ETS Round 2 Hrotovice kvalifikace online

Igor Vlahovič


Máme 19.1.2013 a tento den je ve znamení kvalifikací závodu ETS. Druhé kolo této série se koná právě v České republice ve sporthotelu, který se nachází v Hrotovicích.

Již včera probíhaly volné jízdy. Dnes je den zasvěcen kvalifikačním jízdám. Zítra pak přichází na řadu finále.

Pořadatel připravil pro závodníky vše naprosto jiným způsobem, než na který jsou jezdci zvyklí na závodech Mibosport. Celá hala je rozdělěna na dvě půlky. V jedné je ostavena dráha, ve druhé jsou pro všechny připraveny stoly, židle a přívod elektrické energie.

Koberec je zcela nový a má tmavě šedou barvu. Značení je pak jasně žlutými překlady a pokličkami. Čitelnost tratě je velmi dobrá. Periferně je vidět i z tribuny, která je prostorná.

Hala je zcela zaplněná. V pdostatě do posledního místa. Ozvučení je také velmi dobré a je slyšet v každé části haly.

""

Tribuna jezdců je prostorná. Mista je tu dost pro všechny

 

A kdo vede závod ? Je ro Scotty Ernst, který má sví stanoviště přímo u časomíry. Modely pak startují přímo z pozice, která se nachází přímo pod ním.

Podrobné výsledky můžete sledovat opět na MyRCM. Linky na kategorie, které josu tři máte níže:

"" Xray Pro Stock Class
"" Speed Passion Formel class
"" Ride Modified Clas

Každou aktuální jízdu pak můžete sledovat zde

"" Onlinestreaming

Celkově máme 14 skupin kategorie PRO Stock, 3 skupiny F1 a 12 Ride Modified.

 

Když se podíváme na výsledek včerejších volných jízd:

Pro Stock – zde se dostal do čela Viljami Kutvonen (FI). Hne za ním byl Marek Černý (CZ) a třetí nejlepší Steffen Leinburger (DE). Zdenko Kunak byl na pátem místě. Zde nesmí cybět ani náš mladý zkušený Radek Voda.

F1 – početná skupiny pikotů. Po včerejšku s Marcem Rheinadrem (DE) v čele. Jan Nasmer (DE) byl včera druhý a třetím nejlepším byl Dai Sakaguchi (DE). I zde máme naše piloty v podání Lukáš Vopata.

Modified – tak zde včera velmi dobře kroužil Freddy Sudhoff (DE). Adrian Berntsen (NO) za sebou nechal Ronalda Volkera (DE). Zdenko Kunak se držel na čtvrté pozici.

 

Jedna jízda střídá druhou. Scotty má vše pod kontrolou. Na pozadí hraje decentně hudba. Před startem nechá pilotům jedno zahřívací kolo a pak se již startuje. Každá jízda je komentovaná.

Nechybí zde reportéři z Red RC net. U nich na portále taktéž probíhá reportáž.

A jaké pořadí je po první kvalifikaci, která probíhala již od dnešních ranních hodin ?

Pro Stock –  náš Marek Černý je na první pozici. Zdenko Kunak se drží v prvních třech. Nechybí tam ani Viljami Kutvonen. Ale zde máme další naše jezdce. Kubu Šimurdu, Radka Fleka, Radka Vodu a mnoho dalších.

F1 – zde se ujal vedení Jan Asmer (DE). Dai Sakaguchi (DE) drží druhou pozici, Roman Pichler (CH) je třetí. Marc Rheinard je zatím pátý. A náš Lukáš Vopat na 10. místě. A to není vůbec špatné.

Modified – Ronald Volker (DE) zajel o cca dvě sekundy lepší čas jak druhý Freddy Sudhoff (DE). Yannick Prumper (DE) je prozatím třetí. V první desítce jsou známá jména jako Marc Rheinard, Christopher Krapp, ale třeba takový Martin Hudy. Zdenko Kunak je 12tý. Naši zde sjou zatím vzadu pole – Jiří Vyšín, Michal Bok, Víťa Hola, Petr Grof a další. Hodně našich si vybralo tuto kategorii.

Nechybí tu technická kontrola. Měří se napětí na akumulátorech, světlost šasi a další podrobnosti.

Jak potkávám naše jezdce, chvíli se s nimi pobavím. Všichni ladí, především se řeší adheze a jakou náplň použít do diferenciálu. A pak spousta dalších drobností. O tom mne přesvědčil i Radek Voda.

Scotty komentuje každou jízdu, kontroluje čistotu jízdy a děkuje jezdcům za korektnost při jízdě.

""

RedRC.net tu nesmí chybět

 

I když jde zatím jen o kvalifikace, kolem dráhy je spousta diváků. Ano, nemyslím tím jen jezdce a mechaniky. Ale i veřejnost, která zde má volný vstup.

Kategorie F1 má daná pravidla. A jedním z nich je použtí bezdušového pneu. Tedy žádná mechová kola. Rychlost je díky jednotnému motoru také velmi příjemná a vyrovnaná. Kdyby se takto jezdily formule u nás, asi by to bylo zajímavější. Samozřejmě je také hodně sledovaná, protože zde jedou znám jména, včetně Marca Rheinarda. Mnozí znají Herberta Webera, který jezdí pravidelně Mibosport.

Po druhém kole kvalifikací se pořadí poněkud mění.

Pro Stock – ve vedení Marek Černý, který velmi těsně porazil Viljami Kutvonena. V popředí se drží i Zdenko Kunak. O pozice bude bojovat i Martin Lissau nebo Oliver Franke. Zde známe také Gabora Forraie (HU) z našeho Mibosportu. Druhým nejlépe umístěným Čechem je Radek Flek z RC klubu Blansko.

F1 – ostře sledovaná jízda té nejsilnější skupiny. Marc se posunul na třetí místo. První zůstavá Jan Asmer. Před Marcem je i Dai Sakaguchi. Martin Szunyogh společně s Herbertem Weberem se drží v TOP 10. Náš jediný zástupce je nyní 11tý.

Po druhém kole kvalifikací se pořadí poněkud mění.

Pro Stock – ve vedení Marek Černý, který velmi těsně porazil Viljami Kutvonena. V popředí se drží i Zdenko Kunak. O pozice bude bojovat i Martin Lissau nebo Oliver Franke. Zde známe také Gabora Forraie (HU) z našeho Mibosportu. Druhým nejlépe umístěným Čechem je Radek Flek z RC klubu Blansko.

F1 – ostře sledovaná jízda té nejsilnější skupiny. Marc se posunul na třetí místo. První zůstavá Jan Asmer. Před Marcem je i Dai Sakaguchi. Martin Szunyogh společně s Herbertem Weberem se drží v TOP 10. Náš jediný zástupce je nyní 11tý.

Modified – i zde je na co se dívat. Především ty nejlepší skupiny jsou tak sledované, že kolem trati není místo. Musíte jedině na galerii. Na tribuně jsem viděl našeho Jardu Valu, Jardu Kopeckého, Martina Bayera či Zdeňka Beneše. Zaslechl jsem, že Jarda Kopecký se bude snažit dostat do finále B. Marc Rheinard jízdu nedokončil. Struhjící podívaná mezi Marcem Fisherem a Yannicem Prumperem. Marc v závěru lepší. Na startovní listině nechybí Andy Moore, Loic Jasmin, Steen Graversen a mnoho dalších. V čele se drží po druhém kole Freddy Sudhoff před Ronaldem Volkerem. Ale ten naladil a zlepšuje se. Yannic Prumper třetí. Martin Hudy je v TOP 10 a nechal za sebou i Alexandra Hagberga.

""

Marc Rheinard v depu

 

 

Třetí kolo kvalifikací

Pro Stock – ve skupině s Radkem Vodou jedou i další junioři. Radek jede velmi dobře. V některých jízdách je potřeba pomoci nasazovačů. Ti mají reflexní vesty. Občas do mikrofonu hlásí německy Uwe Rheinard informace pro závodníky. Jak mi Radek po jízdě řekl, upadlo mi křídlo na jedné straně a bez toho se prostě jet nedá. Krásná a čistá jízda Marka Černého. Zdenko Kunak udělal drobnou chybku a ztratil dobrou pozici. Marek již aspiruje na TQ pozici na finále A. Sčítají se totiž dvě nejlepší výsledky. Zdenko Kunak je celkově třetí za Kutvonenem. Známý David Němček drží 20. pozici. Kuba Šimurda pak 28. pozici. Adam Dubák je před Jurajem Hudym. Pavel Martinec, který dojel s Kubou Šimurdou je 119tý. Nad 100ku se posunul i Radek Voda. V této konkurenci to nemá nikdo lehké. A Tono Sloboda ? Ten již několikráte měnil regulátor, který vypínal. Nedojetí jízdy = špatný výsledek. A poslední jízda to již nezachrání. Zde se jedou motory SP 13.5 s max převodem 4.5.

F1 – na prvních místech se nic nezměnilo. Jan Asmer zajel nejlépe ve druhém kole a to 21 okruhů. Herbert Weber se dostal za třetího Marca Rheinarda. Tono Sloboda se dostal nyní do desítky nejlepších. Lukáš Vopat si pohoršil, tak jako Toni Stangl. Formuli jede i Oskar Malatinsky.

Modified – sleduji mechaniky a piloty v depu. Neplatí to jen v této kategorii. Ale leští se šasi, kontrolují tlumiče, donstopy. Mechanik Ronalda Vokera má také stéle hodně práce. Dokonce Martin Bayer byl na poradě s Ronaldem. Michal Bok dnes startuje také a to za tým Yokomo. Jeho výsledky sleduje jeho otec. Michal jede ve skupině společně s Davidem Ehrbarem a dalšími výbornými piloty. Christopher Krapp jede ve skupině s Marcem Rheinardem, Andy Moorem… samá známá jména. Na poslední jízdu skupiny se opět dívalo hodně diváků. Není divu – Ronald Volker vs Freddy Sudhoff. Oba naprosto vyrovnaní piloti. Tentokráte lepší Ronald. Překvapil Dionys Stadler (DE) svým třetím místem v jízdě.

""

Ronald Volker a Martin Bayer

 

Když někdo v jízdě předčasně skončí, musí zůstat jezdec na tribuně. Auto mu dá nasazovač mimo dráhu. Po některých jízdách je slyšet již dnes potlesk.

 

Čtrvté kolo kvalifikací a kdo ukořistil TQ

Pro Stock – nakonec Marek Černý získává pozici TQ. A zde je 1éka nejlepších pilotů A finále:

1 Černý Marek CZ Mibosport
2 Kutvonen Viljami FI power-racing.net
3 Kunak Zdenko SK Team XRAY
4 Lissau Martin DK Hrcr
5 Vogl Dominic AT MAC Traiskirchen
6 Leinburger Steffen DE TS Groß-Auheim
7 Neudinger Philipp AT ERC Wr. Neudorf
8 Franke Oliver DE Rc-Team Pr.Oldendorf
9 Iversen Morten DK bmrc
10 Asmer Jan DE MSC Braunschweig

F1 – Jan Amser potvrdil, že na pozici TQ má nárok. Do finále A se probojoval ještě Lukáš Vopat. Což je pro naše barvy velký úspěch.

1 Asmer Jan DE MSC Braunschweig
2 Sakaguchi Dai DE www.sakaguchinetshop.com
3 Rheinard Marc DE DJK Andernach e.V.
4 Weber Herbert AT RCC Grafenwörth
5 Pichler Roman CH MACH
6 Geurds Koen IO RC Hotwheel Deventer
7 Berlincioni Matteo IT RCE-Model
8 Szunyogh Martin AT 1.MRC Wr. Neustadt
9 Stangl Toni AT ERC Wr Neudorf
10 Vopat Lukas CZ Airspeed

Modified – Ronald Volker má TQ. V posůední jízdě zajel nejlepší čas. Elitní 10ku této kategorie máte uvedenou níže:

1 Völker Ronald DE MBC Goldstein e.V.
2 Südhoff Freddy DE MCC Rheda-Wiedenbrück e.V.
3 Fischer Marc DE Team RacerParadise
4 Fleischmann Dominik DE SLR Ingolstadt 06
5 Prümper Yannic DE MAC Walsum e.V.
6 Kutvonen Viljami FI power-racing.net
7 Rheinard Marc DE DJK Andernach e.V.
8 Kaufmann Marco DE SMI-Motorsport, AME
9 Hagberg Alexander SE MHF-U Skarpnäck
10 Dankel Eric DE RCMSC-Greuthof

 

Online reportáž můžete také sledovat na potále redrc.net.

Zde je i krátké video z kvalifikací aneb jak to tu vypadalo:

 

Dnes se ještě začaly finálové jízdy. Aby se zítra vše stihlo.

Pro Stock – začínalo se finálem N !!! Neuvěřitelný počet skupin. Není možné zde popisovat podrobně výsledky. Ty ostatně najdete na MyRCM. Finále N napoprvé ovládl Marcel Van Der Voet. Finále M: Caglioglu Ferhat poráží svého kolegu Ahmeta Agmera. Finále L: vítěze známe. Je jím Stefan Clabrecht. Povchvalu zaslouží náš Pavel Martinec, který dojel čtvrtý. Finále K: Nicole Bors vítězí. I zde máme našeho Radka Vodu, který dojel na 9. místě. Finále J: Martin Reiser s náskokem kola poráží své soupeře. Finále I: opět s náskokem kola vítzí Benjamin Eggerstedt. Finále H: švýcar Marco Siegenthaler bere první body za první místo. Nestačil na něj ani Juraj Hudy. Finále G: Ozer Yurum vítězí ve velmi vyrovnanén finále, kde všichni najíždí 22 okruhů. Finále F: Wolf Brickenkamp. Zde jede i ruský pilot Vitaly Karpov. Finále E: dva naši v tomto finále Radek Flek a Adam Dubák. Ti nestačí na Patricka Folmana. Finále D: Barnabás Toth bere první body. Zde jede náš Kuba Šimurda. C finále: jedině Martin Hofer a Felix Wiesmann najíždí 22 kol. B finále: patří Tobiasu Vogelovi. A finále: velmi vyrovnané finále, kde bere prvmí místo Marek Černý. Viljami Kutvonen dojíždí druhý a třetí je Zdenko Kunak.

Jízdy budou pokračovat i v dalších kategoriích.