LiPo Bionic 6s1p 2200 mAh 30C

Igor Vlahovič


Tento článek je potenciálně určen pro budoucí majitele RC supersportu Traxxas XO-1. Jelikož je model dodáván jako RTR, k dispozici jsou v modelu dva akumulátory Traxxas 3s 5000 mAh 25C. Ovšem pokud chcete překonávat s tímto modelem rekordy a nemáte chuť na místě nabíjet, pak je tu možnost zakoupení buď:

– originálních akumulátorů Traxxas výše jmenovaných

– najdete jinou libovolnou alternativu 2x 3s článků

– nebo můžete použít i například dva šestičlánky LiPo, které však musíte zapojit paralelně !!!

– také je možné sehnat pouze jednu 6S LiPo a přímo připojit k regulátoru. Ale v tomto případě bude model nevyvážen

 

Já obdržel od společnosti ASTRA s.r.o. náhradní akumulátory pro akci SPRINT a pro další testy. Jedná se o značku BIONIC a jde konkrétně o letecký typ akumulátorů. Nicméně pro model Traxxas XO-1 jsou použitelné a to po úpravě nebo výměně držáku.

Důležitým prvkem je zapojení těchto dvou 6S LiPo akumulátorů paralelně !!! Tím se nám sečte kapacita akumulátorů, nikoliv napětí. To zůstává na 22,2V. V mém případě tak spojením paků získám kapacitu 4400 mAh 30C s napětím 22,2V.

Pokud bychom zapojili tuto sadu do série, spolehlivě bychom zničili regulátor, který na součet napětí 2x 22,2V není určen !!!

K zapojení této sady jde potřeba pořídit Y kabel Traxxas (3064) a vyrobit spojovací konektor. Při zapojení musíme dbát na správnou polaritu. Ale naštěstí konektory Traxxas nelze přehodit. Avšak i přes tuto skutečnost bych doporučoval obezřetnost a jistotu.

 

U sériového zapojení se články zapojují za sebou a v tomto případě se napětí sčítá a kapacita zůstává stejná. Tedy u Traxxas 3S LiPo je to 22,2V a kapacita 5000 mAh při 25C.

Příklady zapojení právě v modelu Traxxas vidíte v galerii. Link na video o zapojení najdete ZDE.

 

Mám však obavy, že akumulátory (a to i ty co jsou v RTR sadě) budou dost trpět a dost možná nevydrží proudový odběr při těch maximálních výkonech. Chtělo by to akumulátory s minimálním zatížením 60C a kapacitu tak 6000 mAh…