Mibosport Cup 26.5.2012 online report

Igor Vlahovič


Je krásné slunečné ráno. Na dráze Brno Bosonohy začíná první závod Mibosport Cup podporovaný společností Yokomo.

Přijel jsem do areálu po 8. hodině a bylo již plno. Záejm tedy o tento závod je poměrně velký. Depa byla již obsazena a já musel hledat místo. Ale nakonec jsem jej našel.

Kategorie se jdou ET Modified, Stock 13.5 ZERO, spalováky, Formule a Tamiya Cup. Tamiya Cup je zřejmě na ústupu. Kromě jednoho se nikdo nepřihlásil.

Já se neopomněl pozdravit s týmem STS Chvojkovice Brod, který je jedním z aktérů a sponzorů akce SPRINT. Kluci sledují dění kolem akce a Ríša Granát by také velice rád přijel podívat s kolegy.

Myslím,že to bude dnes povedený závod, ale ty spalovací modely dělají randál. Já bych jim nakázal povinné přestávky ticha :-). Ale toto jak uslyší Sváťa Hájek st., dostanu palce dolů. Protože pro něj dokud to nevrčí, není to auto.

Jezdci se mohou hlásit do závodu a ten povede Vojta Novický. Přihlášky potvrzuje Michal Bok.

Na závodě budou závodit Zdenko Kunak, Marek Černý, Radek Flek, Jarda Kopecký, Oskar Malatinsky atd atd. Prostě se stačí podívat na MyRcm a sledovat výsledky online.

Já jedu kategorii Stock ZERO s modelem Ferrari 599XX. Na pohled nádhera a pokud k tomu přičtu onboard kamery, GPS na modelu – o zábavu bude postaráno. Už vidím, jak se kolem mne všichni prohánějí. Mám totiž pouze motor TEKIN REDLINE 17.5. Já prostě dnes jedu na pohodu.

Taka já tu mám první informace. GPS mi na Ferarri ukázala za 3 minuty jízdy nájezd 3 km a max rychlost 53,2 km/h. A to s motorem 17,5 bez časování. Já jsem se rozhodl, že budu měřit každou jízdu a pak na konci dne budu vědět, kolik jsem vlastně najel za ten den kilometrů :-).

Jdu přidělat na model kamerky. Jedna bude vzadu a jedna vpředu.

Rozprava je za námi. Vše jasné, představena nová kategorie Yokomo GT500, kdy jeden model je dnes na zapůjčení mimo pořadí v kategorii Formule 1 a vy se s ní později podrobně budete moci seznámit na tomto portálu. Foto modelů a pilotů je již v galerii.

Na závodě jede i mladý Radek Voda. Byl v realizačním týmu Na akci ONE LAP. Dnes tedy bude také závodit.

Já budu natáčet první onboard s tou nejlepší skupinou Stock.

 

Kvalifikace 1

Formule 1 – dvě skupiny. O Formule je zájem. Martn Pavlík dnes jede můj původní model a jede s ním dobře. V jízdě jezdil za Milanem Peškou. Tamiya F103 forever. Mezi tím v depu u Patrika Maňouška vzrůstalo napětí a nervozita. Kdo  dnes vystoupí na stupně vítězů ? Konkurence je vysoká. Druhá skupina bude také hodně silná. A naladit F1 na povrch a ukočírovat 2WD stroj = umění. A Míra Meloun vítězí v první skupině. Ale ani Patrik nezajel špatně.

Stock ZERO – dvě skupiny. V první uspěl Miroslav Dolanský. Já si bláhově myslel, že když jedu v té lepší skupině, si natočím kluky v akci. Ale oni jsou poněkud rychlejší a tak na onboard videu z první kvaldy se budou pouze míhat. Ale ve finále si najdu objekt na natáčení. Zdenko Kunak potvrdil kvality tak jako Marek Černý či David Němček. Moje Ferrari 599XX osazené kamerami a GPS se chovalo naprosto krásně a na dráze jede dnes 100% koipe originálu. Navíc s paketem Evolutione za 5 miliónů to příště pojede ještě o chlup lépe :-).

 

Za tuto jízdu jsem najel 2,86 km a jel maximální rychlostí 52,3 km/h. Délka je včetně zahřívacích kol před startem.

Modified – Ríša Granát zajel nejlépe ze všech v super rychlé kategorii. Lacko Toth je celkem stíhal. Ale na další skupinu již tito jezdci neměli. Jako ve Stocku – Zdenko Kunak první před Markem Černým. Ovšem i zde je zahraniční účast. Mario Sowka na třetím místě se určitě neztratí. Radek Flek a Jarda Kopecký dojeli až za Sowkou. Každopádně hodně vyrovnaná byla skupina číslo 2.

Nitro – Pavel Jansa nezklamal. Já se této kategorii příliš nevěnuji, ale vím, že je to pan jezdec. Drahoš Hejtmánek v kvalifikaci druhý a to se stejným nájezdem kol. Sváťa Hájek ml. pod vedenám kouče třetí. V této kategorii jede celkem 7 jezdců.

 

Kvalifikace 2

Formule 1 – kamerka na modelu Patrika Maňouška. Tak to bude originální onboard záznam z této jízdy. Tady se pořád něco děje. Ale záznam z F1 se nepovedl. Jednak se kamera třepe a Patrik jízdu nedokončil. A tak záznam budep poize s Ferrari. A ten se povedel. Již nyní je zpracován v té nejvyšší kvalitě. A kdo zajel nyní nejlépe ? Jednak se zlepšil Miloš Klaus. Ten se minule trápil. Jinak v čele Jiří Groch s nejlepším nájezdem. Ale ani Milan Peška či Jirka Rampula se nenechávají zahanbit.

Stock ZERO – nyní jsem jel bez kamerek. Ovšem zbytek jsem zaznamenal. Najel jsem nyní 3,33 km a maximální rychlost byla 52,3 km/h. Martin Bábovský st. se přiblížil špičce pole. A to společně s Miroslavem Dolanským. Marek Černý nyní vítězí před Zdenko Kunakem. Já už si hledám soupeře na finále. Tam se potkám asi s Radkem Vodou, Zdeňkem Ajmutem a dalšími. A ty já si rád natočím :-).

 

Modified – zde se ve vedení změnilo pořadí. Mario Sowka dojel nyní třetí. V depu pak konzultoval nastavení modelu s Radkem Flekem. Marek Černý v této jízdě první. Mile překvapil Jirka Pavlovec, který zvítězil ve skupině číslo 1. Zde jede i Lubo Novosedlík.

Nitro – fotil jsem dění před startem. Pak tři minuty do startu a pak se jede 5 minut. A zade randál :-). Sváťa Hájek ml. nyní druhý před Drahošem. Pavel Jansa opět první. Najel o kolo více jak soupeři. I zde je to hodně vyrovnané. Olda Groch, Michael Zagora ve stejném kole.

V galerii jsou další fotky a já se chystám na natáčení jízdy z vlastního pohledu. Včetně kamerky onbard s předním pohledem.

 

Kvalifikace 3

Formule 1 – neskutečný jízda Jardy Sattlera. V F1 se pořád mění pořadí na prvních místech. Jiří Groch, Jiří Rampula či například Miloš Klaus jízdu nedokončili. Milan Peška stále nejlepší v první skupině před Milošem Pokorným a ostatními ve skupině.

Stock ZERO – co se událo v tomto kole ?   Co se stalo u nás ? Já nastavil maximální stock program na regulaci LRP SPX Stock Spec. Rychlost se zvýšila na 59,62 km/h. Ale na výsledný čas to nemělo příliš vliv. Musel jsem opět uhýbat a někteří mechanici byli dost nervózní z mé kamery na modelu a na čele. Ostatně video z pozice pilota a modelu bude k náhledu. Není potřeba to tedy nějak zde komentovat. Připadá mi  však, že se zde jede Mistrovství světa :-). Já měl bohužel nechtěný kontakt se Zdenko Kunakem a jak to asi mohlo dopadnout ? Vypnutá GPS, ale kamera ok. Každopádně jsem do nárazu najel 2,6 km. Marek Černý vítězem. Video by mělo být až od 18 let přístupné :-). Ale vše se pak vysvětlilo a aktér se mi osobně omluvil !!!

Modified – Lacko Toth potrápil Jiřího Pavlovce. Oba ovšem v jednom kole. Po jízdě Jirka Pavlovec konstatoval, že Ferrari 599XX vypadá opravdu reálně a návrat k takovým boudám by nebylo na škodu. Zdenko Kunak o cca 4 sekundy lepší jak Jarda Kopecký. Jarda druhý před Markem Černým. Oskar Malatinsky dojel poslední, ale ztrácel na nejlepšího pouze jedno kolo.

Nitro – zde opět postupuje výše mladý Hájek. Pavel Jansa skončil jízdu v 16. kole. Michael Zagora tké překvapil druhým místem. Karel Polák dnes také startuje  této kategorii.

 

Kvalifikace 4

Formule 1 – Miroslav Dolanský pomáhla v depu Patrikovi Maňouškovi s kontrolou eletroniky. Nakonec vše odhalili a to v podobě senzorového kabelu. Jarda Sattler opět vítězí. Miloš Klaus se nezdá. Nyní zajel druhé místo před Jirkou Grochem.

Stock ZERO – zde se nic nemění. V první skupině v popřední Mira Dolanský a Martin Bábovský st. Radek Voda bude startovt asi v B finále z první pozice. Já se tam s ním potkám. Marek Černý potkal mantinel a ztratil. Proto jsem neskončil poslední. Já si však jízdu nyní užíval. Těsně kolem bílo červeného lemování tratě, každé kolo stejně. Reálně vypadající model na trati. Zdenko Kunak první a asi bude mít i TQ. Já najel dalších 3,41 km a TOP SPEED 54,4 km/h v této jízdě. Já si zazávodím s mladým Radkem Vodou.

Modified – TQ zde bude mít Zdenko Kunak před Markem Černým. V A finále bude určitě Mario Sowka či David Němček. Jirka Pavlovec se bude ukazvat zřejmě v B finále někde v popředí. Laco Toth mu bude důstojným soupeřem.

Nitro – zde se již kvalifikace nejela.

 

Finále 1

Formule 1 – B finále: Martin Janíček poráží Ríšu Granáta a dává mu kolo. A finále: Martin Pavlík havaroval a skočil. První čtyři místa v jednom kole, ale pouze jeden vítěz. Tím se stal Jiří Groch před Jiří Rampulou a Milanem Peškou.

Stock ZERO – B finále: sice jen 4 piloti, ale aspoň klid na trati. Radek Voda si dojel pro první místo před Vojtou Flekem. Já se jim musel poklonit. Ale aspoň jsem si kolegy natočil při startu. Zdeněk Ajmut nejel celé finále. A my máme v kolech dalších 3,28 km. A finále: Zdenko Kunak pronásledován Markem Černým. Takto i do cíle dojeli. David Němček třetí. Já nasazoval a modely jezdců fotil.

 

Jinak jsem si vyzkoušel šasi Yokomo do kategorie GT500 a jeví se mi to jako velmi zajímavé. Na můj vkus sice hodně ostré na točení, ale jinak hodný model. Asi jej budu mít na bližší testy.

Modified – Jiří Pavlovec porazil Lubo Novosedlíka. Dokonce mu ujel o jedno celé kolo. A finále bylo ve znamení Zdenko Kunaka. Marek Černý se za ním držel celou dobu s odstupem cca 2. sekund. Radek Flek byl třetí, kdo najel 19 kol. David Němček soupeřil s Jardou Kopeckým.

 

Finále 2

Formule 1 – B finále: a Patrik Maňoušek se trápí s motorem. Dojde k jeho výměně. Martin Janíček se druhým vítězstvím stal vítězem Bčka. V A finále je to naopak Jirka Groch. A protože Milan Peška dojel druhý, o další pozice se bude bojovat v posledním kole.

Stock ZERO – B finále se mi velmi líbí. Radek Voda se stal vítězem tohoto finále a zaslouženě. Jede vyrovnaně čistě. Ale i Vojta Flek mi byl důstojným soupeřem. Zdeněk Ajmut kroužil taky pro zábavu a potěšení. Pohodové finále s pohodovými lidmi. A finále bylo krísné a bylo natočeno. Al zde již pracovaly nervy. Ostatně záznam to ukáže. Jinak Zdenko Kunak je vítězem celkovým, protož dvakrát zvítězilpřed Markem Černým a soupeři.Počet najetých kilometrů ? 3,51 km v této jízdě.

 

Modified – v Bčku si Jirka Pavlovec dojel pro první místo a určitě se z něj raduje. A finále: Kunak, Sowka, Kopecký – takové bylopořadí po skončení jízdy. Zdenko i zde je tedy vítězem. O další pozice na bedně se bude bojovat.

Nitro – dlouhé, předlouhé finále. Musíte tankovat a musíte to provádět rychle. Každý pilot má svého mechanika a nasazovače v jednom. Jak vám model „chcípne“, něco je špatně. Když je všechno ok, dojedete do cíle a možná i zvítězíte. Drahoš Hejtmánek skončil jízdu pro přetržený řemínek. Tak tady to zrovna ok není. Ostatní jedou dále. Olda Groch chvilku stojí, ale pak pokračuje. A tak se krouží jedno kolo za druhým, občas zajedete pro palivo. A výsledek ? Po 30. minutách jízdy vítězí Pavel Jansa před Michalem Zagorou a Karlem Polákem. Mladý Hájek se pro dnes musí spokojit se čtvtrou pozicí (také skončil pro řemínek).

 

Finále 3 a opět letem světem

Formule 1 – B finále: Patrik Maňoušek, Ríša Granát, Martin Janíček (nyní s mu tak nevedlo). A finále: Jarda Sattler, Jiří Groch, Jiří Rampula. Vítěze známe: Jiří Groch.

 

Stock ZERO – B finále: onbard záběry z vozu Radka Vody vs Igora Vlahoviče. Tato jízda byla promo akcí. Zdeněk Ajmut hraje na videu taky roličku :-). Vítěze známe: Radek Voda. Poslední nájezd: 3,29 km. A finále: Zdenko Kunak je vítěz kategorie. Druhý bue Marek Černý a třetí… nechte se překvapit. V jízdě: Marek Černý, David Němček a Tono Sloboda.

 

Modified – B finále: celkovým vítězem finále je Jiří Pavlovec.  A finále: zde bylo pořadí baz Zdenko Kunaka: Marek Černý, Jarda Kopecký, Mario Sowka.

 

Počkáme si na vyhlášení vítězů. Já zatím dělám speciální záznam u finále B Stock. Závod se podařil, byla pohoda. Na tribuně občas dusno a zbytečné emoce. Účast solidní, jen Vojta Novický se naběhla a nakřičel – odešel mikrofon.

Jdu na ceremonii.

Kolik jsem nakonec najel kilometrů za dnešní závod ? 22,28 km.

Omlouvám se za stručný konec reportu, ale nyní se musím omluvit, protože máme se ženou 9 let výročí od svatby… Takže zatím foto vítězů. Video až večer nebo tak nějak.

 

Zde najdete fotogalerii v podání Radka Vody !!!