Olomoucký pohár offorad online report

Igor Vlahovič


Je 16.2.2013 a já jsem přijal pozvání na závod offroad do Přáslavic, které se nacházejí nedaleko Olomouce. Toto pozvání bylo od Miroslava Křížka. Ten mi vysvětlil cestu ke kulturnímu centru.

Společně s Oldou Grochem jsem tedy vyrazil směr Přáslavice. Cesta uběhla jako voda a místo konání jsme našli poměrně lehce.

Ihned po příjezdu mě všichni zdravili a pro všechny byly připraveny stoly a židle. Po sedmé hodině se začali postupně sjíždět závodníci včetně doprovodů.

Dráha se nachází v tělocvičně, která je poměrně slušně velká. Povrch dráhy tvoří koberec s několika nenáročnými, ale jak jsem zjistil, záludnými skoky.

Osvětlení je perfektní a oči nebudou namáhány. Ozvučení taktéž velmi dobré.

Tribuna tu není, model se řídí z galerie. Teoreticky můžete mít depo i nahoře.

Měření probíhá pomocí AMB čipů. Výsledky však nejsou přes MyRCM přenášeny online. Závodníci tedy budou odkázáni na vyvěšené výsledky na nástěnce.

Parkování je ihned u haly, ale pokud přijedete později, musíte kousek popojít.

Občerstvení nebude přes den chybět.

Já absolvoval první jízdu s modelem a byl jsem hodněkráte na střeše. Je to jiné auto jak Thunder Tiger a já dnes nejedu bojovat o stupně vítězů, já se jdu učit řídit offroad buggy.

Bohužel tu je mizerný příjem signálu pro internet, takže budu mít asi dost páce s přenosem samotným Wifi – na tu mohu zapomenout. Ale snad se vše zdaří.

Jinak se zde jedou kvalifikace na 4 minuty a finále pak na 6 minut. Pořadateli, jak jsem s ním hovořil, jde o pohodový závod. Kde na jeho konci piloti jedou „odpočatí“ a s dobrým pocitem.

Je 9 hodin a proběhla rozprava. Zde se podaly informace pro všechny závodníky. Více jak 60 modelů se dnes utká na dráze. Rozprava proběhla naprosto v pohodě a pořadatel vše jasně vysvětlil.

Byly vytvořeny skupiny 4WD buggy, 2WD buggy, autobusy a trucky. Účast uvidíte v galerii, včetně jmen pilotů. I zde někteří jedou více jak jednu kategorii.

""

Ranní rozprava na tomto závodě

 

A my startujeme první kolo kvalifikací. Aktualizace bude po každém odjetém kole. Nechybí tu poměrně slušná skupinka juniorů !!!

 

Kvalifikace 1

Buggy 4WD skupina 1 – slušná a čistá jízda. Ovšem nasazovači jsou potřeba. A třeba já je budu potřebovat asi často :-). Komentář je slyšet krásně. Piloti jsou pravidelně informováni o pořadí. Jarda Kopecký st. bojoval jako lev. Oliver Havránek se přetahoval s Martinem Raškou a dalšími piloty. Včetně Fanána a Fanánka Stodolových. Martin Raška zvítězil. Zde jsem již točil krátký záznam. Na konci reportu bude preview z této závodní akce. Nasazovači mají na sobě vesty a jsou dobře vidět.

Buggy 4WD skupina 2 – nasazovači připraveni. Pořadatel zkontroloval jejich pozice a mohlo se opět startovat. Mezi jízdami jsou 3 minuty. Tomáš Rajdus na tomto závodě nechybí. A jel takticky. Ihned na startu si počkal na volnou dráhu a pak vyrazil na jízdu. A co se zde hlídá ? Čistota jízdy, zkracování tratě atd. Pavel Rajdus, Matin Beníček začali ihned bojovat o pozice. A také Luděk Szostek by rád zajel velmi dobrý výsledek. V této jízdě uspěl nejlépe Luděk Szostek.

Buggy 4WD skupina 3 – samozřejmě tato kategorie bude mít sé favority. Tak jako v onroad, i zde tomu tak je a vždy bude. Určitě znáte jméno Leoše Bulvy, který zde trénuje, aby nevyšel z formy na letní sezónu Large Scale Onroad MČR Porsche. Možná si i vzpomenete na jeho omezovač vášně na jeho RC soupravě, která je páčková. Má to zde omezeno ? :-). Tato skupina je samozřejmě papírově „nejlepší“. Nebo by měla být. Jakub Mader, Tomáš Jedlička (vedoucí jezdec). Patrik Satinský také v jízdě. Nakonec nejlépe zajel Tomáš Jedlička.

Buggy 2WD skupina 1 – Jan Waldhauser zajel nejlépe. Já bojoval spíše s buggy než se soupeři. Dělal mi problém dvojitý skok. Špatně nejel Roman Kavan a ani Oliver Havránek. Zatím mám dojem, že si Durango nechá hodně líbit. Rozhodně jsem ho pří jízdě nešetřil.

Buggy 2WD skupina 2 – lepší a vyrovnanější skupina, kde zvítězil čistou jízdou Jakub Vícha. Michal Andrlík, Tomáš Kembitzký či Jára Nuhál. Opět se bylo na co dívat. Ale ani zde nechyběli nasazovači.

Buggy 2WD skupina 3 – nejlepší skupina. Dal se očekávat tuhý boj již v první jízdě. Dalo by se zde hovořit o elitní skupině. A finále pro moji osobu je tak daleko, jako je Mount Everest od Brna… Budu se plácat někde ve finále C, pokud řádně nepochopím, jak skákat a neválet se na zádech :-). Roman Pudich jel krásně, tak jako Martin Zvára ml. Roman Pudich za sebou soupeře udržel.

Truggy – zde jely tři modely Short Course a pak zbytek truggy. Lukáš Kyjevský naprosto v pohodě první v této jízdě. Jiří Ludwig, Martin Raška a další piloti bojovali čestně a sportovně.

SCT – zde pouze autobusy jak se také nazývá Short Course kategorie. nevím proč autobus, když mi to dopravní prostředek nepřipomíná. Já bych to spíše nazval kačenka. naklání se to va zatáčkách a skáče „pomalu“. I zde se hovořilo o elitě skupiny autobusů. Zde jede i Filip Rajdus coby junior. Ale není zde sám. Jedou s ním David Pelikán, Honza Petrovič, Jan Žerníček a další. Nejlépe v této jízdě, kde byl pořízen i krátký záznam – Aleš Bidovský. Zde měli nasazovači méně práce.

 

Kvalifikace 2

Buggy 4WD skupina 1 – Jarda Kopecký st. se snažil zlepšit svůj výsledek. Tak jako oba Fanáni (Stodolovic). Oliver Havránek, Fanánek a Fanán Stodolovi si vylepšili své nájezdy. Toto se dozvěděli ihned po jízdě.

Buggy 4WD skupina 2 – Luděk Szostek z Rychvaldu si podržel první místo v  této skupině. Zabojoval Tomáš Kembitský i ostatní piloti. Martin Beníček a i Pavel Rajdus. Tomáš Rajdus bohužel nedojel tuto jízdu.

Buggy 4WD skupina 3 – kontrola nasazovačů a jede další jízda. Automat odpočítá časový limit a sděluje postupně čísla modelů. Aleš Bidovský opět výborně. Ovšem Tomáš Jedlička mu nedal ani metr zadarmo. Krásná jízda prvních třech jezdců. 4WD buggy se přeci jen řídí jinak jak dvoukolky. Leoš Bulva jel asi bez omezovače vášní :-). Jízdu nakonec ovládl Tomáš Jedlička.

Buggy 2WD skupina 1 – Roman Kavan nyní zvítězil. Olda Groch se zlepšil a i já jsem byl již méně na zádech a více na kolech. Ale 13 kol jsem ještě nedal.

Buggy 2WD skupina 2 – krásný souboj Jary Nuhála a Jakuba Víchy. Vícha nakonec lepší. Ale Nuhála Jary postihla zřejmě závada v podobě povoleného diferenciálu nebo spojka. Model odmítal spolupracovat. Já stále přemýšlím o způsobu skákání. Ty skoky jsou poměrně malé a nebezpečné. Ale už vím, že když skočím, je potřeba přidat plyn a model pak „možná“ dopadne na všechna čtyři kola :-). Zvažuji, že je budu jen přejíždět. To se sice nevybourám, ale ztratím. Každopádně se bavím královsky. A můj úkol je potrápit Oldu Grocha. A ne jen jeho.

Buggy 2WD skupina 3 – Pudich, Bydovský, Zvára – takové bylo pořadí po jízdě. Každopádně krásná jízda. Ve finále se máme na co těšit. Zlepšili si své nájezdy také Jiří Muclinger s kolegou Pudichem.

Truggy – zde jsem dal krátký hovor s Luďkem Szostkem a Romanem Kavanem. Luděk mě natáčel a prý o mně udělá dokument. Tak na to jsem osobně zvědav. Pokud se tak stane, asi se pobavíte královsky. Mezi tím jízdu ovládl Petr Rodina.

SCT – a máme tu opět ty autobusy. Linka číslo 1, 2, 3 atd startuje… Ty modely fakt na trati vypadají těžkopádně. Ale zase se dobře fotí v letu. Aleš Bidovský opět vítězem. Rajdus, Pelikán Holec si zlepšili své nájezdy.

""

Junioři v této kategorii nechybí

 

Závod pěkně ubíhá, je s komentářem a vládne tu pohoda. Je slyšet pouze zvuk motorů a doskoky modelů. Já se peru jak s buggy tak i s připojením na internet. Je to děsně pomalé a mám problémy s přenosem dat. Ale už dělám alepsoň CTRL C a CTRL V celého textu, aby se mi náhodou zase něco „jen tak“ neztratilo v éteru….

 

Kvalifikace 3

Buggy 4WD skupina 1 – bez zbytečného zdržování do dalšího kola. Fanánek Stodola by po jízdě spokojený. taktéž se radovali Martin Raška, Jan Szostek, Petr Štěpán a i Fanán Stodola – všichni se zlepšili.

""

Jarda Kopecký st. se opět výtečně baví

 

Buggy 4WD skupina 2 – Luděk Szostek opět potrápil své soupeře. Nechal za sebou oba Rajdusovce – Tomáše i Pavla. V této jízdě byl čas na oběd. Dal jsem si vynikající gulášek. Bufet tu je pohodový s příjemnou obsluhou. A také toalety. Celkově to na mne zde působí hodně nově. Všude čisto… Ale vraťme se k závodění.

Buggy 4WD skupina 3 – Tomáš Jedlička si zřejmě jistí TQ na finále. Ale jezdci se neustále zlepšují. Patrik Satinský, Filip Rajdus, Jakub Mader, Leoš Bulva a Lukáš Lang. Jenom já se plácám kolem toho 12tého kola :-).

Buggy 2WD skupina 1 – Roman Kavan si vylepšil výsledek. Za ním dojeli Oliver Havránek a Olda Groch. Já jsem najel o kolo méně a dost chyboval. Dokonce jsem se zúčastnil nějakého setkání u bednění, kde se zapletly do sebe hned tři modely.

Buggy 2WD skupina 2 –  Jara Nuhál z jízdy odstoupil. Tomáš Kembitský dojel druhý a já jej dokonce dvakrát nasazoval. Vítězem jízdy zase Jakub Vícha. Michal Andrlík najel pouze 1 okruh. Dále se zlepšili Bulva, Volek a Višváder Dominik. Bylo se na co dívat.

Buggy 2WD skupina 3 – Roman Pudich si v klidu dojel opět na první pozici. A finále bude zcela jistě zajímavé. Tomáš Jedlička to nyní neměl jednoduché. Ve finále A se zřejmě ukáže Martin Zvára ml. a také Tomáš Rajdus. Uvidíme…

Truggy – Lukáš Kyjevský nyní pojel Martin Rašku. Svůj výsledek si vylepšili Jiří Vančura, Pavel Vidlár a Lukáš Hrubý. Jirka Ludwig skončil krasojízdu v sedmém kole.

SCT – Aleš Bidovský, Jan Petrovič, FIlip Rajdus bojovali o prvneství v jízdě. Jiří Vančura z jízdy odstoupil.

Jinak možná jsem to nezmínil. Stole a židle jsou zde k dispozici. Snad jen při vyšším počtu lidí by mohl být nedostatek. Ale když jsem viděl první patro plné stolů… Jinak Durango DEX210 si toho zatím nechává líbit docela dost. Je zřejmě opravdu festovně postaveno.

Nyní se vytvoří finálové skupiny. V galerii jsou již hotové k nahlédnutí. Já se podívám do finále C a budu útočit a skákat na prvního :-). Olda, kolega jeden, se dostal do B finále. Takže mu musím pogratulovat. Je lepší jak já.

 

Finále 1

Buggy 4WD – C finále: zde skončil například veselý Jarda Kopecký st. 6 minut jízdy čekají každou skupinu !!! Dá se hodně vyděla, hodně však i ztratit. Tady zajel dobře Petr Štěpán před Lukášem Langem a Janem Peružkem.  B finále: zde tři junioři a to včetně Olivera Havránka. První dva jezdci v těsném kontaktu. A to Jakub Mader a  Petr Rodina. Petr však měl technické problémy. Tomáš Rajdus jezdil na druhém místě. Kuba Mader první. Ani Jan Szostek nejel vůbec špatně, který dojel druhý před Tomášem. A finále: pěkná podívaná od začátku do konce. Luděk Szostek po startu ztratil vedení. Pak se opět vrátil do první pozice. Pavel Rajdus doszal napomenutí za zkrácení tratě. Konečný výsledek jízdy: Szostek, Jedlička, Rajdus.

Buggy 2WD – C finále: Igor Vlahovič nesastoupil pro technickou závadu serva, které odešlo. Pohotově pomohla společnost TORA Team, která zajistila nové servo Sawox, včetně servosaveru. Vítězem C finále se stal Dominik Višváder. B finále: zde pojel Jan Waldhauser Jaru Nuhála a Lukáše Kyjevského. A finále: napínavá jízda. Roman Pudich s náskokem kola před druhým Martinem Zvárou ml. a Tomášem Jedličkou.

Truggy – zde ovládl pole Lukáš Rodina před Martinem Raškou a třetím Jirkou Vančurou.

SCT – zde dostal jezdec první STOP nad GO. 10 autobusů na trati. Krása. Aleš Bidovský vyjel první místo před soupeři. Tato kategorie se k nám dostala před rokem a jezdí se to i ve skutečnosti. Druhé místo zaujal Filip Rajdus, třetí pak Tomáš Kyjevský.

Jinak děkuji pořadateli, že mi umožnil opravu modelu a našel za mne ihned náhradu na nasazování.

 

Finále 2

Buggy 4WD – C finále: i zde pro technickou závadu nenastoupil jezdec. Byl jím Leoš Bulva. Lukáš Lang přišel o křídlo. Štěpán Petr si pojistil první místo. A tím pádem zde máme vítěze. Yokomo Jardy Kopeckého st. se zastavilo. B finále: boj o první místo skoro až do konce. Dobrý komentář dané situace. Nakonec v cíli první Petr Rodina, Jakub Mader druhý, třetí Petr Sekula. A finále: napínavé s chybami nejel Luďěk Szostka. Ten nyní dojel druhý za Tomášem Jedličkou a třetím Pavlem Rajdusem. Vítěz není znám. Ale Fanánek Stodola uzmul krásné čtvrté místo.

""

Jarda Kopecký st. konzultuje model s Oldou Grochem

 

Buggy 2WD – C finále: Igor Vlahovič pojel hlavou své soupeře. Na skoky s opatrností a to se mu vyplatilo. Na začátku často chyboval. Ale 6 minut je dlouhá doba. B finále: i s chybkou Roman Kavan zvítězil. Jan Waldhauser druhý a i třetí místo Jara Nuhála zamotalo pořadí. A finále: opět krásná jízda. A těsné souboje. Například Jedlička / Zvára. Do toho Jakub Vícha. Tomáš Kembitský v soubojích. Bylo se opravdu na co dívat. Stálé výměny na prvních místech. Konečné pořadí Pudich, Jedlička, Zvára ml. = potlesk. Zde vítěze známe. Je jím Roman Pudich. Další místa jsou otevřená.

Truggy – start natočen. Nahánění nasazovačů a pak se může startovat. Komentář opět nesměl chybět.

SCT – zde Aleš Bidovský potvrdil formu a je vítězem této kategorie. Tomáš Kyjevský a Filip Rajdus si prohodili pozice a uvidíme v posledním kole, jak to dopadne.

 

Finále 3

Buggy 4WD – C finále: Petr Štěpán OUT of RACE. Vítězí Lukáš Lang. I Fanán Stodola měl s modelem problémy. B finále: Tomáš Rajdus, Petr Rodina, Petr Sekula – takové bylo pořadí po jízdě. A finále: Luděk Szostek si dojel pro celkové prvenství. Za ním pak Aleš Bidovský a třetí nyní Pavel Rajdus.

Buggy 2WD – C finále: Igor Vlahovič po startu získal náskok. Pak však odstoupil pro povolný kuláček řízení na servosaveru. A tak mu pomáhal Tomáš Rajdus a Tomáš Kembitský. Igor se pak vrátil do závodu, ale ztráta byla veliká. Zde zvítězil Dominik Višváder před kolegy Volkem a Andrlíkem. B finále: krásný a čistý souboj mezi Romanem Kavanem a Jarou Nuhálem. Nakonec v cíli první Jara. Třetí Leoš Bulva. A finále: sklidilo potlesk. Roman Pudich jízdu prokaučoval. A tak v cíli byli na prvních třech místech Tomáš Jedlička, Tomáš Rajdus a Tomáš Kembitský. Prvenství Romanovi však již nikdo nevezme.

Truggy – opět kontrola nasazovačů, kontrola modelů a mohlo se startovat. Martin Raška si svým druhým vítězstvím dojel pro celkové prvenství.

SCT – foto a poslední část dnešního záznamu. Poslední dohlížení nad fair play jízdou a nechybí opět komentář. Bidovský, Rajdus, Kyjevský – poslední pořadí TOP 3 pilotů. A máme konec závodu.

Nyní se provede vyhlášení výsledků, včetně ocenění. Foto vítězů kategorií najdete v galerii jako obvykle.

Dnešní závod byl pro mne v podstatě druhý. Ten první byl v Brandýse s modelem Thunder Tiger. Tam však byla malá účast a závod ve třech je nudou. Ovšem zde to bylo zcela jiné. První závod ostrý a s obrovskou konkurencí. Získával jsem zkušenosti, seznamoval se s modelem. Ten v testu obstál až na závadu serva a povoleného kuláčku. Podrobný článek o testování bude v časopise RC Cars. Je neskutečné, co si ty modely nechají líbit. A je jedno, co to je za značku. Já jsem svému Durangu DEX210 dnes dával hodně zabrat !!!

 

A závod jako takový ? Vzal bych to takto jasně a stručně:

– z Brna ideální vzdálenost a dostupnost

– hala s veškerým zázemím (stoly, židle k dispozici), dobrým osvětlením a ozvučením

– občerstvení dobré a za dobrou cenu

– AMB časomíra klasika, ale bez přenosu výsledků na internet

– průběh závodu bez prodlev

– krocení emocí závodníků se dařilo a díky tomu zde byla pohodová atmosféra

– dráha příjemná, technická

– komentáře u každé jízdy, kontrola nasazovačů, hlídání čistoty jízdy

– ceny pro vítěze: diplomy

– oceňováni i finalisté B, C, D atd.

 

Mně se tu jednoduše líbilo a klidně na tento závod přijedu závodit. Pohodová atmosféra a já odjíždím odpočatý i přes psaní online reportu. Ti co tu dnes byli, názor si mohou udělat také na tuto závodní akci.

Kompletní výsledky závodu naleznete ZDE.