XRAY CHALLENGE CZECH Holešov 9.3.2013 online report

Igor Vlahovič


Máme 9.3.2013 a před námi je závod seriálu Xray Challenge Czech série Morava. Tento závod se jede v Holešově. Na dnešní závod je dle online přihlášek poměrně velká účast.

Online výsledky budete moci sledovat po celý den zde:

"" FseStock
"" TC Modified
"" TC Super Stock 9,5
"" Le Mans
"" Le Mans – LMP1
"" Le Mans – LMP2
"" Le Mans – GT
"" Le Mans – Guest
"" TC Start 17,5
"" Formule 1
"" Off-road vse dohomady
"" Off road 4WD 1:10
"" Off road 2WD 1:10
"" Off road Truggy + Short Course 1:10

Já dnes jedu dvě kategorie: fsestock a buggy 2WD.

Hala se před sedmou již postupně plní.

Dráha je dnes dle mého názoru rychlá a jednoduchá. Ale tento názor se mnou nemusí ostatní sdílet. Mně se na ni s Yokomo GT jelo velmi dobře. Nyní ještě otestuji buggy. A hlavně si snížím výkon, abych zase nerozštípal model.

Na závodě je dnes Martin Hudy a také vítěz ETS série kategorie ProStock Marek Černý.

""

Martin Hudy na tomto závodě

 

Prezentace stále probíhá. Naše depo tvoří: Radek Voda, já, Miloš Klaus a Patrik Maňoušek. Klasika, kde se nic nemění. Jen dnes chybí Petr Novák.

Ranní trénink je reguláován pořadatelem po 5ti minutách. Závod bude řídit, kdo jiný než vynikající Pavel Magda. Pomáhat mu bude ředitel závod Martin Kořínek. Po ránu hraje rádio a vládne pohoda.

""

I juniorky dnes budou startovat

 

Za malou chvíli začne prezentace a pak již samotný závod. Martin Kořínek řídí ranní trénink poměrně důsledně. Což je jen dobře.

Z dnešního závodu bude večer k dispozici i krátký sestřih. Od ranního tréninku, přes kvalifikace až k vyhlášení vítězů. Cca 10 – 15 minut záznamu.

Miloš Klaus dnes bude testovat motor SP Ultrasportsmann 13.5T V3.

Radek Voda pořídil novou buggy – samozřejmě novinku od Xray XB4. Ale pojede ji až příští týden na Mibosportu. Radek tedy vstupuje i do oblasti offroad.

""

Ranní rozprava na závodě

 

U Miloše Kluse jsme řešili barevné zapojení motoru k regulátoru. Miloš si napájel opačně fázové kabely a tak jsme si užili legrace.

 

Kvalifikace 1

FseStock – dvě skupiny. První rychlejší s koly kolem 15ti sekund. Kraťas Team zvítězil. Rychlý byl Karel Mikuš jun. Ale výkon se bude u mnoha pilotů stahovat. Kolo se bude nastavovat kolem 15 sekund. Já jsem si nedal do Yokomo GT AMB čip (zůstal v Serpentovi  S411 Sport) a tak budu muset laborovat až v další jízdě. V druhé skupině Miroslav Dolanský zajel kolo za 18 sekund. Zde jedou i slečny – Iva Kavánková, Jana Tvrdá, Vanda Bětíková, Martina Kavánková.

TC Modified – jedna skupina. Marek Černý, Kuba Šimurda, Martin Hudy, David Němček, Martin a Roman Kořínek,  a další jezdci v této kategorii. Navíc se zde potkají Igor Lipták, Jirka Vyšín či Jaroslav Vala. David Němček zvítězil. Martin Hudy a Marek Černý ukončili kvalifikace v devátém kole.

TC Superstock – dvě skupiny pilotů. Zde se objevil například Saša Žvak (jezdil Formule). Karel Kratochvíl, Martin Marek, Filip Rajdus, Tomáš Mikulec a mnoho dalších si vybralo tuto kategorii. Martin Kratochvíl zvítězil v první skupině. Pavel Novotný ukázal, že umí jezdit v druhé skupině. Za ním pak dojeli Martin Marek a Ladislav Lebánek.

Le Mans – dvě skupiny na kvalifikace. Roman Štalmach nechal za sebou kolegy ze skupiny. Za sebou pak dojeli oba Rajdusové Tomáš a Filip. Ve druhé skupině zvítězil Luděk Szostek, který jako kediný zajel 24 kol. Za ním pak Ondra Kulhánek a Roman Krejčí.

TC Start – dvě skupiny. Karel Novosád v té první dal kolegům kolo navíc. Jana Tvrdá nejela pouze 12 okruhů. Ve druhé jel Radek Voda společně s Oskarem Malatinským, Tono Slobodou a ostatními jezdci.David Němček nechává tentokráte za sebou své soupeře. Oskar Malatinsky a Tono Sloboda dojeli za sebou. A hned za nimi Radek Voda.

""

Oskar Malatinský a Tono Sloboda v retro snímku

 

Formule 1 – Miloš Klaus s novým motorem zajel nejlépe. 21 kol jako Miloš najel ještě Patrik Maňoušek. Roman Kavan až třetí. Jan Szostek tlačil na Romana. Pole zakončil Jan Koniarik.

Offroad – dvě skupiny i zde. Jarda Vala i přes STOP and GO zajel první pozici. Já jsem s modelem Durango zajel o kolo méně. Ale model s 66.5kou motorem a se stáhlým výkonem jede svižně a krásně potichu. Skoky jsou jednodušší. Ve druhé skupině bylo tako napomínáno za zkrácení tratě a vítězem byl Jiří Vyšín před Luďkem Szostkem a třetím Ludvíkem Kurečkou.

 

Kvalifikace 2

FseStock – já jsem prošvihl ihned 5 kol. A tak výkon modelu jde na další jízdu níže. Kraťas Team v podání Martina Kratochvíla zajel nejlépe a kolo neprokaučoval. Jedou pomaleji a to je výhodou. Karel Mikuš ml. i Jan Štrof vždy kolo ztratili. To i Roman Štalmach. Ve druhé skupině je limit 18 sekund. Zde zajel nejlépe Mira Dolanský.

TC Modified – nyní jak Martin Hudy, tak Marek Černý dojeli do cíle a za sebou. Martin první, Marek druhý. Těsně za nimi pak Kuba Šimurda a 25 kol najel ještě Jiří Vyšín. Martin Kořínek tuto metu nepokořil. David Němček odstoupil v šestém kole.

TC Superstock – Martin Kratochvíl opět vítězí ve své skupině. Jiří Král dojel za ním, ale opět se ztrátou. V druhé skupině Pavel Novotný nemá zatím soupeře. Karel Kratochvíl málem 24 kol najel. 23 kola najeli všichni piloti za Karlem. Tedy i Uher Filip.

Le Mans Finále 1 – skupina 1: TQ Tomáš Rajdus s krásným modelem Nissan Nismo Pennzoil GT-R. Start zachycen. Zde se jede 5 finálových jízd a všechny se sčítají. Jura Hrabec vítězí před Tomášem Rajdusem a Filipem Rajdusem. Skupina 2 – po startu krásný vláček prvních třech. nakonec v cíli první Roman Krejčí před Luďkem Szostkem a Ondřejem Kulhánkem. Roman najel o kolo více jak soupeři.

""

Realistický model Nissan GT-R Tomáše Rajduse v Le Mans sérii

 

TC Start – tady jedem dále kvalifikace. Karel Novosád nemá ve své skupině porazitele. Ani Jan Štrof ho nedokázal dojet. Zde jede i Jana Tvrdá. A taky pohodový Toník Pospíchal. Pavel Magda komentuje jízdy a to i tuto. David Němček dostal STOP and GO. Ale i tak si udržel čelní pozici. Oskar Malatinský a Tono Sloboda opět za ním. Radek Voda ale nejede špatně (jezdí za tým Kopecký RC).

Formule 1 – Patrik Manoušek tlačil na Miloše Klause. Oba těsně za sebou. V minulé jízdě Miloš dal Patrikovi dvě sekundy. Nyní Patrik nadělil kolegovi Milošovi dvě kola. Jan Szostek se v této kategori určitě neztratí. Nyní dojel na druhé pozici. Roman Kavan třetí a i on zajíždí kola pod 14 sekund.

Offroad – já jsem neudělal chybu a najel 18 kol. O kolo méně jak nejlepší. Model Durango jede skvěle. Je stabilní, na výjezdu rychlý. Na dráze není slyšet. Mám krásný pocit z jízdy. Jiří Rybák zvítězil v naší skupině. V druhé pak Luděk Szostek před Martinem Kořínkem a Ludvíkem Kurečkou.

 

Kvalifikace 3

FseStock – v mém podání opět ulitá kola. A tak výkon na RC soupravě na finále o dalších 10%. A o čem bude finále ? O štěstí. Asi se pojede vláček a kdo se bude snažit předjíždět, možná zase ztratí kolo. Osobně jsem na to zvědav. Kdo má TQ, má určitou výhodu. Karel Mikuš sen. nyní zajel nejlépe. Podařilo se mu vyladit rychlost modelu. Kraťas tým také neprošvihl kolo. A ani Petr Macháček.

TC Modified – TQ v této kategorii si vyjel Martin Hudy. Kuba Šimurda se postaví za Martina. Marek Černý bude třetí. Zezadu na něj bude tlačit David Němček.

TC Superstock – TQ zde Pavel Novotný a vypadá to, že ve finále by to měl mít jednoduché. I když Tomáš Marek na něj bude určitě tlačit. Toto jsou piloti, co dokázali najet 25 kol. Karel Kratochvíl bude třetí na startu. Pokud pojede 10 pilotů, pak B finále bude zahajovat Jiří Rybák. Ale musíme počkat na rozhodnutí.

""

Bratři Markové na tomto závodě

 

Le Mans Finále 2 – skupina 1: vítězí Tomáš Rajdus. Druhý David Kutálek, třetí Filip Rajdus. Tento junior jezdí velmi dobře. Skupina 2: zde vítězí Ondra Kulhánek před Romanem Štalmachem a Luďkem Szostkem. Roman Krejší až se ztrátou.

TC Start – Karel Novosád opět vítězí ve své skupině. TQ v této kategorii získal David Němček. Jako jediný dokázal najet 23 kol. Litý boj se dá očekávat mezi Oskarem Malatinským a Tonem Slobodou.

Formule 1 – TQ v této kategorii Patrik Maňoušek. Miloš Klaus se ho bude snažit dohnat a ukázat mu záda. Ale to i ostatní jezdci – Milan Cendelín, Toník Pospíchal, Roman Kavan…

Offroad – zde byla natočena celá moje jízda s Durango DEX210. Za kameru se postavil Radek Voda. Vy budete pak moci shlédnout jízdní vlastnosti modelu v kvalifikaci. A také soupeře. A já jsem si jízdu užíval. Výsledky nyní nejdou na MyRCM. Ale o první pozice budou bojovat Jiří Vyšín, Ludvík Kurečka či Martin Kořínek.

 

Finále 1

FseStock – A finále: kromě Karla Mikuše sen (1) a Kraťas týmu (2) všichni měli rychlá kola. A to včetně mě. Mikuš Karel jun. měl štěstí a dojel třetí. Celé finále je vlastně loterie. A ani čistota jízdy nebyla světoborná. Kolem mě někteří jeli o hodně ryhleji a tak jsem se radoval jak prošvihnou kolo. Prošvihli… Ale já taky. Dvě kola. B finále: Olin Bětík dojel Miroslava Dolanského. Ale vyhrál čistotou jízdou, ne škrtnutým kolem.

TC Modified – Martin Hudy vítězí před Kubou Šimurdou a třetím Markem Černým. Takto i piloti stáli na startu.

""

TQ a model Martina Hudyho

 

TC Superstock –  B finále: Jiří Král porazil Jirku Rybáka. A také třetího Tomáše Mikulce. A finále: krásný souboj mezi Pavlem Novotným a Tomášem Markem.

Le Mans Finále 3 – A finále: nervy drásající finále. Musíte jet naplno a pořád. Vše se sčítá !!! Pravý opak FseStocku. Navíc se startuje tak, jak jste dojeli v minulé jízdě. Zajímavé že ? A taky napínavé. Já to zažil v Ostravě a líbilo se mi to. Ladislav Holásek je vítězem této jízdy. A pořadí se mění.

TC Start – B finále: Jan Štrof vítězí před Zdeňkem Zikmundem a třetím Tondou Pospíchalem. A finále: to ovládl David Němček. Krásný souboj mezi Tono Slobodou a Oskarem Malatinským. Pavel Martinec čtvrtý.

Formule 1 – ze začátku pěkný souboj Klaus vs Maňoušek. Pak se do čela dostal Roman Kavan. Vítězem se stal Roman Kavan před Patrikem Maňouškem a Milošem Klausem. Bylo to pouze o chybách.

Offroad – B finále: já si vyjel 3 místo v B finále. Pohodička, klídeček. Auto prostě jede skvěle. Dokonce jsem jízdu vyhrál. Pro technickou závadu odstoupil Jarda Vala a já za sebou nechali Romana Kavana. A finále: drobné chybky a vítězem se stal Luděk Szostek před Jirkou Vyšínem a Martinem Kořínkem.

 

Finále 2

FseStock – A finále: já jsem ubral hodně plynu a jel pomaleji. Tím pádem jsem sice neprošvihl kolo, ale když mě atakoval soupeř, nemohl jsem pak ztrátu dohnat. Ale jinak pole bylo vyrovnané. Místa na bedně si rozdělí senior a junior Mikušovi a Kraťas tým zastoupený Martinem Kratochvílem. nikdo jiný už do toho zasáhnout nemůže. B finále: Iva Kavánková nyní ukázala záda Olinovi Bětíkovi a supeřům. Shrnul bych tuto kategorii asi takto:

A) musíte vyladit model tak, aby jste i při ideální stopě a umění jeli v limitu

B) musíte to stihnout nejlépe v kvalifikacích. Ve finále už je „pozdě“. Na každém závodě je jiná dráha a tak to děláte pokaždé znova

C) za předpokladu, že by všichni jeli perfektně a bez chyby, je potřeba si vyjet co nejlepší pozici. Protože pak dojedete v tom stejném pořadí

D) musíte se modlit, že nebude kontakt. Protože pak ztrátu již nedoženete

E) můžete mít vyšší výkon. Ale při souboji si neuhlídáte a prošvihnete kolo

F) můžete to brát jako trénink nebo jako doplňkovou kategorii

G) musí vás to bavit 🙂

H) ještě mě napadlo – s čím vším bych mohl do této kategorie ? S buggy ? S Formulí ? S 1/18 ? Tak do hloubky jsem pravidla zatím nestudoval. Já jen, že s Yokomo GT je to v pohodě

TC Modified – Martin Hudy druhým vítězstvím se stal celkovým vítězem. Kuba Šimurda bude druhý. Ovšem třetí místo nyní zajel Jirka Vyšín a Marek Černý nemá nic jisté.

TC Superstock –  B finále: Jirka Král by měl být vítězem tohoto finále. A finále: Tomáš Marek vítězí před Pavlem Novotným a Martinem Markem. Karel Kratochvíl skončil v nájezdu 17tého kola.

Le Mans Finále 4 – B finále: opět vítězí Tomáš Rajdus se svým Nissanem. Stále je v souboji s Davidem Kutálkem a Jurou Hrabcem. A finále: dopředu jde Roman Krejčí před Laďou Holáskem a Ondrou Kulhánkem.

TC Start – B finále: Zdeněk Zikmumd zamýchal karty v tomto finále. A finále: David Němček (pokud mu neškrtnou jídzu za nenasazování) bude vítězem. Tono Sloboda nyní dojel druhý a třetí pak Oskar Malatinský. Pavel Martinec dnes jede na čtvrtou pozici.

Formule 1 – Szostek Jan junior zvítězil a to před Romanem Kavanem a Milošem  Klausem. Patrikovi Maňouškovi nebylo započítáno jedno kolo. Byť jel druhý.

""

TQ pozice a monopost Patrika Maňouška

 

Offroad – B finále: mladý Jan Szostek ukázal záda soupeřům. O vítězi není rozhodnuto a já jsem hodně chyboval. Ale užívám si toto finále naplno. A finále: Luděk Szostek zvítězil a stal se dnes celkovým vítězem. Martin Kořínek dojel druhý, Jirka Vyšín třetí. Hodně chyb bylo v tomto finále.

 

Finále 3 – souhrnné výsledky

FseStock – A finále: jezdci se podivovali nad výsledky. Někteří to prostě asi jen zkusili (tuto kategorii na dnešním závodě) Výsledky:

B finále: Olin Bětík

A finále:

1. Karel Mikuš ml.

2. Karel Mikuš sen.

3. Kraťas team (Martin Kratochvíl)

 

TC Modified

1. Martin Hudy

2. Kuba Šimurda

3. Marek Černý

 

TC Superstock

B finále: Jiří Král

A finále:

1. Tomáš Marek

2. Pavel Novotný

3. Martin Marek

 

Le Mans Finále

LMP1 ( i celkově v Le Mans)

1. Ondřej Kulhánek

2. Ladislav Holásek

3. Luděk Szostek

 

LMP 2

1. Milan Cendelín

2. Petra Vykydalová

3. Antonín Hráček

 

GT

1. Tomáš Rajdus

2. Jura Hrabec

3. Filip Rajdus

 

TC Start

B finále: Zdeněk Zikmund

A finále:

1. David Němček

2. Tono Sloboda

3. Oskar Malatinský

 

Formule 1 – pouze tři formule v jízdě (Maňoušek, Szostek, Cendelín) zbytek monopostů Out of Race

1. Roman Kavan

2. Jan Szostek

3. Patrik Maňoušek

 

Offroad

B finále: Jan Szostek

A finále:

1. Luděk Szostek

2. Ludvík Kurečka

3. Martin Kořínek

 

Dvě kategorie = více zábavy a rychleji vám to uteče. Já jsem si dnes více užíval B finále buggy. S Durango DEX210 jsem nadmíru spokojen a už ho umím řídit ve vyšší rychlosti. Nic se neprotahovalo, Pavel Magda to hnal kupředu.

Jak to tady dnes vypadalo uvidíte v tomto sestřihu dne. Foto vítězů ve fotogalerii.

 

P.S. pořadí v buggy 2WD

1. Igor Vlahovič

2. Roman Kavan

Pěkně si oba zazávodili a Roman Igorovi přišel popřát !!!