Open Challenge Praha onroad 23.3.2013 online

Igor Vlahovič


Dnešní víkend je opět naplněný závody. Jede se Xray Challenge Czech v Holešově. Mistrovství modelů Micro v Zubří a také Open Challege Praha. Já jsem byl osloven pořadatelem již dlouho dopředu, a tak jsem opět zde v Praze. Abych tady závodil po oba dva dny. Dnes v onroad kategorii Hobby a zítra pak v kategorii offroad – buggy 2WD.

Cesta do Prahy uhěhla rychle. Už nyní jsem v hale, mám hotové redaktorské depo a dokonce jsem již stačil projet model. A to s novým motorem SP 21.5R. Na mechovkách GRP jedu skoro pořád plný plyn. A mám předepsaný převod 6.0. Tak uvidíme, jak to dnes dopadne.

Hned po ránu jsem potkal Stanislava Němečka, kterého jsem již na závodě onroad neviděl dost dlouho. Je v depu s Jirkou Tlustým. Jeho syn pojede kategorii hobby.

Online výsledky budete moci sledovat zde na těchto odkazech:

"" 1/10 GT
"" 1/12 Pancar
"" 1/10 Hobby Peugeot Cup
"" 1/10 Hobby Peugeot Cup Rent Models
"" 1/10 Formule
"" 1/10 Stock
"" 1/10 Hobby
"" 1/10 OPEN

 

Za časomírou sedí Jan Blahovský. Dá se od něj očekávat komentář a celé vedení závodu. A bude kontrolovat i technické dodržování pravidel v kategorii Hobby. Minulý závod některé modely jely poněkud rychleji.

Nyní probíhá prezentace. A také pokračuje volný trénink. Já mám depo hned vedle časomíry.

""

Noví účastníci na tomto závodě

 

Natočil jsem krátký záznam onboard jízdy z mého modelu. Je to poměrně čisté a v té rychlosti kamerka Mini DV stíhá. Příště ji lépe ukotvím ke karoserii.

 

Rozprava proběhla lehce po 9:15. V 9:30 se pak startovala první jízda dne. Zahajila ji kategorie Pancar.

""

Modely na ranní rozpravě v rerto fotografii

 

Bufet, repsektive restaurace, opět k dispozici po celý den. Dnes je i venku krásně a tak je v hale dobře vidět. Je dobře prosvětlená.

 

Kvalifikace 1

Pancar – tři modely na trati. Tato kategorie zde není nijak rozšířená. Navíc jedou jak GTčka 1/10 tak menší 1/12 společně. Navíc v půlce jízdy Jan Domanský odstoupil z jízdy a na trati již kroužily jen dva modely. Pozoroval jsem rychlost dvou modelů a připadala mi naprosto stejná. A to 1/12 mohou jet podstatně rychleji. Dalibor Valder zvítězil nad Víťou Linhartem.

Hobby Peugeot Cup – i zde pouze tři modely v akci. A tak tomu bude až do konce dnešího závodu. Takže zde se bude bojovat o pořadí na bedně. Při jízdě hraje na pozadí hudba – pohoda. Tak se mi to líbí. Mně hudba při jízdě nevadí. Ba naopak. Zvítězil Stanislav Knespl.

Peugeot Cup Rent Models – tzv. auta z půjčovny. Co to znamená ? Nemáte žádný model ? Nevadí. Můžete si zde půjčit kompletní model i s RC soupravou. A o vše se vám zde postarají. Vy jen řídíte a závodíte. Obdobnou službu nikdo zatím u nás nenabízí. Jezdí se karoserie Peugeot. Na tribuně junioři a mezi nimi Václav Turek. Kluci v pozoru na tribuně: Dominik Izaides, Matouš Brtna a Natálka Kratinová. Jezdci zde sbírají zkušenosti. Do cíle jako první dojel Václav Turek. Na dalších místech junioři bojovali jako lvi. Dominik zajel druhé místo.

Formule 1 – 4 monoposty na startu. Mezi nimi jeden junior Jakub Roček. Zdeněk Hanzlík dnes jede krásný model. Jakub zase styl Marlboro. Pak tu máme jedno červené Ferrari. Co kus, to originál. Jakub Roček si dojel nyní pro pvní vítězství v kvalifikaci. Pořadí hlásí slečna z počítače, ale také Jan Blahovský.

Stock –  Dnes chybí Tomáš Svoboda, který je v této kategorii králem. Modely s motory 17.5, na regulátoru ZERO BOOST. Motor možno časovat. Příjemná rychlost. Jedou se karoserie Protoform. Nechybí však Stanislav Němeček nebo Jiří Tlustý. Dále pak krásně bojovali Tomáš Voldán a Tomáš Ulč. Tomáš Voldán zvítězil v první skupině. Druhá skupina byla papírově silnější. Tam jeli právě Standa Němeček, Jirka Tlustý, Rado Ďuraňa a  další piloti. Rado bere tento závod jako přípravu na MČR ve Rtýni. MČR ET se jede příští víkend. V druhé skupině byl nejlepší Standa Němeček. I on jezdíval kategorii Stock na velmi dobré úrovni. Jirka Tlustý velmi dobře. Jan Neuwirth také nezajel špatně. A Rado také ne.

""

Druhá skupina kategorie Stock na tribuně

 

Hobby – dvě skupiny jezdců. Motory stejnosměrné o počtu závitů 27 nebo motory střídavé 21.5T. Převod 6.1. Nejlépe reálné modely karoserií. Zde v tomto směru vede Igor Vlahovič s karoserií Opel Calibra V6. Zde se ukázalo hodně juniorů. V té první skupině zcela jistě. Alex Tlustý jako junior ve vedení v první skupině. Nechal za sebou Jakuba Doležala. V další skupině výkonostně ujel Stanislav Knespl, který byl jednou tak rychlý na rovince. Jeho model pak šel na technickou kontrolu. Krásně vyrovnaná jízda byla mezi Igorem Vlahovičem (2 místo) a Ladislavem Rážkem (3 misto). Oba stejný nájezd, oba hodně podobný best lap.

Open – nejpočetnější kategorie dnes ve třech skupinách. Karel Štěpánek zvítězil v první skupině. Ivo Gombík naopak ve druhé skupině. A pak přišel zlatý hřeb závodu. Nejrychlejší jezdci jako Víťa Hola, Michal Blahovský, Jiří Vyšín, Jan Domanský a další. A jak se dalo očekávat, ihned se strhl souboj mezi Víťou Holou a Michalem Blahovským. Ale ani Jiří Vyšín nezůstal pozadu. Neztratí se ani Karel Doležal. Michal Blahovský jízdu nedokončil. Víťa Hola nejlepší.

Server MyRCM je přetížen, a tak výsledky nejdou online. A to ani stream dané jízdy.

 

Kvalifikace 2

Pancar – Dalibor Valder opět s dostatečným náskokem před soupeři. Nyní dobře Jan Domanský. Sice se ztrátou, ale na druhém místě. Ve stejném kole s Honzou i Vít Linhart.

Hobby Peugeot Cup – Stanislav Knespl za sebou nechal s přehledem zbylé soupeře.

Peugeot Cup Rent Models – Václav Turek opět nejlepší. Dominik Izaides bude dnes usilovat o druhou pozici na bedně.

Formule 1 – tady se mi zdají Formule pěkně vyrovnané a hlavně maximální rychlost je u všech hodně podobná a příjemná. To dává soupeřům bojovat vyrovnaně. Nyní tedy lepší Zdeněk Hanzlík před kolegy. Minulou jízdu byl lepší Jakub Roček.

Stock – Tomáš Voldán opět první ve své skupině. Jede čistě. Ovšem ve druhé skupině jedou o něco lépe. Jirka Tlustý výborně na první pozici. Jan Neuwirth ho stíhal společně s Rado Ďuraňou. Standa Němeček chvilku stál pro kontrolu modelu. Ovšem zajel velmi dobré kolo. A jel v podstatě stíhací jízdu. Standa nakonec ztrátu dohnal a dojel druhý za Jirkou Tlustým.

Hobby – Alex Tlustý těsně zvítězil před Jakubem Doležalem. Oba nájezd 17 okruhů. Standa Knespl si vyměnil model a jel v podstatě Peugeot a Dare RC podvozek. Trochu zpomalil, ale k dostižení stejně není a nebude. Stále jezdí o sekundu lepší kola jak soupeři. Igor Vlahovič opět těsný souboj s Láďou Rážkem. Mají hodně podobná kola a rozhoduje stopa. Zde je vidět, že motor 27T stejnosměr a 21.5T střídavý při stejném převodovém poměru jedou hodně podobně. Standa Mašek najel pouze 14 okruhů. Václav Turek jezdí velké oblouky a proto nezajíždí lepší časy.

Open – nyní se musel Karel Štěpánek poklonit lepšímu Jiřímu Jarolímkovi. Ve druhé skupině pak zajel nejlépe opět Ivo Gombík před Jirkou Kolmanem a Kakojama týmu. Atraktivní byla samozřejmě i poslední skupina Open. Víťa Hola opět velmi rychlý. Ovšem Jirka Vyšín i Karel Doležal na tom byli podobně. Míra Čerc se soupeři na první trojku již ztráceli. Michal Blahovský se dle časomíry na dráze nepohyboval.

""

Kluci z KaKoJama týmu

 

 

Kvalifikace 3

Pancar – konečně do cíle dojel Jan Domanský. A dojel na prvním místě. Nechal za sebou Víta Linharta i kolegy.

Hobby Peugeot Cup – zde jednoznačně dominuje Standa Knespl před soupeři. Tomáš Tunkl na něj ztratil v této jízdě dvě kola.

Peugeot Cup Rent Models – tady zase kraluje Václav Turek. Dvě kola nadělil druhému Dominiku Izaidesovi a třetímu Matoušovi Brtnovi.

Formule 1 – Jakub Roček potvrdil své kvality a tuto jízdu vyhrál. A vypadá to na TQ pozici. Ovšem všichni jezdci jedou A finále. Nemusí se tak strachovat o pozice. Ale místa na bedně jsou jen tři.

Stock – Jiří Tlustý zajíždí best lap. Tlustý, Němeček, Ďuraňa – trio jelo po startu za sebou. Kdo se dostane do prestižního A finále ukáží až celkové výsledky. Každopádně to vypadá, že souboj o TQ se strhl mezi Jirkou Tlustým a Standou Němečkem. Milan Křeček šel na jízdu nedotaženou matkou na kole a musel zastavit. TQ zřejmě ukořistil Jirka Tlustý. Ke konci jízdy ještě u časomíry „lexanová bouře“ :-).

Hobby – tady bude mít TQ Standa Knespl, který pojede solo jízdy ve finále. Stále je rychlejší jak soupeři. Ale o druhé a třetí místo se strhne souboj mezi Igorem Vlahovičem a Láďou Rážkem. Za nimi to pak bude také hodně zajímavé. A podívají se tam i junioři. Rychlejší jezdci budou předjíždět ty pomalejší. Na modelu Opelu bude opět kamerka. Do A finále by se mohl podívat Alex Tlustý a také Jakub Doležal. Jan Šedivý a Vladimír Roček pojedou zřejmě B finále. Poslední kvalifikaci ovládl Igor Vlahovič před Láďou Rážkem, který občas udělal drobnou chybku ve stopě. Standa Knespl řídil a testoval model Peugeot z půjčovny a jel již vyrovnaně. Ale na model si zvykal. Opel Calibra je dnes zřejmě nejmaketovější karoserií.

Open – Karel Štěpánek zvítězil ve své skupině před Jirkou Jarolímkem. Oba ve stejném kole. Do A finále se však tito borci nepodívají. A asi se tam nepodívá ani vynikající Michal Blahovský. Který dvakráte nedojel do cíle.TQ v nejrychlejší kategorii bude mít Víťa Hola. Bude odolávat tlaku Jirky Vyšína, Karla Doležala, Míry Červa, Jana Domanského a dalších. A Michal Blahovský jezdil velmi rychle a přesně v této jízdě. Kdyby mu to takto jelo od začátku a neměl technické problémy… Poslední jízdu vyhrál Jirka Vyšín. Hodně vyrovnané mezi jezdci na špici. Nakonec se do A finále dostane Michal Blahovský na 10. místo.

""

Tribuna Open skupina 2

 

Zde máte krátké preview z kvalifikací. Jak to zde vypadalo a probíhalo. Krátká pauza na přípravu finálových skupin a můžeme přejít k druhé části závodu. V galerii máte skupiny na finále.

 

Finále 1

Pancar – těsně po startu kolize Jan Domanský a Dalibor Valder. Valder Out of Race. Pak již  jízdě jen Honza Domaský a Vít Linhart. Zvítězil Honza Domanský s karoserií Lola.

Hobby Peugeot Cup – Standa Knespl nezklamal a zvítězil před kolegy. Standa Pavlíček druhý, Tomáš Tunkl třetí.

Peugeot Cup Rent Models – zde zvítězil Václav Turek. Matouš Brtna druhý.  Natálka Kratinová bezpečně do cíle.

Formule 1 – piloti již připraveni před koncem předešlé jízdy. Vše klape a není zpoždění ?:-). Zdeněk Hanzlík zvítězil v této jízdě před Vláďou Čížkem a Jakubem Ročkem. Jízda bez zbytečných chyb.

Stock – B finále: Mirek Novák čistou jízdou dospěl ke svému prvnímu vítězství. Kolegové se sem tam potkali. Například Míra Percl a Milan Křeček. A finále: Jirka Tlustý v pohodě první. Standa Němeček zpomalil a propadl se za druhého Rado Ďuraňu. Jirka měl náskok jednoho kola před soupeři.

""

Start finále Stock A

 

Hobby – všichni v jízdě. Pouze A finále. Někteří jezdci náhle zrychlili. Alex Tlustý, který zajížděl v kvalifikacích 18 kol, ale se ztrátou, nyní Igora Vlahoviče stíhal naprosto v pohodě a byl výrazně rychlejší. Standa Knespl byl k nedostižení a také Láďa Rážek. Další jízda proběhne s kontrolou modelů a dodržování technických pravidel.

Open – B finále: Rado Ďuraňa první před Vítem Linhartem v této skupině. Nádherná jízda. A finále: Hola, Vyšín, Blahovský. Takové bylo pořadí po jízdě. Michalovi se podařilo z 10té pozice dojet na třetí pozici. Krása. Jirka Kolman nedojel.

 

Finále 2

Pancar – Jan Domanský v klidu první a stal se tak vítězem této kategorie. Vít Linhart dojel druhý a i on má jisté druhé místo. Dalibor Valder skončil po nájezdu 16. kol.

Hobby Peugeot Cup – Knespl, Pavlíček, Tunkl – takové bylo pořadí po jízdě. I zde máme tedy vítěze kategorie.

Peugeot Cup Rent Models – Václav Turek se stal vítězem této kategorie. Druhý Matouš Brtna. Dominik Izaides bude třetí. Natálka Kratinová uzavřela pole.

Formule 1 – Jakub Roček nyní pojel Zdeňka Hanzlíka. To znamená, že o vítězi se bude rozhodovat v posledním kole finálovek. Vláďa Čížek dojel třetí.

Stock – B finále: známe vítěze tohoto finále. Je jím Mirek Novák. Opět ukázal, jak čistě se dá jet. Milan Křeček si dotáhl matky kol a dojel druhý. Jirka Mašek dojel až za Milanem. A finále: Jiří Tlustý opět zvítězil a stal se tak vítězem celkovým. Radoslav Ďurana tlačil na Standu Němečka. Tomáš Voldán na trojici již ztrácel. A na tribuně byl slyšet hlas Standy Němečka. Rado se dostal před něj. Pak si pozice prohodili zpět. První místo známe. Zbytek zatím ne.

Hobby – a jak to dopadlo tady ? Opět rychlý Standa Knespl. Láďa Rážek druhý se ztrátou. Dále pak poměrně rychlý Alex Tlustý, který dojel třetí. Igor Vlahovič čtvrtý neodolal rychlejšímu Alexovi. A co technická kontrola ? Prošly všechny modely. Zde to není o daném převodovém poměru, ale o motoru a jeho vlastnostech. Každý model, jiný motor. A s motory se dají dělat divy. Asi by tato kategorie měla být pro úplné začátečníky. Pokud to mám brát ze svého pohledu, pak dnes nejvyrovnanější kategorie, co se techniky týče je Yokomo GT. Nebo prostě Open, kde si dáte, co uřídíte a najdete si soupeř v dném finále.

Open – B finále: Rado Ďurana opět první. A máme tedy vítěze tohoto finále. A finále: vláček Hola, Vyšín, Blahovský – tak jako v minulé jízdě. Jakub Doležal se ztrátou čtvrtý. Michal Blahovský zajížděl rychlá kola jak soupeři. Dotahoval. Jinak Hola vs Vyšín pěkný souboj. V závěru jízdy v cíli první Víťa Hola = celkový vítěz.

 

Jak vypadaly starty kategorií ? To ukáže toto video:

 

Finále 3

Pancar – Jan Domanský potvrdil roli favorita. Nyní však druhý dojel Dalibor Valder.

Hobby Peugeot Cup – pouze dva modely v jízdě. Stanislav Knespl a Stanislav Pavlíček. V cíli opět první Standa Knespl.

Peugeot Cup Rent Models – i zde žádná změna. Turek, Brtna, Izaides. Takové bude pořadí na bedně.

Formule 1 – Jakub Roček svým druhým vítězstvím dokázal zvítězit celkově. Zdeněk Hanzlík odpadl. Vláďa Čížek se na Jakuba dotáhl. Ale prvenství Jakub uhájil.

""

Formule 1 před startem finále

 

Stock – B finále: Mirek Novák i potřetí zvítězil. Jirka Mašek, Míra Percl – takové bylo pořadí za ním. zde tedy trochu změna oproti minulé jízdě. A finále: Jiří Tlustý je již 100% vítězem. Ale další místa nebyla jistá a jasná. Ďurana vs Rážek. Standa Němeček byl druhý, ale pak se propadl. Nakonec Rado druhý. Standa Němeček se vrátil na třetí pozici. Ale nakonec Standa opět končí. A pak zase pokračuje. Zlobí jej elektronika.

Hobby – pořadí je již jisté – Standa Knespl bude první, druhý Vláďa Rážek a třetí Alex Tlustý. Igor dal gumy a chvíli se pral s přetáčivostí. Skončil vzadu pole. jízdu natočil na mini DV kamerku. Ale kvalita je mizerná v umělém osvětlení. Každopádně Igor byl dnes jediný, kdo jel střídavý motor. Plechovky jsou v tomto ohledu asi na tom lépe. Každá plechovka však může být jiná.

Open – B finále: Rado Ďurana i potřetí vítězí. A to se Stock modelem. Ale Vít Linhart předjel Jirky Jarolímka. A finále: Víťa Hola udělal chybku a toho využil  Jirka Vyšín, který zvítězil. Za Holou nyní dojel Míra Červ. Až za ním pak stíhač Michal Blahovský. Na stupně vítězů si počkáme.

 

Je konec závodu. Nyní proběhne vyhlášení vítězů, předání cen. A pak se začne stavět dráha na zítřejší offroad závod. Tak jak bylo avizováno, konec byl naplánován na 18. hodinu. A je tomu přesně tak !!! Za to může dobrá organizace závodu bez prostojů.

Osobní názor: abych stíhal v kategorii Hobby – musel bych mít těžší převodový poměr. Abych se dorovnal zbytku pole. Ale dnes jsem jel přesně dle regulí. A mám čisté svědomí co se techniky týče.