Značka Novarossi je světový pojem

Martin Zvára


Vyprávět příběh Novarossi, znamená ukázat historii italské výkonnosti ve světě, oslavujícím génia a kreativitu naší země. Ale je to také příběh o podnikatelské intuici, odhodlání a obětavosti, myšlence „podnikání“, která se stává realitou díky příkladnému vedení.

Novarossi byla založena díky unikátní technické genialitě Cesare Rossi ve spolupráci s manažerským talentem Graziosa Barchi. Ano, tito dva jsou spolu propojeni a navždy i budou.

Cesare Rossi projevoval vrozené nadání pro mechaniku již v mladém věku. Už když navštěvoval základní školu, chtěl dělat stejnou práci jako jeho otec, známý hodinář v Brescii. Při práci s hodinkami objevil, díky svému talentu a inteligenci, tajné principy vědy. Hodiny, které strávil se svým otcem, byly hlavní inspirací v jeho životě.

O několik let později objevil modelářství a mikromechaniku. Začal se účastnit národních a mezinárodních závodů RC modelů, kde bylo jeho cílem dosažení maximálního výkonu a síly. Proto začal s úpravou modelářských motorů, ale jejich výkon nebyl dostatečný dle jeho představ.  Pro tohoto zkušeného hodináře však nebyl problém vytvořit nový motor a dosáhnout tak dostatečného výkonu a spolehlivosti a to také vyvrcholilo prvním místem v leteckém mistrovství světa v roce 1959.

Díky úpravám, zvýšení výkonu a vytvářením nových motorů se vášeň v průběhu let výrazně změnila z obyčejného koníčka v podnikatelskou činnost. Počínaje prodejem leteckých modelů z otcova obchodu, až po vybudování vlastní firmy.  V roce 1966 uskutečnil  první modelářské setkání  spolu se svým bratrem.  Brzy všechny motory, vyrobené  Cesarem, začaly vyhrávat rychlostní závody a staly se tak velmi  populárními po celém světě.

V roce 1984 vytvořil novou dimenzi a také moderní průmyslovou oblast. Cesare Rossi díky své manželce Graziose Rossi, s více jak dvacetiletými zkušenostmi v podnikání, založil novou firmu.
Pomoc managementu Graziosy Rossi, pomohla standartizovat a zjednodušit výrobní procesy, konsolidovat aktiva, vytvořit rozsáhlou prodejní síť, zavést výhledový investiční plán (např. automatizovaný výrobní systém), optimalizovat efektivitu a zajistit kvalitu produktů a služeb.

Novarossi se rychle stal nesporným lídrem v oblasti designu a výroby modelářských motorů a ve  zvyšování celosvětového standartu, charakteristik a hodnot „Made in Italy“.

Společnost rychle rostla, zlepšovala svoji prestiž díky úspěchům motorů, ve vzájemných soubojích na  poli leteckých modelů, automobilových soutěží, vítězstvím ve stovkách národních a evropských šampionátů a dosahováním úspěchů v tuctech světových šampionátů.

V roce 1999 prezident Italské republiky udělil rytířský řád za zásluhy,  za neustálý přínos a vášeň pro modelářské motory,  vynalézavého ducha v oblasti výroby a za schopnost přetvořit jednoduchý koníček ve vysoko technologickou činnost.

Novarossi je společnost, která navrhuje, vyrábí a distribuuje modely do více než 70 zemí po celém světě. Rozkládá se na ploše více než 6000 čtverečních metrů a nachází se v prestižní lokalitě krásného města Monticelli Brusati v zóně Franciacorta. Všechny součástky potřebné pro sestavení motorů jsou vyráběny v závodě  NOVAROSSI a to včetně  žhavících svíček, výfuků a veškerého příslušenství.

Novarossi disponuje jedněmi z nejvíce talentovaných myslitelů, designérů, programátorů a vývojářů v dnešním průmyslu RC modelů. Vynálezy jako „TURBO GLOW PLUG“(Turbo svíčka) a „OFF SET BALL BEARING“(Speciální motorové ložisko) i navzdory mnoha neohrabaným pokusům o napodobeniny, navždy poznamenaly mechanickou konstrukci motorů. Novarossi vlastní více než dvacet pět garantovaných patentů a jako nejvíce osvědčený výrobce motorů poskytuje vše od počáteční myšlenky a strategie, vývoje pro zákazníka, řízení celého procesu  pro kteroukoliv oblast trhu.

Bližší informace najdete ZDE.