12 hodin Blansko 2012 – tým Masters kalkuluje

Igor Vlahovič


XIII. ročník tohoto prestižního vytrvalostního závodu byl poznamenán vytrvalým deštěm po většinu závodního času. Každý tým bojoval do poslední chvilky, aby se držel v závodě. Ale například KL Technik odstoupil ze závodu jako první pro poruchu elektroniky.

Náš tým se držel hodně dlouho a do poslední chvíle bojoval o udržení se na trati. Zejména Adam Černý byl tahounem týmu a snažil se vždy elektroniku uvést v poslušnost. Nakonec boj prohrál. Já nechal vše odpočinout a zkusil funkčnost všech komponent, které jsme na závodě použili. A zapsal si i použité další díly, které „padly“ za vlast. A jak to vše dopadlo ?

 

Za závod jsme spotřebovali:

– dva spur geary 96 zubů (jemný zub)

– dva pastorky 28 zubů

– jeden servosaver

– jednu sadu zadních mechových kol Corally

 

Otestoval jsem regulátory a motory použité na závodě a zjistil toto:

TEKIN FX-R (stejnosměrný regulátor) – po koupeli ve vlhku diody signalizují stav plného plynu, neutrálu, brzdy i zpátečky. Ale motor se neroztočí. Testoval jsem kromě motoru 27T i jiný nový motor. Žádná reakce, pouze hra diod.

Nosram Matrix Reverse – střídavý regulátor (i na stejnosměrný typ motoru) jede se stejnosměrným motorem v pořádku na oba dva směry. Po připojení střídavého motoru (senzorem), není možné v některých okamžicích motor rozběhnout. Zřejmě chyba senzoru. Ale na které straně ? Senzor v motoru nebo je to v regulátoru ? Připojil jsem dva motory, vyměnil 3 senzorové kabely a stále stejný problém. Je potřeba pomoci roztočit motor rukou.

V obou případech jsem měnil i přijímač pro jistotu.

Motor 27T – jede v pořádku s regulátorem Nosram Matrix Reverse.

Motor střídavý SP Ultrasportsman 21,5T – nevím, zda je v pořádku, protože s Nosram Matrix Reverse nejde z nuly roztočit.

Servo Sawox Digital – jede naprosto v pořádku i po jízdě v dešti bez zatěsnění.

Přijímač Spektrum SR3001 – vypadá, že funguje korektně.

 

Nyní jsou oba regulátory u kamaráda, který se je pokusí zkontrolovat a znova je otestuje. Já už jsem v koncích. Pokud dojde na nejhorší tak:

Tekin FX-R: konec

Motor SP: konec

Nosram Matrix Reverse: možno použít pouze na stejnosměné motory

 

V každém případě žádná z komponent neshořela. Pouze nereaguje korektně.

 

Nyní tedy počkám na výsledek testování kolegy a pak se uvidí, co budu muset pořídit. Jízda v dešti je sice hodně zajímavá, ale vždy je tu riziko nehody a poškození elektroniky.