XRAY CHALLENGE Holešov 3.11.2012 online report

Igor Vlahovič


Je tu víkend. A s víkendem jsou spojené závody RC modelů aut. Dnes se podíváme na to, jak to bude probíhat na prvním závodě Xray Challenge Czech série Morava.

Já si připravil podvozek Serpent S411 Sport do kategorie TC Start, abych otestoval ZERO BOOST nastavení a mnoho dalších parametrů. A že v této kategorii bude hodně jezdců.

Do haly Holešov příjezd po 7:30 s kolegou Patrikem Maňouškem a Mílou Klausem. To zase bude veselo v našem depu. Pokud jsem s nimi, o zábavu je vždy postaráno.

Hala Holešov pro mě není neznámá. Již další sezóna zde není novinkou. Velké prostory, místa pro depa taky dostatek. Bufet k dispozici. Online výsledky taky budou v průběhu závodu. Časomíra vynikající a zkušený Pavel Magda. Tak zde je vše při starém a osvědčeném.

Tento rok změna v kategoriích a po novu i kategorie buggy, 1/18 micro. TC Start více otevřená (což je jen dobře), World GT je klasika. Tak jako TC Superstock a TC Open.

Ranní trénink opět řízený. Kategorie Formule 1 (taky se zde jedou) a buggy zvlášť jízdy. Zbytek jede pohromadě. 10 pilotů na tribuně maximum. Mezi tím běží prezentace. Zde tedy opět klasický přístup.

Martin Kořínek, coby hlavní pořadatel, je zde dnes přítomen a bude závod řídit společně s Pavlem Magdou.

A nutno podoknout, že kontrola tréninku je hlídána. A to je velmi dobře.

Já projel poprvé model a jedu pomalu. A to i proti jiným jezdcům kategorie TC Start. Ale nemám načasován motor. Jedině zde mám ještě „rezervu“. Každopádně po 5 minutách motor LRP X12 17.5 v -5° časování vlažný. V průběhu kvalifkace budu měnit časování (pokud to bude nutné) a pozorovat tepolotu a spotřebu.

A hlavně, bude probíhat online report. A k dispozici bude kromě foto a video.

Online výsledky závodu můžete sledovat ZDE.

Kategorií je poměrně hodně. Uvidíme, kolik bude skupin. Ale tuším, že by jich mělo být do 9.

Zájem o jízdy na ranním tréninku je velký. Pořadatel musí korigovat počty jezdců a upozorňuje je na ohleduplnost jízdy.

Mezi osobnostmi zde bude závodit Martin Hudy a jeho otec Juraj. A nebudou chybět známá jména naší RC auto scény. A i Martin Kořínek.

""

Juraj Hudy je na tomto závodě také přítomen. Jeho syn Martin je tu také.

 

Rozprava by měla být před 10. hodinou. V tuto dobu je na nástěnce seznam skupin. To proto, aby piloti byli vždy připraveni na svoji jízdu. Na nikoho se zbytečně čekat nebude.

Martin Kořínek ještě vylepuje místa nasazovačů. První jízda pojede 9:30 a začíná kategoie TC Modified. Před tím však bude přirozeně rozprava se základními informacemi.

Koukal jsem na startovní listinu TC Start a je tam poměrně velká konkurence. Stačí zmínit jména Oskar Malatinský, Bronislav Vykutil. Obávám se, že budu spíše v zadní části pole. No nepředbíhejme.

Takže informace: rozprava nakonec neproběhla a my jdeme ihned na první kolo kvalifikací.

Jinak nebudu rozepisovat podrobně výsledky. Spíše to bude za jedno kolo souhrn poznatků a výsledků. Aktuální foto nebude chybět.

 

Kvalifikace 1

TC Modified – tato kategorie bude vždy kolo kvalifikace zahajovat. A již nyní jsou nachystáni jezdci na další jízdu. Tedy i Jarda Kopecký ml., Marek Černý a další jezdci. A kdo byl v prvním zahajovacím kole nejlepší ? Jednak Igor Lipták a dále Martin Hudy. V popředí se ukázal i Marek Černý, David Němček. Nechybí v této kategorii Michal Abrahámek či Jaroslav Kopecký ml.

""

Tribuna jezdců kategorie TC Modified – skupina 2

 

TC Superstock – někteří piloti LS Onroad budou trénovat kondici i přes zimu. Příkladem může být Jiří Rybák. A pak oba bratři Markové. I zde jsou dvě skupiny. Martin Marek s dostatečným náskokem vítězí v první skupině. V druhé to pak je Michal Vévoda. Nechal za sebou soupeře a to včetně Jiřího Cigánka či Tomáše Marka.

World GT – kategorie minulou sezónu hodně obsazená. Na tomto závodě je tomu naopak. World GT jede společně s Micro 1/18. Zajímavé řešení a spojení kategorií. Stálice GT je Broněk Vykutil. Pavel Martinec jde Micro společně s kolegou . Ale na první pohled jedou modely hodně podobnou rychlostí. Broněk nenastoupil na tuto jízdu. A Pavel Martinec v jízdě druhý za Ríšou Granátem. Když jedzci budou držet disciplínu, pak zřejmě budou moci spolu jezdit pohromadě v případě menšího počtu lidí. K vidění jsou na startu placky a to i 100% kopie. Pavel Martinec měl dobře našlápnuto, ale pak mu model zastavil.

TC Start – hodně obsazená kategorie. Všichni by měli mít regulaci se ZERO BOOSTEM. Motor mohou časovat. Převod volný. Jsem zvědav na rozdíly mezi jezdci. Prvmí skupina byla spíše všestock. Jely zde i podvozky Yokomo GT. Plus podvozky 2WD 1/10. Tedy i Roman Štalmach. Na dráze jsem zahlédl i karoserii kombíka – Audi A4. A myslím, že tuto karoserii kdysi lakoval Tomáš Brodský. Pak začal už klasický Stock 17.5T.Tonda Pospíchal, Karel Novosád a další jezdci si tuto kategorii vybrali. Tak jako já. A jak jsem zajel já ?

Mé nastavení – převod 4.7 (někteří mají převod 4.1), časování motoru 0 (jiní maximální možné), akumulátor v dobré kondici. Model jede dobře, ale prostě kolo za 13 sekund prostě nedám. Jsem o dvě sekundy horší jak vítěz jízdy Oskar Malatinský. Soupeřem v mé skupině byl Mira Dolanský. Každopádně teplota motoru je tak 50°. A protože s převodem již níže jít nemohu a časování až tolik neudělá, vypadá to závodění v nějakém B, C finále. Spotřeba u mě poměrně malá – cca 1200 mAh za těch 5 minut jízdy a něco před ní. A taky je potřeba zdůraznit, že se 4WD 1/10 jsem na koberci po hodně dlouhé době. A je to poznat. Ostré GTčko, F1 apod.. Tady to tak nějak trochu „plave“.

""

Audi A4 Avant – také je zde k vidění v kategorii TC Start

 

Formule 1 – dvě skupiny. Poměrně vyrovnaná skupina v druhé skupině. Saša Žvak vítězí před kolegy. Patrik Maňoušek mu stíhal nejlépe. Milan Peška skončil v 17. kole. Miloš Klaus bude muset přidat, ztrácí.

Buggy – Juraj Hudy s novým podvozkem buggy 4WD na startu. Série skoků prověřila kvality jezdců. A nasazovači se zde určitě nudit nebudou. Tomáš Jedlička druhý se ztrátou kola.

Jedna runda trvá skoro dvě hodiny. Přesně 110 minut. Tak to tu budeme dlouho. Ale velká účast = více skupin.

 

Kvalifikace 2

TC Modified – Martin Hudy pomalu zvyšoval svůj náskok před Markem Černým. Dnes jej osobně považuji za vítěze této kategorie. Nájezd vylepšil Tomáš Lipták. Filip Pykal zůstal i v této sezóně věrný této královské kategorii.

TC Superstock – Martin Marek, Matěj Bábovský a Zdeněk Kaška najíždí 22 okruhů – velmi vyrovnané. To jela skupina první této kategorie. Jiří Rybák se teprve seznamuje s elektrou 1/10 a sbírá zkušenosti. Je to přece jen změna proti LS 1/5. Jirka Cigánek zajíždí velmi dobré kolo, modely létají kolem mantinelu a o zábavu je postaráno. Pavel Magda hlídá styl jízdy na trati. A jízdu komentuje. A Jirka Cigánek tuto jízdu zajel velmi dobře. Michal Vévoda se posunul na druhou pozici v jízdě a o setinky nechával za sebou Filipa Uhra.

World GT – Broněk Vykutil nyní v jízdě a ihned vítězí s dostatečným náskokem před Ríšou Granátem a soupeři. Matěj Malík jede Micro společně s Pavlem Martincem. To jsou dnes jediní dva piloti této kategorie.

TC Start – první skupina jede 2WD společně s Yokomo GT. Tuto skupinu dohodl Roman Štalmach. Roman vítězí. Lidé se tak mohou seznámit s šasi a jízdou Yokomo v předepsaném nastavení. Já jsem po druhé jízdě v celkovém pořadí na krásném … místě. Nastavení modelu již nemá cenu měnit. Nikam výrazně mě to neposune. V každém případě svezení je to pěkné a pohodové. Jarda Kopecký st. a Jirka Pavlovec jdou spolu ve skupině. Pavel Magda jim speciálně připomněl, aby na svoji jízdu nezapomněli nastoupit. V druhé skupině TC Start jede několik juniorů. Jirka Pavlovec stihl svoji jízdu a ještě v ní kraloval. Romana Španěla slušně potrápil. Já nic s autem neprovedl a najel dokonce 20 kol. Nejlepší jsou opět Oskar Malatinský a Tono Sloboda.

""

Junioři v kategorii TC Start

 

Formule 1 – Tonda Pospíchal nechal za sebou Petra Sekulu o pouhou sekundu. Vítězství Toníka v jízdě je dnes premiérou. Patrik Maňoušek ladil model na vyšší rychlost. Sašu Žvaka je potřeba pokořit. Oba velmi vyrovnaní. Miloš Klaus zatápí Tomáši Brodskému. Miloš Klaus dokonce BEST LAP v jízdě. No prostě krása. Milan Peška nakonec druhý v jízdě po chybě Patrika.

Buggy – dnes jede tuto kategorii i Fanán Stodola. Mladý Fanánek to dnes nějak nestihl. Zřejmě po náročné noci. Bylo možné se přihlásit do několika kategorií. Ale díky účasti se jede vše dohromady. Před každou jízdou se staví skoky. Jeden je univerzální a stojí pořád. A i tuto jízdu nasazovači v pozoru. A měli opět hodně práce. Juraj Hudy opět dominuje celé skupině. Podařilo se mi vyfotit modely na jednom ze skoků.

Chtěl jsem nahrát preview s kvalifikace. Ale při přístupu na server Youtube se mi objevila tato hláška: „Http/1.1 Service Unavailable“. A tak zatím budete muset počkat. A řízek v bufetu byl vynikající. Ještě jedno kolo kvalifikací a jdeme do finále.

Kvalifikace 3

TC Modified – podíváme se, jak dopadla kvalifikace. Zde je pořadí TOP 10 jezdců. Martin Hudy TQ na startu finále A.

1 Hudy Martin SK
2 Černý Marek CZ
3 Šimurda Kuba CZ
4 Liptak Tomas SK
5 Nemcek David SK
6 Hudy Juraj SK
7 Kopecký Jaroslav CZ
8 Abrahamek Michal CZ
9 Liptak Igor SK
10 Vévoda Libor CZ

TC Superstock – i zde se rozhodovalo o pořadí do skupin finálových jízd. I zde bude 10ka nejlepších. Kdo se mezi elitní desítku probojoval ?

1 Vévoda Michal CZ
2 Marek Martin
3 Cigánek Jiří CZ
4 Marek Tomáš CZ
5 Lebánek Ladislav CZ
6 Bábovský Matěj CZ
7 Uher Filip CZ
8 Bábovský starší Martin CZ
9 Kaška Zdeněk CZ
10 Mikulec Tomáš CZ

World GT, Micro 1/18 – zde je pořadí promýchané. Zde se 10 pilotů nesešlo. TQ má Broněk Vykutil v GT. Pavel Martinec se svým micrem opět nedojel. Stále řeší teplotu motoru.

1 Granát Richard CZ
2 Vykutil Bronislav CZ
3 Peška Milan CZ
4 Meloun ml Miroslav CZ
5 Malík Matěj CZ
6 Martinec Pavel CZ
7 Meloun Miroslav CZ

TC Start – nejpočetnější skupina dne. 4 skupiny jezdců. Do hlavního finále se dostane jen 10 / nebo 8 nejlepších. T1 pozice i zde je jen jedna. Komu bude patřit ? Jak vidíte, obsadil ji jezdec ze Slovenska. A jak jsem se umístil já se svým nastavením modelu, kdy nyní jsem načasoval motor LRP X12 17,5T na maximum ? Tak je to o něco rychlejší. O něco více to topí cca 55°. Nakonec jsem zajel o sekundu lepší BEST LAP. A dojezd lepší o cca 8 sekund. A lepší už to prostě nebude :-). No v TOP 10 jsem se nakonec objevil.

1 Sloboda Tono SK
2 Malatinsky Oskar SK
3 Vykutil Bronislav CZ
4 Španěl Roman CZ
5 Pavlovec Jiří CZ
6 Zikmund Zdeněk CZ
7 Mikulenka Jan CZ
8 Zádrapa Leoš CZ
9 Hrbácek Ondra CZ
10 Vlahovič Igor CZ

 

""

Jan Mikulenka je vysmátý. Auto mu jede a to je hlavní

 

Formule 1 – výlety monopostů málem do mého redaktorského depa. Milan Peška se dere kupředu. Patrik Maňoušek nejlepší kolo. Saša havaroval a měl po jízdě. A pořád se něco děje i v této kategorii. I zde bude 10 jezdců nejlepších a pojede A finále.

1 Žvák Alexandr CZ
2 Peška Milan CZ
3 Maňoušek Patrik CZ
4 Klaus Miloš CZ
5 Kavanek Ivo CZ
6 Brodsky Tomas CZ
7 Sekula Petr CZ
8 Pospíchal Antonín CZ
9 Meloun ml Miroslav CZ
10 Hrácek Antonín CZ

Buggy – trochu se upravila jízda na jednom ze skoků (piloti si to tam rádi zkracovali) a jízda mohla začít. Juraj Hudy získává TQ pozici na finále. Kdo bude stát hned za ním ? Bude mít Juraj soupeře ?

1 Hudy Juraj SK
2 Jedlicka Tomáš CZ
3 Šimurda Kuba CZ
4 Sekula Petr CZ
5 Stodola Fanán CZ
6 Bárta David CZ
7 Hudy Martin SK

 

Konečně se rozjelo nahrávání na portál Youtube. Zde je tedy krátké preview z této části závodu:

Vyčkejte na zveřejnění. Díky !!! Youtube dnes jede nějak pomalu.

 

Finálové kolo 1

TC Modified – B finále odstartovalo kolotoč finálových jízd. Milan Šubík vítězí. A finále docela napínavé. Martin Hudy chybka, Marek Černý v čele. Pak kolize s Martinem a pak konec jízdy Marka. David němček vede, ale pouští Martina Hudyho a ten vítězí. Skvělý výsledek Kuby Šimurdy.

 

TC Superstock – i zde dvě skupiny. B finále a blahopřání Zdeňkovi Kaškovi. A finále opět poměrně kolizní. Nejlépe jel Michal Vévoda před Ladislavem Lebánkem a Martinem Markem. Finále můžete posoudit na záznamu:

 

World GT / Micro – v GT vítězí Broněk Vykutil. Ovšem mladý Meloun Mira jede Serpent S100 a i když není nejrychlejší, jede pohlednou stopu. A má třetí místo v jízdě za druhým Milanem Peškou. V 18kách je na prvním místě Pavel Martinec.

TC Start – C finále a Romana Štalmacha skupina. Yokomo GT si vedlo velmi dobře. Roman Štalmach svoji skupinu vyhrává před Tomášem Jedličkou. B finále opět s komentářem Pavla Magdy ohledně stylu jízdy. Karel Novosad málem poráží Miroslava Dolanského.  Kdyby nechyboval. Takto se z vítězství radoval Michal Kubina. A finále – zde jsem se převrátil a pak měl na modelu rušení, což zapříčinilo ukončení jízdy. Ale převracení postihovalo i další piloty. Hodně kolizí a radost poslouchat komentáře na tribuně, když je neúspěch na cestě. Oskar Malatinský po urputném boji vítězí nad Broňkem Vykutilem a Romanem Španělem. Tono Sloboda se po několika chybách propadl vzad.

Formule 1 – B finále a A finále. B finále bylo v režiji Petra Sekuly před Toníkem Pospíchalem. A finále – zde si věřil Patrik Maňoušek. Ovšem Milan Peška taky pořádně naladil. Patrik společně s Milanem najeli 22 kol. Miloš Klaus krásné třetí místo. Out of Race – Saša Žvak.

Buggy – Juraj Hudy je poražen o dvě sekundy Kubou Šimurdou. Oba 19 kol. Třetí Tomáš Jedlička. Fanán Stodola doskákal na poslední pozici v jízdě. Zde stačí několik chybiček a hned jste vzadu pole.

 

Finálové kolo 2

TC Modified – B finále a opět stejné pořadí v popředí – Šubík, Maléř, Pykal. Takže zde je jasný vítěz tohoto finále. A finále: zde již byla jízda klidnější v čele s Martinem Hudym. I když uprostřed došlo ke kolizi a bylo slyšet Tomáše Liptáka na tribuně. Do cíle dojel občasný smolař Marek Černý s podvozkem Schumacher. A to na druhém místě. Kuba Šimurda třetí. Vítěze tedy máme i zde jistého. Na zbytek si budeme moci počkat.

TC Superstock – máme vítěze B finále. Je jím Zdeněk Kaška. Druhým místem Ríša Granát nechal pořadí otevřené. A finále: bratři Markové (Tomáš a Martin) obsadili první dvě pozice. A tak je zde pořadí otevřené do poslední jízdy.

""

Tribuna jezdců finále TC Superstock A

 

World GT – zajímavé pozorovat jízdu velkých GTček a mezi nimi dvě 18ky. Video to zachytilo. I zde již máme vítěze – je jím Broněk Vykutil. O druhé místo se poperou Milan Peška a Ríša Granát.

 

TC Start – C finále a vítězem je Roman Štalmach. O dalších pozicich na stupních vítězů není rozhodnuto. Bude to Jedličkou, Španělem a Macháčkem pravděpodobně. B finále: Miroslav Dolasnký vítězí a i zde není rozhodnuto. Michal Kubina si třetím místem příliš nepomohl. A finále a já jsem dojel do cíle. A díky nenamazaným předním kolům se mi jelo skvěle. Opět jsem musel uhýbat super rychlím kolegům. Oskar Malatinský vs Tono Sloboda – v jedné sekundě v cíli. Oskar o něco lepší. Oskar je vítězem TC Start. O druhé místo se ještě bude svádět boj.

Formule 1 – finále natočeno. Chyby Patrika i Miloše. Jen díky zastavení modelu vedoucího Milana Pešky vítězí Patrik a vítěz není znám prozatím.

 

Buggy – nyní Juraj Hudy bez větších chyb první. Kuba druhý a o finálním pořadí rozhodne poslední jízda. I toto finále bylo natočeno. Fanán Stodola opět řídí celým tělem.

 

Finálové kolo 3 – výsledky letem světem

TC Modified: B finále: Milan Šubík je potvrzen. Stačil mu na kola Luděk Maléř. A finále: Hudy Martin, Černý Marek a Němček David. Kuba Šimurda se bude muset spokojit se čtvrtou pozicí.

TC Superstock – B finále: neskutečný výsledek Pavla Martince – dojíždí první !!! Jinak zde vítěze máme Zdeňka Kašku. A finále: Tomáš Marek se stává vítězem kategorie Superstock. Michal Vévoda se vtlačil mezi oba bratry Marky. Martin Marek dnes tedy třetí. Gratulace.

""

Jarda Kopecký ml. má na závodě vždy podporu

 

World GT – ještě úprava koberce a jízda mohla započít. Bronislav už na jízdě nebyl. Pavel Martinec dal do 18ky systém Mongoose a skvěle trápil například Miloslava Melouna ml. Jak ty micra dokážou jezdit. Já si pamatuju dobu, kdy na Xray Challenge v Brně jezdilo až 28 pilotů a finále A bylo hodně prestižní !!! Ale to už je dávno… Z vítězství v této poslední jízdě se zaradoval Ríša Granát. A Pavel dojel druhý a nechal za sebou i Milana Pešku !!! Pořadí: Vykutil, Granát, Peška.

TC Start – C finále a Tomáš Jedlička poprvé vítězí. Ovšak o první místo Romana Štalmacha nepřipraví. B finále: Lubomír Španěl si také připisuje své první vítězství. Kdo bude vítězem B finále ? Necháme se překvapit. A finále: opět jsem se osobně krásně svezl. Nenamazaná přední kola dělají model přesně takový, jaký mám rád. Prostě pohoda. Tentokráte v Ačku zajel lepší výsledek Tono Sloboda, ale Oskar je jasně první celkově. Broněk Vykutil bude třetí.

Formule 1 – v B finále máme vítěze Petra Sekulu. Ale ani Toník Pospíchal dnes nejel vůbec špatně. A finále bylo vzájemným soubojem mezi Peškou a Maňouškem. Několik výměn pozic v jízdě a na závěr v cíli dříve Milan Peška = první místo na tomo závodě. Patrik druhý, Miloš Klaus bude třetí.

Buggy – pouze tři auta na dráze. Fanán Stodola ještě před startem model shledal nepojízdným. To nic nezměnilo na faktu, že vítězem závodu se stal Kuba Šimurda. Petr Sekula jel dnes také tuto kategorii.

 

Závod je u konce. Čeká nás vyhlášení výsledků a cesta domů. Konec nakonec není až tak pozdě. Nepřísluší mi porovnávat závod, protože jsem zatím jinde nebyl. Ale ve zkratce asi takto:

– trénink koordinovaný

– rozprava dnes nebyla

– jízdy ubíhaly a nebyly zbytečné prodlevy

– komentář Pavla Magdy a hlídání jízdy dle možností včetně pozic nasazovačů

– bufet a řízek vynikající

– dráha dle mého názoru široká a dnes pěkný tvar. Byla dobře vidět a to díky žlutému značení

– při vyhlášení nebyli všichni jezdci

– vítězové oceněni poháry