2013.03.23 – XRAY CHALLENGE Holešov reportáž

Karel Martinec


Před garáží nás vyzvedává Milan Peška se svojí audinou. Dovoluji se vetřít za volant, abych se svezl s výkonnějším autem, než je ten můj stařičký Opel. V Hulíně přibíráme Matěje Malíka, který sice v závodě nestartuje, ale přesto se rozhodl pomoci se stavbou dráhy.

V sobotní ráno již jedu sám s Pavlem. Jako obvykle, aby jsme byli co nejdříve. Rozbalíme kufry a jde se trénovat. Do „naší“ kategorie se přihlásilo pouze 11 jezdců. Nezvykle slabá účast v této kategorii. O to více jezdců startuje ve Štalmachově kategorii Fše Stock. Pavel zatím trénuje, aby si naladil podvozek. Chybí mu konkurenti v podání Honzi Mikulenky a Zdeňka Zikmunda. Navíc ho potěšila účast Radka Vody, s kterým si měří své schopnosti.

V 9:10 proběhla rozprava, kde byli startující seznámeni s programem a následnými letními závody. Rovněž proběhla diskuze o závodě v Trenčíně. Kromě formulí a GTéček musí být podvozky pouze výroby z Hudyho závodu XRAY. Mnozí z toho nadšeni nejsou.

První skupina na startu byla kategorie FšeStock. V této skupině startují především ti nejmladší junioři

Ve druhé skupině FšeStock již startují i senioři společně s juniory. Mezi seniory je např. Fanán Stodola či Olin Bětík. Z juniorů je to Víta Martin. Mezi nimi startují i 2 dívky. Tvrdá Jana a Kavánková Iva.

Ve třetí skupině startují již ti nejlepší. Z prvního místa startuje Štalmach Roman, vymyslitel této skupiny. Dále to jsou Mikuš senior., Ševčík Rudolf, Dolanský Mira, Cendelín Milan či junior Kupský Jan. Honzíkovi stávkuje zřejmě regulátor. Poté, co ujede cca 10 metrů, se model zpomalí. Po chvíli je opět v provozu a po ujetí pár metrů opět zpomalí. Nakonec je nucen z jízdy odstoupit.

V první kvalifikační skupině Modified startuje z první pozice Martin Kořínek. Jako druhý je na startu Pykal Filip, který jezdí vynikající časy a zajíždí bestlap.

Po Modified skupině pokračuje skupina GTéček. V této skupině startují hned 2 jezdci týmu RCEJ Zlín Jan Kupský a Tonda Hráček .

Další skupinou jsou opět GTéčka, tentokráte YOKOMO GT. V této skupině startuje 5 jezdců. Mezi jezdci jsou i oba Grochové, Jiří a Oldřich. Fanán Stodola je opět na startu. Jede tedy 2 kategorie.

Kvalifikační jízdami pokračují Open. Lebánek Laďa startuje z první pozice. Na paty mu bude jistě šlapat Martin Kořínek, Granát Richard a Žvak Alexandr.

V kategorii Start, startuje z první pozice Pavel Martinec. Stíhat ho bude Radek Voda, Jiří Pavlovec, Vala Jaroslav a Tomáš Dolanský.

V této jízdě to byl samý karambol. Slabší jezdci dělali moc chyb na dráze a při předjíždění neuhýbali, jak měli. Nejvíc z toho vybruslil dobře jedoucí Jarda Vala a Radek Voda. Pavel dojel na 3. místě.

Předposlední skupinou v první kvalifikační jízdě byla skupina Formule. Zde opět startuje Tonda Hráček z RCEJ a Jiří Groch. Milan Peška bude patřit k těm rychlejším. Sleduji jak si povede Marie Szostková.

Poslední skupina a tou je Xray Buggy. Zde jedou opravdu ti nejlepší. Z prvního místa Kurečka Ludvík, ze druhého Szostek Luděk a ze třetího místa Marek Schliller.

Před 11 hodinou začínají druhé kvalifikační jízdy. Jdu se porozhlédnout za kluky mezi depa, takže se odmlčím. Jen 2 výsledky. Pavel těsně vyhrává druhou jízdu.

První finálovou jízdu kategorie Modified odstartoval Martin Kořínek. Druhý David Jakub těsně po startu chybuje, a tak Filip Pykal jede na druhé pozici. Když Kořínek chybuje, tak Pykal jede na první pozici. Martin ovšem postupně stahuje ztrátu na Filipa. Ten pod tlakem chybuje. Martin nakonec vítězí před druhým Filipem. Filip ovšem zajíždí bestlap v jízdě.

První finálová jízda v kategorii GT velký boj o prvenství mezi Luďkem a Luďkem. Respektive mezi Szostkem a Maléřem. Chvíli po startu po chybě Szostka, se na první místo posouvá Maléř. Szostkovo auto je ovšem rychlejší a kolo od kola stahuje náskok, který si vytvořil Maléř. Ten ovšem chybuje a tak se propadá na druhou pozici.

První finálová jízda kategorie TC Start. Pavel Martinec startuje ze 2. místa. Ihned po startu dojíždí Valu a tlačí se na ně. Hledá pozici pro předjetí. Při průjezdu šikany dělá drobnou chybičku a ta ho odsunuje na třetí pozici. Snaží se dohnat ztrátu. Trať je velice rychlá, a tak je problém dostat se blíže k jezdci jedoucím před ním. Tím je Radek Voda, který si s přehledem drží náskok. Pavel se snaží předjet jezdce Martina Vítu jedoucího o několik kol zpět. Ten mu ovšem ze stopy neuhne a tak je o kolizi postaráno. Pavel se propadá na čtvrtou pozici těsně za Jirkou Pavlovcem. Krásný souboj. Pavel na Jirku dotírá, a když jde Jirka pozdě na brzdy, tak ho Pavel v zatáčce po rovince předjíždí. Ukázková jízda, kdy Pavel čeká na chybu a kdy jezdec jedoucí pod tlakem chybuje. První dojíždí velmi dobře jedoucí Jarda Vala před Radkem Vodou a Pavlem Martincem. Na čtvrté pozici končí Jirka Pavlovec.

Ve formulích startuje z první pozice Szostková Marie. Jediná dívka ve formulích, která dává na frak ostříleným jezdcům. Tipuji ji v tomto dnešním závodě za vítězku. No uvidíme, jak se jí povede. Majka v šikaně chybuje a propadá se na třetí pozici. Skvělou jízdou získává druhou příčku Milan Peška. Ten taky chybuje a Marie je opět první. Pak ovšem opět střet s pomalejším vozem a Milan se ujímá vedení v závodě. Prvenství si ovšem nenechá vzít a tak na ještě ne třináctiletou Marii zbývá druhé místo. Jsem sám zvědav na zbývající 2 jízdy.

Druhá finálová jízda kategorie Modified. Z prvního místa startuje Kořínek, druhý David Jakub a třetí Filip Pykal. Hned po startu David chybuje a Pykal se opět posunuje na druhou pozici. David se ovšem nevzdává a propracovává se na třetí příčku. To mu ovšem nestačí dostává se po chybě Pykala na 2.místo. Vzápětí ovšem chybuje a je zpět na 3.místě. Filip Pykal zajíždí opět nejrychlejší kolo v jízdě. Ovšem souboj se odehrává až do konce závodu. V poslední zatáčce dělá Filip větší nájezd a David získává cenný skalp 2. místa.

Ve druhé finálové jízdě GT očekávám opět velký souboj mezi Luďkem a Luďkem. Mezi sebou si drží minimální rozestup. Největším nepřítelem obou jezdců jsou pomalejší vozy, které musejí přejíždět. Maléř nakonec ztrácí necelé 2 sekundy na prvního Szostka. Krásná jízda v podání obou Luďků si zaslouží pochvalu.

V kategorii Yokomo GT startuje 5 jezdců. Tomáš Jedlička se propracovává na první místo před Oldu a Jiřího Grocha. Fanán Stodola dojíždí na čtvrté pozici před pátým Volkem Lukášem.

TC Stock do druhé jízdy odstartoval nejlépe Martin Kořínek s Laďou Lebánkem. Zbývající jezdci v hromadném karambolu. Martin s Laďou získávají vetší náskok. Jiří Král ovšem stahuje. A začíná velký souboj o první 3 místa. Laďa doslova tlačí Martina před sebou. Když dojde ke kontaktu, tak Laďa čeká na Martina a pouští ho vzorně před sebe. Opět velký boj. Mezitím se na dosah dostal Jirka Král. Je na co se dívat. Martina sestřelí při předjíždění jezdec o kolo zpět a Laďa je první. Martin se nevzdává a bojuje. Opět souboj o první 3 místa. Jirka Král se dostává na druhou pozici. Tu dlouho neudrží a Martin Kořínek se dostává zpět na místo druhé. V cíli si pro první místo dojíždí Laďa Lebánek. Martin nakonec až druhý, před třetím Králem.

V kategorii TC Start Pavel ihned po startu tlačí na Valu. Ovšem ze 3. místa se rovněž tlačí Radek Voda na Pavla. Při kontaktu obou jezdců Radek férově čeká na Pavla a společně stíhají Valu. Pavel jede čistou stopu, zatímco Radek chybuje a propadá se. Chybuje rovněž i Vala a Pavel se dostává na první místo. To si až do cíle drží a před sebe již nikoho nepustí. Vala opět chybuje a situace využívá Jirka Pavlovec. Ten si nakonec dojíždí pro druhé místo.

Ve formulích Marie Szostková vede celé pole. Milan Peška se z pátého místa probojoval na druhé a dotírá na Marii. Ta si skvěle drží svoje první místo. Milan chybuje a Marie se vzdaluje na délku rovinky. Poslední kole je sice o sekundu pomalejší, ale přesto závod vyhrává před Milanem.

Stále je se na co dívat. Souboje o první místa jsou skvělým zážitkem.

V kategorii XRAX Buggy vyhrává Ludva Kurečka před Luďkem Szostkem a Markem Schillerem.

Poslední jízda kategorii Mdodified a hned po startu vláček prvních tří jezdců. Jako první odstupuje Filip Pykal, když se mu roztrhla pneumatika. Velká škoda. Filip jezdil velmi rychle. David Jakub předjíždí Martina Kořínka. Následně se ocitá mimo trať a demoluje svůj vůz. Martin si tak dojíždí pro první místo s náskokem dvou kol na druhého Mikuše ml. Hned 2 skvělí jezdci v boji o bednu odstoupili.

Kategorie GT je opět v režii obou Luďků. Maléř se propadl na třetí místo, ale jeho stíhací jízda stála za to. Maléř nakonec druhý. Třetí Mikuš sen. a Milan Peška na čtvrté pozici.

Tomáš Jedlička v Yokomo GT neudržel první místo, když ho několik kol před cílem předjel Olda Groch. Jedlička nakonec druhý před třetím Jiřím Grochem.

TC Super Stock už méně zajímavý. Kořínek si drží celkové první místo. Král nejede a tak Lebánek si v poklidu drží druhou pozici. V celkovém pořadí se nebude započítávat Kořínek, neboť jede mimo soutěž s motorem 5.5.a ubraným výkonem na vysílačce na 75% plynu.

Ve formulích Marie Szostková vyhrává poslední jízdu. Bravo Marie!!! Milan Peška ve 12 kole odstupuje. Na druhém místě dojíždí Patrik Maňoušek, před třetím Milošem Klausem.

Jdu natáčet poslední jízdu TC Stock. Pavel se drží za Valou a kolo za kolem stahuje cenné setiny vteřin. Radek Voda drží krok. V jedné ze zatáček Jarda Vala najíždí na obrubník a Pavel se dostal na první pozici. Po dalších 2 zatáčkách Jarda sestřelí Pavla. Oba pokračují dál Pavel s menším náskokem. Na konci rovinky Vala opět sestřelí Pavla a pokračuje dál. Jak ubohé!!! Tenhle jezdec rozhodně fér nejezdí. Křičím do etéru, že to je na STOP and GO. Dostávám napomenutí. Právem. Pavel se propadl na třetí místo. Začíná stíhat Radka Vodu. Vala mezitím nezvládá zatáčku a naráží do mantinelu. Při pokusu se vrátit na dráhu do něj naráží další vůz a Jarda Vala odstupuje pro závadu z jízdy. Asi si to „bůh“ přál, když nejel v rámci fair play. A jestli ne bůh, tak já určitě. Pavel mezitím stahuje náskok, který měl Radek Voda. Na konci rovinky je rychlejší na vnitřní stopě do zatáčky a dostává se na první místo. Radek se snaží dostat zpět na první místo. Celkem 3x ovšem dojde ke střetu Radka s Pavlem. Ten vždy čeká a pouští Pavla před sebe. Od Radka Vody by se měl Jarda Vala učit, jak se chová férový jezdec. Radku díky, že jsi ukázal tomu staršímu, jak se má jezdit a chovat při kolizi. Na prvním místě tak dojíždí Pavel Martinec před Radkem Vodou.

 

Po této jízdě jdu rychle balit a odnášet věci do auta. Martin Kořínek ihned po ukončení závodů přistupuje k vyhlášení výsledků.

Po vyhlášení uklízíme tělocvičnu. Na pomoci přijel i Matěj Malík, který sice nestartoval, ale přijel se podívat na závěr závodů a pomoci s úklidem.

Hned v neděli odjíždíme společně na volné mistrovství republiky v kategorii 1:18.

Výsledky závěrečného závodu XRAY CHALLENGE serie MORAVA najdete na My RCM ZDE.

Fotogalerie je k nahlédnutí na tomto linku: http://rcejunkove.rajce.idnes.cz/2013.03.22_-_XRAY_CHALLENGE_Holesov/#IMG_7226.jpg