TECH: problematika stabilizovaných zdrojů

Igor Vlahovič


<p>
Doba je pokročilá. Na dnešním trhu je spousta typů nabíječů, kterými jste schopni nabít své NiXX, LiXX, Pb typy baterií. Ale jeden základní rozdíl mezi nabíječi je. A to zda jsou pouze <!– separe –>na 12V, či mají vestavěný stabilizovaný zdroj na 220V. Když pominu další skutečnost, zda mají vestavěný balancer a jaké typy článků umí nabíjet.
</p>
<p>
Dost podstatný je tedy fakt, na jaký zdroj napětí je lze přístroj připojit. Pokud máte typ, kde máte obě možnosti (tedy 12V, 220V), pak je daná technická specifikace. Hlavně se jedná o proud nabíjecí a vybíjecí, který vám nabíječ poskytne. K tomu je pak uzpůsoben i stabilizovaný zdroj. Standart je např. 3A, 5A, 8A, 10A i více. U většiny přístrojů může být vybíjecí proud menší jak nabíjecí, například do 3A.
</p>
<p>
Ovšem pokud zakoupíte nabíječ pouze na 12V (autobaterie) a chcete ji používat i na klasickou síť, musíte dokoupit zdroj zvláště. A zde je potřeba si uvědomit pár skutenčostí.
</p>
<p>
Při koupi zdroje je potřeba vědět, jaký maximální nabíjecí/vybíjecí proud umí nabíječ poskytnout. A dle toho pak koupíme zdroj. Dáme si příklad:
</p>
<p>
Máte zakoupen nabíječ Shark 10, který disponuje nabíjecím proudem 5A a vybíjecím proudem 1A. Pak zdroj musí poskytnout minimálně 5A na výstupu. Při nižší možnosti zatížení zdroje (například dá pouze 4A), můžete zdroj použít, ale neměl by být překračován nabíjecí proud 4A. I když většina zdrojů může mít rezervy. Platí to pro nabíjení 2S, 3S LiPo. Od 4S a výše je potřeba přepočítat dobíjecí proud a napětí na požadovaný výkon zdroje.
</p>
<p>
Když si vezmete například nabíječ LRP Pulsar 3 Competition, který má oba proudy 10A, pak zdroj musí umět také 10A a více. Připojíte-li tento nabíječ ke zdroji 5A, pak můžete nabíjet/vybíjet do 5A. Jinak hrozí přetížení zdroje samotného.
</p>
<p>
Na tento fakt jsem chtěl upozornit, protože předevšm začínající se s tímto mohou v praxi setkat. Na foto máte příklady stabilizovaných zdrojů LRP 10A, Muchmore 8A a PC zdroj použitelný do 5A zátěže.
</p>