou pro Nika. Do třetí jízdy již Michal nastoupil a dokonce si i pořádně nalepil pneumatiky a zaslouženě si vybojoval první místo před Nikem a Petrem.

1/10 4WD

Zde o první jízdy odehrával boj mezi Václavem Nývltem z domácího klubu a Radkem Borčem. První jízdu pro sebe urval Venca před Radkem. Třetí a čtvrtou pozici obsadilo duo Petr a junior Viktor Vyhnálkové. Poslední skončil po technických problémech Petr Vetešník.

V druhé jízdě si první dvojice prohodila pořadí. Stabilní jízdou si skvělé třetí místo vybojoval mladičký Viky Vyhnálek. O místo hůře skončil Vyhnálek starší (tedy Petr). A poslední místo tak opět zbylo opět na Petra Vetešníka.

V poslední třetí jízdu pro sebe vybojoval Vašek Nývlt před Petrem Vetešníkem, který si tak zpravil chuť. O třetí a čtvrté místo se opět podělilo duo Vyhnálků. Tentokrát Viky nechal zvítězit tátu. Radek do této jízdy nenastoupil.

1/8 E Buggy

V této kategorii se odehrával tuhý boj mezi Michalem Blahovským, Kájou Novotným a Víťou Linhartem. Dále se jim snažil sekundovat Kamil Nečínský a Václav Turek. První pozici do finále si nakonec nájezdem 1/7/1 nakonec vyjel Michal před Kájou -/1/2 a Víťou 2/3/3. Čtvrté místo nakonec obsadil Kamil 4/2/4 před Vaškem 3/5/5. Během kvalifikací o sobě dal vědět mechanik mladého Vojty Soukupa. Jeho emocionální prožívání závodu ukazuje na skryté italské předky.

1/8 IC Buggy

Zde se odehrál urputný boj mezi Štěpánem Šilhavým, Plamenem Sokolovem, Jirkou Márou a Honzou Domanským. Tato kategorie se jela na tři kvalifikační jízdy. Semifinále A a B. A nakonec finálem na 30 minut.

 

A jdeme do finále:

Short Course.

V první jízdě Lukáš trochu zdramatizoval finálové jízdy poškozením svého modelu. Honza Petr si tak v klidu dokroužil pro prvenství v první jízdě. Druhou jízdu vyhrál s již opraveným modelem Lukáš. Bitva o celkové vítězství trvalo v třetí rozjížďce pouze několik kol. pak bohužel odstoupil Honza, a tak si Lukáš vychutnal sólo vítěznou jídu. Stal se tak i celkovým vítězem této kategorie.

1/10 2WD

Hned po startu úvodní jízdy se rozpoutal urputný boj mezi všemi (třemi) jezdci této kategorie. V prvních kolech se dostal do čela Nik Bečvář a vytvořil si náskok. Posléze ale nezvládl tíhu okamžiku a propadl se na poslední místo. První místo si tak s přehledem odnesl Michal Blahovský před Petrem Vyhnálkem. Do druhé a třetí jízdy však Michal již pro technickou závadu nenastoupil. Po skvělém výkonu a vítězství v obou jízdách si tak celkové prvenství odnesl junior Nik Bečvář před Michalem Blahovským a Petrem Vyhnálkem.

1/10 4WD

Do první jízdy překvapivě nenastoupil Vašek Nývlt (technické problémy) a tak si prvenství odnesl Petr vetešník. Nakonec však Vašek vše opravil a nájezdem -/1/1 si odnesl zasloužené vítězství celkově. Druhé místo tak zbylo na Petra Vetešníka 1/2/4 a třetí na Petra Vyhnálka 2/4/2. Bramborová medaile tak i přes nájezd 3/3/3 zůstala na Radka Borče. Pátou pozici nakonec obsadil Viky Vyhnálek. Tento mladíček ukazuje stále rostoucí zlepšení a již začíná sekundovat i větším borcům.

1/8 E Buggy

Zde se nakonec boj o první pozici odehrál mezi Michalem Blahovských a Kájou Novotným. První jízdu vyhrál po odstoupení Káji Michal. Druhou zase Kája. Rozhodovala tak třetí jízda.

Šťastnější byl nakonec Michal a s nájezdem 1/7/1 se tak stal vítězem před Kájou -/1/2. Třetí místo zbylo pro Víťu Linharta 2/3/3. O čtvrtou a pátou příčku se tak stejně jako v kvalifikaci podělil Kamil Řečinský 4/2/4 a Vašek Turek 3/5/5.

1/8 IC Buggy

Jako vrchol celého dne bylo finále této kategorie. Jelo se na třicet minut a přineslo spoustu nádherných soubojů. Tato kategorie je divácky velice přitažlivá i z důvodu tankování. Z vítězství se nakonec radoval Štěpán Šilhavý s nájezdem 50 kol. Se stejným počtem kol a ztrátou 10 vteřin obsadil druhé místo Honza Domanský. Třetí skončil se ztrátou 1 kola Jirka Mára. S počtem 46 kol tak zbyla bramborová medaile na Plamena Sokolova. Celkem 42 kol najel Jan Horáček, Vojta Soukup a Václav Vondra. Nutno podotknou, že měl Vojta v poslední minutě opět smůlu a jeho stroj začal stávkovat. Mechanik se sice snažil ještě zasáhnout, ale již nebyl čas. Nakonec tak po problémech obsadil krásné 6. místo. Tímto zdravíme Sukyho staršího a přejem pevné nervy do dalších závodů.

Vyhlášení výsledků proběhlo za krásného počasí.

Tímto děkujeme pořadatelům z firmy Domanský a místního RC klubu Terezín za pěkný závod. Dále děkujeme obsluze místního kiosku za vzornou obsluhu během celého dne.

Těšíme se na další pokračování tohoto seriálu a doufáme, že zláká ještě více účastníků.