Traxxas Slash 1:10 RTR a úprava číslo 1

David Kašpar


Jelikož jsme nedávno zakoupili s kolegou model Traxxas Slash, samozřejmě nás napadlo vyzkoušet,  jak bude jezdit na pískovém podkladu v nedaleké Rudici. V tu chvíli jsme ale nevěděli že nás to chytne tak, že první co koupíme,  budou takzvaná pádla, což jsou gumy s malinkými lopatkami místo vzorku, které na písku fungují parádně.

A teď již pár poznatků.  Originální pneu na písku fungují  vcelku dobře, avšak modelu chybí hbitost, kterou má na tvrdších podkladech. Kola prohrabují a podklad se pod nimi sype pryč, takže traxxas spíše po písku klouže, ale i když se jedná pouze o dvoukolku, mě i kolegu zaskočilo, jak moc je auto ovladatelné. Po prvních testech přišly na řadu pádla Proline Sand Paws 2.2, které pasují na klasický 2.2 disk, konkrétně v našem případě jsme zvolili Axial 2.2 disk z modelu EXO. Dělá se však i spousta další kol jako je například Proline Sling Shot (pozor, jsou dělané na 2.2/3.0 disk používaný na Short Course modelech ). Pak jsou tu samozřejmě i kola od jako jsou kola od RC4WD, HPI Sand Thrower nebo Panther Paddle 1/10 a řada jiných čínských kopií, ty jsou ovšem na Short Course nevhodné.

Další důležitou věcí, jak se při posledním ježdění ukázalo, je ochrana motoru proti písku, pokud se dostane mezi komutátor a uhlíky, motor přestane jet a můžete jen smutně koukat, jak kolega jezdí. Naštěstí se motor podařilo poté doma opravit a jede dál, ovšem už jsme zase o něco chytřejší a motor jsem ošetřil proti písku a nečistotám dámskou silonkou zajištěnou klasickou izolační páskou.

I přesto se však ukázalo, že do budoucna bude střídavý motor pro klidné ježdění nezbytností a doporučil bych ostatním pořídit rovnou model se střídavým pohonem velineon, u kterého jsou hlavní výhodou vodotěsnost a celkem dobré chování na to, že je bezsenzorový.

Další úpravou kterou jsem já na svém slashovi provedl je zvednutí kastle, což není vůbec složité. Vepředu stačí posunou více nahoru držáky kastle a vzadu na ramenech tlumiče a pomocí 4 šroubků posunout i držák kastle. Zatím jsem si nevšiml, že by se model choval jinak než před zvednutím a přestala se mi prodírat kastle, s čímž jsem měl velké problémy. Dravé lopaty obutí nedokázala zastavit ani hliníková páska, ani SOS páska.

Link na celou fotogalerii najdete ZDE.