Mibosport Cup Brno 30.6.2012

Igor Vlahovič


Je 30.6.2012 a před námi je náhradní závod Mibosport Cup. Dnes nás čeká krásné, ale horké počasí. Solidní účast a hlavně – start nové kategorie Yokomo GT. Já ji hned od začátku dal název Yokomo Super GT a hned vám nastíním proč.

Kategorie dnes stejné jako naposledy. Tedy 1/10 Modified, 1/10 Stock, 1/10 F1, Tamiy Cup 1/10(dnes se nejede) a 1/12 Yokomo Super GT. A v každém případě je naprostou novinkou Yokomo GT, které se zdá být pohodovou záležitostí s naprosto realným stylem jízdy, včetně zpracování karoserie.

Po ránu jsem se ihned dal do vytvoření profilu jezdců Yokomo Super GT. Dnes zatím tři týmy a zbytek pole doplní jezdci s modely 1/10 vyladěnými zcela stejně. Příště však účast bude vyšší. DNes se jedná o zkušební závod a o doladění techniky.

""

Profil týmu TOP GEAR – Vojta Flek a jeho Honda HSV-01 GT

 

Jak vidíte, profily jezdců mám hotové. Nyní bude natočeno a zdokumentováno. Ale ani ostatní kategorie nebudou stranou. Proběhne klasický online report. S foto a video.

Probíhá registrace, jezdci krouží v protisměru. Zázemí připraveno, ozvučení také a za mikrofonem Vojta Novický.

Online výsledky budete mít k dispozici ZDE.

Již nyní se připravuje úvodní video pro kategorii Yokomo Super GT. A jdeme závodit.

Jinak co se týče Yokomo Super GT – jedou se 3 kvalifikace na 8 minut a pak dvě finále na 15 minut !!! A to je parááááááda.

 

Kvalifikace 1

Stock ZERO – 4 jedzci v první skupině. Ke konci pouze dva modely na trati. Jarda Vala měl problém s AMB čipem. Zdenko Kunak naprosto v pohodě první. Marek Černý odstoupil. V druhé skupině pak kroužili Rdek Voda, Tonda Pospíchal a další piloti. Zde pak výtečně v tom dnešním vedru i Zdeněk Ajmut, který dojel třetí a byl velmi spokojený se svým výsledkem.

Formule 1 – snad nejvyšší účast. Piloti F1 v akci. Martin Pavlík vše stihl z práce a v tuto dobu již krouží na trati. Jiří Groch vítězí se svým monopostem.

Modified – Marek Černý nechal za sebou ostatní soupeře. Jedou zde oba Černí, Zdeno Kunak či Jarda Kopecký.

Yokomo Super GT – první jízda společně s modely 1/10 Pan Car. Michal Bok (Lexus SC430) získal náskok před druhým Igorem Vlahovičem (Subaru Legacy B4). Jako třetí dojel Jiří Groch s Pan Car GT. Jarda Kopecký st. (SG-7 GT) odstoupil pro přetáčivost modelu. Vojta Flek (Honda HSV-10 GT) kroužil na krásném 4. místě.

A zde máte úvodní video ke kategorii Yokomo Super GT. Modely, poloti, týmy – kompletní představení.

 

Kvalifikace 2

Stock ZERO – Zdenko Kunak zde bude zřejmě dnes hrát prim. Marek Černý dokonce lehce nezvádl zatáčku a potřeboval pomoc nasazovače. Zdenko Kunak opět kraluje v této skupině /tedy 1/. Mladý a nadějný Radek Voda ovládl skupinu Stock číslo 2. Nechal za sebu své soupeře. Tento jezdec má svoji kariéru jezdce před sebou. Ale má dobré zázemí a podporu v rodině.

Formule 1 – Jiří Groch v pohodě krouží na první pozici. Patrik Maňoušek druhý, Milan Cendelín třetí. Ale v tom vedru je to dnes pro všechny náročné. I ve stínu není dobře.

Modified – Marek Černý, Zdenko Kunak, Jarda Kopecký. Jano Benetin také jede tuto kategorii. Radek Flek opět nedokončuje jízdu. Jiří Pavlovec ukončuje pole v této jízdě.

Yokomo Super GT – Michal Bok má podobný best lap jako Igor Vlahovič. Ale průměr má lepší. Zatáčky jede více agresivně a tím získává. Igor jede pohodový styl a šetří pneumatiky. Modely vypadají na trati opravdu skvěle. A start finále bude natočen. A jak v jízdě číslo 2 ? Poté, co piloti oddělali závaží z modelu. Bez závaží jede model lehčeji, jen v zatáčkách občas může poskočit. Ale kola opět méně trpí. Igor se držel Michala v sekundě, dokud nedojel mladého Vojtu s Hondou a pak s ním bojoval. Tím došlo ke ztrátě na vedoucího Michala. Vojta jezdil i na třetí pozici. Milan Cendelín s Pan Carem Aston Martin DB9 čtvrtý. Takže po jízdě modely: Lexus SC430m Subaru Legacy B4, Honda HSV-010 GT a SGC-7 GT. Spotřeba za 8 minut jízdy cca 700 mh !!! Motor opět 45°.

""

Na závodě vládne pohoda a legrace

 

Kvalifikace 3

Stock ZERO – Zdenko Kunak jízdu nedokončuje. A tak Marek Černý vedl v jízdě. Do závodu nastoupili i Oskar Malatinský, Tono Sloboda. Ti byli doposud mimo areál.

Formule 1 – Milan Cendelín, Miloš Klaus, Patrik Maňoušek – takové bylo pořadí po jízdě. Martin Pavlík jízdu nedokončil. Ve třetí jízdě se pořadí změnilo. O prvenství přišel Jiří Groch. Martin Pavlík – upekl motor. MIG 500 měl 128° !!!

Modified – Černý,  Kopecký, Němček.Tak se dojelo v náročném horkém počasí.

Yokomo Super GT – Michal Bok vyzkoušel v modelu motor LRP X12 17.5 v 0 časování. A potvrdila se moje pravda. Bylo o 2 sekundy rychlejší jako já. Ale sám řekl, že již rychlost byla nereálná, šlo to do smyku a neužil si jízdu tak, jako minule. Dokonce padl názor, že by modelu slušela 21.5ka motor. V každém případě X12 jsou v současnoti nejsilnější motory. V jízdě tedy Micahl Bok, Jiří Groch a Igor Vlahovič. Zejmána Jiří jezdil za Igorem celou dobu na dostřel. 1/10 v 1/12 a krásný souboj.

Nyní se bude řešit motor. Regulátor je v pořádku, ale motor – zde budou rozdíly. Minimálně ten, kdo bude mít LRP X12, bude na tom mnohem lépe. Možná se předepíše jednotný nejlevnější střídavý motor. Aby bylo na zimu vše vyladěno.

Jinak není problém, aby jely modely Pan Car 1/10 s Yokomo GT. Pokud jsou modely rychlostně srovnané.

 

Kvalifikace 4

Stock ZERO – Zdenko Kunak zajíždí prvmí místo s více jak sekundovm náskokem. Kolize proběhla mezi Oskarem Malatinským a Jardou Valou. Trochu emocí na tribuně, ale ihned je zchladil Vojta Novický. Který vede závod a má ho pod kontrolou. Atak to má být. V druhé skupině opět Radek Voda v čele.

Formule 1 – hodně vyrovnané na prvních 5 místech. Jedna chyba a už nejste ve vedení. Poiřadí se měnilo a například Miroslav Meloun st. dojel nyní druhý za Patrikem Maňouškem. Jarda Sattler vedl, ale propadl se na čtvrté místo. Třetí Miloš Klaus. Kluci se v depu vždy těší na další vyrovnanou jízdu.

Modified – Marek Černý vítězí v poslední jízdě. Jarda Kopecký druhý. Každopádně nejrychlejší kategorie v tomto úmorném vedru také trpí.

Yokomo Super GT čtvrtou kvalifikaci nejela.

""

Modely kategorie Yokomo Super GT na startu kvalifikace (společně s modely Pan Car 1/10)


 

Finále 1

Stock ZERO – Zdenko Kunak vítězí. Marek Černý se ho snažil držet, ale lehce ztratil. Třetí dokončil jízdu David Němček. Jízda byla natočena.

 

Formule 1 – těsné rozdíly, těsné souboje. To byla první jízda. Miloš Klaus nedokončil jízdu. Miroslav Meloun st. poráží Jiřího Grocha a třetího Patrika Maňouška. Krásná jízda a Formule určitě natočím. V dalším kole. Miloš nedojel na povolený servosaver.

Modified – Marek Černý vítězí před Jardou Kopeckým a Radkem Flekem. Jízdu jsem natočil. A to u pohledu depa.

 

Yokomo Super GT Round 1- Michal Bok (Lexus SC430) vrátil do modelu motor SP 17.5, aby se srovnal s ostatními. A pak přišla první 15ti minutová jízda. Michal Bok vítězí s náskokem dvou kol. Ovšem 10 minut v jedné sekundě Igor Vlahovič s Jirkou Grochem. Střídali si pozice a byly vidět souboje Subaru Legacy B4 vs LMP Mulsanne. Jarda Kopecký krožil na pohodu. Vojta Flek (Honda HSV-01 GT) držel čtvrté místo. Diváci se shodli – krásná podívaná, přijmená rychlost. A 15 minut je super doba. Za tu se může hodně udát.

 

Finále 2

Stock ZERO – Zdenko Kunak, Marek Černý, David Němček – takové bylo pořadí po jízdě a vítězem Stocku se stává Zdenko. Průjezd boxovou uličkou obdrželi: Oskar Malatinský a Radek Voda.

Formule 1 – natočil jsem start tohoto druhého finále. Opět těsné souboje, ale s minimem kontaktů. Jirka Groch si spravil chuť a vítězí před Milošem Klausem a Patrikem Maňouškem. Jarda Sattler vs Miroslav Meloun st.

 

Modified – Marek Černý, Zdenko Kunak, Radek Flek. Marek se stává vítězem kategorie.

Yokomo Super GT Round 2 – neskutečné. Opakovalo se těsmé finále. Tentokráte mezi Michalem Bokem a Jirkou Grochem. Oba po celou dobu v jedné sekundě. Michal nakonec vítězí, ale… Igor Vlahovič třetí s odstupem. Ale chyboval a kontakt se soupeři o kolo zpět nedovolil ztátu dohnat. Vojta Flek opět v souboji s Milanem Cendelínem. Ten se občas objevil ve stopě a obráceně. Na to doplatil právě Igor. Vypadá to, že tato kategorie bude hodně zajímavá. Až se sladí motory, pak se kategorie stane dle mého názoru hodně vyrovnanou a budou rozhodovat ruce pilota, nikoliv technika.

""

Výsledky Yokomo Supef GT ROund 2. Všimněte si prvních třech výsledků. Podobná BEST kola a pouze chyby Igora připravila o těsný boj

 

Finále 3

Stock ZERO – toto kolo bez Zdenko Kunaka. A tak se vítězství ujal Marek Černý. Radek Voda mezi tím opět STOP nad GO. David Němček si dojel pro druhé místo a Tono Sloboda pak pro třetí. Zdeněk Ajmut obča kličkoval na dráze a soupeři měli co dělat, aby jej nepotkali.

Formule 1 – i zde opět zvraty. Jirka Groch si dojel pro první místo, a to i celkově. Miroslav Meloun ml. na druhém místě nyní byl překvapením. Třetí místo Patrika Maňouška již nikoliv. V každé jízdě jiné pořadí. Velmi atraktivní

Modified – Zdenko Kunka vedl. Adam Černý po čtvrtém kole končí.Pak se ujal vedení Jarda Kopecký před Radkem Flekem.

 

Závod je u konce. Parádní svezení, pouze příšerné vedro. A nyní pozor !!!

Konzultoval jsem možný start s podvozkem Yokomo GT na závodě 12 hodin Blansko 2012. Pořadatel se nebrání změn pravidel a on sám, tedy Pavel Magda nemá nic proti startu týmu Masters právě s Yokomo GT. Takže: pokud by přihlášené týmy něco měli proti změně pravidel, nechť napíší do pátku 6.7.2012 na redakční mail a e-mail pořadatele, pokud by něco měli proti této úpravě pravidel. Podvozek je pan car v měřítku 1/12.

Večer ještě nahraji videa z dalších finále, co jsem stihl. Kategorie Yokomo Super GT je opravdu pohodová. Zadní pneumatiky vidím na tak cca 6 hodin jízdy. Pak již bude nutná výměna. Zatím jsem na první sadě najel cca 4 hodiny jízdy.