10 hodin Tamiya TT-01 2012 online report

Igor Vlahovič


Máme 19.8.2012 a před námi je třetí ročník vytrvalostního závodu Tamiya TT-01 v délce 10. hodin. Po osmé hodině se sjížděly poslední týmy. Většina jich však dorazila již v sobotu. A všichni pilně trénovali.

Po ránu se řešilo použití motoru. K dispozici byl Johnson a HPI Saturn. Johnson zajišťuje 100% dokončení závodu, delší dobu jízdy, šetření akumulátorů a pneu. Je však pomalejší, jak HPI Saturn. Na druhé straně Saturn jede příjemnou rychlostí, avšak hrozí jeho zničení v průběhu závodu.

Nakonec se rozhodlo o použití převodu a motoru. Bylo to hodně náročné a já se omlouvám týmům za to, že v hlavních pravidlech nebyla provedena změna ohledně motoru. Někteří apelovali, že je psán motor HPI Saturn 20, ale to bylo v době, kdy TORA team nemohla jiný motor zajistit.

Nakonec tedy všechny týmy jedou Johnson 540-J a převod 55/28. Všem děkuji za spolupráci a pochopení. A zde jsou týmy:

Tamiya Team
Masters
Mipek Racing
W.I.P. Vsetín
RC Racing Tabor
Rychvald Team Rychvald C
Future Star
RC klub FM
Savage  Team
Old Star Team
RC Team Rychvald B
RC Team Rychvald Junior

Zde je výsledek po kvalifikaci Zde nastoupily všechny týmy. Foto máte v galerii.

Jsou 3 minuty do startu.

Start se povedl a všechny týmy se vydaly na 10 hodin dlohou trasu. Do čela se dostal RC Team Rychvald C. Masters ztratil poté, co se jim model náhle zastavil. Zřejmě přehřátý regulátor. Jinak se jede korektně, bez zbytečných nehod.

""

Pořadí po 40. minutách závodu

 

Masters opět stál pro vypnutý regulátor. Zřejmě opět teplota. Nyní je nad regulátorem chlazení. Tak snad problémy budou vyřešeny. Všechny týmy bojují a výměny baterií probíhají u každého týmu jinak. Nejrychleji to provádí RC Team Rychvlad C.

Nyní vládne pohoda a je pouze vidět napětí v týmech. Jde také o strategii.

Masters opět zastavil pro chybný kontakt nebo teplotu regulátoru. Nyní se zřejmě bude řešit co dále. Uvažuje se o výměně regulátoru.

Ve vedení je RC Team Rychvald C. V těsném závěsu RC Team Frydek Místek.

""

Pořadí po 1. hodině, 53. minutě

 

Výměny probíhají. Mění se i kola – to provedl i tým Masters. Kolo upadlo pokud jsem si dobře všiml týmu Rychvald B. Na střeše jsem potkal Rychvlad C a také RC Frydek Místek.

Kolegové z mého týmu jsou super a po výměně regulátoru jsou opět pozitivně naladěni.

Všechny týmy jedou.

""

Pořadí po 3. hodinách a 20. minutách

 

Já jsem nyní poobědval. Tým Frydek Místek opravoval servosaver. Tým Fututre Stars měnil obutí také. A čeká to možná i jiné týmy.

U Rychvaldu je piknik a dělají se tam kuřata. To je prostě paráda.

Všechny týmy jedou.

""

Pořadí po 4. hodinách závodu

 

Tým Masters stahuje kolo za kolem na týmy před sebou. Old Star řešil regulátor a ztratil. Propadl se vzad. Výměny baterií probíhají rychle i týmu Masters, který zvedá pouze přední část karoserie. Super výměnu má RC tým Rychvald C.

Občas jsou na trati kolize. Ale zatím všechny modely pokračují. Mipek Racing chladí motor vodou 🙂

Pořád se něco děje. Omluvte pozdější upload, ale Masters mění taktiku.

""

Pořadí po 6. hodinách, 23. minutách

 

16:46 – závod přerušen pro poruchu smyčky.

17:00 – závod je restartován. Týmy vyrazily do závodu v tom pořadí, v jakém zůstaly na trati. Ve vedení je nyní tým Masters.

""

Po restartu závodu – aktuální pořadí

 

Ze závodu nejpve odstoupil tým Tábor a pak OLD Star.

Omlouvám se všem, ale tým Masters jel o pozici a navíc byl závod opět restatován. Za malou chvíli přineseme výsledky. Ale až se vše sečte.

Zde jsou výsledky. Poslední sloupec je nájezd kol. Pořadí ještě večer napíšu textem !!!

""

Pořadí po závodě

 

A nyní k pořadí a trošku k týmům samotným. Abych napsal své postřehy:

 

1. RC Team Rychvald C – vítězové tohoto závodu. Také vítězové série 6 hodin. Rychlá výměna baterií, sehraný tým. Zaslouží si to. AUDI R8LMS je šampiónem vytrvalostních závodů.

2. RC Team Frydek Místek – poskládali tým z pohodových lidí a přijeli se pobavit. Tým řešil rušení, ale i tak vše zvládl a dojel na super místě. Navíc jeli a bojovali korektně. Já to vím, zažil jsem to.

3. RC Team Rychvald junior – mladí kluci, co mají budoucnost před sebou. Umí jezdit, umí taktizovat. Pokud budou vedeni správným směrem, jejich úspěchy budou pokračovat. Vždyť i v sérii byl tento tým opět na bedně. Gratulace a kluci snažte se.

4. Masters – tři piloti, mechanici v jednom. Vynikající práce kluků v depu a díky nim jsme se propracovali na krásné čtvrté místo. Díky Oldřichovi za pomoc při úklidu areálu. Navíc od něj budou fotky dodatečně v reportu. Auto jelo perfektně a tým se poučil z chyb, které udělal. Kluci, já vám děkuji za vše !!! Příště jedeme zase.

5. Future Stars – na začátku super pozice. Pak se to prostě pokazilo. Ale bojovali jako lvy. Také se jedná o mladé piloty. Mechanik a redaktor RC klubu Elišky Junkové Karel Martinec fotil a natáčel. Pomáhal mi reportovat a navíc dělal klukům mechanika. Dobrá práce.

6. Tamiya Team – i on dokončil závod. I on vytrvale kroužil, měnil baterie. A jezdil korektně.

7. Savage racing – točili pro svoji TV, přijeli se pobavit. A zřejmě to bylo splněno. Jde o pohodovou partu lidí, která pořádá mezinárodní závod v driftu a poctili mne tím, že jsem hlavní mediální partner.

8. RC Team Rychvald B – snažili se a bojovali až do konce. Někdy byl tento tým hodně rychlý a i my jsme jim nestačili.

9. W.I.P Vsetín – pohodoví hoši ze Vsetína. Jedou se pobavit. Krásný model, který byl dobře vidět na trati. Kluci věřím, že se vám to dnes líbilo a že se opět potkáme na nějakém dalším závodě.

10. Mipek Racing – klaním se před Milošem Pokorným. 10 hodin jede sám, nasazuje si sám a prostě dělá vše sám. Dojede až do konce. Já si myslím, že dnešním výkonem je držitelem rekordu v jízdě na dlouhý čas Miloš. Já sice jel 12 hodin, ale měl jsem mechaniky a pomocníky. On ne. Sice mu občas někdo s něčím pomohl. Ale 99% oddřel sám !!! Miloš je pan jezdec, nadšenec a „blázen“ do tohoto typu závodu. Miloš je ode dneška pro mne vzorem.

11. Old Star Team – jeli v popředí. Pak koupil tým nový motor, ale tím to nebylo. Bylo to regulátorem. Pak při kolizi opět řešili regulátor a pak závod ukončili. Přišli se však rozloučit. Za což jim děkuji. I tento tým jel naplno.

12. RC Team Tábor – jako první ukončili klání. Po vleklých technických problémech. Tým se přišel omluvit a rozloučit. Díky za to. Ale i o tomto je tento typ závodu.

 

Takže tak jsem to vnímal já osobně. Nemusíte se mnou všichni souhlasit. Ale je to o názoru. Já to tak cítil ihned po závodě.

 

Motory – Johnson vydržel a nebyly s ním problémy. Ráno se to trochu ostřeji řešilo, ale i zde se nakonec vše podařilo „dořešit“. A je to pro mne jako pro pořadatele poučení, jak postupovat dále. Ono pořádání závodů není opravu jednoduché. Ale to ví každý, kdo se tomuto věnuje.

 

Časomíra – byly dva výpadky. Ale je to jen a jen technika. Robert Plch s klubu Car Clan Brno udělal maximum, aby se závod dokončil. Zpracoval výsledky a nadřel se možná i více, jak mnozí jezdci. Já mu děkuji za pomoc a trpělivost. Díky, díky, díky.

RC Team Rychvald C – zapůjčil ozvučení na tento závod. Bylo to od nich velmi solidní a přispěl tak ke kvalitě závodu. Pokud to nebyl přímo tento tým, omlouvám se. Prostě díky Luďkovi Szostkovi – tomu patří poděkování a celé jeho partě.

Sponzoři – bez těch by tento závod nebyl tím, čim byl. Poděkování patří těmto subjektům:

 

ARC SLAVKOV – poskytl areál včetně zázemí. Díky klubu mohlo být startovné na této výši a pro všechny nebylo nutné zvyšovat startovné. Je to již potřetí, kdy mi klub takto vyšel vstříc. Děkuji Pavlovi Juzlovi za přípravu arálu a starost o vše kolem. Díky patří panu Dušanu Bayerovi za vstřícnost a podporu.

TORA RACING TEAM – dodal ceny, dodal motory za dotovanou cenu. Dodal jich dostatek. Omluvil se z účasti, ale i tak vše zařídil. Děkuji panu Tomáši Rajdusovi za pomoc při pořádání. A to i celé série.

RC CAR CLAN BRNO – pan Robert Plch podal opět výkon na úrovni. V sobotu měřil závody v Židlochovicích, dnes ve Slavkově. Díky němu se závod mohl vůbec konat.

 

Poděkování patří mé rodině, která mi opět dala prostor. A to i přes skutečnost, že se nyní provádí rekonstrukce bytu.

Poděkování patří všem za účast na tomto závodě. Pokud se to většině líbilo (i přes určité problémy), pak budu jedině rád.

Prozatím tento report končím, přeji všem hodně dalších RC sportovních úspěchů. Můžete se těšit na foto Karla Martince, Oldřicha Nekuži. A i na krátký video záznam z našeho týmu. A také na profi záznam Savage Racing.

O všem budete informování na tomto portále.

 

P.S. foto vítězů v galerii – nejprve je foto týmů 6 hodin Tamiya TT-01 a pak teprve postupně týmy od 12. do 1. pozice. Byla už tma a společná fotka nebyla možná.

 

 

Video preview (točil Igor Vlahovič / Karel Martinec)

 

Rozprava, start závodu

 

Průběh do prvního restartu závodu

 

RC Team Frydek Místek onboard video