Dokovací stanice Traxxas, senzory

Igor Vlahovič


Pojďme se podívat na dokovací stanici Traxxas. Ta je určena pro RC vysílače Traxxas TQi. Tyto RC soupravy jsou připraveny pro přenos telemetrických údajů přímo na displej vašeho iphone, ipod přístroje.

Takže pokud jste jeho majiteli a máte-li RC soupravu Traxxas TQi, která se v drtivé většině případů dodává do RTR sad modelů RC aut Traxxas, pak je možné pořídit dokovací stanici pro tento vysílač.

Dokovací stanice Traxxas se dodává jako option díl. Pouze ve některých případech je již součástí RC soupravy.

RC vysílač v základu je již připraven pro instalaci tohoto zařízení. Dokovací část je v podstatě spodní část soupravy, na které vysílač stojí a je v něm i prostor pro 4AA akumulátory. Výměna je velmi jednoduchá a není potřeba ani návod.

Stačí křížový šroubovák, kterým povolíme nejprve jeden samořezný šroubek v madle soupravy. Po sejmutí jedné části madla se nám zpřístupní další šroubek, který vše drží pohromadě. Když jej povolíme, lehce již odděláme spodní základnu a nic nám nebrání výměně za dokovací část.

V těle madla je i prostor pro uschování kabeláže včetně napájecího konektoru RC soupravy. Součástí dokovací stanice je i kabel pro přenos telemetrických dat a napájecí redukce.

Zapojení několikakilového kabelu není možné splést. Je pouze jedna možnost zapojení. Potom kabely schováme do těla přístroje, zapojíme napájení a sešroubujeme zpět.

Na konci montáže tedy máme spodní část rozšířenou, vložíme 4AA akumulátory a jsme připraveni pro instalaci vašeho ipod, iphone přistroje.

K dispozici jsou distanční podložky z pryže, které vymezí volný prostor mezi tělem přístroje a RC soupravou. Telefon či ipod touch zajistíme nakonec páčkou.

Ovšem telemetrická data budete sledovat až po instalaci aplikace Traxxas Link, kterou lze zdarma stáhnout z app store. Je zdarma a díky ní máte možnost nejen sledovat veškerou telemetrii jako otáčky motoru, maximální rychlost, teplotu motoru, napětí akku v modelu a RC soupravě atd. Pohodlně si i nastavíte jednotlivé parametry RC soupravy, které jinak složitěji nastavíte pomocí tlačítek na vysílači.

Když mát aplikaci nainstalovanou, ještě nemáte vyhráno. Musíte zakoupit jednotlivé senzory, které instalujeme na konkrétní část v modelu – na motor, akumulátor atd. Nemusíte pořizovat všechny senzory, ale jen ty, jejichž parametry chcete sledovat.

Výhodou aplikace je příjemné prostředí pro uživatele. Můžete nastavit, které údaje se mají zobrazovat na hlavní obrazovce. Je na výběr několik typů menu.

Dále je možné ukládat nastavení jednotlivých modelů a kopírovat je mezi sebou. Telemetrická data je možné ukládat a později si je přehrát. Například jaké byly otáčky motoru a rychlost v danou chvíli na trati.

Díky možnosti sledování napětí máte ihned informaci o stavu akumulátorů v modelu a v RC soupravě. Teplota motoru je také důležitý údaj.

Je fakt, že sledovat otáčky motoru či maximální rychlost, když řídíte model, zcela jistě není možné. Ale díky možnosti zpětného přehrání vás to nemusí trápit.

Toto zařízení jsem otestoval při vlastním testování modelu Traxxas XO-1.  Zatímco napětí na akumulátorech, otáčky motoru se dají považovat za 100%, pak rychlost modelu může být v některých případech zkreslená. Proč ?

Když jsem do modelu nainstaloval GPS modul Holux 254 Sport a začal jsem porovnávat naměřené údaje, byly zde rozdíly.

Důvodem byl fakt, že maximální rychlost se telemetricky vypočítává i na základě otáček motoru. Takže když jsem model zdvihl do výše a pouze protočil kola naprázdno, ihned jsem měl údaj na displeji o rychlosti. Bez samotné jízdy.

Takže se mi stalo, že jsem při rozjezdu více přidal plyn, kola proklouzla a díky tomu jsem naměřil vyšší rychlost, než jakou ukázala GPS. A ta se domnívám je přesnější.

Jedině, kdy to tedy souhlasilo, bylo tehdy, když nedošlo k prokluzu kol.

Ale i tak je aplikace velice dobře propracována a minimálně na efekt působí výborně.  Její uživatelské rozhraní je intuitivní, jasné a přehledné.

Možnosti nastavení RC soupravy, kopírování dat mezi modely a pozdější vyvolání dané jízdy a vyhodnocování údajů je také velkým plusem.

Pokud tedy vlastníte některé ze zařízení Apple – Ihone či Ipod Touch a máte Traxxas TQi RC soupravu, máte možnost si takto upgradovat váš vysílač. Musíte však počítat, že kromě dokovací stanice budete potřebovat i jednotlivé senzory, které vám budou sledovat potřebné údaje. Možností tedy máte opravdu mnoho.