Rychvaldský pohár offroad 6.4.2013 online

Igor Vlahovič


Přijal jsem pozvání do Rychvaldu na jejich poslední závod offroad. A tak jsem s kolegou Milošem Klausem na tento závod dnes vyrazil.

Cesta pohodová a zde v Ostravě mají ještě tuhou zimu. A to máme začátek dubna.

Halu nám navigace ukázala přesně. Pak stačilo jen vybalit depa. Luděk Szostek pro nás našel zajímavou pozici.

Hala je malých rozměrů a místa na depa jsou zde menší. Ale to se příští rok změní. V každém případě dle přihlášek velký zájem o dnešní závod.

A hlavně – už při příchodu jsem zpozoroval bufet 🙂 a všude je příjemné teplo.

Dráha je postavená hodně technická a prostor je využit na 110%.

Já jsem si ji projel a musím říci, že je to opravdu dráha menší. Jsem zatím zvyklý na velké plochy – Mibosport, Open Challenge. Ale toto je jiná liga. Výkonu mám na rozdávání a ten tu dnes nebude hrát roli. Tedy ne tu hlavní.

Jinak je ale poježdění vynikající. Ty skoky nesjou záludné a nějak těžké. Ale…

Trénink je řízený a to je dobře. Jinak pokud se vybouráte, rádi vás kolegové nasadí.

""

Tribuna jezdců

 

Miloš Klaus se projel poprvé s Yokomo B MAX4 a bude se dnes asi hodně učit. Je to jeho první ostrý závod offroad.

Ozvučení je výborné, já slyším vše velmi dobře.

Jak vidíte výše na obrázku, tribuna je postavena na švédských bednách. Ale bohatě to stačí na rozhled. Celá trať je dobře čitelná.

A dokonce zde mám připojení 3G :-). Takže dnešní přenos bude bez problémů.

Prošel jsem depa a poznávám známé tváře. Je tu i mistr skoků Kája Novotný, ale i mnoho dalších skvělých offroad pilotů včetně Marka Schillera atd.

Řídit závod bude Luděk Szostek. Má to zde na starosti. Bude mu pomáhat Roman Kavan.

Přenos tohoto závodu není na MyRCM a tak výsledky budu přinášet tak nějak já osobně na tomto portále.

Při ranní rozpravě se sdělilo mnoho zajímavých informací. Dnes proběhne i celkové vyhlášení zimní sezóny offroad, malá tombola a mnoho dalšího. Prodej náhradních dílů je zajištěn. Takže my můžeme začít startovat.

Jinak je tu spousta juniorů !!!

""

Junioři zde dělají slušnou základnu

 

V galerii máte vyfocené skupiny. Snad je to čitelné.

Ředitel závodu Luděk Szostek dnes nebude závodit, pouze si bude vychutnávat práci za mikrofonem a zároveň bude hlídat čistotu jízdy.

Měření zde probíhá pomocí AMB – což je dnes již klasika.

Pro zájemce je zde wifi a přes ně je možné sledovat výsledky a aktuální jízdu zde na závodě. Na net to však nejde.

Kvalifikace kolo 1

Buggy 4WD – nejpočetnější skupina. Nejvíce přihlášených. Ihned od první jízdy se jede pěkně zostra, Kája Novotný potvrzuje kvality mistra buggy a ujíždí soupeřům. A to i Markovi Schillerovi. Nováček Miloš Klaus se teprve učí jízdu s modelem 4WD buggy. Ale není to tak špatné napoprvé. Má samozřejmě omezený výkon – motor v modelu má 6.5R. Dnes tu jede i Leoš Bulva a řídí model páčkovou RC soupravou a má tam svůj omezovač vášní. Radek Doffek zajel výborně ve své skupině. Ludvík Kurečka také velmi rychlý. Jan Szostek rodině také ostudu nedělá a jede velmi dobře. Kuba Šimurda je také horkým adeptem na A finále. A hodně rychlá skupina byla s Tomášem Kubicou, Pavelm Rajdusem a dalšími jezdci. Pěkná podívaná na všechny jízdy.

""

Na tomto závodě je i profesionální kameraman

 

2WD buggy – druhá nejpočetnější skupina. I zde jede Kája Novotný. A to já jedu dokonce s ním ve skupině. 16 kol najel a já musel Káju pouštět dvakráte. Další skupina byla také hodně zajímavá. Aleš Bidovský velmi dobře, Tomáš Rajdus velmi dobře. I zde budou adepti na A finále. Tuto kategorii jede i Miroslav Křížek – jeho skupinu jsem nasazoval zrovna u klopené zatáčky. Každý ji najíždí jinak. I zde jsou favorité – Kája Novotný, Aleš  Bidovský, Martin Zvára ml. a mnoho dalších. V poslední skupině zvítězil Roman Pudich.

Truggy – 5 modelů v kategorii. Petr Rodina s podvozkem Durango poraizil Luďka Maléře a další jezdce ve skupině. Jedou i oba Záhumenští – Petr a Pavel.

SCT – tzv autobusy. Těžkopádné modely, které jsou hodně fotogenické. Zde se dnes sešlo 8 modelů. Za favorita je zde považován Aleš Bidovský, Matěj Matlák či Lukáš Kyjevský.

 

Kromě výsledků přes wifi je zde aktuální jízda projekcí promítána na stěnu. Luděk Szostek komentuje každou jízdu jako o život. Dodává to závodu „šťávu“. Kvalifiikace se jedou na 4 minuty.

 

Kvalifikace kolo 2

4WD buggy  – v popředí opět Kája Novotný, Kuba Šimurda, Aleš Bidovský, Tomáš Kubica, Jakub Zapletal, Samuel Cienciala a další. Junioři bojují jako lvi. Jede zde například nadějný Oliver Havránek (SK). Nechybí Míša Szostková. Prostě je tu plejáda jezdců napříč všemi věkovými kategoriemi. A Pavel Rajdus dostal STOP and GO. Tento trest jej neminul ani v předešlé jízdě. Luděk je přísný rozhodčí.  A dle jeho slov panuje na trati šílené tempo. A ona je to pravda – na malém prostoru se jede fakt rychle. Stačí jedna dobře mířená rána a máte cestu do servisu :-).

2WD buggy  – zde jsem skoko najel 15 kol. Roman Pudich v souboji s Martinem Zvárou ml. Roman Kavan málem přišel o tousty, když šel právě na jízdu a odskočil si od časomíry. 15 kol je minimum, aby jste mohli uvažovat o A finále. Leoš Bulva byl napomenut za zkracování tratě. Nasazovači se zde snaží. Samozřejmě ve všech kategoriích. Do A finále se určitě podívají Karel Novotný a Kuba Šimurda, nyní jeli těsně za sebou a dali mi pověstné kolo.

""

Karel Novotný jede obě kategorie buggy. A daří se mu

 

Truggy – všichni jsou v A finále. Nemusí být tak pod tlakem a ve finále se pak může stát cokoliv. Zde je blízko TQ Petr Rodina s podvozkem Durango. Ono snad hraje prim ve všech kategoriích. Každopádně pro diváky zde piloti předvádějí pěkné kousky.

SCT – i zde jsou všichni finalisté Ačka. Ale na bedně jsou jen tři místa. Tak co s tím ? No musíte zajet co nejlépe. Tady to bude mezi Matějem Matlákem a Alešem Bidovským ml.. Oba jdou velmi dobře.

A mám zde pro vás krátkou ukázku z kvalifikací. Jak to zde v Rychvaldu vypadá. Malé, ale příjemné. Příští rok již ve velké hale…

 

Jinak to tu hezky běží, bez prodlev. Ani se nenaděju a jdu na jízdu. Takže ještě jedno kolo kvalifikací. A pak to začne :-). Finále. A jestli to bude s takovým komentářem jako doposud… Královsky se zde s kolegou bavíme !!!

 

Kvalifikace kolo 3

4WD buggy – Miloš Klaus se před startem učil jeho oblíbený dvojskok. A já ho musel nasazovat. Ono mu to půjde :-). Přísný rozhodčí kontroluje styl jízdy. A je nekompromisní !!! A kdo byl nejlepší ? Kdo bude mít v A finále TQ pozici ? Bude jím Tomáš Kubica. A dalších 7 pilotů se dostalo do Ačka. Všechny skupiny budou nafoceny v galerii.

""

Miloš Klaus je nováčkem v kategorii buggy 4WD. Jede šasi Yokomo

 

2WD buggy – musím se pochlubit. Svoji skupinu jsem nyní ovládl a vyhrál. Ale to jen díky tomu, že oba soupeři tak nějak odpadli. TQ v této kategorii bud mít Martin Zvára ml.. Za ním bude Roman Pudich a pak Kája Novotný.

""

Dobrá nálada na tribuně

 

Truggy – TQ zde má Petr Rodina před Luďkem Maléřem a třetím Radkem Doffekem. Každopádně finále může dopadnout zcela jinak, než jaké je postavení na startu.

SCT – TQ patří Matěji Matlákovi. Ten bude mít za sebou Aleše Bidovského ml. či Tomáše Jelínka a další soupeře. Však ono to finále nějak dopadne.

Ředitel závodu již podával rozhovor pro místmí TV nebo jak to nazvat. Tady to dnes vypadá naprosto profesionálně. Je to zcela jiný typ závodu. Ostatně jak budou vypadat finálové skupiny máte v galerii.

 

Finále 1

4WD buggy – D finále: aneb HARD CORE akce s plnou polní pro nasazovače. Start zachycen. Mezi vřavou i nováček Miloš Klaus. Bylo se na co dívat a vítězem se stal Adam Gric. Ovšem ani Adam Gitter nejel špatně. Jede se 6 minut. Miloš jízdu bohužel nedokončil. C finále: zvítězil Jan Szostek při potlesku diváků. Ale i zde všichni nedojeli. Oliver Havránek neměl to štěstí.  A Leoš Bulva také skončil. B finále: zde zvítězil Pavel Rajdus po náročném boji. Zde všichni dojeli a byl to nářez včetně komentáře. A finále: pastva pro oči. Hlídání tratě mají komisaři rozděleno skvěle – zadek hlídá Roman Kavan, předek pak Luděk Szostek. A nic jim neunikne. Neskutečný nářez s výměnou pozic. Kája Novotný, Kuba Šimurda nebo Tomáš Kubica ? Nebo snad Ludva Kurečka ? Do cíle dojel první po náročném souboji Kája Notovný. Aaaaaaa potlesk na závěr !!!

2WD buggy – C finále: ihned kolize po startu. A i zde stálá výměna pozic. Nakonec v cíli první Lukáš Kyjevský. B finále: Aleš Bidovský první. Jinak opět mela jako hrom. Já jsem se ztratil v půlce a nevěděl jsem, s kým vlastně bojuji o pozici :-). A finále: krásná podívaná s komentářem. Roman Pudich nakonec podjel své soupeře. A to i Káju Novotného či Martina Zváru ml..

""

Martin Zvára ml. v prvním finále TQ nevyužil

 

Truggy – i zde po startu kolize. V každém případě první v cíli Petr Rodina. Ten využil TQ pozice. Durango zdá se býti neporazitelné.

SCT – autobusy na scéně. Matěj Matlák s dostatečným náskokem před soupeři. Ale i zde byly vidět kolize a nasazovači se rozhodně nenudili.

Máme zde dvorního fotografa, který fotí akční záběry přímo z dráhy. Je jím Petr Olišar.

 

Finále 2

4WD buggy – D finále: vítězem tohoto finále bude Adam Gric. Výborně zajel Miloš Klaus (2.) i s upadeným zadním křídlem. C finále: zde nyní zvítězil Lukáš Lang před Janem Szostkem a zde tedy ještě bude veselo. B finále: Schiller Vachtařík, Szostková vs Rodina. To bylo velmi těsné. A to se dozadu propadl Radim Hruška z první pozice. A finále: chyba Tomáše Kubici a v čele Kája Novotný. Neskutečný fičák a to opět po celou dobu jízdy. Samuel Cienciala také bojoval o pozici. Do toho promlouval Kuba Šimurda. Nakonec zvítězil Kája Novotný a je celkovým vítězem. Ovšem Tomáš Kubica velmi těsně dojel před třetím Kubou Šimurdou. Tito dva piloti si nedarovali ani centimetr tratě.

2WD buggy – C finále: Luděk Maléř OUT of RACE (upadené zadní kolečko na jeho modelu Ansmann). Jan Kaleta mýchá pořadím a vítězí. B finále: já jsem opět chyboval, pak skákal soupeřům na záda a pak skončil předposlední. Zvítězil Jakub Vícha a ani zde nemáme vítěze. A finále: ani podruhé neudržel Martin Zvára ml. pozici a bude se muset spokojit se druhým místem celkově. Roman Pudich bude celkovým vítězem. Petr Olišar nyní dojel třetí, velmi těsně následován Tomášem Rajdusem

""

Nutná oprava tratě

 

Truggy – a zde byl poražen Petr Rodina. Luděk Maléř zvítězil a není o ničem rozhodnuto. Uvidíme, co nám přinese třetí kolo finále.

SCT – krásný souboj Matěje Matláka a Aleše Bidovského ml. Dávali si to pěkně chlapci. Ale Matěj byl o něco lepší v závěru. A tím je Mětěj celkový vítěz.

 

No a ještě jedno kolo a jedeme domů na zprávy. Teda až po vyhlášení vítězů :-).

 

Finále 3

4WD buggy – D finále: nyní zvítězil Michal Rabant. Miloš Klaus už pochopil jízdu a opět dojel druhý. Adam Gric třetí. C finále: Jan Kaleta se stal vítězem tohoto finále. B finále: Filip Rajdus velmi těsně poráží Marka Schillera. A třetího Radima Hrušku. A finále: Kája Novotný už nemusel jet. A tak zvítězil Tomáš Kubica před Kubou Šimurdou a třetím Jakubem Davidem.

""

Nasazovači v pozoru !!!

 

2WD buggy – C finále: před touto jízdou se opravoval nájezd na klopenou zatáčku. Pak zde zvítězil Lukáš Kyjevský. B finále: zde jsem konečně zajel pořádné  páté místo. Zvítězil Aleš Bidovský ml. před Romanem Kavanem. Nedařilo se Miroslavu Křížkovi. A finále: konečně zvítězil – ano Martin Zvára ml. zvítězil před Kájou Novotným a Romanem Pudichem. I tato jízda byla hodně napínavá a vyrovnaná.

Truggy – poslední jízda dopadla takto: Luděk Maléř, Petr Zahumenský, Radek Doffek. Petr Rodina nyní nedojel.

SCT – poslední jízda dne dopadla následovně: Matěj Matlák, Aleš Bidovský ml. a Tomáš Jelínek.

 

Zde zatím máte sestřih startů finálovek. My jdeme na vyhlášení výsledků a losování.

 

Závod je za námi. Foto vítězů v galerii. Foto tomboly také. Pořadí foto: prvně jsou vítězové tohoto závodu, pak tombola a na závěr celkoví vítězové.

A závod ? Velmi zajímavý, poutavý, plný napětí. Malá hala má svoje kouzlo. Trať zajímavá. Zajímavé ceny. Za mne mají rychvalďáci za 1. Nic víc k tomu nenapíšu. Bavil jsem se královsky až do konce.

 

Video z produkce TV Ostrava naleznete na tomto linku: http://www.studio-tv.cz/index.php?option=com_hwdmediashare&view=mediaitem&id=69&Itemid=433