Xray Onroad Challenge Blansko – online report

Igor Vlahovič


Rozhodl jsem se pro start na závodě Xray Nosram Challenge v Blansku. Pokud se nemýlím, je to první závod moravské části. Přijel jsem hlavně z důvodu otestovat podvozek Serpent S100 Pan Car v kategorii GT. protože jsem ještě na asfaltu tento podvozek nejel. Lépe řečeno: jel jsem jej v rámci rychlostního testu a pak s motorem 21.5. Každopádně s 21.5kou jsem nic neřešil.

Naopak s 13.5kou SP jsem jel poměrně rychle a na pneu soft (zadek) a medium (předek) mi model strašně zatáčel a ihned jsem musel otupit řízení. Rychlost je dostatečná a gripu bez namazání hodně. Spíše bych uvítal HARD mechy dopředu. Ale ty dnes nemám a tak pojedu na tom, co mám připraveno.

Účast kolem 30. jezdců. Asi půjde o pohodový závod za účasti ředitele závodu Martina Kořínka. Uvidíme. Kategorie GT, TC Stock, TC Modified a TC Start.

Rozprava proběhla po 9. hodině a zde se sdělilo to nejdůležitější. Slovo měli jak Pavel Magda, tak i Martin Kořínek. Pravidla jsou údajně všem jasná a tak není co potřeba zdržovat a my jdeme závodit. Snad jen, že jsme zvědaví na novou kategorii TC Start.

Online výsledky můžete opět sledovat ZDE.

 

Kvalifikace kolo 1

GT – tak vím už jedno. Dnes to u mne na vítězství nebude. Jak jsem zjistil v této jízdě, 13.5ka motor se ZERO časováním a exponenciálem na plynu cca 20% je hodně velká rychlost. O sekundu pomalejší kolo a při přidání někdy do hodin. Možná by to trochu spravila tvrdší přední kola. Ale to je dnes jedno. Stačí si snížit výkon, otupit plyn na výjezdu a bude se kroužit. V čele jízdy Roman Krejčí (se širší verzi Corally). I když na začátku vedl Bronislav Vykutil. Kluci měli po jízdě motor na 80°. Já jej měl vlažný. Ale některým to fakt letí. Třetí Milan Peška. Já si zajedu partii s Tondou Pospíchalem a asi s Mirou Dolanským.

TC Start – tak toto se mi líbilo. Pomalejší modely a kdyby tam byly krásné karoserie, není co řešit. Už se tam vidím s aroserií Ferrari 599XX na dalším závodě. Jenže nemám potřebnou výbavu. Zde uspěl Jan Štrof. A pak oba bratři Černí (David a Adam). Jede zde také domácí Pavel Magda a junior Víta Martin Vojtěch. Mimo jiné bratři Černí možná budou na srpnové akci SPRINT.

TC Stock – dvě skupiny jezdců. Zbyněk Koupí zajel slušně v první skupině. Petr Zvejška však s ostatními zajel hodně podobný best lap. Martin Kořínek komentuje jízdy, což je jen dobře. Tuto kategorii si nypříklad vybral i Jiří Pavlovec. Druhá skupina byla o něco rychlejší a bylo to vidět na výsledcích. Michal Vévoda najel o kolo více a jediný, kdo mu sekundoval byl Martin Bábovský st. Bronislav Vykutil třetí a 22 kol je standardní nájezdem.

TC Modified – Radek Flek vítězí na domácí dráze. Prozatím Jarda Kopecký dojíždí druhý. Ale se ztrátou. Libor Vévoda zaujal třetí místo. Ovšem vynikající výkon si myslím podal Filip Pykal v této kategorii. Čtvrté místo je hodně dobré. David Němec tuto kategorii dnes také zvolil.

 

Kvalifikace kolo 2

GT – tak jízda na asfaltu i se ZERO BOOSTEm je opravdu rychlá. Alespoň pro mne. Já jsem povolil diferenciál, nastavl expo na plyn 30% a už to bylo lepší. Ale stále hodně výkonu a občas přetočení. Navíc by to chtělo dopředu tvrdší obutí. Nyní skvěle Broněk Vykutil a stává se soupeřem pro Romana Krejčího. Ten však měl drobné problémy. Radim Vrabec nyní třetí. Ale ono se pořadí pořád mění a záleží i na chybách. Když jsem jel na začátku bez chyb, ale pomaleji, byl jsem chvíli i třetí :-). A tak stále je pro mne soupeřem číslo 1 Toník Pospíchal.

TC Start – Jan Štrof si stále drží první pozici. Adam Černý je stále druhý a jeho bratra vystřídal domácí Pavel Magda. Jinak je nyní dohodnuto, že na akci SPRINT budou oni. Respektive jedna motorka a to buď 600ka nebo 100ka. V jednání je ještě auto a v případě potřeby ještě jedna „mašina“. Jarda Kopecký st. jede tuto kategorii s karoserií svého syna.

TC Stock – zde za zmínku stojí opětovný návrat Aleše Pelikána na startovní pole elektrer. V první jízdě ještě nebyl vidět, nyní však zajel třetí místo. A to za prvním Michalem Vévodou a Martinem Bábovským st. Zbyněk Koupý si drží první pozici ve skupině číslo 1. Vyrovnanost je i zde hodně velká.

""

Aleš Pelikán je zpět na závodní dráze

 

TC Modified – i zde je to na prvních pozicích vyrovnané. Radek Flek nebo Jarda Kopecký ? Jedna chyba a těžko doháníte ztrátu. Nyní se zadařilo Jardovi Kopeckému. Radek Flek dojel se ztrátou 3. sekund. Libor Vévoda to jistí na třetím místě. Filip Pykal stále drží čtvrtou pozici.

Já jsem na další kvalifikaci (poslední) otupil přední mechy Xceed sekundovým lepidlem, abych zjistil, jak se bude auto chovat při „tvrdší verzi“. A uvidíme.

 

Kvalifikace kolo 3

GT – tak otupení předních kol se osvědčilo. Najel jsem nyní nejlepší výsledek a model byl opravdu klidnější. Stačilo to na 4 místo v jízdě. Na finále má TQ Bronislav Vykutil před Romanem Krejčím. Zbytek pole má již ztrátu a kdo bude třetí ? To bude loterie. Aspirantů je několik.

TC Start – Adam Černý vypadal na vítěze jízdy. Ale nakonec opět Honza Štrof první a má tedy TQ. Pavel Magda bude na finále startovat ze třetí pozice. První tři mají nájezd 20 kol. Zbytek již ztrácí kolo. Ale zde bude finálová jízda určitě zajímavá. A já ji určitě natočím.

TC Stock – David Hirt dnes také na startu. V jízdě však nyní poslední. Michal Vévoda má TQ na finálové jízdy před Martinem Bábovským st. a Alešem Pelikánem. Uher Filip by mohl Aleše potrápit z pozice číslo 4. Každopádně i zde bude o napětí postaráno.

""

Miroslav Dolanský na tribuně v kategorii TC Stock

 

TC Modified – nakonec tedy Radek Flek TQ před Jardou Kopeckým. Oba jsou velice vyrovnaní a uvidíme, kdo z koho. Libor Vévoda pojede zřejmě na jistotu na třetím místě. Filip Pykal se postaví před Davida Němce.

Poslední přípravy před finále a jdeme na to přátelé.

 

Finálové kolo 1

GT – poměrně slušná jízda všech. Bez kolizí do sebe a na pohled hezké. Kamarád Ladislav Valko natočil jízdu a i nafotil start. Duo Vykutil / Krejčí vedlo po celou dobu s jasným náskokem. Nakonec Bronislav vítězí před Romanem. Ten jede verzi širší než 200mm. Na třetím místě dojel Radim Vrabec. Já myslel, že jej udolám svoji opatrnou jízdou :-). Ale ne ne. Stačilo to na 4. místo. Ale souboj s Milanem Peškou byl hodně napínavý. Do doby, než hodně vážně chyboval. Na další jízdu namažu a uvidíme, co se bude dít :-).

 

TC Start – i když měl Jan Štrof TQ, nedokázal ji nyní využít. Adam Černý s dostatečným náskokem první. I Pavel Magda dokázal Honzy potrápit. Ten tedy až třetí. Já tuto jízdu natočil. Jsou na ni všichni aktéři této jízdy.

 

TC Stock – B finále: Pet Zvejška poráží Marka Rabase a Zbyňka Koupého. Ovšem A finále – o byl adrenalin. První Michal Vévoda, který pak odstoupil. Potom se vybourali druhý Martin Bábovský st.s Alešem Pelikánem a do čela se dostal Filip Uher. Potom Borněk Vykutil druhý a tlačil na něj Martin Bábovský st. Zábava až do konce a pořadí ? Uher, Bábovský st., Vykutil.

TC Modified – zajímavá jízda s komentářem Martina Kořínka. I zde hodně změn a napínavých okamžiků. Radej Flek využil chybiček a vítězí. Libor Vévoda nakonec druhý, třetí dojel Jarda Kopecký. David Němec porazil Filipa Pykala.

I další jízdy ze skupin budou natočeny.

 

Finálové kolo 2

GT – tak mazadlo vyprchalo z mých mechů dříve, jak moje naděje na lepší jak 4. místo. Namazal jsem, zvýšil výkon. Toť vše. A jízda ? Hrůza. První kola to vypadalo nadějně. Ale pak se všechno změnilo. Výkon jsem nezvládal a několikrát jsem se přetočil a srazil se. S Milanem Peškou, Romanem Krejčím a málem jsem je poškodil. Naštěstí šlo jen o moje auto – kola na odpis, přední sloupek. Steně je zajímavé,kolik Serpent S100 vydrží. Broněk Vykutil havaroval. Proto Roman Krejčí vítězí. A není jasný vítěz. Druhý tedy Radim Vrabec a třetí Milan Peška. Rdim po jízdě málem model rozložil, neb měl skoro vše povoleno. Já udržel 4. místo, ale za jakou cenu.

TC Start – protože Jan Štrof zvítězil v této jízdě, ani zde není jasno o prvenství. Adam Černý zvládl dojet druhý a vypořádal se s Pavlem Magdou. Junior Martin Vojtěch si v klidu krouží na posledním místě s sbírá zkušenosti.

TC Stock – B finále: Zbyněk Koupý dojel na první pozici a není tedy ani zde jasné, kdo bude vítězem tohoto finále. Já natáčel A finále a bylo opět zajímavé. Například propad Martina Bábovského st. při kolizi s Bronislavem Vykutilem. A tak první Michal Vévoda s náskekema zamýchal tak pořadí i zde. druhý Aleš Pelikán a pak Filip Uher. Ten to má nyní dobře rozjeto.

 

TC Modified – tuto skupinu budu natáčet jako poslední. Radek Flek si vybojoval náskok cca 4. sekund a udržoval jej až do konce. Jarda Kopecký druhý a i on najel 23 kol. Třetí Libor Vévoda. Radek Flek je tedy vítězem. O druhé a třetí místo se bude bojovat,

Můj laptop je tak rozpálen, že píšu report hrozně rychle :-). Klávesnice má 62°. A to másíte hodně rychle klepat… Na poslední finále nenastoupím. Není s čím pořadně jet. Kategorie GT je pro mne tak leda v motorizaci 13.5T v ZERO BOOSTu. To je moje hranice na asfalt.

 

Finálové kolo 3

GT – nejel jsem tuto jízdu, ale využil jsem toho pro natáčení soubojů. Po chybě Romana Krejčího se stal vítězem Broněk Vykutil. Na dalších místech se bojovalo až do konce. Milan Peška dojel dokonce druhý před Romanem.

 

TC Start – Jan Štrof dojel první v nervy drásajícím boji. Ten proběhl mezi Pavlem Magdou a bratry Černými. Pořadí konečné uvidíte na vyhlášení.

TC Stock – Michal Vévoda se stal vítězem této kategorie. Jak to dopadlo v B finále ? Zde byl nejlepší Petr Zvejška.

TC Modified – boj až do poslední chvíle. Ale fair play jízda Jardy Kopeckého zúůsobila, že se musí Jarda spokojit jen se druhm místem. Radek Flek je tedy celkově první. Na třetí pozici bude zřejmě Libor Vévoda.

 

Slunce dnes pálí a já mám docela dost. Každopádně pohodová závodní akce, kde jsem nyvíc dohodl další partnery pro akci SPRINT. Již mám tedy dohodnutou účast sportovního auta a také dvou motorek. Podrobnosti až v týdnu. Nyní vám mohu prozrait jen datum akce: 8.8.2012.

Já počkám ještě na vyhlášení. Videa budou nahrána společně navečer.

Díky zatím za pozornost.