Open Challenge Brandýs offroad závod online

Igor Vlahovič


Pohodová noc na hotelu. Pak vydatná snídaně. Po tomto aktu jsem se mohl vydat do haly, kde již od brzkého rána probíhal trénink na závod Open Challenge Brandýs offorad. Už jen pohled na dráhu z galerie slibuje pěknou zábavu a podívanou.

Počet jezdců dnes bude nižší. Podle přihlášek by jich mělo být 35. Bude tedy cca 7 skupin. Konec závodu se předpokládá kolem 15. hodiny. Takže i redakce Masters bude i brzy doma. Půjde tedy dle slov ředitele závodu o pohodový závod.

Pokud chcete sledovat výsledky online, pak vše bude opět na MyRCM. Níže máte kategorie v tomto závodě.

"" 1/8 E Buggy
"" 1/10 Buggy 4WD
"" 1/10 Buggy 2WD
"" 1/10 Short Course
"" OffRoad Mini (1/14 – 1/18)

I zde si tedy každý vyznavač offroad vybere. Máte tu jak velká měřítka 1/8E, tak i micro zástupce.

9:30 proběhne rozprava a pak už se na nic nebude čekat. Závod může začít.

I zde probíhá řízený trénink. Ke slovu se dostanou i malá měřítka. Pokud by jely všechny modely dohromady, pak by to byla pro malá měřítka smrt. Zde například pojede i jezdec MČR LS TC Jan Kraft.

Profil tratě včetně skoků vidíte na úvodní fotce. Koberec je od včerejšího večera natažen jiný – s větší zátěží. Pořadatl má tedy dav koberce – jeden na onroad a offroad.

Závod dnes povede opět Jan Blahovský.

Při rozpravě se sdělilo vše podstatné a hlavně – je přísně zakázáno mazání. A to ve všech kategoriích.

""

Modely buggy na ranní rozpravě

 

Kvalifikace kolo 1.

Offorad Mini – 7 pilotů v této nejmenší kategorii. Radek Stibor vítězí v první jízdě dne. Martin Lepič pak dojíždí druhý. Václav Nývlt pojel třetí pozici. Zde jedou pouze naši piloti.

Short Course 1/10 – pouze 3 jezdci v této zajímavé kategorii. Tato kategorie je se zahraniční účastí. Je to právě Jorg Rhode (DE). Anežka Daňhelová jako jedna z žen ve startovním poli byla dána do této skupiny, byť nejede short course. Trochu „zavazí“ opatrnou jízdou obou jezdcům. Ale koukám na to a je to ve třech naprosto v pohodě.

""

„Páření“ modelů Short Course. Samice Honzy Kapičky a samec Jorga Rhoda

 

Buggy 1/10 2WD – 2 piloti. Oba na bedně vítězů. Oliver Havránek (SK) vs Roman Bílek. Krásné skoky ve dvou, pohodový komentář. A ostatní se baví. I zde je potřeba pomoc nasazovačů. Roman Bílek potvrdil prozatím větší zkušenosti z kategorie buddy a nechává Olivera za sebou.

Buggy 1/10 4WD – včasný příchod na kvalifikaci. Pochvala od ředitele závodu a jízda mohla začít. I zde ženy v poli. Natálie Kratinová je příkladem. A co moje oči nevidí. Zajímaví jméno – Plamen Sokolov. A pozor !!! Nejedná se o zahraničního pilota. Je to náš borec, snad ne nakonec. Třeba ho uvidíme na stupních vítězů. Zde to je více obsazené. Marcel Dostál, Kamil Řečínský a další piloti viz podrobný seznam. A Plamen Sokolov vítězí. Junioři v této kategorii jsou posilou. Zde se jely dvě skupiny. A to s ohledem na bezpečnost modelů a nasazovačů. Junioři jedou společně a zdatní piloti jedou až v druhé. Kamil Řečínský vyhrál minulý závod. Potvrdí tak kvality i dnes ? A bylo to tomu tak. Marcel Dostál vs Kamil Řečínský. A do toho Vašek Turek. Tak to bude ještě jízda. A kdo dojel do cíle v této jízdě jako první ? Je to Kamil Řečínský. Občas to na dráze vypadalo jako na onroad – oba modely ve vláčku. Marcel Dostál se směje, protože zajel v posledním kole best lap. Ale byl schlazen – best lap závod nevyhrává :-).

""

Marcel Dostál se směje. Zajel best lap, ale závod to nevyhrává. Tak jak Marceli, jak to dopadne ?

 

Buggy 1/8E – tyto modely zajíždí pomalejší časy na kolo jak 1/10 4WD. I zde dvě skupiny. Protože kdyby se na dráze objevili všechny modely, dopadlo by to stylem HARD CORE action. I zde jede německý borec Jorg Rohre. V čele po první jízdě Michal Blahovský.

K jízdě hraje hudba a vládne tu od rána pohoda. Ťěžká pohoda. Možná málo závodníků, řeknete si. Ale to neznamená, že se to bude špatně. Konec bude v rozumnou dobu a není nutné spěchat.

 

Kvalifikace kolo 2.

Offroad Mini – Vašek Nývlt zlepšuje nájezd a čas na kolo. I Martin Lepič se lepší. A Martin vítězí. Přibližuje se tak výkonem TQ pozici. Ale ještě máme před sebou jedno kolo kvalifikací. Takže…

Short Course 1/10 – Anička opět v klidu klidnou stopou. Honza Kapička vyladil model, ale na Jorga opět nestačil. Každopádně skoky short course modelů jsou zajímavé. Takové těžkopádné.

Buggy 1/10 2WD – Oliver Havránek se přiblížil Romanu Bílkovi. Roman však stále určuje tempo. Ale mladý Oliver jel skvěle i včera ve Stock Onroad a možná z něj jednou bude druhý Zdenko Kunák.

Buggy 1/10 4WD – Plamen Sokolov chtěl dojet chyby na skocích, ale nevedlo se mu příliš. A proto skupinu vyhrává Vojta Soukup. A pak to přišlo. Opět na scéně Marcel Dostál, Kamil Řečínský a další esa z rukávu. Kamil Řečínský zajel best lap na Marcela Dostála. Oliver Havránek potřeboval pomoc nasazovače. A Kamil stlačil kolo pod 16 sekund. A máme vítěze – pana Řečínského. A Marcel se musí zamyslet. Marceli, co vymyslíš do posledního kola ?

Buggy 1/8E – jako 8mičky buggy v hale je opravdu HARD CORE počin. Ale dráha zde je na to postavená. Ale fakt je ten, že brzdit se ve vzuchu nedá a tak rozhoduje rychlost nájezdu na velké skoky. Co neubrzdíte, neukecáte. No je to tak ? Pavel Braun či Honza Kapička jedou rychlá kola a s minimem nehod. A pak se jedná i zde o pohodovou kategorii. Ale je to opět o přístupu. Thomas Mager (DE) – tedy opět zahraniční účast na tomto závodě. A možná znáte i jméno Jana Kratiny. Ten jede taky tuto „královskou“ kategorii. Honza Kapička až pátý celkově. První místo patří Michalu Blahovskému.

""

Jorg Rhode jede i kategorii buggy 1/8E

 

""

Nejen piloti podávají výkony. I na místě časomíry a online repotáže je dost práce

 

O diváky v podání dětí ze sportovního kurzu není nouze. Některé možná vidí takový závod poprvé. A třeba jim již nyní v hlavě koluje nebezpečná myšlenka – to bych chtěl taky někdy zkusit. A třeba to tak bude.

Redakce Masters si dovolila připravit krátkou ukázku z průběhu kvalifikace z tohoto závodu. Ještě jedno kolo „kvald“ a pak to začne být více zajímavé. Nééé že by to nebylo nyní. Ale ta finále jsou prostě někde jinde.

 

Kvalifikace kolo 3. – poslední

Offroad Mini – už víme, kdo v malých skokanech bude mít TQ pozici. Bude jím Martin Lepič před Vaškem Nývltem a zbytkem pole. Martin Veselý startovní pole uzavře.

Short Course 1/10 – Jorg Rhode bez potíží TQ. Zde to finále bude hodně komorní. Ono to je zde celkově. Ale o to jde především. Jdeme se na závod bavit a ne se stresovat.

Buggy 1/10 2WD – Oliver opět zlepšení v best lapu na Romana Bílka. I zde bude finále hodně pohodové. A třeba se dočkáme i zde zvratů. Ale je zde předpoklad, že Roman Bílek bude na místě prvním. Má přeci jen více zkušeností.

Buggy 1/10 4WD – Natálka Kratinová jede po dráze hodně pomalu. Na skoky s nejvyšší opatrností. Ale každý musí nějak začít. A je vidět, že na jízdu jde s rozumem. Jiné by dali plný plyn a řekli by si – ono to nějak dopadne. A co více, ostatní o ní nevědí. Dokáží si všichni vyhnout. Hmmmm. Marcel Dostál vítězí v jízdě. Avšak Kamil zajíždí opět best lap.

Buggy 1/8E – poslední jízdy dvou skupin. Honza Kapička zabojoval v první skupině. A pojel Pavla Brauna. A i bratra Zdeňka Kapičku. Tak to prostě v buggy chodí. A kdo má TQ v této největší kategorii ? Musíme poblahopřát Michalovi Blahovskému.

""

Michal Blahovský se směje. TQ po kvalifikaci. Tak proč ne, že ?

 

Finálové kolo 1.

Offroad Mini – po dobrém obědě se spustila finálová mašinerie. A to ve znamení neúnavného komentáře Honzy Blahovského. Václav Nývlt zajíždí nejlepší kolo ve finále. Radek Stibor se bude snažit o lepší nájezd. Chybičky se zde vždy vloudí a to se pak trestá. A tak nasazovači se zde nenudí. Vašek Nývlt vítězí a učinil první krok k cestě na bednu. Minule první. Bude tomu tak i dnes ?

Short Course 1/10 – nádherná podívaná. Ty modely než vyskočí a než dopadnou. No prostě pohoda. Ve vzduchu to vypadá jak letící Hummer. Honza Kapička dokonce chvíli první po chybě Jorga. A oba se opět potkali na trati (natočeno). Anička mezi nimi rekreační jízdou metodou – musím dojet do cíle vcelku. Jorh Rhode nakákal o kolo více jak Honza. A Anička vyzkoušela, jak se dokáže nasazovač plazit pod postavený skok.

Buggy 1/10 2WD – tak finálová jízda ve dvou. Tak jako těžká pohoda. Hupky šupky do cílovky. Krásné souboje (na videu bude taktéž), pohoda a zábava na tribuně a i diváci se baví. A aby to bylo více napínavé, kluci skokani na sebe dokonce i čekají. Aby si jízdu více užívali. Tak to se jinde asi neuvidí. Ono je tady jedno, kdo bude první a kdo druhý. To se musí užít jiným způsobem. A kolik lidí se na oba piloty přišlo podívat. A co více, Oliver Havránek vítězí. Jedná se o 100% exhibici = potlesk. Ou jééééé. Sáákra, zde nejsem na Drift párty…

Buggy 1/10 4WD – dvě skupiny jezdců. Plamen Sokolov zaměstnává nasazovače. Ale i přes tento fakt Plamen vítězí a je blíže pomyslné bedně v B finále. A finále a padají nové rekordy. Marcel Dostál se už asi nesměje. Chybuje a co získá, to ztratí. Kamil Řečínský tedy přesnou jízdou první (kolo náskok před konkurencí). Michal Bureš udržel druhou pozici. Před třetím Marcelem.

""

Plamen Sokolov. Zajímavé jméno se zajímavým jízdním stylem

 

Buggy 1/8E – B finále: zdařilý start. Jiří Beneš ve vedení ve skupině B. Martin Kratina dokončuje jízdu bez karoserie. Tedy jako rytíř bez hlavy. Zdeněk Kapička až poslední. Protože jeho model vyžadoval opravu na trati. A finále jsem dokumentoval. A to z míst dost nebezpečných. Ony ty 8čky budí respekt. Ale výsledek bude dobrý. Tedy doufám. Vítězem jízdy je Michal Blahovský. A Jorg Rhode nechal za sebou Honzu Domanského. Krásná podívaná.

 

Finálové kolo 2.

Offroad Mini – Věek Nývlt se stává vítězem podruhé v této kategorii.

Short Course 1/10 – Honza Kapička chtěl potrápit koledu Jorga. Ale ten se nenechal zastašit prvotním tlakem a vítězí podruhé. A i zde tedy je znám vítěz kategorie. Titul bere Německo. Ale i Anička bude oceněna. Všichni mohou být v klidu.

Buggy 1/10 2WD – Roman Bílek srovnal body. Vítězstvím je výsledek nerozhodný. Roman Bílek tahal a tahal. Jako o život. A vytahal z toho o dvě kola navíc.

Buggy 1/10 4WD – Plamen Sokolov je vítězem B finále. Natálka Kratinová. Jak dojela nyní ? Na krásném čtvtrém místě. Petr Vyhnálek měl toto kolo smůlu. Bohužel doskočil naposledy v druhém kole. Nasazovači A finále skáčí mezi „kapkami deště“… vlastně mezi buggy :-). Marcel Dostál zajel BEST LAP kategorie a končí v jízdě. Kamil Řečinský se stává vítězem kategorie 1/10 buggy 4WD. Další pozice jsou otevřené.

Buggy 1/8E – Jiří Beneš vs Zdeněk Kapička – ale v rámci fair play. Zdeněk čeká na Jirku a pak pokračují v pořadí, v jakém jeli. Už tady nějakou dobu sedím a závod pozoruji. Ale toto měřítko v hale vypadá opravdu monstrózně. Když model doskočí, zaduní to a odezvu skoku cítím až zde v podlaze – na druhé straně haly. A co více, když nenabijete akumulátor, nedojedete do cíle. Tak jako Zdeněk Kapička. Neskutečný souboj v A finále mezi Honzou Domanským / Michalem Blahovským a Jorgem Rhodem / Honzou Kapičkou. Krása, krása, krása. Vláček jako v onroad. A protože…. vítězí Honza Domanský, pak se o všem rozhodne v posledním kole.

 

Závod nám pěkně ubíhá. Konec bude ve velmi slušnou dobu a to máme před sebou jedno finálové kolo.

 

Finálové kolo 3.

Offroad Mini – Martin Lepič sice vítězí v poslední jízdě, ale vítěze závodu.

Short Course 1/10 – Jorg již nechtěl nastoupit na jízdu. Ale nakonec se společně s Honzou Kapičkou projeli. A navíc Honza vítězí.

Buggy 1/10 2WD – krásná jízda, kdy Roman Bílek takticky jede až do konce. Oliver tuším, že je vítězem !!! Zde se již moc psat nedá. Prostě pohodička.

Buggy 1/10 4WD – zatímco mladičký Viktor Vyhnálek jede na krásném třetím místě jízdě, jeho otec v tu dobu již krátce stojí. Marcel Dostál jede šasi Yokomo a neměl potřebný náhradní díl. A tak v závodě končí a jeho úsměv na začátku ale nezmizel. Stále je optimisticky naladěn. A to je dobře. Kamil Řečínský na závěr trochu parádiček, které ho málem stály první místo. Ale kluci si to užívali a sázku o nejrychlejší kolo prohrál právě Kamil. No a je to… Ještě oprava výsledku Václava Turka po reklamaci.

""

I nejmenší mají prostor na tomto závodě. A učí se rychle. Dámy a pánové, toto je Viktor Vyhnálek

 

Buggy 1/8E – po B finále se udělala přestávka před posledním finále A, protože Jan Domanský byl zařizovat ceny pro jezdce a dodavatel nedodržel termín dodávky. A Bčku i naposledy výborně Jiří Beneš. Dnes nenašel pokořitele. Poslední finále přeci jen dopadlo lépe pro Honzy Domanského, přitom teoreticky mohli být tři vítězové – Domanský, Jorg nebo Blahovský. Přitom ohleduplnost jezdců i v boji o prvenství je neskutečná. To se jen tak nevidí. Potlesk o nejen o rozdíl v jedné tisícině mezi piloty.

Na co se ještě dnes můžete těšit ? Už jen na foto z vyhlášení. Závod je totiž u konce. A byl to pohodový závod. Bez emocí, bez křiku, bez napomínání.

A pro mne to byl můj první celodenní VIP online report ze závodu buggy v hale. Ale všechno musí být poprvé, že. Ok, počkejte si na poslední upload foto a já se mohu v klidu odebrat domů.

Na podrobné výsledky klání nahlédněte na MyRCM – viz linky nahoře :-).

 

P.S. a ještě jedno zjištění. Osobně odjíždím z tohoto reportu odpočatý. Nevím, čím to je. Jestli menším počtem lidí, nebo že prostě jen nezávodím a v klidu si píšu report. A nebo že by k tomu přispěla i pohoda. Protože občas bývám vyšťavený docela slušně.